فضای مجازی در کنار تمام مزایا و آسایشی که برای کاربران به وجود آورده، تبدیل به بستر مناسبی برای جرم و جنایت شده است.

فضای مجازی، آسايش آورده اما آرامش را برده است/ آرامشی که در پس آسایش فضای مجازی گم شدبه گزارش  حوزه دنیای ارتباطات گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان؛ آتشی که گاهی جرائم فضای مجازی به مال و آبروی آدم‌ها می‌اندازد سوزنده‌تر از جرائم واقعی است. از مردی که حساب بانکی‌اش خالی شده گرفته تا زن جوانی که عکس‌های خصوصی‌اش در فضای مجازی دست به دست می‌چرخد، همه و همه قربانی جرائم مجرمان فعال در فضای مجازی هستند.  سرهنگ حبیب‌اله رجبلی تصریح کرد: افزایش هشت برابری جرائم اینترنتی در یک دهه گذشته نشان می‌دهد پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات، حسابی سرش شلوغ است چنانچه در بحث جرائم فضای مجازی از افزایش 48 درصدی پرونده‌های قضایی سال 96 نسبت به مدت مشابه سال قبل در استان مواجه هستیم.

این مقام ارشد انتظامی بیان کرد: برداشت اینترنتی غیرمجاز از حساب‌های بانکی، کلاهبرداری رایانه‌ای، مزاحمت‌های اینترنتی، هتک حیثیت و نشر اکاذیب، انتشار فیلم خصوصی و خانوادگی و دسترسی غیرمجاز به داده‌ها به ترتیب اولویت بندی جرائم اینترنتی سال 96 در فارس می‌باشد به طوری که این استان در سطح کشور بعد از تهران بزرگ و خراسان‌رضوی، رتبه سوم را در مقوله وقوع جرائم فضای مجازی به خود اختصاص داده است.
 سرهنگ رجبلی افزود: در 85 تا 90 درصد پرونده‌های قضایی، باعث و بانی جرم، خودِ قربانی است که بنا به دلایلی مثل طمع ورزی، سادگی و عدم آشنایی با این فضا یا ساده انگاشتن هشدارهای پلیسی، دست به اقداماتی زده و زمینه جرم را مهیا کرده است.

وی یادآور شد: فضای مجازی در کنار همه فوایدش، معایبی نیز دارد که اکثر کاربران به صِرف آشنایی با آن از مضرات این فضا غافل شده‌اند. سرهنگ رجبلی معتقد است: فضای مجازی در کنار آسایشی که برای کاربران فراهم کرده، آرامش را از زندگی بسیاری از آنها سلب نموده است.

به گفته این مقام مسئول فضای مجازی جذابیت‌های خاصی دارد به طوری که قربانیان پرونده‌های مختلف بارها پس از این‌که متوجه اشتباهات خود شده‌اند عهد کرده‌اند به سراغ این فضا نیایند اما ویژگی‌ها و جذابیت‌های فضای مجازی باز هم آنها را به سوی خود کشانده است. البته ورود زود هنگام بچه‌ها در سنین پایین به این فضا نیز مشکلاتی به وجود آورده چنانچه پرونده‌ای با همین مضمون که شاكي به دليل برداشت غيرمجاز، شكايت كرده و پس از بررسي، مشخص شده كه فرزند 11 سالهاش دست به اين كار زده است. وی افزود: والدین باید به صورت دوستانه یک حاشیه امن برای اعضای خانواده ایجاد کنند تا اعضای خانواده هنگام رویارویی با تهدیدات فضای مجازی، با آنها مشورت و مشکلات را از طريق مسير قانوني، پيگيري كنند. چرا که در هر صورت نمی‌توان بچه‌ها را از این تکنولوژی بی‌بهره گذاشت اما والدین باید همواره این احتمال را بدهند که در کنار فعالیت در اين فضا حتما خطراتي متوجه آنها خواهد شد.
سرهنگ رجبلی اظهار کرد: کاربران قبل از فعالیت در فضای مجازی باید آن را بشناسند و بر اساس خِرد و آگاهی در این فضا گام بردارند. در همین راستا شیوه‌های گوناگون برداشت اينترنتي غيرمجاز از حساب‌های بانكی، مورد تاکید است که در بسیاری از این گونه موارد، عدم آگاهی کاربران و بی‌اطلاعی آنها زمینه ساز این گونه جرایم بوده است.
 
به گفته وی مجرمان فضای مجازی گاهي با یک تماس یا ارسال پیامک دروغین، شهروند را به پای دستگاه عابربانك كشانده و به طریقی، اطلاعات كارت عابر بانك او را می گيرند. شماره حساب، رمز دوم، تاريخ انقضا و CVV2 اطلاعاتی است که اگر در اختيار كلاهبردار قرار بگيرد می تواند به راحتی از حساب شخص برداشت كند.
 
سرهنگ رجبلی بیان کرد: از جمله شیوه‌های مجرمین، اعلام برنده شدن در قرعه کشی یا مسابقات – جرم اسکیمینگ (کپی‌برداری از اطلاعات کارت عابر بانک) و کلاهبرداری فیشینگ (‌استفاده از صفحات درگاه بانکی پرداخت الکترونیکی جعلی شبیه درگاه اصلی‌) می‌باشد.
 رییس پلیس فتا فارس در پایان با اشاره به مهمترین پرونده‌های سال گذشته گفت: پرونده قضایی که سال گذشته بیش از 1000 كارت به شیوه اسکیم در فروشگاه مواد غذایی از شهروندان در استان، که اقدام به كپی برداری اطلاعات کارت عابر بانک آنها کرده بود. این کلاهبردار توانست موجودی تعداد زیادی از عابر بانک‌های شهروندان قربانی را برداشت كند که سرانجام با تلاش و پیگیری‌های کارشناسان پلیس فتا فارس دستگیر شد. دستگیری كلاهبرداری يك ميليارد و ششصد ميليون تومانی از طریق انتشار نرم افزارهای مخرب، دستگيری یک كلاهبردار با بيش از 1400 شاكي و دستگیری کلاهبرداران تبليغات سایت ديوار و راديو جوان از جمله مهمترین پرونده‌های سال گذشته پلیس فتا فارس بوده که با برشمردن آنها به شهروندان توصیه می شود هنگام تهديد به اخاذی در فضای مجازی، قبل از هر چيز مسير قانونی را در پيش بگيرند.
 
انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.