این در حالی بود که همزمان مدیران وقت بانک مسکن از تدوین و ارسال طرحی به بانک مرکزی خبر دادند که بر اساس آن سقف تسهیلات مسکن افزایش مییافت. عدهای این اقدام بانک مسکن را به جلوگیری از شکسته شدن انحصار این بانک در پرداخت تسهیلات تعبیر کردند.
*پیشنهاد افزایش وام به بانک مرکزی ارسال شد
مدیر امور طرح و برنامه بانک مسکن اواسط شهریور ماه سالجاری در اینباره به تسنیم گفته بود: با توجه به اینکه میزان پوشش وام کنونی مسکن در مقایسه با قیمت مسکن کاهش چشمگیری داشته است، پیشنهاداتی برای افزایش سقف تسهیلات خرید مسکن به بانک مرکزی ارائه شده است.
نادر قاسمی با بیان اینکه در برههای از زمان تسهیلات مسکن 60 تا 80درصد نیاز مشتری را برای خرید مسکن برآورده میکرد، تصریح کرد: این در حالی است که با افزایش تورم و بالا رفتن قیمت مسکن وام 20 میلیونی پوشش سابق را ندارد و حدود 20 درصد قیمت واحد مسکونی را پوشش میدهد.
وی ادامه داد: بر این اساس طرحهایی را برای افزایش سقف وام خرید مسکن تهیه کردیم که به بانک مرکزی ارسال شده است، در صورت موافقت بانک مرکزی و تصویب شورای پول و اعتبار این میزان تسهیلات پرداخت میشود.
رئیس ادارهکل طرح و برنامه بانک مسکن تصریح کرد: هدف ما این است که متناسب با افزایش قیمت مسکن سقف تسهیلات افزایش یابد. در حال حاضر بانک تسهیلات حدود 50 میلیونی در نظر دارد که البته پرداخت این میزان وام خرید بستگی به نظر بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار دارد.
قاسمی با تاکید بر اینکه در قالب طرح افزایش تسهیلات خرید مسکن پیشنهاداتی گنجانده شده است، یادآور شد: فکر میکنم نظر دولت در این مسئله نیز تامین خواهد شد.
*عضو ناظر شورای پول و اعتبار: موافق افزایش وام هستیم
این در حالی بود که چند روز پس از اظهارات رئیس ادارهکل طرح و برنامه بانک مسکن عضو ناظر شورای پول و اعتبار نیز در گفتوگو با تسنیم از تشکیل کارگروه تخصصی افزایش تسهیلات مسکن خبر داد و گفت: موافق افزایش علمی وام مسکن هستیم.
محمد حسننژاد با بیان اینکه چندین و چند سال است که وامهای 20 میلیون تومانی خرید در بخش مسکن پرداخت میشود در حالی که قیمت خانه در بخش خرید و ساخت سه برابر شده است اظهار کرد: بهنظرم باید در حجم پرداخت وام اشخاص برای خرید و ساخت بازنگری شود.
وی تصریح کرد: بر این اساس در شهرهای مختلف مانند کلانشهرهای تبریز، اصفهان، شیراز، کرج، تهران و... وام خرید یک نرخ و برای شهرهایی که بهنوعی در اولویت دوم قرار دارند مانند زنجان، قزوین، ایلام و... یک مبلغ دیگر و در شهرهای کوچک نیز نرخ دیگری برای پرداخت تسهیلات مسکن در نظر گرفته شود.
عضو ناظر شورای پول و اعتبار با بیان اینکه در این زمینه باید علمی کار شود، گفت: نباید خلقالساعه تصمیمگیری شود، باید کارشناسان مسئله را از منظر گوناگون بررسی کنند و شورای پول و اعتبار نیز نظر مثبتی روی این قضیه دارد.
*بتشکن: افزایش 10 میلیونی وام خرید مسکن به نظر شورای پول و اعتبار بستگی دارد
مدیرعامل تازه وارد بانک مسکن نیز اواسط مهرماه سالجاری با بیان اینکه افزایش تسهیلات خرید مسکن همچنان مطرح است به تسنیم گفت: افزایش تسهیلات بستگی به نظر شورای پول و اعتبار دارد.
محمدهاشم بتشکن تصریح کرد: موضوع افزایش 10 میلیون تومانی وام خرید مسکن
همچنان مطرح است و تایید پرداخت آن به نظر شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی
بستگی دارد.
وی با اشاره به اینکه بانک مسکن بهعنوان بانک تخصصی وظیفه تجهیز منابع
برای رشد تولید مسکن را بر عهده دارد، تصریح کرد: ایجاد بازار رهن ثانویه و
راهاندازی شرکتهای تامین سرمایه در بخش مسکن و استفاده از صندوقهای
سرمایه گذاری مسکن از جمله برنامههای اولویتدار در بانک مسکن خواهد بود.
بتشکن با بیان اینکه توسعه سیستم جامع تامین مالی با تاکید بر نهادسازی نیز نیز از برنامههای اولویتدار است، گفت: بانک مسکن به دنبال ایجاد انحصار در بخش صندوقهای پسانداز مسکن نیست.
به گزارش تسنیم، با توجه به موافقت بانک مرکزی با پیشنهاد بانک مسکن و همچنین نظر موافق عضو شواری پول و اعتبار میتوان پیشبینی کرد در آیندهای نزدیک سقف تسهیلات خرید و ساخت مسکن افزایش خواهد یافت.
در حال حاضر سقف تسهیلات خرید و ساخت مسکن به ترتیب 20 و 30 میلیون تومان است که احتمالا به 30 و 40 میلیون تومان افزایش خواهد یافت. البته این احتمال وجود دارد با توجه به اظهارات رئیس ادارهکل طرح و برنامه بانک مسکن، تسهیلات مسکن به 50 میلیون تومان افزایش یابد که در سالهای اخیر بیسابقه است.
لازم به یادآوری است که سقف پرداخت تسهیلات در سال 73 مبلغ 2.5 میلیون تومان بود، این تسهیلات در سال 75 به 3.5 میلیون تومان افزایش یافت. در سال 77 نیز سقف تسهیلات خرید مسکن با 3.5 میلیون تومان افزایش به 7 میلیون تومان رسید. در سال 83 نیز این رقم به 18 میلیون تومان افزایش یافت و سرانجام در سال 90 سقف تسهیلات خرید به 20 میلیون تومان افزایش یافت.