به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ برپایی مجلس عزا و یا یادبود عزیز از دست رفته، از جمله مراسمهایی است که هر کشور با توجه به مذهب و رسوم خاص خود آن را اجرا میکند، گاهی مانند خاکسپاری در دین اسلام و مسیحیت و یا سوزاندن و به آب سپردند به نمایش درمیآید.
کشور ایران، با توجه به حاکمیت اسلامی و آداب و رسوم مختلف، تعریف های متفاوتی را در برگزاری مراسم های عزاداری بیان کرده است که همه قومیتها در رعایت احکام اسلامی با هم متحد هستند.
ماه محرم و نحوه عزاداری بر مصیبت عظمای اهل بیت(ع)، شهادت سالار شهیدان اباعبدالله الحسین(ع) و یارانشان نیز بنا به آیین های مختلف عزاداری، مانند مراسم تشت گذاری، گِل مالی و ... متفاوت بوده است.
در این بین گاهی یک رفتار غلط تبدیل به رسمی می شود که هیچ ریشه و اساس درستی ندارد، قمه زنی نیز از جمله رفتاری است که صراحتا در قرآن کریم، خداوند آن را با گناه شمردن لطمه وارد کردن بر بدن، نفی می کند.
«يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا لا تَأْکُلُوا أَمْوالَکُمْ بَيْنَکُمْ بِالْباطِلِ إِلاَّ أَنْ تَکُونَ تِجارَةً عَنْ تَراضٍ مِنْکُمْ وَ لا تَقْتُلُوا أَنْفُسَکُمْ إِنَّ اللَّهَ کانَ بِکُمْ رَحيماً»
ای اهل ایمان! اموال یکدیگر را در میان خود به باطل [و از راه حرام و نامشروع] مخورید، مگر آنکه تجارتی از روی خشنودی و رضایت میان خودتان انجام گرفته باشد؛ و خودکشی نکنید؛ زیرا خدا همواره به شما مهربان است. ( نساء ۲۹)
علامه امین عاملی در اینباره بیان می کند: «قمه زنی و اعمالی دیگر از این قبیل در مراسم عزاداری حسینی به حکم عقل و شرع حرام است و زخمی ساختن سر، که نه سود دنیوی دارد و نه اجر اخروی، ایذاء نفس است که خود در شرع حرام است و در مقابل این عمل، شیعه اهل بیت را در انظار دیگران مورد تمسخر قرار داده و آنها را وحشی قلمداد می کنند . شکی نیست که این اعمال ناشی از وساوس شیاطین بوده و موجب رضایت خدا و پیامبر صلی الله علیه و آله و اهل بیت اطهار علیهم السلام نیست .»
اما سوال اینجاست، قمه زدن و یا لطمه وارد کردن به بدن اسلام از نظر مراجع تقلید چه حکمی دارد؟
آیت الله مکارم شیرازی(دام ظلّه):قمه زنی قطعا حرام است و باید از انجام اعمالی که موجب وهن مذهب و یا آسیب به بدن می شود اجتناب کرد.
آیت الله سیستانی(دام ظلّه):باید از کارهایی که عزاداری را خدشه دار می کند اجتناب شود .
آیت الله جوادی آملی: چیزی که مایه وهن اسلام و مایه هتک حرمت عزادارای است جایز نیست، انتظار می رود از قمه زنی و مانند آن پرهیز شود.
آیت الله فاضل لنکرانی: توجه به گرایشی كه نسبت به اسلام و تشیع بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، در اكثر نقاط جهان پیدا شده است و ایران اسلامی به عنوان ام القرای جهان اسلام، شناخته میشود و اعمال و رفتار ملت ایران به عنوان الگو و بیانگر اسلام، مطرح است، لازم است در رابطه با مسائل سوگواری و عزاداری سالار شهیدان، حضرت امام حسین ـ علیه السلام ـ به گونهای عمل شود، كه موجب گرایش بیشتر و علاقهمندی شدیدتر به آن حضرت و هدف مقدس وی گردد. پیداست در این شرایط، مسئله قمه زدن نه تنها چنین نقشی ندارد، بلكه به علت عدم قابلیت پذیرش، و نداشتن هیچ گونه توجیه قابل فهم مخالفین، نتیجه سوء بر آن مترتب خواهد شد. لذا لازم است، شیعیان علاقهمند به مكتب امام حسین ـ علیه السلام ـ از آن خودداری نمایند؛ و چنان چه در این مورد، نذری وجود داشته باشد؛ نذر واجد شرایط صحت و انعقاد نیست.
آیت الله نوری همدانی: عزاداران محترم و متعهد به جای اینکه قمه را بر فرق خود بکوبند در فکر آن باشند قمه را بر سر دشمنان اسلام که اراضی آنان را اشغال و در فکر تضعیف آنان می باشند و منابع آنان را غارت و بالاخره هر روزی با ترفند جدیدی حیات اسلامی آنها را به مخاطره می اندازند بکوبند . خداوند توفیق بیشتر برای پیمودن این راه به همه ی مسلمانان عنایت بفرماید.
آیتالله العظمی جعفر سبحانی: عزاداری حضرت سیدالشهداء-سلامالله علیه- پشتوانهی بقای اسلام و تثبیت تشیع است از این جهت باید به نحوی برگزار شود که اولا تمام ضوابط شرعی در آن رعایت شود.
ثانیا: موجب جذب و گرایش دیگران به راه حسینبنعلی علیهالسلام شود، بنابراین از هر نوع ابزار و ادوات که مایهی خونریزی میشود، خودداری کنید.
آیت الله بهجت (ره): ازهرعملی كه باعث وهن به تشیع می شود باید پرهیز نمود.
ناگفته پیداست که ایرادی بر مویه، عزاداری سالار شهیدان (ع) و مظلومیت اهل بیت (ع) نیست، چه زیبا است که به جای لطمه وارد کردن و انجام فعلی به اشتباه، نیکوترین مسیر را با صدقه دادن و اهدای خون در پایگاه های سلامت طی کنیم. مسیری که چند سالی است پایگاه های اهدای خون، با عنوان «نذر خون» در روزهای تاسوعا و عاشورا، برای یاری رساندن به بیماران، میزبان مردم می شوند.
انتهای پیام/
آیت الله بهجت
آیت الله سیستانی
آیت الله خراسانی
آیت صدر
آیت الله حسینی شیرازی
آیت الله روحانی
آیت الله اصفهانی
آیت الله گلپایگانی
حتی حضرت سجاد وحضرت زینب برای حضرت اباعبدالله حسین خون ریختن
اگر ضرر داشته باشد که نوشابه هم ضرر دارد اما همه میخورد
ودر قمه زنی حتی یک نفر هم کشته نشده
از نظر مراجعی بزرگ همچون آیت الله سیستانی وبهجت جایز است
در روز عاشورا بیش از ۱۰۰۰ نفر در کربلا به عشق امام حسین گریه میکنند زنجیر وسینه میزنند وبرای امام حسین خون میریزند
گناه یا ثواب
فقط اینو بگم من خودمم اعتقاد به همچین کاری ندارم
اما دیدم با چشم خودم که طرف ظهر قمه زده فردا صبح هم رفته شسته،،، جوری بود که قشنگ زخم بسته شده بود و بعدا هم هیچ عفونتی نداشت
اما من خودم سر کار سرم شکست اما اونم از یک جا بعد از یک هفته رفته بودم شستم سرم تا اینکه سرم خیلی درد میکرد رفتم دکتر که هم بگم سرم درد میکنه هم بخیه ها رو بکشه ،،، بهم گفت سرت عفونت کرده ،،، گفتم چرا گفت آب خورده حتما خلاصه کلی هم دردسر شد
حالا عزیزان شما خودتون مقایسه کنید سر اون طرف که قمه زده بود حداقل از ده جا اونم خیلی شدید تر از من بود و هیچ بخیه ای هم نزده بود تا فردا صبح کاملا بسته شده بود و حتی حموم رفت چیزیش نشد اونم نه یک بار هر زردوز میرفت می شست
اما من که فقط یک جای سرم بود و اونم بخیه زده بودم بعد از یک هفته رفتم شستم کلی برام دردسر شد و عفونت کرده بود
من خودم نه تأیید میکنم نه میگم بده فقط اون چیزی که خودم دیدم و تجربه کردم و گفتم
با حق
این رفتار را از نزدیک دیده ام حالم بهم خورده وآنهارا دیوانه خوانده ام البته نه دیوانه حسین .
آخه عقل هم خوبه آدم داشته باشه وقتی می شه باهمین خون به هدر رفته, جان انسانی را از مرگ نجات داد, پس چرا بر زمین می ریزند؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟این رفتار (خودزنی یعنی کاری احمقانه )و جنون وکم عقلی (خدا به ماعقل سالم بدهد که به داد هم برسیم نه اینکه به خود یا دیگران ظلم کنیم.(خدایا همه ما را از جهل وخرافه ها نجات بده الهی آمین...
درصورتی که باعث ضرر ب شیعه باشه جایز نیست.وگرنه یکی تو خونه خودش قمه بزنه هیچ مشکلی نداره...
وگرنه این کار اشتباه است.
وگرنه این کار اشتباه است.
الهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم