به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، استان سیستان و بلوچستان با پهنه وسیع زمینی و دسترسی آسان به بخشهای مختلف طبیعی، تجاری، ترانزیتی، گردشگری، شیلاتی، صنعتی و معدنی یکی از مناطق مهم و برخوردار کشور بویژه در حوزه معدن است، معادنی که کانیهای فلزی و غیرفلزی گرانبها، چون طلا و سنگهای زینتی گوشهای از این گنجهای وجودی آن به حساب میآیند.
سیستان و بلوچستان از منظر ساختار زمین شناسی خاستگاه مناسبی برای انواع مواد معدنی است به طوری که تنوع کانیهای معدنی شناسایی شده در آن نشان دهنده استعداد بالقوه در این بخش است.
سهم قابل توجه معادن و ذخائر معدنی در شکل گیری صنایع استان اهمیت بخش معدن را به عنوان زیر ساخت توسعه و تامین کننده مواد اولیه صنایع بزرگ و پایدار نشان میدهد.
از جمله ظرفیتها و ذخائر معدنی کشف شده در این بخش از کشور به تفکیک مواد معدنی و بر اساس گواهیهای کشف شده شامل مس، آنتیموان، تیتانیوم، سنگ آهن و آهن پلاسری، سرب، روی، طلا، منگنز، کرومیت، قلع، تنگستن و کانسارهای غیرفلزی نظیر تالک، منیزیت، گل سفید، فلدسپات، کائولن، سیلیس و سنگهای ساختمانی بویژه گرانیت بستری مناسب برای سرمایه گذاری بخش خصوصی ایجاد کرده است.
استان سیستان و بلوچستان سومین پهنه کرومیتی خاورمیانه را دارا است که متاسفانه تاکنون از این فرصت گرانبها بهره برداری چندانی نشده است.
توجه به سرمایه گذاری خصوصی با نظارت و هماهنگی بخش دولتی از جمله عواملی است که میتواند رونق اقتصادی، تجاری استان و منطقه را در پی داشته باشد.
این استان با داشتن جوانترین جمعیت در میان استانهای کشور نیازمند فراهم کردن شغل برای این قشر جوان است که بهره گیری از ظرفیت معادن یکی از راهکارهای مهم در ایجاد اشتغال پایدار برای آنان است.
همجواری با ۲ کشور پاکستان و افغانستان فرصت مناسبی برای بهره گیری اقتصادی و رونق کسب و کار است که متاسفانه تا چندی پیش تنها تبعات منفی این همسایگی در ذهنها نقش بسته بود.
ایجاد فرصتهای اقتصادی از جمله صادرات و واردات و سرمایه گذاریهای مشترک تجاری و صنعتی از جمله مزیتهای مثبت این همجواری محسوب میشود.
این استان با دارا بودن ظرفیتها و توانمندیهای متعدد و فرصتهای فراوان اقتصادی زمینه مناسبی برای سرمایه گذاریهای داخلی و خارجی ایجاد کرده است.
با توجه به تقاضاهای فراوان برای برخی خدمات فنی، تکنولوژی و تولیدات صنعتی و کشاورزی در کشورهای افغانستان و پاکستان، بستر و فرصت گرانبهایی برای سرمایه گذاریهای مشترک سیستان و بلوچستان با کشورهای همسایه فراهم شده است.
سرمایه گذاری در زمینههای تولید برق، فولاد، سیمان، صنایع فلزی، غذایی، معدن، نفت و گاز، صنایع شیمیایی، صنایع نوین سنگهای ساختمانی و سایر نیازمندیها از قابلیتهای این استان برای توسعه همکاریهای اقتصادی با ۲ کشور همسایه است.
نزدیکی راههای ارتباطی امن و راحت سیستان و بلوچستان و داشتن مرزهای مشترک در کنار زبان، دین، فرهنگ و سنتهای مشترک از جمله ویژگیهای مهم توسعه و ترانزیت بین این استان با کشورهای افغانستان و پاکستان است.
سرمایه گذاریهای مشترک برای اکتشاف و استخراج مصالح معدنی مهم و پر عیارسازی کانیهای معدنی از جمله منگنز و کرومیت، سرمایه گذاری مشترک در زمینه تولید آجر نسوز منیزیتی با توجه به ذخایر قابل توجه کانسنگ و دولومیت در ۲ کشور ایران و افغانستان، سرمایه گذاریهای مشترک در زمینه تولید کاشی و سرامیک با توجه به ذخایر مناسب خاک صنعتی در سطح استان (زاهدان، خاش و ایرانشهر)، تولید آجر شیلی با توجه به وفور ماده معدنی شیل در زاهدان و سراوان و انواع فرآوریهای سنگی از جمله فرصتهای قابل توجه در بخش معدن برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی است.
استاندار سیستان و بلوچستان گفت: ظرفیتهای موجود در بخش معادن استان ایجاب میکند که با داشتن چشم انداز و برنامه ریزی درست از ظرفیتهای این بخش به خوبی بهره برداری کنیم.
احمد علی موهبتی اظهار داشت: معادن استان دارای ظرفیتهای ارزشمند و نهفتهای هستند که بهره برداری صحیح از آنها گامی مهم در راستای پیشرفت و توسعه منطقه محسوب میشود.
وی افزود: برای رسیدن به این هدف باید کارگروه مشترکی متشکل از دستگاههای دست اندرکار برای ارائه راهکارهای لازم در خصوص فعالیتهای اکتشافی تشکیل شود.
استاندار سیستان و بلوچستان بیان کرد: اکتشاف و بهره برداری صحیح از ظرفیتهای معدنی استان با تدوین برنامههای جامع علاوه بر جهش به سمت توسعه و پیشرفت، میتواند ظرفیت اشتغالزایی مناسب را برای افراد جویای کار فراهم کند.
موهبتی گفت: با وجود خشکسالیهای پی در پی و اثرات زیان بار ناشی از بیکاری جوانان، ایجاد اشتغال پایدار از جمله اولویتها و الزامات دولت در سیستان و بلوچستان است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان اظهار داشت: بخش معدن میتواند یکی از بخشهای پیشران و مهم در اقتصاد سیستان و بلوچستان باشد به طوری که با متحول شدن این بخش سایر بخشهای صنعتی و اقتصادی این استان نیز فعال میشود.
نادر میرشکار بیان کرد: سیستان و بلوچستان یکی از استانهای ثروتمند در بسیاری از ذخایر مواد معدنی نظیر مصالح ساختمانی، سنگهای تزیینی و نما، منیزیت، آنتی موان و ... در کشور است.
وی گفت: هم اینک تناسب لازم بین حجم سرمایه گذاری و میزان ذخایر معدنی سیستان و بلوچستان وجود ندارد به همین سبب باید برای رونق بیشتر سرمایه گذاری در این بخش تلاش کنیم تا حجم زیادی از اطلاعات، درباره این حوزه در جامعه منتشر شود.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان با بیان اینکه بخش معدن و صنایع معدنی نیازمند فناوریهای خاص است اظهار داشت: متاسفانه فعالیت در عمده معادن این استان که عمدتا کوچک مقیاس هستند به دلیل ضعف معدن کاری همچنان به صورت سنتی انجام میشود.
میرشکار بیان کرد: معادن فلزی میتوانند سهم بالایی در تولید مواد معدنی سیستان و بلوچستان داشته باشند، اما از نظر پشتوانه ضعیف بوده که کار اکتشافی روی آنها ضرورت بیشتری دارد.
وی اضافه کرد: بخش معدن در سیستان و بلوچستان میتواند زمینه اشتغال بسیاری از جوانان استان را فراهم کند.
سیستان و بلوچستان به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی، مرزی، دسترسی به آبهای آزاد و منابع غنی طبیعی با قابلیتهای ویژه، منحصر به فرد و بکر فرصت گرانبهایی برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی را فراهم کرده است.
سرمایه گذارانی که با نگاه اقتصادی و ملی میتوانند گره بسیاری از مشکلات و وابستگیهای خارجی را باز کنند و فرصتهای مناسبی که علاوه بر حل بخشی از مشکلات اقتصادی باعث بازدهی کلان اقتصادی نیز خواهند شد.
سیستان و بلوچستان گنجینه نهفته، اما پیدایی است که توجه به آن نقطه شروع برطرف کردن بسیاری از مشکلات بویژه معیشت مردمان آن است استانی که با تمام ظرفیتهای وجودی که دارد، اما همواره محروم است، توجه دولت به این فرصتها با بهره گیری از مشارکتهای خصوصی میتواند پلی به سوی فردای روشن این سرزمین باشد.
سیستان و بلوچستان با ۱۸۷ هزار و ۵۰۲ کیلومتر مربع گستره پهناورترین استان کشور از شمال به استان خراسان جنوبی، از جنوب به دریای عمان با بیش از ۳۱۰ کیلومتر مرز آبی، از شرق با کشورهای پاکستان و افغانستان با ۱۱۰۰ کیلومتر مرز خشکی و از سمت غرب با استانهای کرمان و هرمزگان همجوار است.
جمهوری اسلامی ایران از طریق استان سیستان و بلوچستان حدود ۳۰۰ کیلومتر با کشور محصور در خشکی افغانستان هم مرز است و در واقع تنها راه مناسب، امن و کوتاه افغانستان و کشورهای آسیای میانه برای رسیدن به آبهای آزاد همین استان ایران اسلامی است.
منبع ایرنا
انتهای پیام /پ