روزنامه گاردین به بررسی حوادثی پرداخته است که احتمالا در سال 2015 اقتصاد جهان را تحت تاثیر قرار خواهند داد.

به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران، این روزنامه انگلیسی در پایگاه اینترنتی خود و در گزارشی به قلم "لری الیوت" و "آنجلا موناگان" افزود: اقتصاد جهان در حالی وارد سال 2015 می شود که بر سر یک دو راهی قرار گرفته است. یک راه به بهبود شرایط اقتصادی منتهی می شود که سیاستگذاران از زمان بروز بحران اقتصادی در سال 2007 به دنبال آن بوده اند.

کاهش قیمت نفت هم قدرت خرید مصرف کنندگان و هم قدرت سرمایه گذاری تاجران را افزایش داده است . سرانجام خاطرات بزرگترین رکود اقتصادی که جهان از دهه 1930 تا کنون شاهد آن بوده است، در حال رنگ باختن است. 

مسیر دیگر به سمت رکود پیش می رود. مشکلاتی که از سال های 2008 و 2009 باقی مانده اند دیگر قابل مهار نیستند. یک بحران اقتصادی در بازارهای در حال ظهور پدید آمده است. چین با کاهش رشد اقتصادی رو به رو است، یونان فصل جدیدی در نبرد منطقه یورو برای بقا باز کرده است، کاهش قیمت ها ادامه می یابد و کل جهان در حال تبدیل شدن به ژاپن است اما پنج مسئله وجود دارند که می توانند براس اقتصا جهان سرنوشت ساز باشند. 

یکی از این مسائل بحران اوکراین و روسیه است. 

اقتصاد روسیه در سال 2015 شاهد ثبات عمیقی خواهد بود. 

حتی پیش از کاهش شدید قیمت روبل هم در هفته های منتهی به کریسمس، بانک مرکزی کاهش 4/5 درصدی تولید را پیش بینی کرده بود. احتمال دارد که افزایش نرخ بهره از 10/5 درصد به 17 درصد بتواند به تثبیت ارزش روبل کمک کند ولی این کار هزینه هایی دارد. 

نیل شیرینگ از کپیتال اکونومیکز معتقد است که تاریخ تکرار می شود و شرایط کنونی درست همانند سال 1998 است که روسیه قادر به بازپرداخت بدهی های خود نبود. 

به گفته شیرینگ عمق بحران به میزان قیمت نفت و تحریم های غرب برضد روسیه بستگی دارد. 
دو نکته دیگر هم نامشخص هستند. 

اول چگونگی واکنشی است که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه نشان خواهد داد. 

رئیس جمهور روسیه به مردم کشورش پیشنهاد یک معامله را داده است: حضور یک مرد قاطع در کرملین را بپذیرید و در ازای آن شاهد ارتقای معیارهای زندگی خود باشید اما این معامله در سال 2015 برهم خواهد خورد و هیچ تضمینی هم وجود ندارد که کرملین موضع نرم تری در برابر اوکراین اتخاذ کند. 

برعکس تشدید بحران اقتصادی در روسیه می تواند پوتین را به سمت اجرای اقداماتی در زمینه دفاع ملی سوق دهد و این اقدامات نه تنها رکود اقتصادی روسیه را تشدید می کند بلکه بر اوضاع همسایگان این کشور و کشورهای منطقه یورو هم به طور غیر مستقیم تاثیر خواهد گذاشت.  

نکته مبهم دوم این است که آیا روسیه یک استثنا است یا این که جهان شاهد واکنش های مشابه در دیگر بازارهای در حال ظهور هم خواهد بود. ترکیه و اندونزی دو کشور بزرگی هستند که باید مورد بررسی قرار گیرند. 

یکی دیگر از مسائلی که بر اوضاع اقتصادی جهان در سال 2015 اثر خواهد گذاشت قیمت نفت است. 

در تابستان سال 2014 قیمت یک بشکه نفت خام برنت معادل 115 دلار بود اما در کریسمس قیمت آن به نصف کاهش یافته است. 

کاهش شدید قیمت نفت برای رشد جهانی عاملی مثبت تلقی می شود. 

این روند باعث افزایش قدرت خرید مصرف کنندگان می شود و هزینه های بازرگانان را نیز کاهش می دهد. 

ارتباط بین قیمت نفت خام و اقتصاد جهان به خوبی مشخص است. 

شکوفایی طولانی مدت بین سال های 1948 تا 1973 و دوره 15 ساله ای که پیش از رکود اقتصادی بزرگ سال های 2008 و 2009 وجود داشت، هردو نتیجه قیمت پایین نفت بوده اند. 

چهار دوره رکود پس از جنگ (75-1974، 82-1981، 91-1990 و 09-2008) همه با افزایش قیمت نفت همراه بوده اند. در نتیجه در سال 2015 شاهد افزایش رشد جهانی خواهیم بود و با این وجود نشانه هایی هم وجود دارد که از بروز نوعی تورم خبر می دهد ، تورمی که مستلزم سخت گیری های مالی شدیدی خواهد بود.   

اما یک هشدار هم وجود دارد. 

تروور گریتهام، مدیر تخصیص دارایی در فیدلیتی سولوشنز معتقد است کاهش قیمت نفت می تواند موجب بروز نگرانی های اعتباری شود. این روند دولت هایی مانند روسیه، ونزوئلا و ایران را تحت تاثیر قرار خواهد داد. 

این کشورها تنها درصورتی قادرند بودجه خود را متوازن نگاه دارند که قیمت نفت بشکه ای 100 دلار یا بیشتر باشد. این مسئله یعنی کاهش قیمت نفت بر بخش تولید نفت شیل آمریکا هم تاثیر خواهد گذاشت. 

چین یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار بر اقتصاد سال 2015 است. 

به اعتقاد نویسندگان این تحلیل چین در اقتصاد سال آینده نقش مهمی ایفا خواهد کرد. 
این کشور آسیایی اکنون بزرگترین اقتصاد جهان را داراست و یک شبکه سرمایه گذاری مستقیم خارجی محسوب می شود. 

اما سال 2014 برای پکن سال بی دردسری نبود و پیش بینی می شود میزان رشد اقتصادی چین در سال 2015 آهسته تر هم باشد. 

این کاهش رشد بر تمام جهان تاثیر خواهد گذاشت زیرا اولا صادرات به چین کاهش یافت و این مسئله بر اقتصاد کشورهایی مانند آلمان که ابزار آلات خود را به چین صادر می کند یا استرالیا که مواد خام مورد نیاز صنایع چین را تامین می کند، اثر منفی خواهد گذاشت.

نکته دوم این است که چین کاهش قیمت ها را به دیگر کشورهای جهان هم سرایت می دهد. 

قیمت کالاهایی که چین صادر می کند در حال حاضر هم رو به کاهش است و این روند ادامه دارد. آمریکا و اروپا مملو از کالاهای چینی ارزان قیمت خواهند شد که تورم را کاهش می دهند. این روند درمورد منطقه یورو هم صادق خواهد بود. 

اقتصاد آمریکا مسئله دیگری است که اقتصاد جهان را تحت تاثیر قرار خواهد داد. 

سال آینده برای بانک مرکزی آمریکا و همچنین بازارهای جهانی اهمیت زیادی خواهد داشت. سرمایه گذاران در سال جدید توجه خود را به زمانبندی اولین افزایش نرخ بهره معطوف خواهند کرد.  

از دسامبر سال 2008 این نرخ بین صفر و 0/25 درصد یعنی در کمترین میزان خود بوده است اما در ماه های اخیر فرصتی برای تغییر این نرخ ایجاد شده است. 

از آنجائیکه ما درباره بزرگترین اقتصاد جهان صحبت می کنیم، باید توجه داشته باشیم که تبعات گمانه زنی ها درمورد اولین افزایش نرخ بهره تمام جهان را تحت تاثیر قرار خواهد داد. 
آخرین مسئله ای که می تواند بر اوضاع اقتصادی جهان اثر بگذارد، بحران منطقه یورو است. نویسندگان این تحلیل معتقدند بحران منطقه یورو در سال 2015 هم ادامه خواهد یافت. 

نویسندگان این تحلیل با بیان اینکه مشکلاتی که در سال 2014 پیش روی منطقه یورو قرار داشتند، همچنان ادامه دارند، نوشته اند: بحران های یونان و اسپانیا ادامه دارند و این نگرانی وجود دارد که این بحران ها به تمام منطقه سرایت پیدا کنند. 
 


انتهای پیام./.
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار