به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، چندي پيش بود كه موضوع بابك زنجاني دوم راهي رسانهها شد و بدهي 5/3 ميليارد دلاري يك شركت اماراتي به شركت ملي نفت عيان شد؛ «م. س» كه به عنوان پشت پرده فروش محمولههاي نفتي به امارات شناخته ميشود همچنان سكوت كرده و وزير نفت هم ميگويد جاي اين پول امن است. 5/3 ميليارد دلاري كه پيش از دريافت آن تبديل به ريال و به اقتصاد ايران تزريق شده است حاشيههاي فراواني را به پا كرده است. نكته قابل تأمل در اين پرونده، نقش آفريني يك دلال نام آشناي نفتي به نام همايون انصاري است؛ دلالي كه رابطه ويژهاي با شركت اينوك امارات و كرسنت دارد.
شركت اينوك همان شركتي است كه محمولههاي نفتي را از ايران گرفته است و با نقش آفريني همكار انصاري، قصد پرداخت طلب نفتي ايران را ندارد. نام همايون انصاري زماني زنده شد كه ماجراي دكل 87 ميليون دلاري به تيتر اصلي رسانهها تبديل شد در حالي كه حجم فعاليت اين دلال و شركاي آنها در بخش نفت ايران بسيار گستردهتر از فروش يك دكل به شركت تأسيسات دريايي بوده است، چنانكه اين دلالها تلاش ميكردهاند با به دست گرفتن انحصار تأمين دكل حفاري، تعداد زيادي دكل حفاري خشكي و دريايي را به قيمتهاي گزاف به شركتهاي ايراني بفروشند و در موارد زيادي هم در اين امر موفق بودهاند.
در اين راستا يكي از اين دلالان يعني رضا طباطبايي، يك قرارداد انحصاري با يك شركت چيني كه سازنده اصلي دكلهاي حفاري در چين محسوب ميشود براي تأمين دكلهاي حفاري در خاورميانه را به دست آورده است كه اين قرارداد تنها در شرايطي معتبر است كه طباطبايي بتواند درمدت مشخصي ميزان فروش دكل در اين منطقه را به 1/5 ميليارد دلار برساند. دو دلال مشهور دكلهاي نفتي كه يكي از آنها در خارج از ايران اقامت دارد و ديگري كه مشاور مديرعامل سابق تأسيسات دريايي بوده و بازداشت شده است، قرارداد مهمي را در هتل ARTS بارسلون اسپانيا با يك دلال مشهور و شناخته شده به نام مهرداد انصاري شيرازي براي مديريت تعداد زيادي از دكلهاي خشكي و دريايي در ايران منعقد كردهاند.
نكته جالب اينجاست كه در اين سند، علاوه بر مديريت دكلهاي حفاري ايراني، به پيگيري پروژههاي مربوط به شركت «اينوك» امارات هم اشاره شده است. شركت اينوك همان شركتي است كه به گفته اكبر سهيليپور رئيس سازمان حسابرسي 5/3 ميليارد دلار بابت خريداري ميعانات گازي به شركت ملي نفت ايران بدهي دارد. اين بدهي، در واقع همان بدهي مشهور م. س. به شركت ملي نفت است كه بعضي رسانهها از آن به عنوان بابك زنجاني دوم ياد كرده بودند. سهيلي پور در اين باره گفته است: «مديران اين شركت اماراتي مطرح ميكنند به دليل تحريمها نميتوانند بدهي ايران را پرداخت كنند و بدهي فقط پس از رفع تحريمها به ايران بازخواهد گشت.»
پرداخت ريال براي دلاري كه در هواست
پيش از اين دولت در دو نوبت به دليل اعتماد به واريز قطعي اين پول به حساب بانك مركزي به ترتيب 4/1 و 2/1 ميليارد دلار از منابع صندوق توسعه ملي براي استفاده در مصارف جاري خود برداشت كرده و به جاي آن ريال چاپ كرد اما پس از آنكه مشخص شد اين پول واريز نخواهد شد اين برداشت از صندوق توسعه ملي تبديل به برداشت از ذخاير بانك مركزي شد.
شركت اينوك علاوه بر اين در موضوع سوآپ نفت در ايران نيز فعاليت ميكرده است و حتي در مقطعي به دليل اينكه ايران براي ادامه فعاليت سوآپ شروط جديدي وضع كرد(و به غلط قطع سوآپ ناميده شد) از ايران شكايت كرد كه البته اين شكايت به جايي نرسيد. مهرداد(همايون) انصاري شيرازي كه گفته ميشود يكي از بستگان هوشنگ انصاري شيرازي وزير اقتصاد و مديرعامل شركت ملي نفت زمان شاه و ميلياردر فعلي است، يكي از دلالان مشهور اسلحه بوده است. به گونهاي كه سابقه بازداشت در رابطه با يكي از معاملات اسلحه را نيز در كارنامه دارد.
اكبر هاشمي رفسنجاني در خاطرات خود از سال 65 به اين بازداشت اشاره كرده و درباره آن نوشته است: «آقاي مير عماد دادستان تهران اطلاع داد كه رد پاي [همايون] انصاري [شيرازي] متهم را در منزل [مصطفي] كفاش زاده پيدا كردهاند. آقاي [محمد علي] انصاري از بيت [امام ] آمد و از رفتن مأموران به خانه يكي از خدمتگزاران بيت شكوه كرد و گفت انصاري [شيرازي] را در منزل يكي از آنها گرفتهاند.»
ظاهراً وي به اخذ رشوه از كمپاني نوريكو در خريد توپهاي اتريشي 155 متهم شده است. ردپاي همايون انصاري كه مانند بسياري از دلالان نفتي و غير نفتي ايراني در امارات زندگي ميكند در بسياري از معاملات و قراردادهاي شبههناك و محل بحث ديگر هم ديده ميشود. روزنامه كيهان در 19 شهريور 87 با افشاي سفر مديرعامل شركت كرسنت به تهران براي احياي قرارداد خريد گاز اين شركت از ايران و نقش وزير كشور وقت در مذاكره با وي نوشت: «رابط اصلي در اين ماجرا شخصي بهنام «همايون انصاري شيرازي» است كه مدتها ساكن لندن بود و اكنون به امارات نقل مكان كرده است. اين شخص به زد و بند، فساد مالي و فعاليتهاي سياسي عليه ايران اسلامي معروف است.» ماجراي انصاري شيرازي به همينجا ختم نميشود. بعضي مديران نفتي ميگويند وي نفوذ بينظيري در معاملات خارجي نفتي ايران دارد و در اغلب معاملات نفتي ايران از خريد دكل گرفته تا قراردادهاي توسعه ميادين يا صادرات گاز ميتوان نشاني از او يافت.
انصاري و كرسنت
در ماجراي فروش گاز ايران به امارات كه از طريق شركت كرسنت صورت ميگرفت شخصي به نام همايون انصاري شيرازي دلالي آن را بر عهده داشت كه وي از كساني است كه با برقراري ارتباطهاي گسترده رشوههاي ميلياردي براي منعقد شدن اين قرارداد رد و بدل كرده بود. اما با توقف اين قرارداد، برخي از افراد و شخصيتهاي سياسي با استفاده از ارتباطي كه با انصاري دارند قصد بهرهبرداريهاي خاص سياسي دارند چراكه انصاري كه از سرمايهداران بزرگ دوبي و از شركاي شيخ محمد حاكم دوبي به شمار ميرود سابقه فعاليتهاي سياسي گسترده عليه نظام اسلامي را در كارنامه خود دارد و همين سابقه، سبب شده تا از او و دارايياش براي برهم زدن معادلات سياسي كشور استفاده شود. نكته شنيدني اينكه چند ماه پيش و همزمان با تعليق دوباره قرارداد كرسنت فرزند يكي از شخصيتهاي سياسي كه به همراه خانوادهاش دستي در معاملات ميلياردي دارد با سفر به دوبي به دفتر انصاري رفته و از وي به دليل بدرفتاري! صورت گرفته عذرخواهي ميكند.
منبع: روزنامه جوان
انتهای پیام/