زایمانهای بیمارستان های خصوصی 100% سزارین است
بهجتی پورناکی افزود: 87 تا 90 درصد مادران قابلیت زایمان طبیعی را دارند و فقط 13 درصد از آنان به دلیل مشکلات فیزیولوژیک نمی توانند طبیعی زایمان کنند، اما ترس از درد و مشکلات مختلفی که در این زمینه در کشور ما وجود دارد باعث شده است که این آمار کاملاً برعکس شود، به طوری که در بیمارستانهای خصوصی 100% و در بیمارستانهای دولتی تا 80% از زایمانها به صورت سزارین انجام شود.
بیمارستانها، پزشکان، ماماها و خود بیمار مقصران افزایش سزارین
این متخصص زنان ادامه داد: دستمزد کم، ریسک بالا، مدت زمان طولانی، مشکلات قانونی، راحت طلبی بیماران، عدم برنامه ریزی کاربردی از طرف نظام سلامت کشور، کوتاهی رسانهها و... از دلایل روند رو به رشد سزارین در کشور است.
بهجتی پورناکی گفت: زایمان طبیعی هیچ عوارضی ندارد مگر در موارد خاص. تحقیقات نشان داده است زنانی که 8 تا 10 بار زایمان طبیعی انجام داده اند سالم تر از زنانی هستند که 2 بار سزارین کرده اند. سزارین سرشار از عوارض و مشکلات است. در سزارین میزان خونریزی دو برابر میشود، مشکل چسبندگی جفت به وجود میآید و مشکلات فراوان دیگر. ممکن است حاملگی اول در سزارین به خوبی پیش برود اما در حاملگیهای بعدی مادر دچار مشکلات فراوانی میشود. سقط، خونریزی دوبرابر، چسبندگی جفت و ... که متاسفانه یکی از دلایل مهم مرگ و میر مادر حین سزارین همین چسبندگی جفت است.
چرا پزشکان به سزارین تمایل بیشتری دارند؟
این متخصص زنان تصریح کرد: در زایمان طبیعی زمانی که پزشک برای بیمار می گذارد بیشتر، هزینه ای که بیمار میپردازد کمتر و میزان ریسک هنگام عمل بیشتر است. در سزارین هنگامی که پزشک ببیند نوزاد دچار مشکل است، سریع ختم حاملگی میدهد اما در زایمان طبیعی تا نوزاد بیرون نیاید پزشک از داخل رحم اطلاع ندارد و اگر بچه به دنیا بیاید و ناقص باشد خانواده بیمار همه چیز را از چشم پزشک میبینند و برای او مشکلات قانونی فراوانی به وجود میآورند از قبیل شکایت، دادگاه، نظام پزشکی، پرداخت دیه و ... همین مسئله باعث میشود تا پزشکان و به خصوص ماماها تمایل بیشتری به سزارین داشته باشند.
پزشکان و ماماها برای انجام زایمان طبیعی باید تشویق شوند
بهجتی پورناکی افزود: وزارت بهداشت یک طرح را به صورت کلی ابلاغ می کند و به عوامل عملیاتی آن توجه ندارد. به طور مثال، طرحی که هر بیمارستان که سزارین بیشتری داشته باشد رتبه اش پایین میآید برای بیمارستانها بخشنامه شد اما زمانی که زایمان طبیعی برای تیم درمان مشکلات بیشتری نسبت به سزارین دارد، واضح است که تمایل بیشتری به سزارین نشان داده میشود. وزارت بهداشت باید تعرفههای دستمزد ماماها و متخصصان را بازبینی کند، پزشکان و ماماها برای انجام زایمان طبیعی باید تشویق شوند، مشکلات قانونی آنها را حل کند و بیمهها را فعال کند.
راحت طلبی مادران و نسل آینده بیمار
وی خاطرنشان کرد: در گذشته از شیوههای روانی برای تحمل درد زایمان طبیعی استفاده میشد مثل اینکه اگر درد بکشی گناههای تو بخشیده می شود، یا در زمان درد هر آرزویی کنی برآورده میشود. اما اکنون بیمار نمیخواهد درد را تحمل کند و البته حق هم دارد چون اعتقادات مثل گذشته قوی نیست. این مسئله یک مسئله فرهنگی است. در فرهنگ گذشته ما درد زایمان مقدس بود. اما این تقدس را از بین بردیم در حالیکه می توانستیم آن را امروزی کنیم، چون این حکمت خداست که تولد با درد باشد. به مادر بگوییم ما اینجا هستیم و تو اگر نتوانستی درد را تحمل کنی به تو کمک میکنیم. ما سبک زندگی ایرانی-اسلامی را فراموش کردیم.