به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران، پایگاه تحلیلی "فارن پالیسی این فوکس" در مقالهای به قلم "میثم بهروش" و «آندرس پرسون" مینویسد: توافق هستهای موقتی که سرانجام در نوامبر گذشته بین ایران و قدرتهای جهان صورت گرفت، به عنوان موفقیتی تاریخی در دیپلماسی بین المللی، با استقبال غرب مواجه شد.
*** اوباما توافق ژنو را گام نخست برای رسیدن به توافق بزرگ توصیف میکند
این توافقنامه، در ازای لغو موقت و نسبی تحریمها، محدودیتهایی را بر برنامه هستهای ایران تحمیل میکند که در عین حال تضمین میکند فعالیتهای هستهای ایران، تحت کنترل درآمده اما به توقف کامل فعالیتهای هستهای ایران منجر نشود. باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا با توصیف این توافق، به عنوان «گام اول» برای رسیدن به یک «توافق بزرگ»، مدت کوتاهی پس از اعلام نتیجه مذاکرات، ادعا کرد که «برای اولین بار در تقریبا یک دهه گذشته، ما [آمریکا] توانستیم جلوی پیشرفت برنامه هستهای ایران را بگیریم و در آینده، بخشهای اصلی این برنامه را به عقب باز میگردانیم.» وی افزود: «به بیان ساده تر، این محدودیت ها جلوی راههای ممکن برای دستیابی ایران به بمب هستهای را میگیرد.»
*** ابراز خوشبینی دولتهای غربی به توافق موقت
دیگر دولتهای غربی، از جمله انگلیس و فرانسه نیز کم و بیش در بیانیههای خود، نسبت به دورنمای توافقنامه موقت ژنو و پیامدهای آن در خاورمیانه و تقویت امنیت جهانی، ابراز خوشبینی کردهاند. همانطور که وزیر امور خارجه انگلیس در برداشت کلی خود در مورد این توافقنامه میگوید: «این توافق به نفع کل دنیا است.»
اما رهبران اسرائیل، به وعدهها و دلگرمیهای مقامات دولت اوباما مبنی بر اینکه این توافق درعمل به نفع امنیت اسرائیل خواهد بود، اعتنایی نداشته و همچنان به مخالفهای خود با هدف جلوگیری از توافق نهایی ادامه میدهند.
*** نتانیاهو پیش از اعلام جزئیات توافقنامه، آن را اشتباه تاریخی خواند
اما بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل با شتاب فراوان، پیش از آنکه حتی جزئیات این توافقنامه منتشر شود، آن را «اشتباهی تاریخی» خواند و اعلام کرد که از گردن نهادن به هرگونه توافقی که نتیجه آن، چیزی جز از بین بردن قطعی برنامه غنی سازی هستهای تهران باشد، خودداری میکند. نتانیاهو در اظهارات خود در جلسه هفتگی کابینه که اندکی پس از توافق ژنو برگزار شد، تاکید کرد که: «امروز دنیا به جای خطرناکتری تبدیل شده، چرا که خطرناکترین رژیم در دنیا، در جهت دستیابی به خطرناکترین اسلحه در جهان، گام مهمی برداشته است.»
«یووال استینیتز»، وزیر اطلاعات و امور راهبردی اسرائیل نیز با تکرار موضع سرسختانه نتانیاهو، هشدار داد: «احتمال بسیاری وجود دارد که توافق حاضر، مانند مذاکرات شکست خورده کره شمالی، ایران را به بمب هستهای نزدیکتر کند.»
*** حتی منطق هم حکم میکند که باور کنیم ایران به دنبال سلاح هستهای نیست
اما سیاستمداران اسرائیلی که در عرصه سیاست فعالیت میکنند، همگی به خوبی آگاهند که با توجه به میزان سرمایه سیاسی که جامعه بین الملل صرف حل این مناقشه کرده است، اگر تهران از این مذاکرات به عنوان ترفندی برای فریب دادن دنیا استفاده کند و به طور مخفیانه برای دستیابی به بمب هستهای تلاش کند، واقعا وارد بازی بسیار خطرناکی شده است. حتی با این فرض که ایران جاه طلبیهای هستهای خود را در سر بپروراند نیز، منطق حکم میکند که در این شرایط که جمهوری اسلامی پس از سالها بیاعتمادی دوطرفه که هزینههای زیادی برای طرفین در بر داشته، و اکنون در جهت اعتمادسازی گام برمیدارد، چنین کاری بکند.
*** اسرائیل ایران را حتی بدون در اختیار داشتن سلاح هستهای، یک «تهدید وجودی» تلقی میکند
اما آنچه که دقیقا موجب تشویش و نگرانی تلآویو شده، این است که استفاده از هرگونه راه حل دیپلماتیک برای حل مسئله هستهای ایران، باعث میشود که جنگ طلبان اسرائیلی، تنها توجیه ممکن و عملی خود را برای سرنگونی حکومت جمهوری اسلامی با استفاده از حمله نظامی، از دست دهند. حقیقت این است که اسرائیل ایران را حتی بدون در اختیار داشتن سلاح هستهای نیز یک «تهدید وجودی» تلقی میکند و قصد براندازی آن را دارد. علت این مسئله تنها به خاطر برنامه هستهای ایران یا شعارهای ضد اسرائیلی آن نیست، بلکه ترس اصلی اسرائیل، عمدتا از ایران بعد از انقلاب اسلامی و مشتریهای آن در خاور نزدیک است؛ چرا که اینها موانع اصلی تسلط اسرائیل بر خاورمیانه به شمار میروند.
*** ایران حتی بدون داشتن سلاح هستهای هم قادر است با اقتدار کامل به بقای خود ادامه دهد
در ماه اکتبر، نتانیاهو در مصاحبهای نادر با شبکه «بی بی سی» فارسی هشدار دارد که اگر ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند، « مانند کره شمالی فناناپذیر خواهد شد.» اما ناظرانی که به این مسئله واقع بینانهتر مینگرند، مدتها است که پذیرفتهاند جمهوری اسلامی ایران در هر صورت به بقای خود ادامه خواهد داد و به رغم فتنه 88، که اسرائیلیها امیدوار بودند در نهایت موجب تغییر رژیم شود، و یا احتمال حمله خارجی به این کشور در نتیجه شکست مذاکرات، هنوز هم با اقتدار کامل پابرجاست. توافق تاریخی ژنو، در حال حاضر با کمک به جلوگیری از جنگ و از میان برداشتن این گزینه طلایی برای تغییر رژیم در ایران، موجب شده تا اسرائیل همچنان به اصرار خود مبنی بر نگه داشتن تمامی گزینهها بر روی میز و جلب حمایت از اسرائیل در صورت حمله به ایران، ادامه دهد.
*** هدف اسرائیل متوقف ساختن برنامه هستهای ایران نیست بلکه براندازی کامل حکومت جمهوری اسلامی است
به علاوه، این مسئله تا حد زیادی دلیل رویکرد حداکثری دولت نتانیاهو را نسبت به تحریمهای بین المللی علیه ایران روشن میسازد. از نظر تلآویو، تحریمها تنها شیوهای برای فشار آوردن بر ایران در خصوص مسئله هستهای این کشور نیست بلکه عمدتا تداوم سیاستی است که با بهره گیری از روشهای دیگر، سعی دارد که در نهایت، ملت و کشور ایران را از پای درآورد.
در طول ماههای آینده، در حالی که جامعه بین الملل برای حل و فصل قطعی پرونده هستهای ایران در جهت رسیدن به توافقی «جامع» تلاش میکند، مطمئنا اسرائیل نقش مخرب خود را برای جلوگیری از رسیدن به توافق نهایی، افزایش میدهد.
با این حال، نگرانی بزرگتر اسرائیل این است که دولت اوباما چطور میخواهد جلوی عوامل طرفدار اسرائیل در کنگره آمریکا را از تشدید تحریمها علیه ایران بگیرد و در عین حال به سمت تعدیل و کاهش آنها گام بردارد. به گفته جان کری: «اکنون که گام نخست برداشته شد، قسمت واقعا دشوار کار تازه شروع میشود.»
انتهای پیام/