به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران ساری؛ آثار تاریخی و مذهبی آمل با دارا بودن آثار گرانقدر و ارزشمند تاریخی، مذهبی و منابع زیبای خدادادی آماده پذیرایی از مسافران نوروزی از سراسر ایران اسلامی است.
امام زاده ابراهیم (ع)
اين بنا با پلان مربع شكل و بدنه آجري و گنبد هرميشكل در قرن نهم هجري در شهر آمل ساخته شده و در ابتداي بلوار طالبآملي قرار دارد. بر روي در و صندوق چوبين روي مرقد كتبههاي زيبائي به خط رقاع حك شده كه طبق مفاد آنها، مزار متعلق به ابومحمد ابراهيم از فرزندان امام موسي(ع) ميباشد.
امام زاده قاسم(ع)
بناي امامزاده قاسم متعلق به قرن هشتم هجري قمري است و در محله پايينبازار آمل و در مجاورت بلوار شهيد بهشتي قرار دارد. از لحاظ شكل و پلان داراي ويژگيهايي است كه آن را منحصر بفرد نموده، بطوريكه نظير آن در مازندران ديده نميشود. بناي 8 ضلعي با گنبدي كوتاه بر روي يك صفحه قرار دارد كه با ملاط بر روي آجر، تزئيناتي روي آن صورت گرفته است.
بقعه ناصرالحق و شمس طبرسی
اين دو بناي تاريخي در مجاورت يكديگر در حاشيه شمالي شهر آمل در منطقه چاكسر و در جانب غربي بلوار شهيد بهشتي آمل قرار دارند. ساختمان آجري آنها متعلق به قرن نهم هجري قمري بوده و بناي ناصرالحق آرامگاه وي ميباشد كه در سال 304 هجري قمري در اين مكان به خاك سپرده شده و گنبد ديگر متعلق به شمس طبرسي از فقها و علماي مشهور آمل ميباشد.
بقعه میرحیدر آملی
بناي اصلي آن متعلق به قرن 60 هجري قمري بوده كه در دوران مختلف بازسازي شده ولي شكل اوليه را حفظ نموده، اين ساختمان آجي با برج 8 ضلعي و گنبد هرمي با ارتفاع 12 متر در نزديكي گنبدهاي ناصرالحق و شمس طبرسي در منطقه چاكسر آمل و در مجاورت بلوار شهيد بهشتي قرار دارد.
بقعه شمس آل رسول
بقعه شمس آل رسول از بقاعی است که اين بناي عظيم و آجري با پلان مربع شكل و در كنار بلوار شهيد بهشتي شهر آمل در منطقه چاكسر قرار دارد.
بقعه تاریخی میربزرگ
يكي از مهمترين بناهاي تاريخي مازندران است كه در عهد سلطنت شاه عباس صفوي در سال 1020 هجري قمري بر روي مدفن ميرقوام مرعشي بنيانگذار سلسله مرعشيان مازندران در اواخر قرن هشتم هجري قمري ساخته شده و در مركز بافت قديم شهر آمل در سبزهميدان و مجاورت مصلاي بزرگ قرار دارد. اين ساختمان از لحاظ ويژگيهاي معماري، گنبد، سردربها، كاشيكاري و كتيبهها كمنظير است. پلان آن چهار ضلعي، مساحت آن 781 متر مربع و مصالح عمده آن آجر ميباشد.
پل دوازده چشمه اين پل در عصر سلطنت شاه عباس صفوي بر روي رود هراز در مركز شهر آمل بر روي رود هراز در ابتداي خيابان سبزه ميدان احداث گرديده و در دوران قاجاريه به طور كامل مرمت و بازسازي شده و دو بخش شرقي و غربي شهر را بهم متصل ميكند. اين پل به نيت دوازده معصوم (ع) داراي 12 طاق و دهنه ميباشدكه بر پايههاي مستطيل شكل استوار شدهاند به صورتي كه ارتفاع آخرين نقطه طاقهاي قوسي شكل در محل تيزي تا سطح رودخانه حدود 7 متر ميباشد، فاصله بين هر پايه با پايه ديگر 6 متر بوده كه در ضلع جنوبي و در قسمت مخالف جريان آب داراي سيل برگردان ميباشد. طول اين پل تاريخي و ديدني 120 متر و عرض آن 40/6 متر است. در زمان بازديد اين پل ميتوان از امكانات موجود در پاركدهكده طلائي شامل شهربازي، درياچه، امكانات ورزشهاي فكري، فروشگاههاي مختلف و كافيشاپ استفاده نمود.
پل معلق
پل فلزی یا پل معلق در آمل، داخل شهر، جنب پل دوازده چشمه واقع شدهاست. پل معلق دو پل معلق یک سان کنار هم است که یکی از بناهای با شکوه و ارزشمند توریستی شهر آمل و ایران محسوب میشود. یکی از اولین نمونههای پلهای بزرگ و جدید ایران است، این پل به نام پل معلق هم شناخته میشود. به این علت آن را پل معلق میخوانند که اگر پایههای زیرین آن بر اثر سیل تخریب شود کمانهایی بالای آن را نگه میدارند. این پل را مهندسان آلمانی ساختهاند که سازه این پل به صورت یک معماری ایرانی است.
حوضه گرمارود از بلیران تا لاله زار
رودخانه گرمارود داراي طولي حدود 50 كيلومتر ميباشد كه از ارتفاعات شمالي رشته كوههاي البرز بنام هليبار سرچشمه ميگيرد و در مسير خود تراسهاي آبرفتي زيبايي را بر جاي گذاشته است. در حول و حوش اين رودخانه دو چشمه آبمعدني اصلي به نامهاي «گرو» و «لالهزار» و دهها چشمه آب معدني فرعي وجود دارند كه به سبب دارا بودن املاح معدني گوناگون داراي خاصيت درماني شفابخش براي امراض پوستي و دردهاي مفصلي ميباشند بستر رودخانه از بالا به پايين از تخته سنگ، قلوه سنگ و شن تشكيل شده است جريان آب رودخانه طوري است كه با حفر بستر خود در جاهاي مختلف حوضچههاي مناسب براي شنا ايجاد نموده است كه در تمام مدت تابستان بالاخص روزها بيشتر مردم ناحيه آمل به طول تقريبي 15 كيلومتر در فاصلههاي مجزا به شنا در داخل آن ميپردازند.
روستاي جنگلي بليران نيز بر روي تراس آبرفتي رودخانه گرمارود واقع شده و به سبب همجواري با رودخانه پرآب گرمارود از جاذبه و چشمانداز ويژهاي برخوردار است، مصالح خانههاي اين روستاي جنگلي عمدتاً از چوب و گل است. فرم خانهها با معماري ويژهخانههاي جنگلي منطقه تطبيق يافته است. جاده دسترسي به اين منطقه زيبا از روستاي معروف كمدره واقع در كيلومتر 15 جاده قديم آمل به بابل ميباشد. به دليل اينكه جاده خاكي و جنگلي است همه كساني كه تاكنون به نيت طبيعت درماني و طبيعت گردي به گرو و لالهزار در گرمارود سفر كردهاند با شوق و علاقمندي اين محيط طبيعي بكر و باصفا را به عنوان مكان تفريحي دايمي خود در فصل بهار و تابستان پذيرفتهاند.
شکل شاه
در 60 كيلومتري جنوب شهر آمل در جانب غربي رود و جاده هراز و تونل بايجان در كنار محور ارتباطي تهران به آمل در زمان ناصرالدينشاه و بدستور وي نقش برجسته سنگي زيبايي بر سينه كوه و مشرف به رود هراز كنده شده كه در مازندران بينظير بوده است. در اين حجاري، ناصرالدينشاه بهمراه چندتن از امري كشوري و لشكري نشان داده شده است.
قلعه شاهاندشت
به ملك قلا معروف است و در 65 كيلومتري شهر آمل در جاده هراز و مسير منتهي به تهران و در ارتفاعات مشرف به روستاي شاهاندشت بر روي يككوه هرمي شكل در كنار روستاي ييلاقي شاهاندشت و دره، رود و جاده هراز قرار گرفته و كاملاً براي مسافران مسير هراز و محور ارتباطي تهران به آمل قابل مشاهده است.
ظاهراً اين قلعه متعلق به ملك بهمن آخرين سلطان سلسله استندار لاريجان بوده است.
آب معدنی لاریجان
به علت شرايط خاص از لحاظ زمينشناسي در دامنههاي البرز به ويژه اطراف قله دماوند، آبهاي معدني با خواص مختلف رماني وجود دارد كه مهمترين آنها در روستاي آبگرم مجموعهاي جذاب را پديد آورده است. روستاي ييلاق وخوش آبوهواي آبگرم در دامنه قله دماوند قرار دارد. جاده دسترسي به آن پس از طي 70 كيلومتر در مسير توريستي هراز كه شهر آمل را به تهران متصل ميكند در محل گزنك توريستي هراز كه شهر آمل را به تهارن متصل ميكند در محل گزنك بخش لاريجان از راه اصلي جدا شده و به سمت غرب در مسير كوهستاني و آسفالته ادامه يافته و پس از عبور از روستاي ييلاقي گزانه به آبگرم ميرسد. آبهاي گرم معدني اين روستا با حرارتي در حدود 62 درجه سرشار از مواد گوگردي بوده و به همين دليل براي درمان انواع بيماريهاي پوستي، دردهاي استخوان، مفاصل و روماتيسم مفيد ميباشد.
آبشار شاهاندشت
در 65 كيلومتري شهر آمل در جاده هراز و مسير منتهي به شهر تهران در ارتفاعات مشرف به روستاي زيبا و ييلاقي شاهاندشت در جانب جنوبي جاده و رودخانه هراز اين آبشار پرآب، دائمي و عظيم باشكوهي وصفناپذير خودنمائي ميكند. آبشار شاهاندشت با ارتفاع تقريبي 50 متر يكي از بزرگترين آبشارهاي مازندران به شمار ميرود. قابل ذكر است كه جاده فرعي منشعب از جاده هراز تا آبشار مذكور تقريباً 10 دقيقه فاصله دارد و بعد از خاتمه جاده از روستاي شاهاندشت 15 دقيقه نيز پياده روي دارد كه منظره واقعاً دلپذيري را در حين پياده روي مشاده ميكنيد. البته در كنار آبشار قله شاهاندشت را نيز ميتوان در برنامه بازديد جاي داد.
پارک جنگلی میرزاکوچک خان
اين پارك يكي از قديميترين پاركهاي جنگلي استان مازندران است كه با جلوههاي طبيعي نظير شاليزار، رودخانه، جنگل و كوه مورد استفاده گردشگران و مسافران بيشماري ميباشد. اين پارك زيبا در 20 كيلومتري شهر آمل در جاده هراز و مسير ترانزيتي و توريستي آمل به تهارن قرار دارد و از امكاناتي مانند آب، برق، سرويس بهداشتي، آلاچيق، سكوي چادر و وسايل بازي كودكان برخوردار است. در صورت علاقمندي افراد تور به اين پارك ميتوانند در جاده هراز از منطقه جنگلي استفاده نمايند كه آن همان پارك جنگلي ميرزا كوچكخان ميباشد كه ميتوان بصورت پيكنيك از آن استفاده كرد.
امامزاده عبدالله (ع)
اين زيارتگاه مهم در 12 كيلومتري جنوب غربي آمل در دامنههاي سرسبز البرز شمالي قرار دارد. مسير دسترسي به آن نيز از خروجي شهر در بلوار تهران آغاز و پس از طي مسافت 4 كيلومتر در ابتداي جاده هراز به دوراهي امامزاده عبدا... ميرسد كه در جانب غرب جاده و رود هراز بطرف امامزاده عبدا... ادامه مييابد.از آثار قديمي آستانه، حوض شفا و مرقد بيبي فاطمه و سقاخانه ميباشد. براي زائرين نيز اماكن اقامتي، پارك، بازار، واحدهاي پذيرايي ايجاد گرديده است. اين زيارتگاه مشهور هر ساله ميزبان هزاران نفر از ميهمانان سراسر كشور است.
قله دماوند بام ایران
با شهرتي جهاني يكي از منحصر بفردترين جاذبههاي طبيعي ايران به شمار ميرود و در 90 كيلومتري شمال شرقي تهران و 75 كيلومتري جنوب غربي شهر آمل در البرز مركزي و بخش لاريجان قرار دارد و جاده توريستي هراز كه تهران را به مازندران متصل ميسازد از نزديكي آن عبور ميكند. مسير دسترسي به آن نيز در كيولمتر 70 آمل به تهران در آبادي پلمون از جادههراز جدا ميشد كه به جاده آبگرم رينه معروف است. اين جاده فرعي بعد از حدود 7 كيلومتر و با شيبي تند و عبور از ارتفاعات با پيچهاي متعدد به شهر رينه ميرسد و سپس با عبور از شهر رينه به سمت غرب در مسري كه به منطقه اكوتوريستي لار و شهر پلور ختم ميشود ادامه يافته و پس از طي حدود 5 كيلومتر بعد از رينه در نزديكي محل برفچال از جاده رينه به پلور به سمت قله در جهت شمالي يك جاده فرعي و خاكي از جاده آسفالته مذكور جدا شده و با عبور از مسيري زيبا در ميان شقايقهاي سرخ در محلي موسوم به مسجد امام زمان (عج) خاتمه مييابد و از اين مكان كار صعود كوهنوردان آغاز ميشود، محل مذكور در ارتفاع 2200 متري قرار دارد و استراحتگاه و پناهگاه بعدي نيز در ارتفاع 4200 متري واقع شده است. مسير فوقالذكر در جبهه جنوبي قله ميباشد و علاوه بر آن كوهنوردان از جبهههاي شمالي، جنوبغربي و غربي نيز به قله صعود ميكنند.
قله دماوند پابهپاي ايران زمين از گذشتههاي دور تا به امروز جزء جدائي ناپذير فرهنگ و افتخارات ايرانيان و مازندرانيها بوده و در سالهاي اخير به علت شهرت جهاني و از سوئي به دليل مجاورت با مركز كشور و درياي خزر از اهميت و جايگاه والاتري برخوردار گرديده تا جائيكه هر ساله هزاران تن از شيفتگان ورزش و طبيعت از ايران و همه نقاط جهان به آن روي ميآورند و با ديدن عظمت اين قله سر برافراشته بر آسمان از خودشناسي به خداشناسي ميرسند.
قله دماوند داراي ويژگيهايي است كه آن را از 300 قله مرتفع ديگر خاورميانه متمايز نموده و جزء قلل منفرد و مخروطيشكل جهان است و با 5671 متر ارتفاع دومين قله مخروطي جهان به شمار ميرود. اين قله آتشفشاني اكنون نيز فعال ميباشد و وجود چشمههاي آبگرم اطراف آن و خروج گاز گوگرد مؤيد اين امر ميباشد.
در ارتفاع 4400 متري قله در همين مسير آبشار يخي وجود دارد كه در تمام ايام سال آبشار آن داراي يخ بوده و هيچوقت ذوب نميشود كه معمولاً كوهنوردان براي طي كردن مسير قله را بر اساس آبشار يخي تقسيمبندي ميكنند. شايان ذكر است كه در ايام تابستان براي رفتن به قله دماوند نياز به پيادهروي ملايم و پيادهروي با شيبتند بدون صخرهنوردي است و به وسايل يا ابزار كوهنوردي مثل طناب و كلنگ نيازي وجود ندار. كسانيكه براي اولين بار به قله دماوند صعود ميكنند اگر در ارتفاع بالاتر از 2000 متر زندگي ميكنند، در صعود مشكلات كمتري را نسبت به كساني كه در كمتر از 2000 متر زندگي ميكنند دارند.
موزه تاریخ آمل
موزه تاریخ آمل در خیابان امام رضا آمل و در وسط دو پل معلق آمل و پل دوازده چشمه قرار دارد. موزه تاریخ آمل نام موزهای است که در عمارت ساختمان دارائی واقع شده است. این ساختمان در سال ۱۳۱۵ به عنوان اداره مالیه شهرستان آمل بنا شده و سال ۱۳۸۷ با کاربری فرهنگی در اختیار اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران قرار گرفته و پس از مرمت افتتاح شد. موزه تاریخ آمل در سه طبقه و شامل گالری های آثار باستان شناسی، مردم شناسی و اسناد تاریخی ایران و مازندران است.
انتهای پیام/ش