نفقه حق قانونی زن از مرد است و در صورت تمکین زن می‌تواند با مراجعه به دادگاه حق خود را طلب کند.

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ بر اساس ماده 1107 قانون مدنی کشور نفقه شامل تمام نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، غذا، لوازم منزل و هزینه‌های درمانی و بهداشتی و هر آنچه که به صورت عادی احتیاج و لازمه زندگی وی می‌باشد تعریف شده است.

قانون میزان دقیقی برای نفقه مشخص نکرده است بلکه نفقه را متناسب با وضعیت زن و منطبق با عرف زمان و مکان زندگی زوجین دانسته است.

طبق ماده 1115 قانون مدنی اگر شوهر از پرداخت نفقه خودداری کرد زن حق دارد به دادگاه مراجعه کند و دادگاه نیز مکلف است میزان نفقه زن را بر مبنای وضعیت زن و با شان خانوادگی او تعیین و شوهر را به پرداخت آن الزام نماید.

*در چه مواردی نفقه به زن تعلق نمی‌گیرد؟

اگر چه قانون نفقه را حق زن می‌داند اما در مواردی این حق قانونی از زن سلب می‌شود.

ماده 1108 قانون مدنی می‌گوید هرگاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع کند مستحق نفقه نخواهد بود.

طبق این ماده عدم تمکین زن مجوز همسر برای ندادن نفقه است که البته تمکین تابع عرف اقوام و نزدیکان است.

در اصطلاح حقوقی تمکین به معنای برآوردن نیازهای شوهر و اجابت کردن خواسته‌های مشروع وی است.

به عنوان مثال یکی از موارد داشتن تمکین اقامت زن در محل زندگی دائم شوهر است و زن برای دریافت نفقه باید در خانه‌ی شوهر زندگی کند.

همچنین ماده 1112 قانون مدنی می‌گوید در عقد موقت نفقه به زن تعلق نمی‌گیرد مگر این‌که در زمان عقد شرط و شوهر متعهد به پرداخت نفقه شده باشد.

*شرایط نفقه بعد از مرگ همسر یا طلاق

بعد از مرگ همسر در مدت معینی (عده) نفقه به زنان تعلق می‌گیرد به موجب قانون اصلاحی سال 1381 زن در زمان عده همسر فوت شده خود می‌تواند از اموال کسانی که پرداخت نفقه بعد از مرگ مرد به عهده آنان است نفقه طلب کند اگر شوهر فوت نکرده باشد و مفقود باشد زن می‌تواند به دادگاه مراجعه کند و حاکم شرع موظف است از اموال شوهر غایب نفقه در اختیار زوجه قرار دهد.

بر اساس ماده 1109 قانون مدنی زنی که طلاق رجعی گرفته (طلاق که تا مدتش تمام نشده است مرد می‌تواند رجوع کند) در زمان عده‌اش مرد موظف به پرداخت نفقه است مگر آن‌که طلاق در زمانی رخ داده باشد که زن تمکین نکرده باشد اما اگر طلاق به دلیل فسخ نکاح رخ داده باشد زن تنها در صورتی که حامله باشد تا زمانی که فرزندش به دنیا بیاید حق نفقه دارد و در غیر این صورت حق دریافت آن را ندارد.

طبق قانون نفقه حق زن است و هیچ چیز به جز موارد ذکر شده نمی‌تواند حق نفقه زن را ساقط کند حتی تعهد کتبی زوجه یعنی اگر زن طی تعهدی کتبی نفقه‌اش را ببخشد این حق از وی سلب نمی‌شود و در صورت عدم پرداخت نفقه از سوی مرد قانون‌گذار طبق 5 ماده قانونی می‌تواند به حبس محکوم کند.

ماده 642 قانون مدنی می‌گوید هر گاه مردی با داشتن استطاعت مالی، نفقه زن خود را در صورت تمکین پرداخت نکند یا از تادیه نفقه اشخاص واجب‌النفقه امتناع کند دادگاه او را از سه ماه و یک روز تا پنج ماه حبس محکوم خواهد کرد.

واگر مردی محکوم به پرداخت نفقه شود اما از پرداخت آن امتناع کند و یا واقعا در فقر باشد زن می‌تواند درخواست طلاق نماید و قاضی مرد را مکلف و مجبور خواهد کرد که وی را طلاق دهد.

در پایان متذکر شد که زمانی پرداخت نفقه بر مرد واجب می‌شود که همسرش به او تمکین کند و وظایف زناشویی خود عمل کند.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۱ ۱۶ تير ۱۳۹۹
باسلام،واقعن در دنیا بشریت نمیتواند قضاوت درست کند چرا که ریسمان سواستفاده در زندگی برای زن مهیاست،هرچی میشه مرد خوانده و متهم میشه در محاکمه،هرچی قانون برا مرد گذاشته شده،زن فقط الزام به تمکین اونم با ترفند در محاکمه دستشان بازه بهانه بیارن
Iran (Islamic Republic of)
مسعود
۱۲:۳۲ ۱۴ آبان ۱۳۹۸
سلام آیا در دوره عقد نفقه به زن تعلق میگیره؟؟
۵ماهه باهام اختلاف داریم ‌.قهریم
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۱۴:۳۲ ۲۱ مهر ۱۳۹۸
مهریه رو بخشیدم حق طلاق گرفتم‌مهم ارامشمه وقتی نده مهریه رو یا طلاق نده اون مهریه به چه دردم میخوره اخرشم برا ازادی باید ببخشم پس زودتر میبخشم و من طلاقش میدم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۰ ۱۹ شهريور ۱۳۹۸
نفقه و مهریه شده عامل ازدواج نکردن پسرها . بردارید این قوانین دست و پاگیر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۶ ۱۹ شهريور ۱۳۹۸
یعنی چی که اگر خودش هم ببخشد باز هم حقش هست و مبتواند بگیرد ؟؟ یعنی دائگاه ما به حرف خود طرف هم احترام نمیذاره ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۵ ۱۹ شهريور ۱۳۹۸
مهریه ، نفقه = تجارت زنان
France
ناشناس
۱۴:۳۹ ۰۶ شهريور ۱۳۹۸
واقعا چی بگم. من و زنم یکسال هست باهم ازدواج کردیم، الان چند ماهه خروج از منزل کرده و رفته خونه پدرش، حالا شکایت کیفری نفقه و ضرب و جرح کرده و مهریه رو گذاشته اجرا. در حالیکه بخاطر مشکلات روانی که داشت خودش به من پرخاش میکرد و به خودش آسیب میرسوند. تازه الان فهمیدم که واسه چی پرخاش میکرد. خوبه دیگه یکسال هم زندگی نکرد، الان هم کلی پول و سکه به جیب خواهد زد و هم شاید منو بندازه زندان ...
Iran (Islamic Republic of)
عسل
۲۲:۵۲ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
زنان در اسلام هیچ حقی جز مهریه ونفقه ندارن،هر چند طبیعت زندگی معامله نیست،ولی این حق زن میباشد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۲۲ ۱۸ دی ۱۳۹۶
مهریه عندالمطالبه باید پرداخت شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۹ ۲۸ آذر ۱۳۹۶
ایکاش قانون اینقدر برا زنها بها نمیداد چون مهریه و نفقه رو میزارن اجرا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۹ ۲۸ آذر ۱۳۹۶
ایکاش قانون اینقدر برا زنها بها نمیداد چون مهریه و نفقه رو میزارن اجرا
Iran (Islamic Republic of)
محمدرضا
۰۸:۲۳ ۱۸ شهريور ۱۳۹۶
سلام منوخانمم ده سال زندگی کردیم الان دوسالی هست که همش دعوا داریم تواین دوسال خیلی رابطه باهم نداشتیم بازهم الان سه چهار ماه هست اصلا هیچگونه رابطه ای نداشتیم و هیچ احساس زنانگی نسبت بمن نداشته وتایک ماه دیگه هم طلاق میگیرم میخاستم بدونم نفقه به این خانم تعلق میگیره یانه؟؟لطفأراهنمایی کنید ممنون
Iran (Islamic Republic of)
Iman
۱۸:۴۰ ۱۶ مرداد ۱۳۹۶
من ۳ ماهه طلاق گرفتم ولی قبل از طلاق از اردیبهشت ۹۴ نفقه خودرا اجرا گذاشتم و محکوم به پرداخت شده و اجرایه صادر شده. میخوام بدونم نفقع من از اردیبهشت ۹۴ تا اردیبهشت ۹۵ بوده . از اردیبهشت ۹۵ تا ۹۶ آیا به من تعلق میگیره؟
Iran (Islamic Republic of)
saeed
۲۲:۱۳ ۲۸ تير ۱۳۹۶
لطفا اگر میدانید پاسخ دهید: آیا اگر زن تمامقوق خود را بصورت محضری به مرد بخشید باز میتواند بعدا دوباره آنرا طلب کند؟اعم از مهریه و غیره
Iran (Islamic Republic of)
پریسا
۲۳:۱۹ ۰۷ آذر ۱۳۹۵
واقعن قانون ما مشکل دارد وقتی مرد کتک میزند قفل درب را تعویض میکند تا مانع از ورود همسر به منزل شود بعد وقتی زن از شورا رای نفقه میگیرد اما قاضی خانواده نفقه را رد میکند به دلیل عدم ارائه مدارک کافی زن مبنی بر ضرب و شتم و زن را نشوز اعلام میکند یعنی باید حتمن بزنه بکشه زن رو تا اثبات بشه که واقعن زن راست میگه .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۳ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
همین مهریه ونفقعه برگ برنده خانم ها است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۳ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۵
این روزها که مهریه و نفقه شده تجارتی برای زنان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۲ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۵
فکر میکنید این قوانین برای فرهنگ زناشویی امروز ما کار آمده؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۹ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۵
در مملکت ما ضعیفت ترین فرد در قوانین زن است و متاسفانه قوه قضائیه هم کاری نمیکند یعنی اگر زنی به دلایلی بخواهد طلاق بگیرد حتی از طرف شوهر صد بار هم مورد ضرب و شتم قرار گیرد در صورت عدم موافقت شوهر نمیتواند طلاق بگیرد بطوری که طی مراحل قضایی سالها طول میکشد ولی اگر شوهر بخواهد خیلی راحت طلاق میدهد در خیلی از این موارد کار به فساد اخلاقی میکشد ،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۴ ۱۹ شهريور ۱۳۹۸
مهریه و نفقه رو بردارید تا حق طلاق بهتون بدیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۳ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۵
در هر صورت در دادگاه های ایران زن هم تمکین نمیکند و هم نفقه را میگیرد، مهریه که حقش است
آخرین اخبار