به گزارش خبرنگار
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان؛ دكتر محمد كاظمزاده به افزایش تعداد کشورهایی که به طور قانونی میزان چربی اشباع و ایزومر ترانس را در همه مواد غذایی شامل تولید داخل و وارداتی در 10 سال گذشته به حد زیر 2 درصد رساندهاند، اشاره كرد و گفت: برای آموزش و همکاری مردم، ارائه برچسب تغذیهای و درج میزان چربی بر روی انواع روغنها و مواد غذایی آماده، الزامی است؛ به همین منظور اداره کل نظارت بر مواد غذایی از دو سال پیش درج ترکیب اسیدهای چرب روی برچسب روغنهای جامد و مارگارینها را الزامی كرد.
وی یادآور شد: صنعت روغن نباتی به عنوان یکی از بزرگترین شاخههای صنایع غذایی کشور در تأمین روغن نباتی مصرفی جامعه، رسالت مهم و سنگینی را برای تأمین سلامت و بهبود الگوی تغذیهای جامعه بر عهده دارد.
دکتر كاظمزاده با اشاره به افزایش 92 درصدی واردات روغن نباتی در پنجاه سال گذشته، گفت: بر اساس اعلام مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، سرانه مصرف روغن نباتی از 576 گرم برای هر نفر در سال 1330 به 15.57 کیلوگرم برای هر نفر در سال 1380 افزایش یافته که نشاندهنده 30 برابر شدن مصرف سرانه روغن گیاهی در این مدت است.
وی افزود: بررسیهای انجام شده در کشور نشان میدهد که ایران با واردات 850 هزار تن روغن گیاهی در سال 2005 به عنوان دومین واردکننده روغن گیاهی، در جهان و نخستین واردکننده این محصول در منطقه خاورمیانه شناخته شده است.
مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه با تأكید بر استفاده از روغن حیوانی و كره سنتی در سلامت قلب و عروق، اظهار كرد: مصرف روغن حیوانی كه به روش سنتی تهیه میشود بویژه روغن حیوانی كرمانشاهی برای سلامت قلب مفید است و باید از مصرف روغنهای نباتی جامد و یا حیوانی صنعتی، خودداری كرد.
دكتر كاظمزاده به شیوه صحیح نگهداری و مصرف روغن نباتی مایع اشاره كرد و گفت: مهمترین نكته در مورد مصرف روغنها توجه به میزان مصرف آنهاست تا از چاقی، گرفتگی رگهای خونی، فشار خون و بیماریهای قلبی جلوگیری شود.
وی با بیان اینكه یكسوم عامل سرطانها در دنیا بر اثر تغذیه است، افزود: زمینه بسیاری از بیماریها مثل چاقی، نارساییهای قلبی - عروقی و سرطانها به دلیل تمایل زیاد به مصرف غذاهای چرب، شور، برشته، سرخشده و دودی است و اگر این عادت از كودكی شكل گرفته باشد، تغییر ذائقه در سنین بالاتر، سختتر است.
دکتر كاظمزاده تأكید كرد: میزان استفاده از روغنهای جامد باید به صفر برسد؛ زیرا با اینكه امكان نگهداری از آنها برای مدت طولانی وجود دارد و تحمل حرارت در آنها بیشتر است ولی به علت وجود اسیدهای چرب اشباع شده و اسیدهای چرب ترانس، برای سلامت زیانآور هستند.
وی افزود: برای سرخ كردن مواد غذایی حتماً از روغن مایع مخصوص سرخ كردن و از روغن مایع (نباتی) برای پخت و پزهای معمولی استفاده كنید چون روغن نباتی مایع، اسید چرب اشباع پایینی دارد و اسیدچرب ترانس هم ندارد؛ از روغن نباتی مایع به هیچ وجه برای سرخ كردن استفاده نكنید.
دکتر كاظمزاده به حساستر بودن روغنهای مایع نسبت به فساد در مقابل روغنهای جامد اشاره کرد و گفت: روغنهای مایع را نباید در محیطهای گرم نگهداری كرد و از نگهداری طولانی مدت آنها باید خودداری كرد. روغن را باید به آرامی و با شعله كم حرارت دهید. حرارت زیاد روغن را كدر میكند و آن را میسوزاند و مصرف روغن سوخته، سرطانزا و خطرناك است.
مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه، رعایت پنج اصل اساسی شامل كاهش مصرف نمك، چربیها، شكر، افزایش مصرف میوه، سبزی و ماهی و افزایش فعالیتهای بدنی را در كاهش ۵۰ درصدی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی موثر بیان كرد.
دكتر كاظمزاده تأكید كرد: هنگام خرید روغنهای خوراكی و دیگر محصولات غذایی حتماً به برچسب سلامت وزارت بهداشت، آرم سازمان غذا و دارو و تاریخ تولید و انقضا دقت كنید.
انتهای پیام/ح