به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، هر 4 سال یک بار در کشور انتخابات ریاست جمهوری، شورای شهر و مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان برگزار می شود. هر یک ازاین انتخابات با حضور تعدادی کاندیدا و رای دهنده برگزار شده و به تناسب حال و هوا از شور و حال تبلیغاتی و مشارکت برخوردار است.
اگرچه این روزها فضای مجازی و شبکههای اجتماعی بیشترین اثرگذاری و نفوذ را بین مردم و خصوصا حائزین شرایط حضور در انتخابات دارند، اما همچنان در زمان برگزاری هر انتخابات مقادیر بسیار زیادی کاغذ برای تبلیغات و اطلاع رسانی استفاده میشود. بخشی از این کاغذ پیش از انتخابات و به منظور تبلیغات و بخش دیگری به شکل برگه های تعرفه انتخاب کاندیدا مصرف می شود. محاسبه میزان کاغذ مورد استفاده در تبلیغات به جهت گستردگی محیطی و تعدد کاندیداهای شورای شهر تقریبا ناممکن است. اما بد نیست به محاسبه هزینه و حجم مصرف کاغذ در حین انتخابات و از طریق محاسبه تعداد تعرفه های رای بپردازیم.
درانتخابات ریاست جمهوری حدود 45 میلیون برگه تعرفه رای با ته قبض مورد استفاده قرار گرفت. البته این رقم بدون احتساب برگه هایی است که منتشر شد اما استفاده نشد.
کاغذ مورد استفاده برای تعرفه های رای از نوع کاغذ اسکناس بوده و بیش از 10 نشانه امنیتی را داراست. این کاغذ در داخل کشور تولید نداشته و صرفا از طریق واردات تامین می شود.
برای اطلاع از میزان واردات کاغذ مورد استفاده در تعرفه های رای با ابوالفضل روغنی گلپایگانی رئیس سندیکای تولید کاغذ و مقوای کشور گفتگو کردیم.
روغنی گلپایگانی درباره میزان واردات سالانه کاغذ تحریر گفت: نیاز کاغذ تحریر در کشور ما حدود 370 هزار تن است که تنها 100 هزار تن از آن تولید داخل بوده و 270 هزار تن کاغذ تحریر در سال از طریق واردات تامین می شود.
وی گفت: به صورت متوسط قیمت کاغذ وارداتی بدون در نظر گرفتن تنوع و کشور مبدا حدود 800 دلار به ازای هر تن بوده و به ازای هر تن تولید کاغذ در داخل کشور، رقمی در حدود 350 تا 400 دلار هزینه می شود.
رئیس سندیکای تولید کاغذ و مقوای کشور افزود: از آنجا که سرمایه گذاری روی تولید کاغذ در کشور حاشیه سود پایینی دارد جذابیتی برای سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی ندارد. ضمن اینکه دولت هم حمایتی از از این بخش برای سرمایهگذاری نمی کند و این عدم حمایت نیز مزید بر علت شده و علاقه به سرمایهگذاری و تولید کاغذ در کشور را کاهش میدهد.
وی در ادامه افزود: با توجه به ضریب نفوذ شبکههای اجتماعی و فضای مجازی در حوزه اطلاعرسانی طی دو سال گذشته مصرف کاغذ برای مواردی مانند روزنامه و مجله کاهش چشمگیری داشته است.
به گفته وی طبق آخرین آمار تا سال 2014 سالانه 405 میلیون تن تولید و مصرف کاغذ در دنیا وجود داشت که این رقم در سال های 2015 و 2016 با کاهش بین 5 تا 10 میلیون تن در سال مواجه شده است.
روغنی گلپایگانی اظهار کرد: به تبع این کاهش مصرف در دنیا، ما نیز در کشور کاهش مصرف داشتیم اما هر ساله در فصل نمایشگاه کتاب و ایام انتخابات این مصرف افزایش پیدا می کند.
بر اساس اطلاعات ارائه شده توسط رئیس سندیکای تولید کاغذ و مقوای کشور برای واردات 270 هزار تن کاغذ تحریر سالانه رقمی حدود 216 میلیون دلار و برای تولید رقمی حدود 40 میلیون دلار ارز مصرف می شود.
محاسبات سرانگشتی از تعداد تعرفه ها و وزن کاغذ مورد استفاده نشان می دهد به ازای 45 میلیون برگ رای حدود 3 میلیون و 750 هزار شیت کاغذ با وزن کل معادل 300 تن مورد استفاده قرار گرفته است. رقمی حدود 240 هزار دلار ارز (با احتساب هر دلار 3760 تومان) معادل 902 میلیارد و 400 میلیون تومان به طور میانگین برای آن نیاز است. اگر چه نوع کاغذ امنیتی و قیمت آن با محاسبات این گزارش تفاوت داشته و قطعا رقم بیشتری برای وارد کردن این میزان کاغذ هزینه شده است.
فارغ از در نظر گرفتن میزان ارز خارج شده برای واردات کاغذ و مواد چاپ مورد استفاده در انتخابات، هزینه های مربوط به توزیع، تجهیزات، نیروی انسانی، آسیب های زیست محیطی برای تولید کاغذ و از بین رفتن درختان و میزان مصرف آب برای تولید کاغذ نیز از نکاتی است که نمی توان به راحتی از کنار آن گذشت.
بر اساس مطالعات مرکز ConservaTree از مجموع چوبهای سخت و نرم 24 درخت با ارتفاع 12.20 متر و قطر بین 1.8 تا 2.4 متر می توان یک تن کاغذ مخصوص نوشتن تولید کرد. یعنی به عبارتی از هر چهار تن چوب میتوان یک تن کاغذ تولید کرد.
حال اگر بخواهیم همان 45 میلیون تعرفه رای را از تولید داخل تامین کنیم باید به ازای 300 تن کاغذ حدود 7200 اصله درخت با مشخصات بالا را قطع کنیم تا انتخابات ریاست جمهوری برگزار شود.
برای محاسبه دقیق روی مصرف کاغذ و میزان ارز خارج شده از کشور در سایر انتخابات کشور نیاز به دسترسی به اطلاعات وزارت کشور و ستادهای انتخاباتی است که از اختیار رسانه ها خارج می باشد، اما اگر تنها تعرفه های مورد استفاده در 4 انتخابات ریاست جمهوری، شورای شهر، مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان را در نظر بگیریم ارقام نهایی بسیار بیشتر از گزارش حاضر خواهد بود. از طرفی تبلیغات هر یک از این رویدادها نیز با مصارف نجومی کاغذهای تبلیغاتی و بنر و پوسترها از بهترین مسیرها برای خروج ارز کشور است.
منبع:مهر
انتهای پیام/