به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان کارشناس گنجینه نجوم موزه مرکزی آستان قدس رضوی اعلام کرد: در این گنجینه 91 شی در پنج ویترین در معرض دید عموم قرار دارد که شامل انواع اسطرلاب، قطبنما، قبلهنما، تلسکوپهای انعکاسی و شکستی، کُرههای جغرافیایی و سماوی در ابعاد مختلف، ذاتالحَلَق (آرمیلار)، و ساعت نجومی است.
وی از کُرههای جغرافیایی با تصویر و نام "Persian Gulf" (خلیج فارس) نام برد و تصریح کرد: یکی از این کُرهها، در سال 1845 توسط "Malby" (مالبای) در انگلستان ساخته شده که ارتفاع آن با پایه 65 و قطر آن 5/47 سانتیمتر است.
مهردوست جنس این کُره جغرافیایی را از مقوا و چوب دانست و ادامه داد: بر روی این کُره علاوه بر قارهها و ویژگیهای جغرافیایی مانند کوهها، جلگهها، رودها و ... جمعیت کشورهای مختلف در سال 1845 میلادی، جمعیت ادیان مختلف، گونههای حیوانی مانند: پرندگان، خزندگان، ماهیها، حشرات، صدفها و... همچنین تقسیمبندی ساعت و ... مشخص شده و بر روی استوانه این کُره، آنالمایی نسبتاً دقیق نیز رسم شده است.
مهردوست کُره جغرافیایی دیگری را مورد اشاره قرار داد و گفت: این کُره از مقوا و چوب، در سال 1850 میلادی توسط شرکت "Newton and Son"، (نیوتون و پسر) در انگلستان، ساخته شده که بر روی آن نیز خلیج فارس با نام لاتین "Persian Gulf” مشخص شده است.
وی ارتفاع این کُره را 36 و قطر آن را 5/22 سانتیمتر دانست و یادآور شد: هر دوی این کُرهها را مرحوم دکترسید جلالالدین تهرانی (1366-1278) به این مرکز وقف کرده که وی منجمی برجسته و دو نوبت نایبالتولیه آستان قدس رضوی در سالهای 1330 و1340، بوده است.
منبع:تسنیم
انتهای پیام/