به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان دانشمندان می گویند که توفان خورشیدی بزرگی در آینده نه چندان دورآغاز خواهد شد و با رسیدن اثرات آن به زمین احتمالاً ارتباطات مخابراتی را به مدت چند سال مختل خواهد کرد.
دانشمندان معتقدند که خسارت ناشی از رسیدن توفان خورشیدی به زمین بیش از 2 تریلیون و 500 میلیارد دلار برآورد می شود.
طوفان خورشیدی اگر به زمین برسد، می تواند ماهواره ها را از کار بیندازد، سیستم جی پی اس (سامانه موقعیت یابی جهانی) را مختل کند ، فعالیت های هواپیمائی را متوقف نماید و اثرات مخرب دراز مدتی خصوصاً حذف اطلاعات کامپیوترها برجای بگذارد.
«توفان خورشیدی» (یا توفان مغناطیسی) واژهای عام است و دانشمدان دو دیدگاه درباره آن مطرح کرده اند.در یک دیدگاه که بیشتر مورد توجه دانشمندان است، هر پدیدهی انفجاری یا فورانی با منشاء مغناطیسی که در جّو خورشید رخ میدهد و به آزاد شدن انرژی فراوان میانجامد توفان خورشیدی یا توفان مغناطیسی نامیده میشود. با این تعریف اتفاقات مختلف مانند زبانههای پرانرژی، شرارهها، فورانهای تاجی ماده و باد خورشیدی همگی بهنوعی توفان خورشیدی بهحساب میآیند (واژهی توفان خورشیدی با این تعریف سازگاری بیشتری دارد).
از سوی دیگر تعریفی که عموماً پذیرش بیشتری دارد اندکی با دیدگاه اول متفاوت است. بهدنبال رخ دادن پدیدهای انفجاری در خورشید، باد خورشیدی با سرعت و شدت بیشتری میوزد و ذرات باردار پرانرژی را روانهی فضای منظومهی شمسی میکند. وقتی این ذرات به زمین میرسند و با میدان مغناطیسیِ آن برهمکنش میکنند، توفان خورشیدی رخ میدهد. بر این اساس وقوع پدیدهای مانند شفق قطبی بهمعنی رخ دادن توفان خورشیدی است و نشانهای از فعالیت مغناطیسی خورشید در یکی دو روز قبل است. برای این نوع پدیدهها خوب است از اصطلاح توفان ژئومغناطیسی استفاده کنیم.
شدیدترین نمونهی ثبتشدهی این توفانها در سال 1859 میلادی مصادف با 1238 هجری شمسی رخ داد. در آن پدیده که به طوفان کارینگتون معروف شد، چنان سیل عظیمی از ذرات روانهی مغناطکرهی زمین گردید که شفق قطبی حاصل از آن از نزدیکی عرضهای استوایی نیز دیده میشد.
منبع: العالم
انتهای پیام/