به گزارش خبرنگار
حوزه موسیقی گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ چندی است که در دنیای موسیقی واژهای به نام «کاور کردن» به گوشمان خورده است؛ قبل از توضیح این اصطلاح تصور کنید به چند آشپز ماموریت داده شود تا یک نوع غذا را آماده کنند، هنگامی که خروجی این آزمایش را بخوریم می بینیم که طعم هر کدام متفاوت از بقیه و منحصر به فرد است. با وجود اینکه مواد اولیه تمام آشپزها با هم یکی بوده است، بنابراین نتیجه می گیریم که هر فردی روش خاص خود را دارد.
دنیای موسیقی نیز جدا از این قاعده نیست، برای مثال یک قطعه کلاسیک را در نظر بگیرید که بدون کلام و فقط تکنوازی پیانو است، با وجود آنکه همه نوازندگان از روی یک نت مینوازند، اما در نهایت خروجیهای متفاوتی میشنویم. هرچند که این تفاوت ها بسیار ریز و کوچک باشد، اما باز سلیقه و ذائقه هنرمند در اجرای آن اثر دیده می شود.
اگر از دیدگاه مثبت به این موضوع بنگریم متوجه می شویم که خلاقیت اهالی موسیقی باعث ایجاد تنوع در قطعه های مختلف می شود. در اینجا شایسته است تفاوت بین «بازخوانی» و «کاور کردن» یک اثر بیان شود. هنگامی که یک آهنگ خوانده شده و قدیمی را با شیوه و سبک جدید تنظیم کنیم و همان شعر آهنگ منتخب را بخوانیم در واقع بازخوانی یک آهنگ را انجام داده ایم. برای مثال آهنگ «به سوی تو» بارها با سبک های مختلف سنتی و پاپ اجرا شده است که هر کس با توجه به سلیقه خودش یکی از اجراهای آن را گوش می دهد.
اما در اینجا ما به تشریح اصطلاح کاور کردن یک آهنگ می پردازیم. هنگامی که سازبندی و تنظیم یک آهنگ تغییر نکند و فقط کلام را از روی یک آهنگ حذف کرده و شعر تغییر داده شود و به اصطلاح روی بیت خالی شعر و کلام خود را بگذاریم به اصطلاح یک آهنگ را کاور کرده ایم. به زبان ساده تر مثل این می ماند که شخصی لباس خود را عوض کند، اسکلت آهنگ و سازبندی آن تغییر نمی کند، اما پوشش و نمای آن متفاوت می شود.
حال این سوال پیش می آید که در دنیای موسیقی آیا این کار یعنی کاور کردن، کار خوب و مفیدی است یا کار بد و مضر؟ جواب این سوال به چند عامل بستگی دارد: اگر آهنگ منتخب آهنگی با استاندارد و کیفیت بالا بوده و شناخته نشده و مهجور و معمولا از یک فرهنگ دیگر باشد، به اصطلاح یک آهنگ خارجی باشد که کمتر کسی آن را شنیده، کاور کردن مفید است و باعث اشاعه آن آهنگ می شود. البته به شرط آنکه ترانه سرایی برای آن قطعه و همین طور اجرای خواننده حرفه ای، صحیح و با کیفیت باشد، همچنین فضای آهنگ منتخب شرق و باب سلیقه ما باشد.
در نهایت به این نتیجه می رسیم که چه بازخوانی و چه کاور کردن، اگر صحیح و استاندارد انجام شود، کار خوب و مفیدی است.
گزارش از حمید محمدی بیدمشکی
انتهای پیام/