به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ مانی پلو یکی از غذاهای محلی استان سمنان بوده که حاوی انواع ویتامینهای A ، C ، E ، گروه ویتامینهای B مانند B۱، B۲، B۳، B۶، B۹ ، B۱۲ ، اسید چرب امگا ۳، کربوهیدرات، پروتئین، سدیم، پتاسیم، فسفر، فیبر، گوگرد، منیزیم، منگنز، آهن، سلنیوم، قند، اسید فولیک و اسید آمینه تریپتوفان است.
برای بررسی خواص مانی پلو و اینکه مصرف این غذا برای چه افرادی مفید است با حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفتگو کردیم که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ درباره مهمترین خواص مانی پلو گفت: مانی پلو بینایی را تقویت و از ابتلای افراد به آب مروارید (کاتاراکت) و تباهی لکه زرد (دژنراسیون ماکولا) جلوگیری میکند.
وی ادامه داد: اسید آمینه تریپتوفان موجود در این غذا نقشی موثر در ساخت هورمون سروتونین در خون و دستگاه گوارش دارد؛ هورمونی که برطرف کننده اضطراب، استرس و افسردگی است و شادی و نشاط را در فرد ایجاد میکند، مانی پلو برای افراد لاغر و ضعیف بسیار مفید است و آنها را چاق میکند.
بیشتر بخوانید: ۵ ورزش برای درمان افسردگی
این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: مانی پلو به علت داشتن کلسیم، منیزیم و فسفر، استخوان و دندانها را محکم و از بروز پوکی استخوان و آرتروز در افراد جلوگیری میکند.
عظمایی تاکید کرد: وجود آهن، اسید فولیک و ویتامین B۱۲ موجود در این غذای محلی تعداد گلبولهای قرمز خون را افزایش داده و از این رو برطرف کننده کمخونی خواهد بود. همچنین این غذا برای زنان باردار و جنین بسیار مناسب است.
بیشتر بخوانید: درمان افسردگی با ۹ ماده غذایی فوق العاده
وی تصریح کرد: مانی پلو به علت داشتن ویتامینهای A ، C ، E ، گروه ویتامینهای B و سایر املاح معدنی تاثیری چشمگیر در شادابی، طراوت و زیبایی پوست و مو دارد؛ این غذا دردهای قاعدگی را هم تسکین میدهد.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت: وجود ویتامینهای A ، C و E باعث ایجاد خاصیت آنتیاکسیدانی در غذا شده است، بنابراین سیستم ایمنی بدن را تقویت و بدن را در برابر بیماریهای مختلف به ویژه انواع سرطانها محافظت میکند.
بیشتر بخوانید: راههای رفع افسردگی خانمهای خانه دار
عظمایی در پایان یادآوری کرد: پروتئین فراوان مانی پلو نقشی موثر در تقویت عمومی و افزایش انرژی بدن دارد و بدن مصرف کننده را عضلانی خواهد کند.
برنج چهار پیمانه
پودر سبوس برنج یک قاشق مرباخوری
لپه یک پیمانه
زرشک پلویی ۱۰۰ گرم
کشمش پلویی ۱۸۰ گرم
رشته پلویی ۲۰۰ گرم
پیاز یک عدد
گوشت خورشتی گوسفندی ۳۵۰ گرم
زعفران دَمکرده چهار قاشق غذاخوری
روغن کنجد به مقدار لازم
نمک، فلفل سیاه و پودر زردچوبه به مقدار لازم
برنج پخته شده یک پیمانه
ماست چکیده ۲ قاشق غذاخوری
تخممرغ یک عدد
زعفران دَمکرده ۲ قاشق غذاخوری
کره محلی به مقدار لازم
- نخست پیازها را نگینی خُرد کنید و با روغن تفت دهید.
- پودر زردچوبه را به پیازهای تفت داده شده اضافه کنید.
- گوشت خورشتی گوسفندی را به سایر مواد بیفزایید و تفت دهید.- نمک و فلفل سیاه را هم به مواد اضافه کنید.
- ۲ پیمانه آب به مواد بیفزایید؛ در قابلمه را بگذارید و صبر کنید تا مواد به خوبی بپزد.
- لپه را از قبل خیس کنید و آن را با ۲ پیمانه آب و مقداری نمک بپزید.
- درون قابلمه مقداری آب بریزید و بگذارید تا بجوشد.
- برنج و پودر سبوس برنج را به آب اضافه کنید.
- قبل از اینکه برنج به طور کامل بپزد رشته پلویی و لپه را به بیفزایید.
- پس از اینکه مواد سه تا چهار دقیقه جوشید آن را آبکش کنید.
- کف قابلمه را با مقداری کره محلی و روغن کنجد چرب کنید.
- مواد لازم برای تهدیگ (برنج پخته شده، ماست چکیده، تخممرغ و زعفران دَمکرده) را درون قابلمه بریزید. (مایه تهدیگ نباید خیلی سفت یا شُل باشد.)
- برنج، رشته پلویی و لپه آبکش شده را به مواد درون قابلمه اضافه و صبر کنید تا مواد به خوبی دَم بکشد و بپزد.
- کشمش و زرشک پلویی را جداگانه با کمی روغن تفت دهید.
- برنج دَم کشیده را با زعفران دَم کرده مخلوط کنید.
- مقداری از کشمش و زرشک پلویی تفت داده شده را به برنج اضافه کنید و کمی هم برای تزئین کنار بگذارید.
- برنج، کشمش و زرشک پلویی تفت داده شده را با هم مخلوط کنید.
- گوشت را هم به مخلوط برنج، کشمش و زرشک پلویی تفت داده شده بیفزایید.
- مواد را به خوبی با هم مخلوط کنید.
- مانی پلو را در دیس بکشید و روی آن را با بقیه کشمش و زرشک پلویی تفت داده شده تزئین کنید.
انتهای پیام/