وی تصریح کرد : در این پروژه احیاء ، کل اعیانی موجود مشتمل بر سه طبقه از ۵ طبقه ساختمان موجود برداشته شده و تمامی حجرات تخریب شده ضلع های شمالی، شرقی و غربی در دهه هفتاد مجددا برای تدریس علوم دینی بازسازی شود.
جباری با اشاره به تخریب حجرات یاد شده در دهه هفتاد و ایجاد ساختمانی ۵ طبقه در آن سال ها با عنوان گسترش حوزه علمیه در اعیانی مسجد که دو طبقه آن در زیر زمین بود گفت: با رایزنی های صورت گرفته از سوی این اداره کل با استاندار، نماینده ولی فقیه و امام جمعه و توافق دستگاههای مرتبط و با همت خیری به نام مهندس علیزاده، احیاء این مسجد بازمانده از دوره سلجوقی با تخریب سه طبقه از ساختمان موجود در عرصه آغاز شد .
به گفته وی بر اساس سفرنامه های موجود مسجد جامعی در محل مسجد فعلی و چسبیده به بازار درقرن چهارم وجود داشته است .
جباری افزود: به اعتقاد برخی محققین در محل این مسجد آتشکده ای بوده که پس از ورود مسلمین ویران شده است.، سپس در قرن چهارم بر روی این مکان مسجدی بنا شده که با تکمیل در دوره های مختلف به صورت امروزی درآمده است، از این رو سبک گچبری ها، تزئینات، ستون بندی ها، طاق های بخش قدیمی مسجد شبیه سبک معماری سلجوقیان و حجره های اطراف صحن مسجد مربوط به دوره زندیه است .
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان غربی شبستان گنبد دار قدیمی مسجد را نیز تلفیقی از معماری دوره های مختلف از سلجوقیان تا قاجار دانست و گفت: داخل این شبستان محراب گچبری نفیسی قراردارد که در دوره ایلخانیان و درسال ۶۷۶ هجری قمری با حجمی بزرگ ساخته شده و بدست استاد عبدالمؤمن تبریزی به طرز نفیسی گچبری شده است که این کتیبه بزرگترین کتیبه ایلخانی کشور به شمار می رود .
جباری ادامه داد : مسجد همچنین در سال ۱۱۸۴ هجری قمری بدستور رضا قلی خان بیگلر بیگی ایل افشار و حاکم ارومیه تعمیر شده است و پس از آن نیز بارها این مسجد به همراه بافت قدیمی شهر بویژه بازار و راسته های آن مورد مرمت قرار گرفته است .
مسجد جامع ارومیه به شماره ۲۴۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
انتهای پیام/م