به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از پایگاه خبری بی بی سی، روز سهشنبه، ١٥ بهمن (٤ فوریه)، نمایندگان گروه اسلامگرای طالبان و دولت پاکستان نخستین دور مذاکرات خود برای بررسی راههای پایان دادن به خشونت و برقراری صلح بین دو طرف را آغاز میکنند.
در آستانه برگزاری گفتگوهای مقدماتی، "محمد ابراهیم" یکی از اعضای هیات مذاکره کننده طالبان، در مصاحبهای با بیبیسی گفت که امیدوار است این مذاکرات به برقراری صلح در پاکستان منجر شود.
محمد ابراهیم برگزاری مذاکرات بین دو طرف را رویدادی مهم برای پاکستان توصیف کرد و از تلفات سنگین درگیری بین دولت پاکستان و طالبان سخن گفت.
در همان حال"رحیم الله یوسف" روزنامه نگار و عضو کمیته مذاکره دولت پاکستان، ضمن استقبال از آمادگی طالبان برای مذاکرات آشتی، گفت که موفقیت در چنین مذاکراتی مستلزم برقراری آتشبس و پایان دادن به خشونت است.
وی با دشوار توصیف کردن گفتگوها، گفت که انتظار ندارد در جلسه روز سه شنبه، دو طرف به موضوعات اصلی بپردازند.
منابع دولتی پاکستان دستور کار جلسه روز سه شنبه را "گفتگوهای غیر رسمی" برای ارزیابی مواضع دو طرف و نحوه ادامه مذاکرات توصیف کردهاند.
تلاش برای پایان دادن به حدود یک دهه خشونت اسلامگرایان افراطی در پاکستان از طریق مذاکره با آنان به ابتکار نواز شریف، نخست وزیر، آغاز میشود هر چند وی تلویحا استفاده از اقدام نظامی در صورت شکست مذاکرات را نیز مردود ندانسته است.
در صورت آغاز عملیات نظامی، ارتش پاکستان در صدد برخواهد آمد مناطق قبیلهنشین شمال غرب پاکستان را از اسلامگرایان مسلح پاکسازی کند.
طی سالهای اخیر، این منطقه کمابیش تحت تسلط گروههای اسلامگرا از جمله طالبان و متحدان آنان قرار داشته است.
طی چند هفته اخیر، مساله نحوه پایان دادن به اقدامات خشونت آمیز شورشیان طالبان در جلساتی با شرکت مقامات دولتی و رهبران گروههای مختلف سیاسی و اجتماعی پاکستان مورد بحث و گفتگو قرار گرفت و از جمله، اعضای پارلمان پاکستان جلساتی را به بررسی این موضوع اختصاص دادند.
اگرچه طی ماه گذشته میلادی، پاکستان شاهد تشدید حملات اسلامگرایان شورشی به خصوص به مراکز و نفرات نظامی پاکستان بود اما ظاهرا دولت تصمیم داشته اجازه ندهد این حملات مانع از برگزاری مذاکرات صلح شود.
هدف دولت از این مذاکرات رسیدن به نوعی تفاهم با گروه طالبان و پایان دادن به اقدامات خشونت آمیز آنان است که طی حدود یک دهه گذشته، به کشته شدن نزدیک به50 هزار نفر منجر شده است. شماری از این افراد در حملات طالبان، از جمله عملیات انتحاری این گروه جان خود را از دست دادهاند.
چند روز پیش از آغاز مذاکرات، گزارشهایی منتشر شد حاکی از اینکه طالبان برای موافقت با مذاکرات صلح، پیش شرطهایی را تعیین کرده است که از جمله شامل پوشش اسلامی اجباری برای زنان، برقراری دادگاههای شرع و جاری کردن احکام اسلامی، آزادی تمامی زندانیان طالبان و خروج واحدهای ارتش پاکستان از مناطق قبیله نشین است.
در پی انتشار این گزارش، کارشناسان پاکستانی گفتند که این شرایط برای بسیاری از مردم پاکستان غیرقابل قبول است و به این ترتیب، امیدی به موفقیت مذاکرات صلح نمیرود، اما بعدا، نمایندگان طالبان در مذاکرات صلح، وجود چنین پیش شرطهایی را تکذیب کردند. به گفته ناظران، به نظر میرسد که اسلامگرایان پاکستانی نیز گرفتار چند دستگی هستند.
گروه موسوم به "تحریک طالبان پاکستان" یا طالبان پاکستانی حدود 6 سال پیش به شکل ائتلافی از تعدادی گروه اسلامگرا اعلام موجودیت کرد و گفت که هدف از تشکیل این گروه، مبارزه با دولت پاکستان به منظور استقرار حکومت شرع در این کشور، مبارزه با آمریکا و ناتو و کمک به شورشیان طالبان در افغانستان است.
طالبان پاکستانی خود را جدای از طالبان افغانستان معرفی میکند هر چند از عملیات شورشیان افغان حمایت به عمل میآورد. مقامات افغان و برخی مقامات آمریکایی معتقدند که بدون چنین حمایتی، شورشیان افغان امکان ادامه عملیات علیه دولت این کشور را ندارند.
انتهای پیام/