شیراز؛

مراقب شکستن لامپ های مهتابی یا کم مصرف باشیم

در صورت شکستن لامپ های مهتابی و کم مصرف، باید بسیار مراقب باشیم.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز؛ کارشناس مسئول واحد بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی شیراز، با اشاره به خطرات جیوه، به عنوان یکی از خطرناك ترین آلاینده های زیست محیطی، گفت: در صورت شکستن لامپ های مهتابی و کم مصرف، باید بسیار مراقب باشیم.
زهرا مومنی با بیان اینکه جیوه در صنایع شیمیایی مختلفی از جمله، الكتریك، الكترونیك، باتری سازی، ساخت لوازم و دستگاه های اندازه گیری، مصارف دارویی، ساخت دماسنج ها، انواع آفت كش ها، تهیه ملغمه، آمالگام(نوعی مواد پرکردنی دندان) در دندانپزشكی، تولید سود سوزآور كاربرد دارد، افزود: این فلز سمی، به علت هدایت الكتریكی بالا، در ساخت ترموستات، سوئیچ های الكتریكی و الكترودها و به دلیل گرمای ویژه و وزن مخصوص بالا، در فشارسنج ها، بارومترها و دیگر وسایل كنترلی استفاده می شود.
او ادامه داد: در حال حاضر بیش از 600 شغل وجود دارد که با جیوه مواجهه دارند، برخورد شغلی با جیوه در ایران، بیشتر در واحدهای کلرآلکالی صنایع پتروشیمی، معادن جیوه، کارخانه های تولید دماسنج، معادن طلا و درمانگاه های دندانپزشکی رخ می دهد؛ همچنین جیوه مورد استفاده در صنایع و کشاورزی در نهایت می تواند وارد فاضلاب شده و در زنجیره غذایی، به ویژه ماهی های درشت قامت، وارد شود.  
مومنی با هشدار نسبت به افزایش خطر ناشی از جیوه برای برخی گروه ها اضافه کرد: زنان باردار در صورت خوردن غذای آلوده به جیوه، با خطر انتقال آلودگی از جفت به جنین به طور ناخواسته و زمینه اختلالات تکامل عصبی و عقب ماندگی ذهنی فرزند خود، مواجه می شوند.
او  اختلال در حواس پنج گانه، بروز آلزایمر در سنین پیری و در موارد حاد، مرگ بیمار را دیگر آسیب های جیوه برای سلامت انسان معرفی کرد و ادامه داد: متیل جیوه از راه دستگاه گوارش به خصوص در سیستم عصبی مرکزی و کلیه ها توزیع شده و به صورت اختلال عصبی تأخیری تظاهر می کند.
کارشناس مسئول واحد بهداشت حرفه ای دانشگاه افزود: پژوهش های سازمان بهداشت جهانی نشان می دهد که جیوه یکی از ترکیبات شایع مورد استفاده در کرم ها و صابون های روشن کننده پوست، ریمل و پاک کننده های دور چشم است و به طور شایع در آسیا و آفریقا استفاده می شود؛  استفاده طولانی مدت از این لوازم آرایشی باعث تخریب کلیه، تغییرات پوستی و آسیب های نورولوژیک و روانی می شود.
مومنی به ضرورت توجه به ایمنی مواد شیمیایی خطرناک و سمی اشاره کرد و ادامه داد: در صورتی که لامپ کم مصرف در داخل خانه بشکند، با توجه به وجود جیوه در آن، به افراد خانواده توصیه می شود از اتاق خارج شده و به مدت 15 دقیقه پنجره ها را باز بگذارند؛ در صورتی که اتاق دارای تهویه مرکزی باشد، برای جلوگیری از انتشار آلودگی، آن را خاموش کرده و از جارو برقی برای تمییز کردن استفاده نکنند.
او با تاکید بر ضرورت پوشیدن دستکش یک بار مصرف و ماسک تنفسی در این مواقع، اضافه کرد: لازم است با استفاده از دو تکه مقوای نازک، بقایای لامپ را با احتیاط جمع کرده و با استفاده از پارچه مرطوب، پودر باقیمانده را تمیز کنند؛ همچنین با ریختن بقایای لامپ در یک ظرف شیشه ای یا پلاستیکی و محکم کردن در ظرف، باید آن را به مامور جمع آوری پسماند تحویل داد و پس از اتمام کار، دستان خود را با آب و صابون بشوییم.
انتهای پیام/ن
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار