آغاز عملیات در ادلب این بار پررنگ‌تر از همیشه در دستور کار آستانه خواهد بودکارشناس مسائل سیاسی گفت:ضروریت انجام عملیات در ادلب ازمهمترین مباحث این دور از مذاکرات آستانه خواهد بود.


به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ یازدهمین دور از مذاکرات بین المللی آستانه با موضوع عملیات پاکسازی در ادلب هفتم و هشتم آذرماه در قزاقستان با حضور سه کشور ضامن صلح در سوریه (روسیه، ایرا و ترکیه) آغاز خواهد شد.

در راستای موضوعات مورد بررسی در این مذاکرات گفت‌و گویی با جعفر قناد باشی کارشناس مسائل سیاسی انجام شده که در ادامه آمده است.

قنادباشی در گفت و گو باخبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ درمورد محور‌های احتمالی مورد بحث در دور یازدهم مذاکرات آستانه اظهار کرد: قطعا یکی از محور‌های اصلی در مذاکرات آستانه موضوع ادلب و تروریست‌های باقیمانده در این منطقه خواهد بود، زیرا موافقت نامه‌هایی که پیش از این در این باره امضا شده تاکنون اجرایی نشده است و تروریست‌ها همچنان به شکل‌های مختلف به تحرکات خود در این منطقه ادامه می دهند. هرچند بخشی از این گفت و گو‌ها به درگیری‌های داخلی آن‌ها منوط شده و شاید چندان تحت پوشش آستانه قرار نگیرد اما موضوع آستانه اساسا بر محورکاهش تنش‌ها قراداشت و این درحالی است که نه تنها درگیری‌ها در این منطقه کاهش پیدا نکرد بلکه  زمینه برای ادامه فعالیت‌ها ی آنها در اطراف دمشق هم فراهم شد و این شرایط علاوه براینکه به منزله خدشه دار شدن توافقات بود،  زمینه‌ای را هم برای طرح مطالبات جدی‌تر برای دولت سوریه فراهم خواهد کرد.

وی در تشریح مطالبات جدی تر مدنظر دولت سوریه در مذاکرات آستانه پیش رو گفت: زمینه‌ای برای نهایی کردن عملیات در ادلب، از بین رفتن تروریست‌ها در دیگر قسمت‌های سوریه و درنهایت حفظ تمامیت ارضی سوریه مواضعی بودند که جزو مطالبات اصلی سوریه تلقی می شد، اما تا امروز هرگز چنین روندی ایجاد نشده است و به همین دلیل دولت‌های مقابل کابینه بشار اسد به خصوص آنکارا که اصرار زیادی بر تعویق عملیات در جهت کاهش تنش‌ها داشت امروز بهانه‌ای برای شروع مجدد این مذاکرات نداشته و در جایگاه بدهکار نشسته اند، در نتیجه به نظر می‌رسد دولت سوریه و روسیه در مذاکرات آستانه جدید مطالبات جدی تری را مطرح خواهند کرد.

قنادباشی در توضیح اهداف کلی مذاکرات آستانه و همچنین محور‌های مورد بررسی در دور یازدهم این مذاکرات افزود: اساس مذاکرات آستانه حول محور پایان درگیری‌های نظامی در سوریه بوده و قرار بر این بود که پس از انجام مذاکرات ۴ منطقه کاهش تنش به ۱۰ منطقه افزایش پیدا کرده و زمینه برای انجام اقدامات سیاسی آغاز شود. موضوعی که البته هرگز عملی نشد؛ بنابراین در مذاکرات آستانه پیش رو قرار است زمینه برای آغاز عملیات بزرگ بر ضد تروریست‌ها درادلب آغاز شود. موضعی که هم ایران و هم دمشق از ابتدا خواستار آن بوده و تلاش داشتند تا تروریست‌های متمرکز در ادلب را خلع سلاح کرده و زمینه‌ای برای پایان درگیری‌ها دراین منطقه آغاز شود.

کارشناس مسائل سیاست خارجی با اشاره به بهانه تراشی‌ها بر ضد دولت سوریه از جمله استفاده از سلاح‌های شیمیای در حلب ادامه داد: امروز شاهد اقدامات جدیدی بر ضد دولت سوریه مبنی بر به کار گیری سلاح‌های شیمیایی در حلب هستیم. سناریویی که تروریست‌ها پیش از این در اطراف دمشق و در برخی از نقاط سوریه اجرا کرده و دولت رسمی سوریه را به استفاده از سلاح‌های شیمیایی متهم کرده بودند، اما باتوجه به افشاگری‌های دولت دمشق و مسکو این سناریو برملا شده و تروریست‌ها در جایگاه متهم قرار گرفتند. موضوعی که به منزله عدول از مقررات آستانه تلقی شده و مشروعیت بیشتری را هم از نظر منطقه‌ای و جهانی در اختیار سوریه قرر می‌دهد تا عملیات بزرگ پاکسازی در ادلب را آغاز کند؛ در نتیجه باید گفت که مذاکرات آستانه جدید در شرایطی برگزار می‌شود که موضوع دولت سوریه، روسیه و ایران از مواضع گذشته‌شان صریح‌تر و روشن‌تر دنبال شده و طبیعتا بحث ضروریت عملیات در ادلب یکی از مواضع مهم دنبال شده در این مذاکرات است. ناگفته نماند که در این مذاکرات احتمالا بحث حمله شیمیایی که حدود یک هفته است که مطرح شده و به عنوان یکی از محورهای اصلی در دستور کار رسانه‌ها قرار دارد طبیعتا  بر مذاکرات آستانه سایه‌ خواهد انداخت.

وی با اشاره به مواضع پیشین کشور‌های ضامن صلح در ادلب مبنی برپاکسازی ترورریست‌ها، کارشکنی ترکیه را عامل تاخیر در کاهش تنش‌ها دانست و افزود: قبل از برقراری آتش‌بس در ادلب یعنی از ابتدای امسال هدف سوریه و همپیمانانش از جمله روسیه این بود که بقایای تروریست‌ها در این منطقه پاکسازی شده و درگیری‌ها در ادلب  پایان یابد، اما دولت ترکیه با توسل به انواع تدابیر مختلف در عرصه‌های سیاسی و دیپلماسی سعی کرد که موافقت روس‌ها را برای عدم عملیات نامی و برقراری آتش بس در این منطقه جلب کند.
اما شاهد بودیم که مقررات آتش‌بس توسط گروه‌های تروریستی که در این منطقه بودند رعایت نشد و درستی مواضع سوریه و همپیمانانش بر همگان ثایت شد، همچنین دولت ترکیه با اصرار بر آتش بس به صورت غیر مستقیم به یاری نیرو‌های تروریستی شتافت و در اصل به ادامه درگیری‌ها در ادلب کمک کرد.

کارشناس مسائل سیاست خارجی موضع احتمالی دولت ترکیه در مذاکرات آستانه پیش رو را این‌گونه تشریح کرد:دولت اردوغان بیش از هرچیز از بابت نیرو‌های کرد احساس نگرانی کرده و به همین سبب درپی کنترل این نیرو‌ها توسط گروه‌های تکفیری بوده است. از همین رو قلع و قمع نیرو‌های تکفیری را به نفع نیرو‌های کرد فعال در این منطقه می‌داند امروز هم هیچ نشانه‌ای مبنی تغییر مواضع آنکارا وجود ندارد. در نتیجه دولت ترکیه اکنون باید پاسخگوی موضع پیشین خود و اصرار بر آتش بس بی نتیجه در ادلب باشد.

وی در پاسخ به سوال مبنی بر اینکه آیا موضوع جولان جز محور‌های مطرح شده در آستانه قرار می‌گیرد؟ خاطرنشان کرد: دستور کار مذاکرات آستانه در ابتدا تبیین راه حلی سیاسی برای مقابله با معارضان سوری بوده و قرار بر این شد که کشور‌های ضامن مذاکراتی را انجام دهند که باعث کاهش تنش شده و جنگ‌های هفت ساله در سوریه به سمت آرامش پیش رود. در نتیجه موضوع اسرائیل و اشغال جولان که در سال ۱۹۷۶ یعنی حدود ۴۰ سال پیش اتفاق افتاد در اینجا مورد بررسی قرار نخواهد گرفت، اما به طور طبیعی پیامد‌های آرامش در سوریه قدرتمند شدن این کشوربوده و درنهایت به بازپس گیری جولان کمک خواهد کرد.

قناد باشی در پایان با اشاره به موضع ایالات متحده آمریکا در قبال مذاکرت آستانه افزود:کاخ سفید مدتهاست که به طور پیوسته و تحت هر عنوانی دخالت در اوضاع سوریه را در دستور کار خود قرار داده است. امروز هم شاهد هستیم که به رغم گفته هایش مبنی بر تغییر دولت این رویکرد را به عنوان هدف فوری بیان نمی کند. همچنین از سوی دیگر بیان می‌کند که در امور سوریه مداخله نخواهند کرد، اما خواستار مجازات کسانی هستند که درسوریه سلاح شیمیایی به کار می‌برند و تمام این‌ مواضع درحالی‌ اتخاذ می شود که درعرصه عمل نیرو‌های تحت حمایت آمریکا تحت عنوان "نیرو‌های کرد دموکراتیک" در سوریه حضور داشته و به طور پنهانی به نیرو‌های تکفیری کمک می کنند. در نتیجه آمریکایی‌ها همان چیزی را می‌خواهند که اسرائیلی‌ها می‌خواهند  و به همین سبب با حضور در شمال شرق سوریه و مرز‌های عراق هر روز بمبارانی را بر ضد نظامیان سوریه تحت عنوان از بین بردن نیرو‌های تکفیری انجام می‌دهند. پس باید گفت که واشنگتن هرگز خواهان کاهش درگیری‌ها در سوریه نبوده و نخواهد بود، بلکه به دنبال ادامه درگیری‌ها در سوریه هستند تا در آینده بتواند بهره‌برداری‌های سیاسی خود را از آن داشته باشند.

انتهای پیام/

برچسب ها: سیاست خارجی ، سیاسی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار