به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهرا روددهقان دکترای آموزش پرستاری و عضو هیئت علمی گروه داخلی و جراحی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران، اظهار کرد: عضله قلب به عنوان یکی از اجزای دستگاه گردش خون، با انقباضات پی در پی، خون را داخل عروق به گردش درمیآورد و باید برای انجام این کار اکسیژن و مواد غذایی کافی دریافت کند، تغذیه عضله قلب توسط شریانهای کرونر که در اطراف قلب قرار گرفتهاند، انجام میشود.
این دکترای آموزش پرستاری بیان کرد: هرگاه نیاز بدن به اکسیژن و مواد غذایی در اثر فعالیت شدید یا ورزش افزایش یابد، شریانهای کرونر خون بیشتری را به عضله میرسانند؛ بنابراین اگر شریانها به علت رسوب چربی در دیواره آنها دچار تنگی نفس یا انسداد کامل شوند، عضله قلب در عملکرد خود دچار اختلال میشود و منجر به بیماری به نام آنژین صدری خواهد شد.
بیشتر بخوانید: نشانههای حملات قلبی خاموش رابشناسید
روددهقان ادامه داد: هرگاه به علت تنگی شریانهای کرونری (رگهای تغذیه کننده قلب)، خون رسانی به عضله قلب به میزان کافی انجام نشود، فرد در حین فعالیت دچار اضطراب، هیجان، درد و فشار در قفسه سینه خواهد شد که این حالت را آنژین صدری مینامند، این نوع درد را فرد به صورت سنگینی، فشار، احساس خفگی و انقباض در سینه ابراز میکند، گاهی درد به پشت، گردن، فک و بازوها خصوصا شانه و بازوی چپ تیر میکشد و گاه در بالای شکم احساس میشود.
وی گفت: هرگاه با فردی مبتلا به حمله قبلی رو به رو شدید؛ مصدوم را از فعالیت بازدارید و به او کمک کنید که بنشیند به طوری که پاها آویزان باشند، در واقع با این کار شما بار کاری قلب را کاهش میدهید؛ برای کمک به تنفس، پوششهای تنگ دورگردن، سینه و کمر را شل و اطراف مصدوم را خلوت کنید، در صورت به همراه داشتن قرص زیرزبانی تری نیتروگلیسیرین از بیمار بخواهید که آن را زیر زبان خود قرار دهد، مجاز هستید در صورت برطرف نشدن درد تا سه بار به فاصله هر 5 دقیقه از این دارو استفاده کنید.
عضو هیئت علمی دانشگاه تشریح کرد: در صورتی که پس از مصرف قرص سوم همچنان درد بیمار باقی باشد به احتمال زیاد بیمار دچار سکته قلبی شده است و هر چه سریعتر باید به یک مرکز درمانی ارجاع داده شود؛ در صورتی که درد شدید بود میتوانید دارو را سوراخ کنید و منتظر حل شدن پوشش ژلاتینی روی آن باشید.
روددهقان گفت: اگر مصدوم به دنبال حمله قلبی دچار ایست قلبی- تنفسی شد، عملیات احیاء را شروع کنید.
وی افزود: توقف کامل خون رسانی به بخشی از عضله قلب را سکته قلبی میگویند که به دلیل انسداد یک یا چند شریان خون رساننده به قلب ایجاد میشود، در نهایت به دلیل توقف خون رسانی، بخشی از عضله قلب میمیرد، ایست قلبی با احساس درد شدید و فشار ناگهانی در سینه بروز میکند و گاهی این درد به بازو، گردن، فک یا پشت انتشار مییابد و بیمار سعی میکند تا با تغییر وضعیت از درد خلاص شود.
بیشتر بخوانید: ۵ نشانه هشدار دهنده حمله قلبی را بشناسید!
عضو هیئت علمی دانشگاه تصریح کرد: همراه با درد قفسه سینه حالت تهوع، استفراغ، آروغ و تعریق شدید رخ میدهد و مصدوم دچار تنگی نفس، ترس و اضطراب شدید میشود؛ این بیماران پوست سرد و رنگ پریده دارند، به طور ناگهانی احساس بیحالی شدید میکنند سپس ممکن است دچار کاهش هوشیاری شوند.
روددهقان گفت: درد در سکته قلبی در حالت استراحت ایجاد میشود؛ بیش از ۱۰ دقیقه و حتی گاهی ساعتها و روزها ادامه دارد و با استراحت و قرص بهبود نمییابد اما در آنژین صدری با فعالیت شروع میشود، طول مدت درد 5-3 دقیقه است و با استراحت و مصرف قرص تسکین مییابد.
وی تشریح کرد: اگر درد فرد مصدوم با مصرف سه قرص زیرزبانی بهبود نیافت احتمال بروز سکته قلبی بسیار زیاد است، بلافاصله با مراکز امدادی تماس بگیرید؛ بیمار را بیحرکت کنید و در وضعیت نیمه نشسته قرار دهید بطوری که پاها آویزان باشند، چیزی به بیمار نخورانید، برای مصدوم هوشیار قرص آسپرین بچه با دوز 100 میلیگرم تا دوبار در صورتی که سابقه حساسیت به این دارو یا موارد منع مصرف را نداشته باشد استفاده کنید.
این دکترای آموزش پرستاری گفت: در صورت لزوم عملیات احیاء را شروع کنید، یادگیری چگونی انجام عملیات احیاء برای هر فردی واجب است که از طریق مراجعه به مراکز هلال احمر برای این موضوع مهم اقدام کنید.
انتهای پیام/