به گزارش خبرنگار
حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ مدتهاست استان لرستان به دلیل دارا بودن پلهای تاریخی با قدمت بالا به پایتخت پلهای سنگی ایران نامگذاری شده. پلهایی سنگی که بعضا قدمت آنها به بیش از دو هزار و چهارصد سال میرسد و دوتای آنها ثبت موقت جهانی نیز شدهاند.
موقتیبودن ثبت دو پل کشکان و پل شکسته استان لرستان به این دلیل است که یونسکو به مسئولان میراث فرهنگی کشور مهلت داده تا این دو پل را مرمت کرده و سپس برای ثبت دائمی آن اقدام نمایند.
پل شکسته یا شاپوری در جنوب شهر خرم آباد و در نزدیکی قلعه معروف فلکالافلاک قرار دارد. زمانی این پل راه ارتباطی طرهان (لرستان کنونی) با تیسفون پایتخت ساسانیان بوده است.
خرم آباد، شهری با جاذبههای طبیعی بسیار است که یکی از جاذبههای طبیعی آن، رودی است که از زیر طاق چشمههای پل شکسته میگذرد و حالا در کنار یک اثر تاریخی بیشتر خودنمایی میکند.
اثری که یونسکو را مجاب کرده موقتا آن را به ثبت جهانی برساند، اما به نظر میرسد با سفر بعدی کارشناسان تاریخی یونسکو به خرم آباد، نه تنها ثبت موقت پل شکسته دائمی نمیشود، بلکه احتمالا باید منتظر حذف نام این پل از فهرست جهانی باشیم.
شاید طولانیترین پل جهان!
پل شکسته بیش از دویست متر طول داشته و طاق چشمههای آن به بیش از بیست عدد میرسیده است. بنایی شگفتانگیز که در زمان خود یکی از طولانیترین پلها به شمار میرفته است.
بعد از جلسات هیات دولت در استان لرستان قرار شد تا پلهای تاریخی شکسته و کشکان مورد توجه بیشتری قرار بگیرند و از آن لحظه به بعد هنوز خبری از توجه و بودجه و اعتبارات نیست.
علاوه بر این، مرمتهایی که در گذشته روی این پل صورت گرفته به نظر غیر کارشناسی میآید؛ به طوری که شاید سفیدی موی این پل پیر را زیر رنگ و لعاب های امروزیتر پنهان کند.
انگار نه انگار این پیر شکسته بیش از دو هزار سال قدمت دارد و پانزده حکومت مختلف را به خود دیده است، پیری که به تنهایی سه برابر کشوری مثل آمریکا سن و سالش است.
البته همین مرمت غیر اصولی سالهاست که متوقف شده است و تنها چیزی که میشود دور آن دید زبالههای بسیاری است که فضای این بنای تاریخی و از همه مهمتر محیط زیست را آلوده کرده است.
پلی دو هزار و چهارصد ساله که شاید در نگاه اول قدمت آن با دیگر پلهای تاریخی کشور با قدمت پایینتر مانند سی و سه پل برابری کند!
رودی که از کیلومترها موقعیتش مشخص است
کشکان، رودی که از کیلومترها دورتر میتوان نشانه آن را دید. با اینکه این رود پایینتر از سطح زمین است اما از دور موقعیتش مشخص است و بلندترین پل تاریخی جهان در زمان خود؛ بهترین رد پایی است که بوسیله آن میشود به آب رسید!
شاید این آب تشنگی مردم لرستان برای جهانیشدن پل کشکان را برطرف کند. اما ویرانههای بهجا مانده از پلی که ارتفاع آن به اندازه یک ساختمان دوازده طبقه است و رنگ پریده آن مانند نمکی است که در رود کشکان ریختهاند و شاید هرچه از آب آن بنوشی تو را تشنهتر کند.
اگر اقداماتی هرچند غیر اصولی برای پل شکسته صورت گرفته، اما همین اقدامات برای پل کشکانی که در حال ویرانی است صورت نگرفته است.
پل کشکان به تدریج در حال ویرانی است و انگار قرار نیست برای حفظ و بقایش کاری صورت گیرد، چه برسد به ثبت جهانی شدنش.
استان لرستان دارای پلهای تاریخی بسیاری است که معروفترین آنها پل دختر، پل کلهر و پل گاومیشان است که در میان پلهای استان لرستان دو پل کشکان و شکسته ثبت موقت جهانی هستند که انتظار میرود تا مسئولان مربوطه با تامین اعتبارات لازم علاوه بر حفظ دیگر آثار تاریخی به فکر ثبت دائمی این دو پل در یونسکو باشند.
گزارش از: پوریا سلیمانزاده
انتهای پیام/