به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران قزوین؛
واژه بحران براي دستهاي از مردم تنها به مقاطع بروز حادثه، آتشسوزي، زلزله و يا مرگ و مير خلاصه شده و شايد کمتر کسي به کمآبي و يا خشکسالي به ديد بحران تهديدکننده امنيت تغذيه بنگرد.
استان قزوين با توجه به کاهش شديد منابع آبي در زمينه توسعه کشاورزي با کمآبي شديد روبرو شده است.
دليل اين مسئله را هم مسئولان، هم کشاورزان و هم حفرکنندگان غيرمجاز بايد برعهده گيرند.
اتخاذ برخي سياستهاي نادرست و عدم اهتمام جديتر براي تخصيص اعتبار براي پوشش طرحهاي سيستمي قطرهاي، سهلانگاري و کوتاهي برخي کشاورزان در پذيرش توصيههاي دلسوزانه در مصرف آب بخش کشاورزي براي تأمين درست منابع و حفرکنندگان به عنوان اصلترين گروه در کاهش شديد آب کشاورزي دشت قزوين دست در دست يکديگر به افت قابل توجه آبهاي زيرزميني به عنوان تهديد دامن زدهاند.
بر اين اساس کاهش و کمبود آب، لطمهاي سنگين به بدنه کشاورزي در حال رشد و شکوفايي قزوين به عنوان توانمندترين بخش کشاورزي کشور است و جبران اين سهلانگاري و کوتاهي در مصرف بهينه آب اکنون قدري به تنگ آمده است.
تأمين منابع آب از نزديکترين و به صرفهترين شهرها و نواحي جغرافيايي استان قزوين بنابر تصميمات گويا اثرگذارترين و تنها راه براي حل اين مشکل آن هم نه به صورت کامل، بلکه براي رفع اين تهديد جدي و بزرگ است.
تشکيل شورايعالي آب و درخواست قزوين از اين شورا نيز تنها به مصوبه جمعآوري آبهاي سطحي در قالب استخرهاي سرباز منتهي شده است.
بر پايه اين گفتار طرح جمعآوري آبهاي سطحي براي نخستينبار در ناحيه جغرافيايي شهرستان آوج و بخشي از منطقه الموت قزوين با توجه به سرازيري آب از دامنه کوهها و ذوب يخ و برف اجرايي شده است.
در حال حاضر با تدابير وضعي تعداد قابل توجهي از استخرها در مراحل جمعآوري آبهاي سرازير شده، قرار گرفته است.
بر اساس آنچه ذکر شد متأسفانه به زعم تشديد اين بحران و تشکيل متعدد کميتهها و نشستهاي اضطراري براي رفع بحران کمآبي که به خشکسالي انتها يافته است، اما در گوشه گوشه دشت قزوين چاههاي غيرمجاز براي برداشت از ذخاير آبي تمامي نداشته و حفاران روزي نيست که حلقهاي را بر پيکره دشت سرسبز و حاصلخيز قزوين حفر نکرده و زخم اين دشت را عميقتر نکنند.
گسترش اين چاهها در شهرستان بويينزهرا نيز به طور فزاينده در سايه سکوت و کوتاهيها رشد يافته است.
بخش دشتابي شهرستان بويينزهرا آنطور که از عنوان بخش برآمده است، روزگاري مهد تأمين آب و حصول انواع محصولات به سبب فوران جوشان منابع طبيعي از جمله آب مورد نياز بوده است.
بايد گفت آيا امروز اين دشت طراوت خود را همچنان پايدار براي کشاورزان حفظ کرده است، نه چراکه اين دشت کوچک در اعماق دشت قزوين نيز مورد بي مهري و دستخوش ناجوانمردي حفاران قرار گرفته است.
محمدرضا صفري توسعه باغات در اراضي شيبدار و استفاده از روشهاي آبياري تحت فشار را راهکار مناسبي براي صرفهجويي در مصرف آب عنوان کرد و افزود: در حال حاضر بيش از 10 هزار هکتار از اراضي استان به روش نوين آبياري ميشود و امسال هم بيش از پنج هزار هکتار از اراضي با اين روش آبياري خواهد شد تا در مصرف آب به نحو قابل توجهي صرفهجويي شود.
مدير سازمان جهاد کشاورزي قزوين ادامه داد: حدود يک ميليون رأس دام در استان به دليل کاهش منابع آبي و کمبود علوفه در معرض تلف شدن قرار گرفتهاند که نگرانکننده است.
رجب رحماني اظهار داشت: در استان قزوين که سرريز استان تهران را برعهده دارد، به دليل برداشتهاي بيرويه از منابع زيرزميني و آبهاي سطحي، کمبود شديد در آب کشاورزي و حتي شرب به وجود آورده که اين استان را به مخاطره انداخته است.
نماينده مردم شهرستان تاکستان در مجلس شوراي اسلامي افزود: از دولت درخواست ميشود مديريت سد طالقان را به استان قزوين بدهد و پروژهي آب و فاضلاب پاکستان را که بيش از 10 سال است، نيمهتمام مانده به اتمام برساند.
رحماني با اشاره به خسارت 700 ميليارد توماني کشاورزان استان قزوين که به دليل خشکسالي، سرمازدگي و تگرگ محصولات گندم و باغهاي خود را از دست دادند، گفت: از وزير جهاد کشاورزي که يکي از وزراي توانمند است، ميخواهم به اين مسئله رسيدگي کند.
کيومرث دانشجو از کاهش آب سد طالقان در پي خشکساليهاي اخير خبر داد و افزود: ميزان آب سد طالقان از 372 ميليون و 500 هزار متر مکعب به 260 ميليون و 200 هزار متر مکعب کاهش يافته به طوري که ورودي آب سد هم از 18 متر در ثانيه به 13 متر در ثانيه رسيده و افت کرده است.
مديرعامل سابق شرکت آب منطقهاي قزوين کاهش سطح آبهاي زير زميني را خطري جدي براي استان توصيف کرد و افزود: سطح آبهاي زير زميني استان قزوين متاسفانه در اثر خشکساليهاي اخير حدود 460 ميليون متر مکعب افت کرده است و در برخي از نقاط استان هم شاهد فرونشست زمين هستيم.
اين کارشناس آب ميزان آب تخصيص داده شده براي آبياري باغات در سه ماهه اول سال جاري قزوين را 60 ميليون متر مکعب و براي سه ماهه دوم 10 ميليون مترمکعب اعلام کرد.
مديرعامل سابق شرکت آب منطقهاي قزوين همچنين تشکيل شوراي حفاظت از منابع آبهاي زير زميني براي مديريت بهتر منابع آبي و برخورد جدي با حفاريهاي غير مجاز در استان را براي مقابله با مشکلات کم آبي خواستار شد.
بايد انتظار داشت با اقدامات فوري بحران کم آبي رفع شده و کشاورزان قزوين بيش از اين نيازمندي به آب را به عنوان دغدغه سالانه براي کشت نداشته باشند/س