محمدرضا هدایتی متخصص تغذیه در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه خوردن محصولات کم چرب یکی از عوامل چاقی است، اظهار کرد: افراد برای حفظ طعم خوراکی ها برای بسیاری از غذاهای کم چرب یا بدون چربی از افزودنی استفاده میکنند که در نتیجه کالری برابر همان غذاهای پرچرب پیدا میکنند، در نتیجه این کالریها هستند که چاقتان میکنند و تفاوتی ندارد غذاهای پرکالری کدام گروه غذایی هستند، بنابراین کالری غذاهای خود را محدود کنید.
این متخصص تغذیه ادامه داد: غذاهای کم چرب یا بدون چربی شما را گرسنهتر میکنند و در نتیجه مجبور به پرخوری میشوید، در کل کالری بیشتری وارد بدنتان میکنید چراکه این محصولات در عوض چربیهای مضر خود کربوهیدراتهای سادهای دارند که سریع هضم و جذب بدن میشوند، بنابراین قند خون سریع بالا میرود و بعد از مدت کوتاهی قند خون افت میکند و احساس گرسنگی میکنید، سیرکنندگی وعدههای غذایی با ۴۳ درصد کربوهیدرات، بیشتر از وعدههای دارای ۵۵ درصد کربوهیدرات است، ویژگی دیگر وعدههای کم کربوهیدرات، تاثیر کمتر آنها بر افت و خیز قندخون است.
بیشتر بخوانید: ورزشهای مناسب برای چاقی و افزایش وزن + تصاویر
وی با بیان اینکه کم یا بیش از حد خوابیدن بر چاقی اثرات نامطلوبی دارد، گفت: طبق مطالعات افرادی که کمتر از پنج ساعت در طول روز میخوابند، ۲ و نیم برابر بیشتر از افرادی که بیش از هشت ساعت میخوابند، دچار چاقی شکمی میشوند؛ برای کنترل بهتر وزن خود، به طور متوسط ۶ تا هفت ساعت خواب شبانه داشته باشید.
هدایتی اظهار کرد: در بیشتر رستورانها نان، بیسکویت، چیپس، انواع سالادهای پر سس، دسر و غیره به صورت رایگان قبل از سرو غذای اصلی ارائه میشوند که این رایگان بودن آنها به ضررتان تمام میشود چون با خوردن آنها ۱۵۰ تا ۴۵۰ کالری علاوه بر وعده اصلی وارد بدنتان میکنید که شاید ارزش تغذیهای هم نداشته باشند.
این متخصص تغذیه افزود: برای کاهش وزن لازم نیست یک شبه تغییرات بزرگی در زندگیتان ایجاد کنید، بلکه با برداشتن گامهای کوچک و نهادینه کردن آنها در زندگیتان میتوانید عادات رفتاری و غذاییتان را بهبود بخشید.
هدایتی با بیان اینکه نوشیدن نوشابهها حتی انواع رژیمی آنها باعث چاقی میشود، گفت: افرادی که در طول روز یک تا ۲ لیوان نوشابه مینوشند، ریسک ابتلا به اضافه وزن و چاقیشان ۳۳ درصد افزایش مییابد؛ افرادی که روزانه بیشتر از ۲ لیوان نوشابه رژیمی مینوشند، پنج برابر افرادی که لب به نوشابه رژیمی نمیزنند، دچار چاقی شکمی میشوند چون افزودنیهای موجود در این نوع نوشابهها اشتها را افزایش میدهد.
بیشتر بخوانید: عوارض هولناک و مرگبار چاقی که شاید باورتان نشود+ اینفوگرافی
وی با تاکید بر اینکه افراد برای کاهش وزن نباید وعدههای غذایی را حذف کنند، ادامه داد: افرادی که وعدههای صبحگاهی خود را حذف میکنند؛ چهار و نیم برابر بیشتر چاق میشوند چرا که حذف وعدهها باعث کاهش سوخت و ساز بدن، افزایش میزان گرسنگی و ذخیره سازی چربی میشود، همچنین احتمال پرخوری در وعدههای بعدی را بیشتر میکند.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه غذاخوردن سریع بر افزایش وزن تاثیر بسزایی دارد، تشریح کرد: بدن ما یک مشکل عمده دارد و آن این است که ۲۰ دقیقه طول میکشد تا معده به مغز پیغام دهد که سیر شدهایم و دیگر خوردن بس است؛ مطالعهای نشان داد افرادی که آهستهتر غذا میخورند درست به همان میزان افرادی که سریع غذا میخورند احساس سیری میکنند، اما در هر وعده ۶۶ کالری کمتر انرژی دریافت میکنند.
هدایتی گفت: افراد چاقی که زمان تماشای تلویزیون خود را به نصف ساعات قبلی کاهش میدهند، به طور متوسط روزانه ۱۱۹ کالری بیشتر انرژی میسوزانند که همین روند به طور اتوماتیک سالیانه ۶ کیلوگرم وزن را کاهش میدهد، برای نتایج بهتر و سوزاندن کالری بیشتر هنگام تماشای تلویزیون کارهای آسان انجام بدهید، زمانی که هنگام تماشای تلویزیون ظرف میشویید یا جاروبرقی میکنید با احتمال کمتری از روی بیتوجهی دست به خوردن میبرید.
وی با اشاره به اینکه افرادی که لیست آزاد رستورانها را انتخاب میکنند، دریافت کالری آنها بیشتر میشود، افزود: این افراد فکر میکنند چون پول دادهاند پس باید تمام غذاهای سرو شده را بخورند حتی اگر سیر شده باشند؛ دور این گونه غذاها را خط بکشید و تنها غذایی که واقعا دوست دارید، سفارش دهید.
بیشتر بخوانید: مراحل مهم و کلید درمان چاقی/ ۱۳ میلیون ایرانی چاق هستند
این متخصص تغذیه اظهار کرد: افراد چاق ۱۵ درصد بیشتر دوست دارند تا درست مقابل ویترین غذاها بنشینند، بنابراین برای جلوگیری از اشتهای کاذب به غذاها در رستورانها جایی بنشینید که پشت به ویترین غذاها باشید.
هدایتی با تاکید بر اینکه خوردن در بشقابهای بزرگ در افزایش اشتها نقش زیادی دارد، یادآوری کرد: بشقاب بزرگتر یعنی غذای بیشتر، کالری بیشتر و بدنی با اضافه وزن بیشتر؛ مطالعات نشان داده است که ۹۸ درصد افراد چاق، در بشقاب بزرگ غذا میخورند بنابراین برای کنترل حجم غذای مصرفی خود ظروف کوچکتر را انتخاب و در صورت نیاز دوباره آن را پر کنید.
انتهای پیام/