به گزارش خبرنگار
حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان؛ اگر آب و هوا گرم و مرطوب باشد، تعرق کند شده و بدن به آسانی خنک نمیشود، در این شرایط مقدار زیادی از آب و نمک بدن از دست میرود و غلظت خون افزایش یافته و جریان خون کند میشود، در نتیجه در عملکرد ارگانهای بدن اختلال ایجاد میشود.
60 درصد وزن بدن را آب تشکیل میدهد. حداقل با نوشیدن 4 لیوان آب در روز نیاز بدن برطرف میشود، حال اگر بنا به دلایلی بدن مقداری از آب خود را از دست بدهد صدمات مهمی به آن وارد میشود .
با از دست دادن 1 درصد از آب بدن تنها احساس تشنگی به انسان دست میدهد ؛ اگر 2درصد از آب بدن از بین برود علاوه بر تشنگی، آشفتگی و کم اشتهایی نیز در پی دارد؛ با از دست دادن 3درصد از آب بدن فرد دچار ضعف و بی حالی و افزایش غلظت خون میشود. حال اگر این عدد به 4درصد برسد تهوع و ضعف عضلانی را در پی دارد. در 5درصد عدم تمرکز فکر و در 6درصد اختلال در کنترل درجه حرارت بدن پیش میآید و نهایتاً کاهش 7درصد به بالا موجب تنگی نفس و گرفتگی عضلات و افت گردش خون و نارسایی کلیوی میشود.
گرمازدگی و عرق سوز:
گاهی مواقع عمل تعرق زیاد است، سلولهای سطحی آسیب دیده و به خوبی از عهده عمل تعرق برنمیآیند و عرق در زیر جمع شده و فرد دچار عرق سوز میشود.
گرمازدگی و خونریزی از بینی:
در حالت خون ریزی از بینی فرد باید با دو انگشت بینی خود را به مدت چند دقیقه محکم بگیرد تا خونریزی بند بیاید.
انواع گرمازدگی:
1- گرمازدگی حاد
این گرمازدگی بسیار خطرناک است و حتی موجب مرگ میشود. در زمانی این نوع از گرمازدگی ایجاد میشود که دمای بدن از مرز 40 درجه سانتیگراد بیشتر شده باشد. فعالیتهای بدن مختل میشود و این شرایط آسیب بسیاری به بدن وارد میکند. در این شرایط باید دمای بدن را کاهش داد تا بدن دچار تشنج نشود و بر کلیهها، قلب و عضلات اثر بدی بر جای نگذارد.
2- گرمازدگی خفیف
در این نوع از گرمازدگی بدن به شدت عرق میکند، درجه حرارت آن از مرز 39 درجه گذشته و ضعف، سرگیجه، حالت تهوع، استفراغ، غش خفیف و سردرد و کاهش فشار خون و ... از علایم این نوع از گرمازدگی میباشد.
راه درمان در این نوع نوشیدن محلول آب نمک به نسبت 9 گرم نمک در یک لیتر آب و یا نوشیدن سرم فیزیولوژیک است تا از شدت گرمازدگی کم شود. استفاده از پارچه مرطوب و بادبزن تأثیر بسزایی دارد.
چگونه از گرمازدگی جلوگیری کنیم:
1 - روزانه 8 الی 10 لیوان آب بنوشیم. به جای آب از نوشیدنیهای دیگر استفاده نکنیم.
2 - لباسهای نخی نازک و روشن استفاده کنیم.
3 - خود را از تابش مستقیم آفتاب دور نگهداریم.
4 - از میوه و سبزیهای تازه استفاده کنیم ( از هندوانه، خربزه، طالبی و آناناس بیشتر استفاده شود ).
5 - سبزیهایی که دارای آب بیشتری هستند مثل کاهو، کرفس، هویج و ... را بیشتر مورد استفاده قرار دهيم.
6 - نوشیدن آب کافی.
7 - غذاهایی که با طبع گرم هستند کمتر استفاده کنیم.
8 - از مواد غذایی با ویتامینهای B و C بیشتر استفاده کنیم.
انتهای پیام/
منبع: daneshafza.com