کارشناسان ریشه بسیاری از نارسایی‌های اقتصادی را در وضعیت نابسامان بازار مسکن جستجو می‌کنند.

اهداف حوزه مسکن محقق نشد/تعادل کافی در بازار عرضه و تقاضا وجود ندارد به گزارش خبرنگار مسکن گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، مسکن از نمونه بازار‌هایی به شمار می‌رود که از گذشته، سرمایه گذاری در آن با جذابیت‌های خاص به خود همراه بوده که البته چندی پیش در خصوص بازار سرمایه و  سرمایه گذاری در این عرصه گزارشی به تفصیل تنظیم و منکعس شد، اما آنچه که به آن پرداخته شد، معطوف به کلیت سرمایه گذاری در این حوزه بود، اما شرایط موجود در حوزه مسکن آنچنان نامطلوب است که بسیاری از انبوه سازان و فعالان عرصه ساخت و ساز آنچنان که باید دل به کار نمی‌دهند، زیرا ضریب انجام معاملات و خرید و فروش‌ها آنچنان که باید چنگی به دل نمی‌زند و به تبع در چنین شرایطی، سرمایه گذاران با در نظر گرفتن خواب عمیق سرمایه خود در این بخش، از فعالیت کافی همانند سال‌های نه چندان دور گذشته (همچون سال‌های ۹۰، ۹۱) که زمینه ساز فرصت‌های شغلی متنوع و متکثری بود اجتناب و پرهیز می‌کنند.

کم نیستند کارشناسان و صاحب نظرانی که معتقدند با حصول رونق در بازار مسکن بخش قابل توجهی از مشکلات مرتبط با بیکاری در جامعه و حتی عرصه‌های تولیدی در این مرز و بوم مرتفع خواهد شد.

به واقع، با راه افتادن بازار مسکن، رونق به صنوف تولیدی و خدماتی بسیاری باز خواهد گشت.

با همه این اوصاف، متاسفانه به دلیل برخی از سیاست گذاری‌های غلط، بازار مسکن در طول بیش از ۵ سال گذشته به کما فرو رفته و اقتصاد کشور و مردم نیز از این وضعیت دچار خسران شده اند.

سعید ترکاشوند، کارشناس حوزه مسکن و از مشاوران املاک فعال در گفت‌وگو با خبرنگار مسکن، در تشریح این موضوع اظهار کرد: دولت نهم و دهم همچون دولت‌های ادوار گذشته در این کشور دارای معایب و محاسنی بود و انصاف حکم می‌کند فارغ از جناح بندی‌های سیاسی به تحلیل عملکرد دولت‌ها پرداخته شود.

وی افزود: یکی از نکات مثبت دولت دهم به طرح مسکن مهر معطوف می‌شد که البته به دلیل اجرای نامطلوب آن در برخی مناطق، مشکلاتی به اقتصاد کشور تحمیل کرد، اما نباید این طرح، با نگاه و نگرش سیاه و سفید مورد ارزیابی قرار می‌گرفت.

این فعال در حوزه ساخت و ساز و از مشاوران املاک در ادامه بیان کرد: برای تحلیل واقعیت این طرح می‌باید با دیدی منصفانه به بررسی آن پرداخت، اما متاسفانه در برخی اظهار نظر‌ها به نحوی موضع گیری می‌شود که گویی پروژه‌های مسکن مهر مملو از خسارت و زیان به کشور بود در حالیکه در سایه همین طرح ها، فرصت‌های شغلی بسیاری ایجاد شد و جویندگان کار بسیاری در حوزه‌های مرتبط با ساخت و ساز مسکن و بخش‌های خدماتی، مشغول به فعالیت شدند.

وی افزود: از دیگر سو، با مصالح تعبیه و استفاده شده در مساکن مهر، چرخ بسیاری از واحد‌ها و کارخانجات تولیدکننده مصالح ساختمانی می‌چرخید و گردش مالی مطلوبی در این حوزه در جریان بود.


بیشتر بخوانید: کاهش ۱۴ درصدی معاملات اجاره در کل کشور/ معاملات مسکن در استان تهران ۲۴ درصد کاهش یافت 


ترکاشوند گفت: متاسفانه این طرح با تصمیماتی نادرست ملغی شد در صورتی که می‌باید با اصلاح نواقص آن، بصورتی اصولی استمرار پیدا می‌کرد تا بواسطه آن، علاوه بر توسعه فرصت‌های شغلی، در بخش‌های متعدد، بسیاری از خانوار‌های نیازمند، مالک و صاحب خانه شوند.

وی افزود: بنا بر گزارش های موجود، بازار مسکن بصورت مستقیم برای ۳۰۰ شغل و بصورت غیر مستقیم برای هزار شغل اشتغالزایی می‌کند و بدون تردید، غفلت از چنین ظرفیت ویژه و بالقوه ای، مصائب بسیاری برای اقتصاد کشور در پی خواهد داشت.

اهداف حوزه مسکن محقق نشد/تعادل کافی در بازار عرضه و تقاضا وجود ندارد

محمد ملکی، یکی دیگر از فعالان حوزه مسکن در گفت‌وگو با خبرنگار مسکن، با اشاره به افزایش قیمت مسکن در زمان دولت نهم و دهم، اظهار کرد: شاید یکی از دلایل ایجاد رکود در بازار مسکن با هدف کنترل قیمت‌ها عملیاتی شد، اما گذشت زمان این واقعیت را به اثبات رساند که نه تنها اهداف مذکور در این عرصه محقق نشد و متاسفانه در نهایت فنر قیمت مسکن با فشاری بسیار آزاد شد، بلکه  معایب رکود در حوزه فوق، بصورتی ملموس و محسوس، بروز کرد.

وی افزود: در حال حاضر تعادل کافی در عرضه و تقاضای مسکن وجود ندارد که البته دلایل بسیاری برای آن مطرح می‌شود که یکی از آن‌ها به پدیده خانه‌های خالی باز می‌گردد که سوداگری برخی افراد باعث نمود این عارضه شده است.

این فعال در بخش بازار مسکن در ادامه بیان کرد: یکی از مشکلات موجود در حوزه مسکن معطوف به این واقعیت تلخ می‌شود که متاسفانه برخی افراد غیر کارشناس به این بازار ورود پیدا کرده اند و صرفا به دلیل برخورداری از سرمایه، به ساخت و ساز در این حوزه مبادرت ورزیده اند.

وی افزود: در بسیاری از کشور‌های جهان، اساسا صنف و واحدی تحت عنوان یا عبارت مشاوران املاک وجود ندارد و به واقع حوزه مسکن، صرفا یک متولیِ واحد دارد.

ملکی تصریح کرد: طرح این موضوع به معنای غیر کارشناس خواندن تمامی مشاوران املاک نیست و قطعا در این میان هستند افراد و گروه‌هایی که زبده و نخبه حوزه مسکن و ساخت و ساز هستند. متاسفانه دلال بازی و حلقه‌های متعدد و واسطه گری در بازار مسکن، عرصه مذکور را با نارسایی‌های بسیاری همراه کرده است.

وی افزود: می باید در کشورمان به نقطه‌ای برسیم که نه تنها یک متولی، مسکن را تهیه و به خریداران واگذار کند بلکه باید سازوکاری تدوین و طراحی شود که همین متولی  به خریداری مسکن از فروشندگان مبادرت ورزد و یا به متقاضیان عرضه باز توزیع کند.

وی افزود: با پیاده سازی چنین شیوه‌ای و البته اعمال نظارت‌های منطقی، قیمت مسکن در یک سطح و ضریب متعادلی باقی می‌ماند و قطعا در چنین بستری، عرصه مسکن به جولانگاه افرادی سودجو تبدیل نمی‌شود.

ملکی گفت: در چنین شرایط و فضایی برای کنترل قیمت مسکن، هیچگونه نیازی به اجرای برخی سیاست‌های ناصحیح و غلط نخواهد بود، سیاست‌هایی که ضرر آن، به مراتب بر مزایا و منافع آن غلبه دارد.

بسیاری از طرح‌های مرتبط با بخش مسکن، بر روی کاغذ باقی مانده است

علی قائدی، کارشناس مسکن نیز در گفت و گویی با رسانه‌ها با اشاره به اینکه برخی از طرح‌های تعریف شده حوزه مسکن مستلزم تخصیص منابع مالی است می‌افزاید: در این میان شاهد طرح‌هایی همچون نوسازی بافت‌های فرسوده هستیم که همچنان بلاتکلیف است و در واقع بخش قابل توجهی از طرح‌های مذکور، همچنان بر روی کاغذ باقی مانده اند.

وی معتقد است، افزایش قیمت مصالح ساختمانی نیز نقش تاثیر گذاری در راکد ماندن بسیاری از طرح‌ها و دستورکار‌های ذی ربط داشته است.

این کارشناس حوزه مسکن در ادامه می‌گوید: در شرایطی که با پدیده تحریم‌ها مواجه هستیم با اتخاذ تدابیر هوشمندانه و منطقی در بخش مسکن می‌توان بر بسیاری از نارسایی‌ها و مشکلات مرتبط با معضل بیکاری غلبه کرد و به موجب آن در توسعه فرصت‌های شغلی و جذب و هدایت جویندگان کار در شرایط تحریمی، به موفقیت های قابل توجهی نائل شد.

تلاش برای ایجاد رونق در بخش مسکن، به اصلی‌ترین اولویت دولت در سال ۹۸ مبدل شود

با توجه به اِعمال تحریم‌های ظالمانه واشنگتن علیه مردم ایران، پیش بینی و بازی خوانی دشمن ضرورتی اجتناب ناپذیر است در غیر اینصورت عبور از مشکلات و تنگنا‌های اقتصادی امری بسیار دشوار و سخت خواهد بود.

بدون تردید در صورت اجرای دقیق‌تر و جدی‌تر سیاست‌های اقتصاد مقاومتی از نمود بسیاری از مشکلات اقتصادی فعلی پیشگیری می‌شد، سیاست‌هایی که از سال‌ها پیش مورد تاکید مقام معظم رهبری قرار گرفت، لذا متاسفانه با وجود برخی اقدامات انجام شده، آنچنان که انتظار می‌رفت پیگیری نشد.

با اوصاف فعلی و با توجه به اظهار نظر برخی از مسئولان، ظاهرا سال ۹۸ سالی سخت و دشوار از حیث اقتصادی خواهد بود.

چندی پیش، احمد امیر آبادی فراهانی، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفت و گویی با شبکه سه سیمای جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: در بودجه سال ۹۸، تورم ۵۰ درصدی نقطه به نقطه و سالیانه ۳۶ درصدی تخمین زده می‌شود و همچنین خط فقر ۲ میلیون و ۵۵۰ هزار تومانی برای یک خانواده چهار نفره در شهرستان‌ها و ۴ میلیون و ۵۹۲ هزار تومانی در شهر تهران برآورد می‌شود.

وی معتقد است، بحران ارزی، بحران بانکی و بحران مالی دولت از دیگر نارسایی‌هایی است که احتمالا در بودجه سال آینده با آن مواجه خواهیم بود.

در چنین شرایطی، انتظار می‌رود  پیش از انکار چنین نارسایی‌هایی، در صدد حل و فصل و حداقل تعدیل و کاهش آن باشیم.

در شرایطی که برخی از کارشناسان همچون علی قائدی معتقدند در فقدان رونق مسکن، رشد و شکوفایی اقتصادی ناممکن است، انتظار می‌رود سیاست گذاری دستگاه‌های ذی ربط، به نحوی تنظیم و طراحی شود که حصول رونق در بخش مسکن در صدر و اولویت برنامه‌های دستگاه‌های ذیربط اقتصادی کشور قرار گیرد.

امری که به احتمال قریب به یقین با تحقق آن عبور از مشکلات و چالش‌های پیش رویِ اقتصادی با سهولت فزاینده تری ممکن خواهد شد.

گزارش از ناصر رمضانی

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۶ ۰۱ اسفند ۱۳۹۷
بخش بزرگی از مشکلات مسکن به سیاستگذاریهای غلط و عدم نظارت همین دولت فعلی برمیگردد و آنچنان که میگویید به سیاستهای واشنگتن و ترامپ مربوط نیست! ترامپ بهانه ای است برای شانه خالی کردن مسئولین دولتی از ضعفها و کاستیهای خود!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۹ ۰۱ اسفند ۱۳۹۷
من وقتي قيمت پرايد رو نگاه ميكنم ديگه از مسكن انتظاري نيست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۷ ۰۱ اسفند ۱۳۹۷
اصل سی و یکم قانون اساسی داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند به خصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۹:۵۸ ۰۱ اسفند ۱۳۹۷
مسکن مهر با همه کاستی هایی که داشت حداقل باعث می شد که پول گر داخل در گردش باشد و خود همین مسئله باعث کاهش رکود می شد ولی متاسفانه با روی کار امدن دولت از همان ابنتدا طرح مسکن مهر را کوبید و پول رو از گردش در اوورد و بعدش هم نتوانست طرح مناسبی را جایگزین کند
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۹:۱۷ ۰۱ اسفند ۱۳۹۷
علت گرانی رو به رشد مسکن رو باید بطور منطقی یک مرحله قبل تر دید و سنجید.
وقتی هزینه متریال مصرفی برای ساخت مسکن نسبت به سال گذشته 2 تا 4 برابر شده اند چگونه توقع میرود که قیمت مسکن ثابت بماند.
بعنوان مثال قیمت میلگرد سال گذشته کیلیویی 1500 تومان بوده ولی هم اکنون 4500 تومان است. قیمت بتون سال گذشته از قرار هر تن 20 هزار تومان بوده است و هم اکنون بالای 50 هزار تومان است. قیمت فوم پلی استارین ابتدای سال 9000 تومان بود هم اکنون بالای 20000 هزار تومان و 100 ها متریال مصرفی دیگر نیز به همین ترتیب افزارش قیمت داشته اند.
حال با یک حساب سرانگشتی می توانید بفهمید که چرا مسکن گران شده است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۱ ۰۱ اسفند ۱۳۹۷
کو گوش شنوا بازم دارن گرون میکنن
Iran (Islamic Republic of)
کامیار
۰۷:۱۶ ۰۱ اسفند ۱۳۹۷
کدوم اهداف این دولت عملی شده که این یکی بشه؟
Germany
ناشناس
۰۶:۲۶ ۰۱ اسفند ۱۳۹۷
هر کسی ، فقط روی نظر خودش پافشاری می کند !!!
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۰۲:۳۸ ۰۱ اسفند ۱۳۹۷
شما هی میگید مسکن خودرو بکی بیاد یکی بره

من بی سواد میدونم دلیل گرونی مسکن چیه
مشاور املاک ....
توضیح میدم
من آگهی گذاشتم فلان ملک ۱۰۰ تومن یکی زنگ زد و گفت من مشاور املاک هستم و مشتری دارم
کی قراره بازدید بزاریم
و من گفتم یک شرطی وجود دارد من فقط ملک رو به نام کسی میکنم که قرداد نوشته است و گفتن طرف شهرستان و دایش داره کاراش رو انجام میده و شما بعد از گرفتن پول کامل به دایش وکالت بده حله
یکی دیگه زنگ زد گفت فردا مدارک بیار امضا کنیم ۲۰ درصد پول میدیم دیگه جایی نسپار هر چی بالاتر فروخته شد ۵۰ درصد مال املاک
یکی دیگه گفت آقا ۱۰۰ کمه من۱۰ تومن بالاتر می فروشم
این یعنی هیچ مشاور املاک نداریم و همه دلال مسکن شدند
اگر این قانون قرداد رو از این ها بگیریم مثل خودرو یک نهاد ثبتی و قدرت در داشته باشه دیگه اینقدر بالا پایین نمیشه
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۱:۲۰ ۰۱ اسفند ۱۳۹۷
با سلام ، به نظر بنده مسکن لااقل برای شش سال دیگه هم در رکود خواهد بود و با این قیمتهای الکی و سلیقه ای هیچ کس حاضر نیست که سرمایه اش را در مسکن قفل کند و دست آخر هم متضرر شود . خریداران گرامی اندکی صبر کنید قیمتها شکسته میشود . و امکان نداره به این شکل باقی بماند یک ضرب المثل قدیمی هست که میگه این تو بمیری دیگه از اون تو بمیریها نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۲ ۰۱ اسفند ۱۳۹۷
اگر منطقی نگاه کنید می بینید که مشکل را باید در جایی دیگر حل کرد و در واقع قیمت مسکن با توجه به شرایط نابسامان کنونی، حباب نیست بلکه یک واقعیت است.
یک آپارتمان از 100 ها متریال گوناگون ساخته شده است کافیست قیمت متریال مصرفی را با سال گذشته مقایسه کنید که افزایش قیمت مواد مصرفی تا 5 برابر هم رسیده است.
خوب حال قیمت گذاری چونه باید باشد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۸ ۰۱ اسفند ۱۳۹۷
قيمت ها رو به بالا ميره متاسفانه با كدوم برنامه وطرح ميخواد قيمت ها شكسته بشه...با دست روي دست گذاشتن چيزي درست نميشه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۵۰ ۰۱ اسفند ۱۳۹۷
نکنه مسکن هم قاچاق میشه که گرون شده جای تعصف داره مردم از بد مسکنی دارن له میشن به یه خانه ۳۵یا۴۰متری راضین نه از اون خونه بزرگا که مسولین دارن از این کوچیکا اما اونم به ما نمیدن تا زمانی که دولت تو ایران خودش بشه دلال دیگه چکار باید کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۸ ۰۱ اسفند ۱۳۹۷
زلزله چی میگه؟؟؟؟؟!!!!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۰:۳۸ ۰۱ اسفند ۱۳۹۷
مثلا توی کدوم حوزه تعادلتون برقراره
آخرین اخبار