به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، حبیبالله آریایی، رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دزفول اظهار کرد: بناهایی که دارای بافت قدیمی هستند سالیانه اعتبارات استانی در خصوص حفظ و احیای بنا به آن ها اختصاص داده میشود که این اعتبارات جدا از اعتباراتی که از سوی میراث فرهنگی استان در نظر گرفته میشود، است و خانه تاریخی تیزنو نیز حدود 5 سال پیش در جهت تثبیت آجرکاری قسمت ورودی ایوان اصلی بنا مرمت شد.
وی با اشاره به این که خانه تیزنو در دزفول بزرگ ترین خانه تاریخی این شهرستان است که با شماره 2573 در فهرست آثار ملی به ثبت بیان داشت: شهرستان دزفول شامل 240 هکتار بافت قدیمی و 28 محله است. یکی از این محلهها به نام قلعه است که خانه تیزنو در این محله قرار دارد.
آریایی در خصوص معماری خانه تیزنو تصریح کرد: این بنا مربوط به دوره صفوی است. البته در دوره پهلوی اول تغییرات کمی در آن صورت گرفت. مصالح اولیه به کار رفته در آن، آجر و خشت بوده است. میتوان گفت معماری خانه تیزنو خلاصهای از معماری دزفول است.
این مقام مسئول درخصوص محوطه داخلی خانه تیزنو اذعان داشت: این بنا دارای یک ایوان بزرگ مشهور به ایوان اصفهانی است که این ایوان به 2 بخش تقسیم میشود. درب اصلی این بنا رو به یک میدان باز میشود که در آن جا مسجد محله قلعه قرار دارد.
رییس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دزفول در ادامه گفت: ایوان ورودی (خانههای درونگر) در طبقه همکف با 3 تا 4 پله است که به حیاط دوم میرسد. حیاط اول دارای شبستان و 5 تا 6 پله و 3 در و 4 تا 5 پنجره و شوادان است که عمقش از شبستان بیش تر و دارای 24 تا 25 پله است. طبقه بالای خانه دارای 2 تا 3 اتاق است که طبقه بالای این خانه به 2 قسمت شرقی و غربی تقسیم میشود. طبقه بالای خانه تیزنو نیز دارای 8 پنجره و 2 در ورودی است.
حجت الله آریایی اظهار داشت: اداره میراث فرهنگی دزفول تا سال 1390 در خانه تیزنو مستقر بود. البته پنج سال پیش خانه تیزنو را برای ثبت جهانی مطرح کردهایم. ضمن این که یونسکو با اداره نوسازی و بهسازی دزفول در خصوص مطالعات بافت قدیمی دزفول مشارکت میکند.
وی در مورد رفت و آمد گردشگران به این بنا بیان کرد: به دلیل موقعیت محلی که این بنا در آن قرار دارد سالیانه با موج زیادی گردشگر روبهرو هستیم و بیش تر این گردشگران در فصل بهار برای بازدید از خانه تیزنو به شهرستان دزفول میآیند.
انتهای پیام/گ