ميدان اميرچخماق كه طي سالهاي گذشته مشكلات كوچك و بزرگ آن رسانهاي شده است، اين روزها برايش طرحها و برنامههاي بسياري دارند كه به نظر ميرسد بتواند شانه اين بناي كهن را اندكي از زير بار مشكلات رهايي بخشند.
از شكافي كه در يكي از مناره هاي اين بنا ايجاد شده تا كج شدن 14 سانتي متري يكي از مناره ها، از بازارچه اي كه در سيطره جگركي ها بود تا مغازه هايي كه در اطراف اين بنا، بدون توجه به زيبايي هاي بصري بنا، عمده فروشي و... انجام مي دادند، همه و همه بارها مشکلاتی را برای این نماد به وجود اورده است
ترافيك نسبتا سنگين و عبور و مرور همه نوع خودرو و موتور در كنار بنايي كه گرچه استحكام آن بينظير است اما بلاخره قديمي و آسيبپذير است، نيز يكي از مسائلي بود كه هرازگاهي لرزه اي به جان اميرچخماق مي انداخت.
ميراث فرهنگي و شوراي شهر انگار دست به دست هم داده اند تا كاري براي اين بناي تاريخي ارزشمند انجام دهند.
يكي از مهمترين مصوبات سال 92 كميسيون عمراني شورا كه به سال 93 نيز كشيده شده و همچنان يكي از طرح هاي مهم اين كميسيون است، طرح ساماندهي ميدان اميرچخماق است.
ميراث فرهنگي طرحي در مورد اميرچخماق ارائه داده و قرار شده اين طرح با تصويب شوراي شهر و شهرداري اجرايي شود و به تازگي نفر چهارم كه مشاوري از دانشگاه يزد و متخصص در اين زمينه است، نيز وارد اين مبحث شده است.
ساماندهي پروژه اميرچخماق نياز به اعتبارات ميلياردي دارد و طرحي كه در نهايت براي ساماندهي آن در نظر گرفته شده، چند سال طول مي كشد تا به مرحله اجرا درآيد.
همه پروژه را به لحاظ حجم، وسعت، هزينه و زمان نميتوانيم يكجا اجرا كنيم اما معتقديم اگر از 90 پروژه تعريف شده، 15 مورد به اجرا درآيد، بخش بسياري از مشكلات اميرچخماق برطرف ميشود.
توجه به زيبايي بصري بنا و تلاش براي حفظ و نگهداري از آن به بهترين نحو ممكن را اولويت اصلي در اجراي اين طرح خواهد بود
اگر اتفاقاتي كه كميسيون عمراني شورا از آن سخن مي گويد، براي اميرچخماق بيفتد، يكي از مهمترين دغدغههاي دوستداران ميراث فرهنگي در يزد برطرف ميشود و اميرچخماق به روزهاي اوج خود باز ميگردد.
ساماندهي بازارچه مهمترين دغدغه دوستداران ميراث فرهنگي است
به نظر مي رسد مغازه هايي كه سالهاست تعطيل رها شده اند يا جگركي هايي كه فضايي نه چندان جالب در اين بازارچه ايجاد كرده اند يا عمده فروشي هايي كه از كارتن هاي سيگار براي سايبان مغازه هاي خود استفاده مي كنند، بايد با سرعت بيشتري ساماندهي شوند و در پروژه هاي تعريف شده، در اولويت قرار گيرند.
پيشنهادي كه بارها در اين زمينه رسانه اي شده است، تبديل بازارچه زير اميرچخماق، به يك بازارچه صنايع دستي يا يك نمايشگاه دائمي صنايع دستي و سوغات يزد است.
اميرچخماق مقصد همه گردشگران داخلي و خارجي است و اگر در اين فضا به جاي نانوايي و جگركي و عمده فروشي، صنايع دستي و سوغات يزد از خوراكي گرفته تا پارچه و ... عرضه شود، يا همان فالوده يزدي در فضايي دل نشين با زيبايي هاي بصري لازم به مردم عرضه شود، شايد اين بنا به لحاظ فرهنگي بتواند جايگاه بهتري به استان يزد بدهد.
دوستداران ميراث فرهنگي علاقمندند تا هرچه سريعتر گزينه روي ميز كميسيون عمراني شوراي شهر كه اصلاح طرح ساماندهي اميرچخماق است، به طور كامل اجرايي شود تا اين بنا نفسي تازه كند و سالها و سالها بتواند بر تارك تاريخ يزد بدرخشد/س