به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ دیزی سنگی یکی از غذاهای محلی استان آذربایجان شرقی بوده که حاوی انواع ویتامینهای A ، C ، E ، گروه ویتامینهای B مانند B۱، B۲، B۳، B۶، B۹ ، B۱۲ ، اسید چرب امگا۳، کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، پروتئین، آهن، کولین، سلنیوم، قند، روی، منیزیم، منگنز، کلسیم، فسفر، اسید فولیک، لینولئیک و سیتریک است.
برای بررسی خواص دیزی سنگی و اینکه مصرف این غذا برای چه افرادی مفید است با حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفتوگو کردیم که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ درباره مهمترین خواص دیزی سنگی اظهار کرد: این غذا حاوی پروتئین فراوان است از این رو تاثیری چشمگیر در عضلانی شدن و افزایش انرژی بدن دارد؛ دیزی سنگی برای افرادی که کارهای سنگین فیزیکی انجام میدهند مانند کارگران ساختمانی و بدنسازان بسیار مفید است.
بیشتر بخوانید: با ۶ راهکار طبیعی، در کمتر از ۱۵ دقیقه انرژی خود را افزایش دهید
وی درباره خواص دیگر دیزی سنگی بیان کرد: این غذا به علت داشتن اسید فولیک، آهن و ویتامین B۱۲ تعداد گلبولهای قرمز خون را افزایش میدهد بنابراین برای افراد کمخون و ضعیف بسیار مفید است و موجب چاق شدن آنها میشود.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: دیزی سنگی نقشی موثر در تقویت سیستم قلبی و عروقی دارد و به علت وجود اسید چرب امگا۳ و ویتامین B۱۲، عملکرد مغز را بهبود بخشیده و از ابتلای افراد به اضطراب، استرس و افسردگی جلوگیری میکند؛ این غذا برای کودکان اوتیستیک بسیار مفید است.
بیشتر بخوانید: افزایش انرژی بدن با مصرف جینسینگ
عظمایی تاکید کرد: این غذا به علت داشتن اسید فولیک و آهن برای زنان باردار و جنین بسیار مفید است؛ همچنین به علت وجود گروه ویتامینهای B به ویژه ویتامینهای B۱ و B۲ نقشی موثر در افزایش توانایی بدن، بهبود انعظافپذیری، تقویت بینایی و سیستم عصبی و جلوگیری از خشکی پوست ایفا می کند.
وی تصریح کرد: کمک به شادابی و تقویت پوست و مو از دیگر مزایای این غذای سنتی است که به علت داشتن انواع ویتامینها و املاح معدنی اتفاق می افتد؛ این غذا به علت وجود کلسیم، فسفر و منیزیم استخوانها و دندانها را محکم و از بروز پوکی استخوان و آرتروز در افراد جلوگیری میکنند.
بیشتر بخوانید: راهکارهای فوری برای افزایش انرژی و کارایی بدن در طول روز
این محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت: دیزی سنگی به علت داشتن ویتامینهای A ، C و E خاصیت آنتی اکسیدانی دارد بنابراین سیستم ایمنی بدن را تقویت و بدن را در برابر بیماریهای مختلف به ویژه انواع سرطانها و تومورها محافظت میکند.
عظمایی یادآوری کرد: دیزی سنگی مقوی و از نظر هضم سنگین بوده بنابراین بهتر است در وعده ناهار مصرف شود؛ افرادی که دچار غلظت خون و فشار خون بالا هستند نباید در مصرف این غذا زیادهروی کنند.
گوشت گوسفندی یک کیلوگرم
دنبه گوسفندی ۳۰۰ گرم
سیب زمینی چهار عدد
رب گوجه فرنگی محلی یک و نیم قاشق غذاخوری
گوجه فرنگی ۲ تا سه عدد
لپه یک لیوان
پیاز ۲ عدد
مغز لیمو عمانی یک قاشق مربا خوری
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه به مقدار لازم
آب به مقدار لازم
نان سنگک به مقدار لازم
روغن کنجد به مقدار لازم
گوشت و دنبه گوسفندی را به خوبی بشویید و خُرد کنید سپس آنها را کمی تفت دهید.
- پیازها را نگینی خُرد کنید و با روغن کنجد تفت دهید؛ لپه خیس خورده را هم به پیازها اضافه کنید و کمی تفت دهید.
- گوشت، دنبه، پیاز و لپه تفت داده شده را داخل ظرف دیزی بریزید و مقداری آب به آنها اضافه کنید.
- سیب زمینی و گوجه فرنگی را خُرد و به سایر مواد اضافه کنید.
- نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و رب گوجه فرنگی را هم به سایر مواد بیفزایید.
- مغز لیموعمانی را هم به سایر مواد اضافه کنید.
- دیزی را در حرارت ملایم بگذارید تا بپزد.
- دیزی سنگی را به همراه نان سنگک، پیاز یا سبزی خوردن میل کنید.
- بهتر است پس از مصرف دیزی سنگی یک استکان از ترکیب عرق نعناع و زنیان میل کنید تا غذا به خوبی هضم شود.
برای تهیه دیزی سنگی میتوان نخود را جایگزین لپه کرد.
انتهای پیام/