به گزارش
خبرنگار دولت باشگاه خبرنگاران؛ حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهورکشورمان با حضور در نخستین همایش ملی سازمان های مردم نهاد که عصر امروز در تالار بزرگ وزارت کشور برگزار شد گفت: بسیار خوشحالم که در جمع پر خیر و برکت سازمان های مردم نهاد هم می توانیم نظرات شما را بشنویم و استفاده کنیم و نکات مورد نظر را به شما ارائه دهیم.
وی تصریح کرد: دولت ها در دوران کهن وظایف بسیار محدودی داشتند و معمولا دست به ایجاد یک نیروی مسلح و ارتش، ایجاد راه ها و طروق امنیت از جامعه و کشور در برابر هجوم بیگانه و یا ناامنی های داخلی دست می زدند و امور معمولا توسط خود مردم ارائه می شد و لذا شما می بینید که در قرن های گذشته دارالحکمه کنار یک مسجد و بازار و یک مرکز نظامی تشکیل می شد.
حجت الاسلام روحانی گفت: شما در میدان امام اصفهان که یکی از نمونه های بزرگ تمدنی ما است و آثارش برجای مانده می بینید که چه جور بازار، مدرسه و محل حکومت در کنار یکدیگر و در یک میدان و فضا قرار گرفتند. اما در دوران مدرن به تدریج دولت ها توسعه یافتند و مسئولیت های سنگینی بر عهده گرفتند و در برخی دولت ها مثل دولت های سوسیالیستی همه وظایف را خود برعهده گرفتند و حتی آن جا که وظیفه بازار، اصناف و بخش خصوصی بود.
وی اظهار داشت: به تدریج روشن شد که دولت قادر نیست همه امور و نیازمندیهای جامعه و آن چه کشور نیاز دارد را برعهده بگیرد و لذا تقسیمبندیهایی برای وظایف دولت و سازمانهای غیردولتی صورت گرفت. البته این به معنای این نیست که ما سمنها و یا NGOرا از تمدن غرب آموختهایم. جوامع اسلامی و ایران ما از دیرباز سازمانها و نهادهای غیردولتی در خود فعال کرده بودند.
وی افزود: بسیاری از نهضتها و انقلابها اگر به پیروزی رسید در سایه سازماندهی و ساماندهی سازمانهای غیردولتی بوده و آنجا که سازمانهای غیردولتی فعال نبودند، دولتها دچار مشکل شدند در همین 14 مرداد و 28 مرداد ما تاثیر سازمانهای غیردولتی را مشاهده کردیم که بازاریها و تشکلهای فعال توانستند یک انقلاب را در برابر استبداد در 14 مرداد به ثمر برسانند و عدالتخانه و مجلس شورای ملی را تشکیل دادند و انتخابات را برگزار کردند.
روحانی افزود: انقلاب مشروطه انقلاب بزرگی بود که علما، روشن فکران وفرهیختگان در سازمان های غیردولتی پیروز شدند و زمانی که سازمان های غیردولتی کم شد در 28 مرداد کودتا شد.
وی اضافه کرد: انقلاب 58 که از حوادث مهم در دو قرن اخیر در منطقه است در سایه سازمان های غیردولتی و یا ضد دولتی به پیروزی رسید.
رئیس جمهور گفت: این دولت تشکل های مردمی و سازمان های مردمی را تهدید نمی بیند و حتی به عنوان فرصت تلقی می کند.
وی تصریح کرد: بازار، تشکل های دانشجویی و مردمی توانستند حرکت بزرگی مثل 15 خرداد در کشور به وجود آورند و انقلاب را به رهبری راهبری بزرگ به نام امام به پیروزی برسانند.
رئیس جمهوری افزود: اساس تشکیل سازمان های مردمی اعم از خیریه و اجتماعی که البته سیاسی را از این تشکل ها کنار می گذاریم. یعنی گروه های داوطلب و غیرسیاسی آن هایی هستند که فعالیت سیاسی دارند و در چارچوب احزاب هستند اما تشکل های غیردولتی تحت عنوان ثمن نیستند و تشکل های غیردولتی مثل اصناف و کانون وکلا غیردولتی است اما داخل ثمن نیست یا تشکل نظام مهندسی یا اتاق اصناف نیز دولتی دارند و تشکل پرستاری وظایف بزرگی یا نظارت بر مشاغل خود دارند.
وی افزود: برخی تشکل ها صرفا صنفی هستند مثل اتحادیه های کارگری که آنها را در سمن ها نمی آوریم و تشکل انجمن می دهند و در یک زمینه فعالیت خود را آغاز می کنند.
رئیس جمهور تصریح کرد: ما سرمایه اجتماعی مان در سایه فعالیت گروه های مردمی و دولت نه قادر است وظایف را بر دوش بگیرد و نه مفید است که همه وظایف را برعهده بگیرد.
روحانی بیان داشت: اساس سیاست دولت یازدهم بر این است که در همه امور تا آن جا که می توانیم وظایف را به مردم، تشکل ها و انجمن واگذار کنیم که یک پا خصوصی، یک پا غیردولتی و یک پا دولت است.
وی اضافه کرد: این دولت تشکل های مردمی و سازمان های مردمی را تهدید نمی بیند و حتی به عنوان فرصت تلقی می کند.
رئیس جمهور اظهار داشت: دولت معتقد است برای توسعه کشور نیازمند یک جامعه قدرتمند بوده و جامعه قدرتمند نیازمند به مشارکت بیشتر مردم است و هرچقدر مشارکت مردم تسهیل شود جامعه و دولت قویتر و قدرتمندتر میشود. دولت قدرتمند در یک جامعه قدرتمند شکل میگیرد و ما امروز هم مشکلات فراوانی داریم و هم اهداف بلندی و برای رفع و حل مشکلات نیازمند سازمانهای غیردولتی و مردمنهاد هستیم.
وی اضافه کرد: مشکلات زیستمحیطی، بهداشت و تامین آب آشامیدنی، صنعتی و کشاورزی وجود دارد که برای رفع این مشکلات نیازمند یک فرهنگ عمومی هستیم و این را دولت به تنهایی قادر نیست انجام دهد و باید تشکلهای غیردولتی و مردمی در این زمینه وارد عمل شوند و به دولت کمک کنند.
وی تاکید کرد: برای مبارزه با آسیبهای اجتماعی نیازمند سمنها هستیم، شنیدم که در تبریز یکی از انجمنهای مردمنهاد توانسته است به طور کامل تکدیگری را از بین ببرد و این قابل تقدیر است که یک انجمن غیردولتی توانسته در یک شهر بزرگ و در برابر آسیبها و معضلات اجتماعی برنامه دهد و آن مشکلات را حل و فصل کند.
رئیس جمهور گفت: دولت به تنهایی قادر نیست با فقر و نابرابری و انواع آسیبهایی که خانوادهها و استحکام خانوادهها را تهدید میکند، مقابله کند و ما راهی نداریم جز اینکه سازمانهای مردمنهاد وارد عمل شوند؛ البته باید سازمانهای مردم نهاد با دولت در تعامل باشند و نباید این سازمانها دولتساخته باشند و بلکه باید روی پای خود بایستند و استقلال داشته باشند.
وی بیان داشت: سازمانهای مردمنهاد نباید با دولت در ستیز باشدبلکه باید کمکیار دولت باشند و در شرایطی حتی دولتساز هم باشند.
روحانی تصریح کرد: ما امروز دولتسالاری نداریم، مردمسالاری دینی داریم و دولت باید تصدیهای خود را کم کند. جز در برخی مسائل که دولت به ناچار باید مسئولیت آن را برعهده گیرد. مثلا در بخش امنیت ملی و سیاست خارجی بار بر دوش دولت است.
وی ادامه داد: در بقیه موارد و حتی در بهداشت و درمان و آموزش فرزندان جامعه باید امور به مردم و بخش غیردولتی واگذار شود که البته نظارت و هدایت و حمایت دولت همواره خواهد بود، چرا که اگر دولت حمایت نکند، این سازمانها در برخی امور مشکلاتی را خواهند داشت.
این دولت معتقد است واگذاری کار به مردم به نفع جامعه بوده و حتی اگر در میراث فرهنگی سازمانهای غیردولتی کار حراست را انجام دهد، دلسوزانهتر میتوان از میراث فرهنگی حمایت کرد که اگر حمایت مردم نباشد، شدنی نیست.
وی افزود: در فرهنگ دینی زمانی که کار به دست مردم داده شد، حسینیهها، هیئتها و اجتماعات توانستند کار تبلیغات دینی را انجام دهند و قطعا در بقیه زمینهها نیز میتوان نتایج مفیدی را کسب کرد ما هم معضلات بزرگ داریم و هم اهداف بلند و در این بین نیازمند توسعه فرهنگی و اجتماعی هستیم و در این زمینه سازمانهای مردمنهاد میتوانند فعالیتهای بیشتری داشته باشند.
روحانی اظهار داشت: البته در زمینه مسائل انسانی و بهداشتی و آسیبهای اجتماعی، اشکالی ندارد که سازمانهای مردمنهاد با سازمانهای بینالمللی در تماس باشند، البته این تماس باید تماس سالم و مفید برای جامعه باشد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: راهحل این است که ما بتوانیم لایحه جامعی را تهیه کنیم و وزارت کشور مسئولیت این کار را برعهده گرفته تا انشاءالله دولت به صورت لایحه مصوبه لازم را تقدیم مجلس کند تا بتوانیم از این سازمانهای مردمنهاد بهرهمندی بیشتری داشته باشیم.
انتهای پیام/