به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ تهاجم موشکی بامداد شنبه از طرف ۳ کشور آمریکا، انگلیس و فرانسه به سوریه که به بهانه حمله شیمیایی بدون سند و مدرک صورت گرفت، یکی از تحولات مهم ماههای اخیر از جنبه دخالت مستقیم ارتشهای خارجی در این کشور محسوب میشد که با گذشت حدود ۲۴ ساعت از آن، فعلا دارای نقاط ابهام و علامت سوالهای فراوانی است که با گذشت زمان، جوانب آن بهتر و بیشتر آشکار خواهد شد.
مهمترین نکته در خصوص این حملات فاقد تاثیر که به نظر میرسد برای راضی کردن برخی عابربانکهای منطقه برای دوشیده شدن بیشتر است، آن است که طرفهای درگیر در این ماجرا هر کدام روایتهای بسیار متفاوتی از نتایج این حملات موشکی را اعلام کرده اند که نکته مشترک آن، عدم تاثیر راهبردی و طولانی مدت این حملات بوده است که در این گزارش سعی میکنیم به همه آنها بپردازیم.
فاجعه مشکوک در دوما؛ اسم رمز شروع عملیات
حدود یک هفته قبل و با وقوع حمله شیمیایی در شهر دوما در نزدیکی دمشق، کشورهای غربی بر طبل جنگ کوبیده و اعلام کردند دولت سوریه مسئول این حمله بوده و باید برای این حرکت مجازات شود. اما در همین ابتدا و برای سناریوی اول علامتهای سوال زیادی وجود دارد.
شهر دوما در محاصره کامل قرار داشته و در آستانه تصرف کامل و راحت به دست ارتش سوریه بود، لذا منطقا و با توجه به حساسیتها و دخالتهای کشورهای مختلف بویژه غربی در این منطقه، ارتش سوریه دلیلی برای استفاده از سلاح شیمیایی نداشت. مسئله مهمتر این که چند سال پیش و بر اساس یک توافق بین المللی، دولت سوریه کلیه تجهیزات متهم به امکان استفاده به عنوان سلاح شیمیایی خود را نیز نابود کرد.
مسئله سوم نیز اینکه از مدتی قبل از شروع این ماجرا، طرفهای غربی خصوصا رییس جمهور فرانسه تهدیداتی را مبنی بر حمله به سوریه در صورت استفاده از سلاحهای شیمیایی در این کشور مطرح میکرد که دقیقا، ضمیر مربوطه، مرجع خود را پیدا کرد.
از JASSM تا MdCN؛ شب نمایش کروزهای غربی بر فراز سوریه
طرف غربی اعلام کرده که با استفاده از ۱۰۵ تیر موشک کروز هوا، دریا و زیردریایی پرتاب، به سمت سه هدف مختلف در سوریه حمله و تمامی موشکهای آنها نیز به هدف برخورد کرده است.
بر این اساس، ۳۰ تیر موشک کروز تاماهاوک از رزم ناو USS Monterey و ۷ تیر موشک کروز تاماهاوک از ناوشکن USS Laboon (این دو شناور در دریای سرخ حضور داشتند) و ۲۳ تیر موشک کروز تاماهاوک از ناوشکن USS Higgins که در خلیج فارس حضور داشت به سمت سوریه شلیک شده است.
زیردریایی تهاجمی اتمی USS John Warner نیز ۶ موشک کروز تاماهاوک و ناومحافظ فرانسوی Aquitaine نیز ۳ تیر موشک کروز حمله به اهداف زمینی MdCN را از شرق مدیترانه به سمت سوریه شلیک کردند. برد موشکهای تاماهاوک در حدود ۲ هزار کیلومتر و برد موشک MdCN در حدود ۱۰۰۰ کیلومتر است.
شلیک موشک تاماهاوک از ناو USS Monterey
شلیک موشک MdCN از ناو فرانسوی Aquitaine
دو فروند بمب افکن استراتژیک B-۱B هم در مجموع ۱۹ تیر موشک کروز هوا پرتاب JASSM-ER را به سمت سوریه پرتاب کردند که برد این موشک در حدود ۱۰۰۰ کیلومتر است. انگلیسیها با ۴ فروند جنگنده تورنادو ۸ تیر موشک کروز هوا پرتاب استورم شادو storm shadow را به سمت سوریه شلیک کردند. تعداد نامشخصی از جنگندههای تایفون انگلیسی نیز به عنوان اسکورت همراه تورنادوها بودند.
فرانسویها نیز با ترکیب جنگندههای میراژ ۲۰۰۰ و رافال به سوریه حمله کردند و ۹ تیر موشک کروز هوا پرتاب SCALP را به سمت سوریه شلیک کردند. برد موشکهای اسکالپ و استروم شادو در حدود ۵۵۰ الی ۶۰۰ کیلومتر است.
جنگندههای رافال در راه حمله به سوریه
در این میان هواپیمای سوخت رسانی مثل KC-۱۳۵R، هواپیمای آواکس E-۳، جنگندههای اف ۲۲ در نقش اسکورت و جنگ الکترونیک و جنگندههای اف ۱۵ و اف ۱۶ نیز در نقش اسکورت هوایی در این حمله حضور داشتند.
موشک JASSM در مخزن درونی بمب افکن بی ۱
طرف غربی ادعا میکند که ۱۰۵ موشک شلیک شده توسط پلتفرمهای مختلف آنها به اهداف خود اصابت کرده و سوریها تلاش کرده اند با شلیک ۴۰ تیر موشک سطح به هوا با این موشکها مقابله کنند، ولی هیچ کدام از موشکهای سوریها به هدف برخورد نکرده است!
طرف غربی ادعا میکند که اهداف مورد نظر آنها، دو سری از انبارهای نگهداری سلاحهای شیمیایی در غرب حمص و همچنین مرکز تحقیقاتی «برزه» شامل سه ساختمان بوده است که همگی آنها نابود شده است. همچنین غربیها تصاویر ماهوارهای را برای این ادعای خود منتشر کرده که نشان از نابودی این نقاط دارد.
**سوریه و روسیه چه میگویند؟**
سوریها در ساعات ابتدایی بعد از این حمله اعلام کردند که حجم زیادی از موشکهای مهاجم را رهگیری و منهدم کردند، اما ستاد مشترک ارتش روسیه توضیحات بسیار بیشتری دراین باره ارائه داده که دارای تفاوتهای بسیار آشکاری با صحبتهای طرف غربی است.
روسها تاکید میکنند که ۱۰۳ تیر موشک کروز به سمت سوریه به طور کلی پرتاب شده و پدافند هوایی سوریه موفق شده است ۷۱ فروند از این موشکها را رهگیری و سرنگون کند.
**لیستی که روسها از نقاطی که به آنها حمله شده ارائه کرده اند به این شرح است:**
۴ موشک به سمت فرودگاه بین المللی دمشق شلیک شده، ۱۲ تیر موشک نیز به سمت منطقه الضمیر در شمال شرق دمشق شلیک شده که همگی ساقط شده اند.
همچنین ۱۸ موشک به سمت فرودگاه Blai شلیک شده که، تمام موشکها ساقط شده اند. ۱۲ تیر موشک به سمت پایگاه هوایی شعیرات Shayrat شلیک شده که کلیه این موشکها نیز ساقط شده اند. از ۹ موشک شلیک شده به سمت پایگاه هوایی المزه Mazzeh در نزدیکی دمشق ۵ فروند ساقط شده اند. ۱۶ موشک به سمت فرودگاه حمص شلیک شده است که ۱۳ تیر آنها سرنگون شده اند.
از سوی دیگر، سه فروند موشک نیز به هدف مذکور برخورد کرده که به فرودگاه خسارت خاصی را وارد نکرده اند. مرکز تحقیقاتی البرزه و جرامانا که هدف اصلی حملات ائتلاف غربی اعلام شده بود مورد حمله ۳۰ تیر موشک کروز قرار گرفته که ۷ تیر از این موشکها رهگیری و نابود شد.
یک سرباز سوری در کنار بقایای یک موشک ساقط شده
طرف روسی اعلام کرده که سامانههای دفاعی این کشور در سوریه، هواپیماهای فرانسوی را شناسایی نکرده اند. همچنین هیچ گونه تلفات انسانی بین غیر نظامیان یا نظامیان سوری وجود ندارد. در عین حال، موشکی وارد بخش تحت نظر سامانههای دفاع هوایی روسیه در سوریه نشده است.
هدف قراردادن موشک کروز توسط پدافند هوایی ارتش سوریه در تهاجم صبحگاه شنبه
ارتش سوریه با سامانههای دفاعی سام ۳، سام ۵، سام ۶، باک و سام ۸ به مقابله با این حمله پرداخته است. طرف روسی تاکید کرده است که در این سالها به سوریها برای بازسازی توان دفاع هوایی خود کمک کرده و با توجه به وقایع امروز احتمال فروش سامانه اس ۳۰۰ به سوریه نیز در نظر گرفته میشود.
بقایای یک موشک فرانسوی سرنگون شده در سوریه
تصویری از بخشهایی از یک موشک ساخت فرانسه که در سوریه ساقط شده است بعلاوه چند کلیپ از هدف قرارگرفتن موشکهای کروز غربی بر فراز دمشق نیز منتشر شده است.
تحلیلهای متفاوت از دو طرف: حقیقت کجاست؟
همان طور که در بالا نیز اشاره شد، روایتهای ارائه شده توسط دو طرف ماجرا بسیار متفاوت از یکدیگر است، ولی در این میان توجه به یک سری از مسائل بسیار مهم و ضروری است. اولا این حمله کوچکترین تلفات جانی برای ارتش سوریه و یا غیر نظامیان سوری نداشته است که نشان دهنده اطلاع آنها از مراکز مورد حمله و مطمئن بودن به سامانههای پدافندی خودی است چراکه در صورت اصابت سامانههای پدافندی، قطعا نیروی انسانی موجود در آن هم آسیب میدید.
ثانیا این حجم از موشک باران در مقابل اهدافی که خود غربیها اذعان دارند نابود کرده اند، بسیار عجیب به نظر میرسد چراکه ۱۰۵ تیر موشک کروز از پیشرفتهترین و دقیقترین نوع موجود در جهان، برای نابودی ساختمان یا انبارهایی به کار رفته است که به احتمال زیاد تخلیه شده بودند.
نکته جالب اینجاست که هیچ کدام از اهداف مورد نظر، زیر زمین یا به صورت حفاظت شده ساخته نشده بودند و این خود نکته مبهم دیگری برای استفاده از این حجم از موشک علیه این اهداف است و در عین حال، این نکته را مطرح میکند که مگر میشود مراکز حساس و استراتژیک ارتش سوریه برای ساخت سلاح شیمیایی (بر مبنای ادعای بدون سند و پروپاگاندا غربی ها) چنین شرایط احداث و حفاظتی داشته باشد؟
پس شاید برای بسیاری این سوال پیش بیاید که هدف آمریکا و دو کشور اروپایی از این انتقال ناوگان و موشک پرانی پرهزینه چه بود؟
پاسخ این سوال را میتوان به دو صورت مطرح کرد. در بخش اول باید به تحولات سوریه و مذاکرات پشت پرده اشاره کرد که در جریان آن، مشخصا روسها نسبت به افزایش سطح درگیریها و بروز یک جنگ واقعی بین ابرقدرتها اشاره کرده و در عین حال پذیرفتند تا با اطلاع به طرف سوری، فضایی را ایجاد کنند که طرف غربی نیز وجه خود را حفظ کند، لذا نه روسیه، نه سوریه و نه محور مقاومت در این حمله آسیبی ندیدند.
از طرفی شاید بتوان گفت: آمریکا و ائتلاف غربی میخواسته با نزدیک شدن موعد تمدید برجام و صحبتهای مربوط به محدودیتهای موشکی، پیامی را به ایران و محور مقاومت ارسال کند. در عین حال برای تسلیحاتی، این اولین تجربه رزمی بود که میتواند بعدها در فروش این تسلیحات خصوصا در منطقه حاشیه جنوبی خلیج فارس بسیار مفید باشد و هزینههای صرف شده در این عملیات را بازگرداند.
اما سرنخ دیگر این حمله موشکی را باید در داخل خاک آمریکا جستجو کرد؛ جایی که ترامپ با روزهای طوفانی در جبهه داخلی رو به رو است. از طرفی پرونده روابط کمپین انتخاباتی او با روسیه به مراحل حساسی رسیده و از طرف دیگر وی همزمان با یک پرونده شکایت آزار و اذیت جنسی از طرف یک بازیگر فیلمهای غیر اخلاقی و از طرف دیگر نیز با ادعای داشتن فرزندی حاصل از روابط نامشروع با یک خدمتکار شاغل در برج ترامپ در سالهای پیش رو به رو شده است. همچنین به زودی قرار است کتاب خاطرات «جیمز کومی» رییس سابق اف بی آی نیز منتشر شود که حاوی افشاگریها و انتقادات بسیار تندی علیه ترامپ است چرا که وی توسط ترامپ از ریاست FBI اخراج شده بود.
البته این مسئله در آمریکا بدون سابقه نیست چراکه در دسامبر ۱۹۹۸ میلادی و در جریان تحقیقات از «بیل کلینتون» رییس جمهور وقت آمریکا به دلیل سوء استفاده از قدرت و شکایت به دلیل سوء رفتار جنسی نیز عملیات روباه صحرا علیه عراق انجام شده و اهدافی در این کشور تحت حملات موشکی و هوایی قرار گرفت.
منبع:مشرق
انتهای پیام/
سنگ بزرگ نشانه نزدن هستش
که این موضوع در باره امریکا و ابر قدرتهای متهاجم و خودکامه و خودپسند صادقه که در حالی که در پوچی و هیچی به سر میبرند برای کشورهای تازه به قدرت رسیده کرکری میخونن و ضعیف کشی میکنن
امریکا باید بدونه هیچی نیست و به اندازه یک حشره عرضه نداره کاری بکنه و تمام مسلمین واقعی جهان چه اهل تشیع و چه تسنن نه البته کسانی که بیتفاوت و خودشون رو در جبهه حق میدونن و به ظاهر حق جو هستند در مقابل ظلم و ستیز علیه اسلام و ایران و جهان مستضعف ایستادگی میکنن تا مشت محکمی بر دهن استبداد و تظلم بکوبن