به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یاسوج ؛ کهگیلویه یکی از شهرستانهای مهم استان کهگیلویه وبویراحمد در حوزه کشاورزی محسوب میشود، چراکه بیشتر محصولات کشاورزی به خصوص گندم و جو، کلزا، صیفیجات و امواع مرکبات استان در این شهرستان کاشت میشوند.
بیشتر مردم این منطقه از طریق کشاورزی و دامداری امرار معاش میکنند و در چند سال گذشته به دلیل شرایط جوی و کاهش نزولات آسمانی و از طرفی دیگر خشکسالی و کاهش سفرههای آب زیرزمینی در منطقه بیشتر کشاورزان با مشکلات عدیده از جمله عدم توانایی پرداخت اقساط تسهیلات کشاورزی خود مواجه شدند.
خوشبختانه در سال گذشته شرایط کشاورزی با توجه به نزولات آسمانی نویدبخش رونق در این حوزه بود اما بارشهای فروردینماه امسال خسارت زیادی را به کشاورزان این منطقه وارد کرد.
متأسفانه نه تنها دولت، بلکه بیمهها هم در پرداخت غرامت به کشاورزان اقدامات مؤثری انجام نداده اند و حتی تعدادی از کشاورزان با اینکه محصولات مزارع و باغهای کشاورزی خود را بیمه کرده بودند اما پرداخت نکردن به موقع دیون گذشته توسط بیمهها سبب گلایهمندی و ناراحتی آنها شده است.
این روزها در شهرستان کهگیلویه کشاورزانی که تمام سرمایه زندگی خود را برای کشت هندوانه هزینه کردهاند، روزگار خوشی ندارند و به دلیل نبود بازار مناسب بیشتر این کشاورزان متضرر شده و برخی نیز محصول خود را رها کرده و این مزارع محل چرای دامها شده است.
هندوانه از میوههای مخصوص فصل تابستان است که در سایر فصول هم در سفره های مردم دیده می شود و انواع آن عبارتند از قرقی، محبوبی، جهرمی، ترکمن، شریف آباد، یوسف سفید همدان و ....
پس از خشکسالی در چند سال گذشته، آتش سوزی چند ماه اخیر که خسارت زیادی به کشاورزان وارد کرد، گرد وغبار، آفات و کاهش نزولات آسمانی، اینک نبود بازار فروش و کاهش شدید قیمت، بر نگرانی هندوانه کاران شهرستان کهگیلویه افزوده شده و آنها نگران هستند که در این وضعیت نامناسب بازار و نبود خریدار، هندوانهها روی دستشان بماند و یا مجبور شوند به دلیل قیمت پایین مزارع خود را رها و دسترنج یکساله شان از بین برود.
برداشت هندوانه از دو ماه پیش تاکنون در جنوب کشور آغاز شده و به دلیل اشباع بازار داخلی از این محصول و از طرف دیگر بسته شدن مرز کشور عراق که یکی از بازارهای صادرات هندوانه جنوب است و عدم پیش بینی بازار فروش مناسب، هندوانه کاران شهرستان با مشکل فروش مواجه هستند.
این مسئله سبب شده که قیمت هندوانه در شهرستان کهگیلویه با کاهش شدید قیمت مواجه و به قیمت هر کیلو 50 تومان نیز برسد، به طوری که هزینه کارگر برای برداشت محصول را نیز تأمین نکند و برخی از کشاورزان شهرستان مزارع خود را رها کرده تا جولانگاه دامها شود.
امسال چنان عرصه بر هندوانه کاران جنوب کشور و به خصوص شهرستان کهگیلویه تنگ شده بود که حتی برای نشان دادن وضعیت نابسامان بازار مراسم خاکسپاری برای هندوانه برگزار و فیلم آن را در فضای مجازی انتشار دادند.
مهران پوردهقان یکی از کشاورزان روستای تل کوچک از توابع بخش مرکزی شهرستان کهگیلویه اظهار داشت: بیش از دو هکتار هندوانه کشت کردم که برای 2 نفر به صورت مستقیم و چند نفر به صورت غیرمستقیم اشتغالزایی کردم اما متاسفانه به دلیل نبود بازار مناسب امسال کشاورزان هندوانه کار کهگیلویه فقط متضرر شدند و تمام سرمایه خود را از دست دادهاند.
وی با بیان اینکه برای هر هکتار بیش از 10 میلیون تومان هزینه کردهام، افزود: به دلیل نبود بازار مناسب هکتاری 5 میلیون هم برای من درآمدی ندارد.
پوردهقان با بیان اینکه مسئولان به ما هشدار دادند که امسال هندوانه نکاریم و به جای آن از کشت جایگزین استفاده کنیم، مطرح کرد: یکی از مشکلات کشاورزان ورود سایر اقشار به کار کشاورزی به خصوص کشت هندوانه است.
وی افزود: در هر هکتار نزدیک به 70 تن هندوانه برداشت میکنیم اما به دلیل پایین بودن قیمت درآمدی نصیب ما نمیشود.
زاهد پناهنده یکی دیگر از کشاورزان هندوانه کار شهرستان کهگیلویه گفت: سه هکتار هندوانه کشت کردم و برای هر هکتار نزدیک به 10 میلیون تومان هزینه کردم اما الان از هر هکتار کمتر از 5 میلیون درآمد دارم.
وی با بیان اینکه مرز بسته شده و هندوانه صادر نمیشود، افزود: به دلیل پر شدن بازار و کاهش قیمت مجبوریم که محصول خود را با ضرر بفروشیم و اگر تا چند روز دیگر هندوانه خود را نفروشیم، فاسد میشوند.
یکی از مهم ترین و اساسی ترین چیزی که برای توسعه کشاورزی در هر منطقه ضروری است وجود زیرساختهای صنعتی لازم است که یکی از آنها ساخت و راهاندازی سردخانههای مجهز و نگهدای محصولات و فروش آنها در زمان مناسب است.
در کنار ساخت سردخانهها، باید اداره جهادکشاورزی و تعاون روستای با هدایت اتحادیههای تعاون روستایی در خرید و نگهداری محصولات کشاورزان و فروش آنها در زمان مناسب علاوه بر اینکه میتوان در بحث توسعه و رونق کشاورزی در شهرستان گام های موثری برداشت، میشود زمینه اشتغالزایی را در این اتحادیهها برای تعداد زیادی نیز مهیا کرد، اما متاسفانه شاهدیم که تعاون روستایی و اتحادیههای وابسته تنها در زمینه خرید گندم و کلزا که خرید آنها از طرف دولت تضمین شده و فقط نقش یک واسطه را بازی میکنند و در بحث خرید، نگهداری و فروش سایر محصولات کشاورزی دخالتی نمیکنند.
رئیس جهاد کشاورزی شهرستان کهگیلویه نیز اظهار داشت: با توجه به اینکه هندوانه از محصولات استراتژیک نیست و با وجود توصیههای فنی که از سوی کارشناسان اداره جهادکشاورزی و اداره منابع آب شهرستان به کشاورزان صورت گرفت توانستیم سطح اراضی هندوانه شهرستان را از 1200 هکتار به 400 هکتار کاهش دهیم.
سید عمران تقوی نیز بیان کرد: سال گذشته یک هزار و 200 هکتار از اراضی شهرستان به زیر کشت هندوانه رفت که در این سطح از اراضی بیش از 800 هزار تن هندوانه برداشت شد.
وی افزود: امسال با همکاهنگی و همکاری اداره امور آب شهرستان و برگزاری کلاسهای توجیهی برای کشاورزان در خصوص کاهش سفرههای آب زیرزمینی، این سطح به 400 هکتار کاهش یافت که پیشبینی میشود از این میزان 240 هزار تن هندوانه برداشت شود.
تقوی با بیان اینکه به دلیل بسته شدن مرزها در استانهای مرزی کشور، استقبال خوبی از خرید هندوانه کشاورزان صورت نگرفت، متذکر شد: امسال به دلیل نبود بازار مناسب قیمت فروش هندوانه در کهگیلویه به 700 ریال رسید .
تقوی به برنامههای جهاد کشاورزی برای جایگزین کردن محصولات با مصرف کم آب به جای هندوانه اشاره کرد و یادآور شد: با توجه به اینکه هندوانه، یونجه، برنج محصولات پر مصرفی هستند ما در فصلهای زراعی آینده برنامه داریم که کشاورزان را به سمت محصولات استراتژک مانند کلزا سوق دهیم.
در حومه شهر دهدشت یک واحد سردخانه 50 هزار تنی خصوصی داریم که متأسفانه به دلیل عدم استقبال از آن بدون استفاده رها شده که مسئولان میتوانند با فعال کردن اتحادیههای تعاون روستایی به خرید محصولات کشاورزی و نگهداری از آنها در سردخانه و فروش آنها در زمان مناسب به این بازار راکد جانی دوباره ببخشند.
توسعه زیرساختها از جمله جادهها، وسایل حمل و نقل، سردخانهها، صنایع تبدیلی، حمایت و فعال کردن شرکتها و اتحادیههای کشاورزی و بازاریابی از سیاستهای حمایتی دیگری است که دولتها باید در جهت توسعه بخش کشاورزی مورد توجه قرار دهند.
از طرفی تغییر الگوی کشت از دیگر مواردی است که مسئولان جهاد کشاورزی برای مقابله با بحران آب عنوان میکنند اما تغییر الگوی کشت زمانی موثر و مفید است که معیشت کشاورز به خطر نیفتد و اگر به کشاورز بگوییم که هندوانه، ذرت و یا برنج نکارد باید در مقابل روشهای کسب درآمد نیز به وی آموزش داده شود و جهادکشاورزی باید با انجام مطالعات و پژوهشهای لازم به طوریکه همه جوانب را در نظر گرفته باشد، کشاورزان را به کشت جایگزین ترغیب کند.
انتهای پیام/ش