منطقه آزاد ماکو واقع در شمال غرب کشور در آذربایجان غربی واقع است که با 500 هزار هکتار مساحت بزرگترین منطقه آزاد کشور و دومین منطقه آزاد جهان بعد از منطقه آزاد شانگهای چین می باشد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه، شهرستان ماکو در منطقه آزاد ماکو بیش از 300 اثر تاریخی ثبت شده و دهها اثر طبیعی که برخی از آنها مانند چشمه ثریا ، کویر بورالان و بزرگترین کلاهک سنگی خمیده دنیا، از جمله منحصر بفردترین آثار طبیعی می باشند که در کنار آب و هوای مطلوب تر نسبت به سایر نقاط کشور که بیش از 11 ییلاق را در خود جای داده است مقصد سفری برای گردشگران داخلی و خارجی شده است.

ايوان فرهاد (بام فرهاد): در7 کیلومتری شهرماکو در کنار جاده ماكو بازرگان در روستاي سنگر قرار گرفته است. این اثر با چشم انداز بسیار زیبا یک قلعه شهر اورارتویی با قدمتی در حدود 2700 سال است. قسمت پایین آن شامل دو اتاق تو در تو با تاقچه یی است که در دل کوه و درون صخره ای بزرگ تراشیده شده که با راه پله ای سنگی به قلعه بالای کوه متصل می شود. در بخش جنوبی آن در کنار رودخانه قربانگاه این شهر باستانی واقع شده است.

عمارت كلاه فرنگي: این عمارت تاریخی که در داخل شهر ماکو قرار گرفته متعلق به علیقلی خان بیات در اواخر دوره قاجاریه ساخته شده است. کوشک در دو طبقه با پوشش شيرواني و طرح هشت ضلعي بنا شده که تزيينات گچبري، آيينه كاري و نقاشي نيز دارد.

كاخ باغچه جوق : کاخ باغچه جوق ماکو معروف به کاخ سردار بوسيله تيمورتيموري که يکي از سرداران با نفوذ دوره قاجار در یک باغ 11 هکناری بسیار مفرح شامل چندین بنا با المانهای روسي و اروپائي ساخته شده است. ساختمان اصلی کاخ با تزیینات و جذابیتهای کم نظیر با نمایش اثاثیه سردار در حال حاضر به عنوان موزه فعال است.

بافت قديم ماکو(قلعه قبان): یکی از دیدنی ترین جاذبه های ماکو که هر بیننده ای رابه شگفتی وا میدارد. اين منطقه درگذشته بافت اصلي شهر با حصارها ، برج و باروهاي بلند، پادگان نظامی و مراکز اقامتی و خدماتی در زيرسايه کلاهک بزرگ سنگي قرار دارد. قدمت آن به دوره هاي تيموري، صفوي و قاجاريه مي‏رسد.

گرمابه تاريخي ماكو: اين حمام نیز در بافت قدیم در عصر صفوي ساخته شده و در دوره قاجاريه نيز مورد مرمت قرار گرفته است. بخشهای مختلف آن بیشتر از سنگ ساخته شده است. آب مورد استفاده از طريق چشمه اي كه در مجاورت اين حمام به يك حوض بزرگ سنگي منتقل مي شده، تامين شده است.

پل پنج چشمه : 5 کيلومتري شرق ماکو برروي رودخانه زنگمار بر روي رودخانه زنگمار در زمان صفويه ساخته شده است. استفاده از سنگهاي سياه و سفيد جذابيت چشم نوازي به آن بخشيده . طول پل 43 متر و عرض آن 20/3 متر و 50/5 متر ارتفاع دارد.

قره كورپو (پل سياه): انتهاي تنگه ماکو به طرف بازرگان بر روي رودخانه قره سو بر روي رودخانه قره سو دوره صفويه ساحته شده است. داراي 3 دهانه است مصالح پل را سنگ هاي سفيد و سياه آتشفشاني تشکيل ميدهد. وجه تسميه آن ميز استعمال زياد سنگهاي سياه آتشفشاني در ساخت پل است .

پل قلعه جوق: مجاور روستاي قلعه­جوق بر روي رودخانه زنگمار بر روي رودخانه زنگمار در زمان صفويه ساخته شده است و با سنگهاي سياه و سفيد بنا شده که داراي دو دهانه كوچك و بزرگ است.

ساختمان بيمارستان قديمي ارتش : بالاتر از پادگان ماكو اين بيمارستان قديمي كه در بالاي يك تپه در زمان قاجاریه ساخته شده و در جنگ دوم جهاني به عنوان بيمارستان ارتش استفاده مي‌شده است.

سد پناه­کندي: سد سنگی ذخیره ای پناه کندی در روستای پناه کندی پلدشت یکی از کارهای آبی گذ شتگان در این دیار می باشد که با شناخت کامل طبیعت منطقه احداث گردیده است . معماری این سد در کل استان بی نظیر می باشد. برآوردن نیازهای سازه ای با استفاده از مصالح موجود در محل و دادن فرم زیبا و شکیل به دیواره اصلی سد قابل تحسین است. احداث سد که به استفاده منابع محلی به حدود 80 سال پیش باز میگردد،توسط یکی از خوانین محلی انجام شده است.

قلعه و مقابر صخره اي شدي: در روستای شدي پلدشت واقع است. این قلعه به همراه مقابر صخره اي که یکی از شاهکارهای معماری با قدمتی در حدود 2700 سال مربوط به امپراطوري اورارتو است که در ارتفاعات حاشيه رودخانه ارس قرار دارد.

حمام تاريخي صوفي: این حمام که الگوی حمامهای سنتی ایران را دارد با استفاده از عناصر معماری سنتی و بومی در روستای صوفی شهرستان شوط قرار دارد.

جاذبه های مذهبی

کلیسای زور زور: اين کليسا بين سالهاي 1314-1315م توسط ذکريا اسقف اعظم کليساي تاتائوس مقدس باطرحي صليبي وزيرنظر عاليجناب هوانس يرز نقاش معروف به زور زورتسي اداره مي شد. اين بنا در 20 کيلومتري ماکو و در روستاي بارون واقع است. بنای کلیسای طرحی صلیبی دارد و ساختمان آن در نمای خارجی و داخلی دارای سنگ های تراش دار منظم به صورت خط کشی و فاقد ملاط است. جبهه داخلی آن دارای چهار طاق باقوس های بیضی شکل و چهار نورگیر کوچک درچهارضلع و گنبدی به صورت عرقچین است. این کلیسا در سالهای اخیر با احداث سد بارون در معرض آب گرفتگی قرار گرفت که جهت جلوگیری از استغراق و حفظ آن ساختمان کلیسا به محل مرتفعی در همان ناحیه انتقال یافت.

مسجد حضرت ابوالفضل: مشهور به گوی مسجد در زیر کلاهک سنگی بزرگ ماکو بنا شده است.

جاذبه های طبیعی و تفرجگاهها

رودخانه زنگمار: از کوههای مرزی ایران و ترکیه سرچشمه گرفته، از داخل شهر ماکو گذشته و در شهرستان پلدشت به رودخانه ارس می‌پیوندد. دیواره سنگی رودخانه زنگبار که گویی دست طبیعت با سنگهای آذرین دیواره ای مستحکم ساخته تا از طغیان و سرکشی آن جلوگیری نماید.

رودخانه مرزی ارس: رودخانه ارس یکی از مهم ترین و پرآب ترین رودخانه های ایران در نوار مرزی بین ایران و جمهوری آذربایجان محسوب می شود. رودخانه ارس از کوه های آناتولی ترکیه سرچشمه گرفته و پس از طی مرکز ترکیه، نخجوان، جلفا و ارمنستان و گذر از مرز ایران به دریای خزر می ریزد. پوشش گیاهی و درختی، گونه جانوری، گونه پرندگان و آبزیان این مناطق در کناره ارس به همراه دریاچه پشت سد ارس در پلدشت با پارک جنگلی و تفرجگاه نازک از مراکز تفریحی و دیدنی منطقه آزاد ماکو است.

گُوزلو: این تفرجگاه در دامنه کوه آتابیی و چشم انداز خیال انگیز مناظر ماکو و نوشیدن آب چشمه گوزلو واستراحت درسایه درختان سلامتی و نشاط دردامان طبیعت را به ارمغان می آورد.

دره باغی: این منطقه در روستای قلعه جوق ماکو وبا گذر از کنارعمارت عزت اله خان خواهرزاده سردار ماکو با درختان انبوه و آبشار و رودخانه زنگمار هر بینده ای را مجذوب خود می کند.

سودره سی: این دره در کنار روستای خیال انگیز رند با آثار تاریخی و طبیعی زیبایی وصف ناپذیری دارد.

چنگیز خان بولاغی: این منطقه که بالاتر ازروستای قره خاج ودرمسیر جاده دسترسی به سد ماکو قراردارددربهار وتابستان با گذر ازروستای ییلاقی قره خاچ وهوای دلپذیر و بارش برف درزمستان محلی برای اسکی خانواده ها فراهم می آورد .

چشم ثریا (هزار چشمه): این منطقه در روستای بورالان با طبیعت سرسبز و چشمه های جوشان که در منطقه به بهشت روی زمین اشتهار دارد در دامنه کوه افسانه ای آرارات با انواع حیوانان وحیات وحش خود دل هر رهگذری را می رباید.

چشمه آبگرم باشکند: این چشمه در 2 کیلومتری جاده ماکو-بازرگان ودرروستای باشکند واقع بوده و پذیرای خیل عظیم مردم جهت آب تنی واستفاده ازطبیعت زیبای روستا می باشد.

چشمه آبگرم شوط: این چشمه با قابلیت شفا بخشی و تاسیسات ایجادشده در کنار آن یکی از مقاصد گردشگری منطقه است.

كوهنوردي

کوه مورس: این کوه باارتفاع 3000 متری بلندترین کوه ماکو بوده و از روستای کوسج-روستای باشکند ازقسمت شمالی و با گذر از روستای مصطفی قالاسی با چشمه های خروشان می توان به بلندای آن رسید. در فصل زمستان برای صعود به قله نیازمند وسایل کوهنوردی است.

کوه دوماننی (آغبلاغ قارلی سی): این کوه با ارتفاع 2848 متر درجنوب شرقی روستای تیکمه واقع شده با پوشش گیاهی فراوان پذیرای کوهنوردان زیادی در فصول مختلف سال می باشد. افرادی که تمایل به طبیعت گردی دارند و می خواهند مناظر اطراف را از بلندترین نقطه مشاهد کنند بهترین مکان است.

کوه چرکین: این کوه با ارتفاع 2800 متر یکی از پرشیب ترین کوههای ماکو است. مسیر صعود از روستای باغچه جوق لذت کوهنوردی را چند برابر می‏کند.

کوه سُکار: این کوه درشهرستان شوط با ارتفاعی در حدود 2800 متر مکان مناسبی برای کسانی که مایلند کوهپیمایی طولانی داشته باشند. زیاد دارند می باشد.از جبهه شمال غربی واز روستای آرپالیق واز جبهه شمالی از روستای چاوگون می توان به این کوه صعود کرد.

کوه قَیه (ساری قیه): این کوه شامل کلاهک سنگی یکی از کاملترین کلاهک های سنگی جهان با شیب منفی و دیوار بلند مکان بسیار خوبی برای ستگ نوردی در کنار یک بافت تاریخی است. بافت قدیمی ماکو درسایه این کلاهک قراردارد.

انتهای پیام/س

برچسب ها: تاریخی ، ماکو ، ارومیه
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ریگی
۰۹:۲۲ ۰۶ بهمن ۱۳۹۸
قدمت چند ساله داره؟