به گزارش
گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، حسین عبده تبریزی عضو شورای عالی بورس گفت: اقتصاد ایران اکنون در وضع فوق العاده ای قرار دارد و نباید وضعیت فعلی بورس را با سال های 1386 یا 1390 مقایسه کنیم. به عبارتی میتوان گفت با توجه به تغییرات ساختاری که در سالهای گذشته رخ دادهاست،این مقایسهها کار درستی نیست.
وی افزود: وقتی دولت یازدهم از راه رسید، شاخص بورس وضعیت فریبندهای داشت، اما وقتی مقایسه شاخص بین سالهای 1392 و 1383 انجام میشود و تورم را از آن کم میکنیم،وضعیت اقتصادی بحرانی کشور نسبت به سال 83 به خوبی نمایان میشود. البته از شهریور سال 1392 شاخص جهش بزرگی داشت، اما هم اکنون بورس مجبور شده است خود را اصلاح کند.
مشاور وزیر راه و شهرسازی درباره عملکرد اقتصادی دولت یازدهم گفت: این دولت جرات کرد جراحی در اقتصاد انجام بدهد و تورم را تک رقمی کند و هرچند تورم در کشور یک جریان پوششی است و همان نقشی را دارد که یارانه یا وامهای گزاف در یونان دارد. در واقع تورم،واقعیت را پوشش میدهد و اعداد آن غیر واقعی است.
مهار تورم همان نقشی را ایفا میکند که وقتی منابع ارزی بزرگ وارد کشور میشود، اقتصاد را رها میکنیم و از این موضوع خوشحال میشویم.
عبده تبریزی خاطرنشان کرد: هنگامی که تورم کم میشود، معضلات دیگر نمایان میشوند و مشخص میشود که چرا بانکها تنگنای مالی داشتند؟ چرا سیمان افزایش تولید دارد؟ چرا تولیدات آهن فروش نمیرود؟ این سؤالات مطرح میشود و متاسفانه این معضلات را به بازار سرمایه و حجم مبنا و دامنه نوسان 5 درصدی و مدیران بازار وصل میکنیم.
در حالی که مشخص است تمام این موارد تنها 10 درصد در افت و خیز بازار مؤثر است. واقعیت دیگری در حال حاضر به بازار فشار میآورد و بازار طبق منطق اقتصادی جلو میرود.
عضو شورای عالی بورس افزود: در حال حاضر معضلاتی مانند تنگنای مالی، کمبود بودجه برای ارائه تسهیلات به بورس فشار میآورد و اینکه هنوز خارجیها وارد این بازار نشدند، راه رونق را بسته است. در این شرایط به توافق تاریخی ایران و 5+1 میرسیم.
هر چند این توافق تجربه تاریخی ارزشمندی است و افراد زیادی در انتظار معجزه از این دستاورد در بازار سرمایه بودند، اما مشاهده میشود که بازار نسبت به این اتفاق عکس العمل مثبتی نشان نمیدهد وعوامل منفی زیادی پشت سر یکدیگر وارد گود بورس میشود.
وی افزود: اگر بخواهیم به یکی از این دلایل اشاره کنیم، این است که بانک مرکزی سود 10 هزار میلیارد تومانی سال گذشته را به هزار و 600 میلیارد تومان کاهش میدهد، این موضوع نشان میدهد که سود های موهوم در اقتصاد ایران توزیع شدهاست. البته این موضوع فقط مساله سهامداران نیست، بلکه نشان دهنده این است که سپرده گذاران هم سود موهوم کسب کردند.
این موضوع از نظر نحوه نظارت باید متفاوت باشد که فشار به سود سهم نمیآمد. اما بهرغم تمام این موضوعات منفی از جمله بهره مالکانه و قیمت و خوراک و ...،اعتقاد من این است 5 تا 6 هفته آینده بازار حرکت میکند و نگران این هستم که دوباره جهش بزرگی داشته باشد.
عبده تبریزی در ادامه گفت: همه میدانیم که وضع اقتصاد ایران خوب نیست و شاهد آن هم جراحی بزرگی است که در اقتصاد انجام شد، حال اینکه قرار است از تحولات توافق حدود 6 هزار میلیارد دلار به دولت برسد،اگر این مقدار به صورت ناگهانی به بازار سرمایه وارد شود،چه میشود؟
اینکه دو سال آینده ماست مالی شود بهتر است یا اینکه صرف گرفتاریهای اساسی اقتصادی و تلاش کنیم بهره وری در تولید سیمان، فولاد، پتروشیمیها و سایر صنایع را بالا ببریم؟ البته ظرفیت بزرگ وام گیری 100 هزار میلیاردی را هم پس از توافق خواهیم داشت، اما برای آن هم باید برنامه ربزی منسجم داشته باشیم و فقط برای رشد فروشگاهی یا شارپی شاخص، آن را وارد بازار سرمایه نکنیم.
وی افزود: به همین علت باید از ادامه جراحی در اقتصاد حمایت شود. اکثر افرادی که اکنون از زیان بازار ناراحتند، افرادی هستند که برای دریافت سود بلند مدت به بازار آمدهاند و نوسان گیر بازار نیستند.
ما به دنبال سلامت بلند مدت در بازار هستیم و برای دولت مهم است که با این پولی که به دستش آمده است به جای حمایت یک ساله در بازار،به ادامه جراحی اقتصادی بپردازد که حتی در میان مدت نیز به نفع بازار است و نمونه آن اصلاح قیمت کالاهای زیربنایی است.
عبده تبریزی گفت: در حال حاضر درآمد بودجه ای دولت کشش قیمت برق و آب با یارانه و ارائه خدمت جاده ای رایگان را ندارد. به قول معروف این لحاف یک متری، کشش آدم دو متری ندارد. باید بودجه را گسترش بدهیم. گسترش بودجه با مسائل حسابداری حل نمیشود.
مشاور وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت: باید بدانیم که در شرایط فوق العاده در اقتصاد ایران هستیم و حبابهایی که میشکند،حاصل 12 سال حرکت بدون برنامه است. هر چند پیش از آن هم با برنامه منسجمی حرکت نمیکردیم و در بسیاری از حوزهها بهره وری به میزان یک سوم پیش از انقلاب کاهش داشته است.
عضو شورای عالی بورس خاطرنشان کرد: برای اینکه تولیدات ایران در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشد،باید مفاهیمی برای حمایت از تولید تعریف کنیم. اعتقاد من است که در حوزه بهره وری باید اصلاحات اساسی انجام شود.
انتهای پیام/