به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، سارقان به بازار میروند، اما به مسافرت نه، چون معتقدند ازدحام و شلوغی روزهای پایانی سال برایشان حکم آب گلآلودی را دارد که با سو ء استفاده از آن میتوانند دار و ندار آدمهای سهلانگار را به تاراج ببرند.
این ماجرای تلخ، سرنوشت افرادی است که از شگرد جیببر، کیفقاپ، کفزن و سارقان منازل باخبر نیستند و نمیدانند روزهای پایانی سال و تعطیلات نوروزی، بازار گرمی است برای تبهکاران.
در این گزارش کارشناسان از تازهترین شگردهای سارقان میگویند؛ شگردهایی که باخبر شدن از آنها میتواند نقشه سارقان را نقش بر آب کند.
«سیاه کن، دزد و ببر» اینها عناوین یک تیم سه نفره جیببری است؛ زیرا سارقان در بیشتر مواقع برای جیببری در محلهایی که طعمهها در آن ثابت هستند مانند اتوبوس یا قطار مترو دستکم سهنفره عمل میکنند «سیاه کن» وظیفه دارد طعمه را سرگرم کند «دزد» در لحظه مناسب جیب طعمه را خالی میکند و شخصی که به عنوان «ببر» شناخته میشود موظف است شیء دزدی را بسرعت از محل سرقت دور کند تا به این شکل اگر دزد گیر افتاد نتوان عمل مجرمانهاش را ثابت کرد.
دربست سارق
اما سارقان برای خالی کردن جیب طعمههای سیار نیز نقشههای زیادی دارند، آنها برای عملی کردن نقشههایشان این روزها در ایستگاههای شلوغ اتوبوسهای تندرو و مترو پرسه میزنند.
سردار عباسعلی محمدیان، رئیس پلیس آگاهی تهران بزرگ میگوید: عمده سرقتهای جیببری در سطح تهران در خطوط اتوبوسهای تندرو و ایستگاههای مترو مانند بازار اتفاق میافتد، چون سارقان میدانند افرادی که به بازار میروند با خود وجه نقد حمل میکنند.
به همین دلیل پلیس به شهروندان توصیه میکند برای خرید از دستگاههای کارتخوان استفاده کنند، البته به این شرط که رمزش را کنار کارت یادداشت و نگهداری نکنند.
اگر هم ناچار هستید از پول نقد استفاده کنید، بهتر است آنها را در یک جیب نگه نداشته و در جیبهایی که زیپدار هستند قرار دهید، زیرا در بیشتر مواقع سارقان در محلهای شلوغی مانند بازار با تنهزنی جیب طعمههای خود را خالی میکنند.
رئیس پلیس آگاهی تهران بزرگ به شگرد سارقان مسافرکش نما نیز اشاره کرده و درباره آنها این طور توضیح میدهد: در این روش نیز معمولا سارقان چهار نفر هستند و به شکلی عمل میکنند که طعمه ناچار شود در صندلی عقب و بین دو همدستشان بنشیند.
به این ترتیب وقتی طعمه در جای مشخص شده قرار گرفت، راننده به بهانه این که در عقب باز است به سمت عقب خم میشود تا در را محکم ببندد، اما در این لحظه همدستان او که کنار طعمه نشستهاند از فرصت استفاده کرده و نقشه خود را عملی میکنند.
سرقت با تیغ جراحی
سارقان نیز از تیغ جراحی استفاده میکنند، با این تفاوت که از آن برای جراحی کیف دستی طعمههای خود بهره میبرند.
محمدیان در اینباره میگوید: سارقان از این شگرد بیشتر برای سرقت از خانمها استفاده میکنند، آنها با استفاده از جسم برنده مانند تیغ جراحی در محلهای شلوغ و پرازدحام به طعمه خود نزدیک شده و با بریدن بدنه کیف طعمه محتویات داخل آن را به سرقت میبرند.
برای این که بتوانید سارقان را در این شگرد نیز ناکام بگذارید، بهتر است کیف دستی خود را به شکل آویزان حمل نکنید، بلکه بند آن را به شکلی روی شانه خود بیندازید که کاملا به کیف خود اشراف داشته باشید.
زورآزمایی با زورگیر ممنوع
افزون بر این باید یادآور شد برخی دیگر از تبهکاران هستند که برای سرقت از طعمه خود به زور متوسل میشوند.
کارشناسان توصیه میکنند بهترین کار برای روبهرو نشدن با این افراد پیشگیری است؛ یعنی از حمل اشیای قیمتی مانند وجه نقد و طلا و جواهرات خودداری کنید و چنانچه ناچار به این کار شدید از محلهای خلوت که احتمال خطر وجود دارد به صورت پیاده تردد نکنید.
رئیس پلیس آگاهی تهران بزرگ عنوان میکند: توصیه میکنیم مردم در برابر سارقان زورگیر مقاومت نکنند، چون بیشتر آنها سلاح سرد با خود حمل کرده و به تنهایی نیز این کار را انجام نمیدهند، علاوه بر این، سارق از لحاظ ذهنی آمادگی دارد، اما طعمه غافلگیر میشود.
ایمنسازی بالکن و کانال کولر
سارقان در روزهای آخر سال به شگردهای مختلفی متوسل میشوند؛ برای نمونه بسیاری از آنها با عنوان شرکتی که خدمات قالیشویی ارائه میکند دست به سرقت فرشهای شهروندان میزنند. البته این شگرد تازهای نیست؛ زیرا مدتی است سارقان دیگر زحمت بردن اسباب و اثاثیه را به خود نمیدهند، چون فقط به سرقت وجه نقد و جواهرات فکر میکنند. برای ناکام گذاشتن سارقان منازل بهتر است، نام ساکنان کنار زنگ و آیفون نوشته نشود تا سارقان با معرفی خود به عنوان قوم و خویش یکی از همسایگان نتوانند وارد آپارتمان شوند.
برای پیشگیری از سرقت از واحدهایی که در طبقه اول و دوم قرار دارند نیز باید برای ایمنسازی بالکنها اقدام کرد.
محمدیان عنوان میکند: در طبقات بالای آپارتمانها نیز سارقان بیشتر از طریق کانال کولر وارد میشوند به همین خاطر ایمنسازی کانال کولر نیز باید جدی گرفته شود.
دست سارقان را بخوانید
اصل دیگری که شهروندان میتوانند از آن استفاده کرده و سارقان را ناکام بگذارند، پیشبینی نحوه فعالیت آنهاست؛ زیرا آنطور که کارشناسان تاکید میکنند، سارقان منازل برای اجرا کردن نقشه خود غروب و ساعات حول و حوش پنج تا شش را انتخاب میکنند، در واقع آنها در این ساعات در اطراف خانههایی که شناسایی کردهاند پرسه زده و منتظر میمانند تا صاحبخانه از منزلش خارج شود.
قاضی حسن جراحی، معاون آموزش و اجرای احکام شورای حل اختلاف نیز در گفتوگو با جامجم عنوان میکند: به همین دلیل باید به شهروندان توصیه کرد در این زمانها سنجیده عمل کنند؛ به این شکل که برای گمراه کردن سارقان از چراغهای تایمردار استفاده کنند یا هنگام خروج از خانه تمام اعضای خانواده با یکدیگر از خانه خارج نشوند.
جراحی به شیوههای نخنما شده پنهان کردن اشیای با قیمت از سوی برخی شهروندان اشاره کرده و تصریح میکند: شهروندان باید بدانند پنهان کردن اشیای قیمتیشان مانند طلا، جواهرات یا وجه نقد در اتاق خواب یا لابهلای لباسها روشی بیهوده است، چون سارقان بخوبی از این ماجرا باخبر هستند.
به همین دلیل باید به شهروندان هشدار داد اشیای قیمتی خود را در صندوق امانات بانکها نگهداری کنند یا برای منازل خود گاوصندوقهایی تهیه کنند که قابل حمل نباشد.
معاون آموزش و اجرای احکام شورای حل اختلاف ادامه میدهد: شهروندان میتوانند برای اطمینان پیدا کردن از ایمنی قفل و در منازل خود، از کارشناسان کمک بگیرند؛ برای نمونه قفلسازهای محلی میتوانند تا حدی در این خصوص به شهروندان مشاوره بدهند. افزون بر این، نصب دوربین مداربسته در اطراف و داخل منازل نیز اقدامی پیشگیرانه است.
شناسایی مناطق پرحادثه
کارشناسان معتقدند همکاری مناسب نهادهایی مانند قوه قضاییه و پلیس میتواند در کاهش آمار سرقتها موثر باشد؛ به همین دلیل این دو نهاد باید همکاری موثرتری با یکدیگر داشته باشند.
معاون آموزش و اجرای احکام شورای حل اختلاف یادآور میشود: پلیس باید ضریب امنیت محلههای مختلف مناطق را مشخص کند تا شهروندان بهتر بتوانند برای ایمن کردن منازل خود اقدام کنند؛ زیرا بیشتر سرقتهایی که در تعطیلات نوروزی اتفاق میافتد، سرقتهای سریالی است یعنی از سوی باندهای تبهکار اتفاق میافتد.
با توجه به نظر کارشناسان باید یادآور شد در کنار آموزش و آگاهی دادن به شهروندان برای ناکام گذاشتن سارقان، نهادهایی مانند پلیس و قوه قضاییه نیز باید برای بهبود شرایط اقدام کرده یعنی با شناسایی معابر و محلههایی که به دلایلی مانند ضعف در سیستم روشنایی به محل مناسبی برای سرقت تبدیل شده است، از نهادهای مسئول بخواهند چنین مشکلاتی را برطرف کنند.
پول از کفتان نرود
کفزنی شگرد گروه دیگری از سارقان است که در مقابل چشم طعمههای خود دست به سرقت میزنند. آنها به بهانههایی مانند این که توریست هستند و میخواهند پول ایرانی را ببینند یا این که میخواهند پولشان را خرد کنند، به طعمه خود نزدیک میشوند، اما کافی است پول شما در دستان آنها قرار بگیرد تا با یک بار شمردن از سوی آنها نیمی از آن را از دست بدهید؛ بنابراین هنگام بازدید از اماکن دیدنی در تعطیلات نوروزی مراقب این گروه از سارقان نیز باشید.
منبع:جام جم
انتهای پیام/