نقش جنگل ها در عرصه زیست محیطی بسیار برجسته،سازنده و حائز اهمیت است اما با وجود تاثیر بسیار سازنده و اثرگذار این ظرفیت بالقوه،جنگل خواری و مافیای چوب،عرصه را بر این موهبت الهی تنگ کرده است.

جنگل‌خواری به‌جای جنگل‌كاری/قوانینی که جاده صاف کن قاچاقچیان چوب شد!
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،جنگل ها از نمونه ظرفیت های طبیعی و ارزشمند به شمار می روند که همواره مورد توجه کارشناسان و دلسوزان محیط زیست ومنابع طبیعی قرار دارد،اما در کنار این توجه،تمرکز گروه دیگری نیز بر این عرصه مسبب دشواری ها و به مخاطره افتادن حیات برای این موهبت خدادادی شده است.

ساخت و سازهای غیر مجاز از یکسو و تجارت چوب از سوی دیگر نفس جنگل ها را در ایران به شماره انداخته است و متاسفانه هر ساله شاهد کاهش هر چه بیشتر میزان درختان و جنگل های کشور هستیم و به واقع جنگل ها و اشجار را به کالایی مصرفی بدل کرده است.

**مجاری و مبادی نیاز چوب کشور چگونه تامین می شود؟


نیازهای صنایع چوب کشور عمدتا از جنگل های طبیعی،مزارع چوب و واردات تامین می شود.

چندی پیش خداکرم جلالی،رئیس سازمان جنگل ها،مراتع و آبخیزداری کشور عنوان کرد:10 درصد از نیاز چوبی کشور از جنگل ها و 76 درصد دیگر نیز از طریق مزارع چوب تامین می شود.

احتمالا 14 درصد باقیمانده که ریاست سازمان جنگلها و مراتع به آن اشاره ای نکرده نیز از محل واردات تامین می شود.

با توجه به نیاز 5 میلیون و 600 هزار متر مکعبی کشور به چوب،پیش بینی می شود تا سال 1404 هجری شمسی،نیاز مورد اشاره به 13 میلیون متر مکعب افزایش یابد.

صادق فردی،کارشناس منابع طبیعی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران گفت: عمده نیاز چوب کشور در عرصه گونه های گیاهی و درختی از گونه های سریع الرشدی همچون اوکالیپتوس و صنوبر تامین می شود.،در این میان مزرعه های چوب،بار اصلی تامین چوب کشور را بر دوش می کشند و به جهات بسیار از مزایا و ثمرات بسیاری برخوردار هستند.

به واقع مزارع چوب از یکسو از تخریب هر چه بیشتر جنگل ها جلوگیری می کنند و از سوی دیگر در ایجاد اشتغالزایی در جامعه روستایی نقش بسزایی ایفا می کنند و مضافا بر اینکه در بهره وری از زمین های زراعی کم بازده مطلوب اثر خواهند بود.

**مافیایی که عمق تخریبشان بیشتر از خشکسالی و آتش سوزی است

برخی کارشناسان معتقدند عمده ترین تهدید برای حیات و بقا جنگل ها به قاچاقچیان و مافیای چوب معطوف می شود که حتی خسارات تحمیلی از سوی آنها بر تخریب و تهدید خشکسالی و آتش سوزی غلبه می کند.

**قوانینی که جاده صاف کن قاچاقچیان چوب شده است


در این میان برخی قوانین مصوب،ناخواسته باعث تشدید قاچاق چوب شده است.

در نیمه دوم سال 1392 طرح(حفاظت و صیانت از جنگل ها یا طرح تنفس)در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و پیرو این مصوبه مقرر شد،به مدت 10 سال از بهره برداری جنگل های شمال متوقف شود،بدون شک هدف از تصویب چنین طرحی ایجاد فرصتی برای بازیابی مجدد جنگل ها و جلوگیری از تخریب آن و پیشی گرفتن احیا و بازسازی طبیعی آن بوده است،اما به تدریج عوارض و تبعات این مصوبه به گونه ای دیگر خود را نشان داد.

بطور طبیعی مسکوت ماندن 10 ساله بهره برداری از جنگل ها باعث کاهش عرضه چوب می شود،آن هم در شرایطی که تقاضا همچنان به قوت خود باقی است و حتی به تدریج با توجه به افزایش جمعیت،تقویت هر چه بیشتر تقاضا امری طبیعی به شمار می رود.

بدون تردید در صورت کاهش عرضه در برابر تقاضا،افزایش قیمت امری طبیعی و اجتناب ناپذیر به شمار می رود و به تبع افزایش واردات چوب در چنین شرایطی بیش از پیش تشدید می شود.

حال با این اوصاف بیفزایید بیکاری قریب به 5 هزار نفر در شرکت چوب و کاغذ مازندران که به تبع باعث بروز مشکلات اقتصادی برای افراد بیکار شده، و به واقع در چنین شرایطی یک نیروهای آماده و پا به کار ،مستعد ورود به این عرصه می شوند و قاچاقچیان و مافیای چوب نیز با بهره گیری از این فرصت ویژه متقاضی جذب آنها شدند و مبرهن است که خروجی این وضعیت،رونق مضاعف قاچاق خواهد بود.

طرح دیگر که در طول سنوات و هفته های اخیر باعث طرح مباحث و انتقادات بسیاری شده مشمول طرح اصلاح قانون تغییر اراضی زراعی و باغی می شود که در کمیسیون کشاورزی منابع طبیعی و آب مجلس بررسی شد و حالا در آستانه تصویب قرار دارد.

طبق این طرح هر فرد حقیقی یا حقوقی،چناچه تا پایان سال 85 عرصه ای از اراضی ملی و طبیعی را به هر دلیلی تصرف کرده باشد،این تصرفات قانونی می شود و این شوق و ذوق جنگل خواران در برابر دستان بسته منابع طبیعی و به تبع وَلَع بیشتر برای بلعیدن منابع و اراضی طبیعی کشور را به همراه خواهد داشت.

می طلبد در چنین شرایطی که منابع طبیعی کشور با آسیب ها و تهدیدات بسیار جدی و قابل توجهی مواجه است، طرحی نو در انداخت و با نگاهی ویژه،عزمی جدی و همتی عالی برای حفظ این اراضی و موهبت الهی کوشیده شود.

جنگل نتیجه و ثمره دهه ها و سده ها و شاید قرن های بسیار است و چه بسیار منابع و انرژی که برای آن هزینه شده تا امروز اینچنین سبز و خرم خودنمایی کند.

نابودی جنگل،یعنی نابودی حیات،نابودی محیط زیست،امید است مسئولان ذیربط با دقت نظر هر چه بیشتر در راستای تامین منویات رهبر معظم انقلاب،مبنی بر لزوم حفظ و حراست از منابع طبیعی،تلاش هر چه بیشتری را لحاظ کنند،تلاشی که ثمره آن در ابعاد و سطوح مختلف قابل لمس خواهد بود.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار