زیره محصولی که از دل خاک کرمان بیرون می‌آید که عطر ، ظرافت ، رنگ و مرغوبیتش همتا ندارد‌.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، زیره سیاه کوهی یکی از مهمترین سوغات های کرمان هست و از دیرباز یکی از مطبوع ترین گیاهان دارویی کرمان بوده است که به دلیل طعم و خواص دارویی مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

آنها كه گذرشان براي مسافرت و گردشگري به كرمان افتاده است خوب می دانند كه نمی توان از سوغاتی های اين شهر گذشت و بدون خريد يكی از اقسام آنها به ديار خود بازگشت.

سوغات کرمان تا به آنجاست که تمنای هیچ مسافری را با هر مقدار توان مالی و نوع تفکر و اندیشه، بی جواب نمی گذارد، خوراکی هایی چون پسته، قاووت، کماچ سهن، سمنو، کلمپه و امثال آن با بهایی نه چندان گران نیز از سوغاتی های این استان به شمار می روند. علاوه بر این اهل هنر می توانند از انواع پته، قالی، گلیم، شیریکی پیچ، کارهای قلمزنی زیبا، ظروف مسی جالب و امثال آن بهره ببرند .

در کنار محصولات متنوع ، باید از داروها و گیاهان دارویی چون زیره ، حنا ، سدر و کتیرا نیز نام برد .

زیره این گیاه که خواص مختلف دارویی، سوغات معروف کرمان است که در کتاب های گیاه شناسی قدیم «کمون » خوانده شده است.

دو نوع زیره با نام‌های زیره سیاه و زیره سبز وجود دارد که نوع سیاه آن با نام‌های زیره "کرمانی" و زیره "کوهی" معروف است.

‌زیره سیاه، باریک‌تر و عطر بیشتری دارد اما زیره سبز حجیم‌تر و عطر کمتری دارد.

نوع مرغوب آن با رنگی سیاه در کوهستان ها به صورت وحشی می روید.

زیره سیاه گیاهی است دوساله که ارتفا ع آن به ۳۰ تا ۸۰ سانتیمتر می رسد.

برداشت زیره سیاه کوهی کرمان تنها توسط افراد بومی و عشایری در مناطق صعب العبور و کوهستانی استان کرمان صورت می‌گیرد و از این رو قیمت بالایی دارد‌.

تنها منبع آبی زیره بارانهای فصلی است زیرا زیره به صورت خودرو در منطقه رشد می‌کند و هیچ گونه آبیاری مصنوعی برای کشت این گیاه روی نمی‌دهد.

زیره در کرمان بیشترین سطح کشت را دارد. زیره سیاه حاوی تانن، موم، مواد رزینی، موسیلاژ، مواد قندی، مواد ازته و اسانس است.

قسمت مورد استفاده دارویی زیره سیاه میوه آن است که در تیرماه سال دوم با قطع کامل گیاه صورت می گیرد.

بيش از ۸۰ درصد محصول مرغوب کرمان از کوه های(جوپار) به دست می آید.

۳ نوع محصولي كه از این منطقه به دست مي آيند که شامل زیره هفتادم که مکان رویش آن دردامنه های کوه و در مناطق گرم تر و زمان برداشت آن ۷۰ روز پس از عید است، زیره نودم که مکان رویش آن در ارتفاعات بالاتر و زمان برداشت آن ۹۰ روز پس از عید، که درشت تر و معطرتر است و زيره کبکو که مکان رویش آن در نزدیکی یخچال ها و در ارتفاعات بالای ۳۰۰ متراست، بدون عطر و درشت تر از نوع اول و معمولا خوراک کبک هاست.

خاصیت هورمونی و ضدعفونی کننده و قدرت میکروب کشی زیره کرمان خیلی زیادتر از انواع دیگر

است.

محصول زیره هم استعمال داخلی دارد و هم خارجی. بادشکن و جمع کننده رطوبت است، مقوی معده و اشتها را تحریک می کند. جلوی سکسکه را می گیرد، ورم طحال و اسهال را معالجه می کند و شیر مادران را زیاد می کند. عرق را زیاد می کند و بوی بد آن را برطرف می سازد.

زیره بدن را گرم می کند و به هضم غذا کمک و نفخ را برطرف می کند.

اگر آب خیسانده آن را به چوب بمالید، موریانه نخواهد خورد.

زیاده روی در خوردن آن ترشح تیروئید را زیاد می کند و موجب لاغری و زردی چهره می شود.

مزمزه جوشانده آن درد دندان را کم می کند.

ضماد آن با آرد باقلا، ورم ها را از بین میبرد و اگر آن را با غذاهای گوشتی بپزید ازمضرات گوشت می کاهد.

انتهای پیام/ی

برچسب ها: زیره ، کرمان ، سوغات ، گردشگری
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.