واکنش امام خمینی(ره) به طرح "فهد" درباره صلح فلسطین و اسرائیل، اولین زایمان در هواپیما، پرده ‏برداري از مجسمه "آزادي" در بندر نيويورك، آغاز صدور گاز ايران به شوروی، و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 6 آبان 1392 خورشیدی برابر با 22 ذی الحجه 1434 هجری و 28 اكتبر 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

آغاز صدور گاز ایران به شوروی (1349 ش)
در سال 1344پروتکل همکاریهای ایران و شوروی به امضا رسید واز همین تاریخ بود که به لحاظ متمرکز کردن کلیه فعالیت های وابسته به صنعت گاز شرکت ملی گاز ایران تاسیس شد . شرکت ملی گاز ایران بعنوان یکی از چهار شرکت اصلی وابسته به وزارت نفت با سرمایه اولیه 25 میلیارد ریال در سال 1344 هجری شمسی مطابق 1965 میلادی تاسیس گردید.

 در سال 1344 بر اساس توافق کلی در زمینه توسعه همکاریهای متقابل ایران و اتحاد جماهیر شوروی با امضای پروتکلی با زمینه صدور گاز ایران, بانی تاسیس شرکت ملی گاز ایران در همان سال شد که متعاقب آن قرارداد احداث خط لوله سراسری اول و پالایشگاه بیدبلند نیز آغاز گردید و در همین راستا بهره برداری از کارخانه لوله سازی اهواز در سال 1346 آغاز شد. شروع قرارداد صدور گاز به شوروی از سال 1349 آغاز می گردد اما در سالهای قبل از انقلاب اسلامی استفاده از گاز طبیعی در بخش خانگی و تجاری و حتی صنایع بسیار محدود بوده و مجموع مشترکین این شرکت به بیش از 50 هزار مورد نمی رسیده است.

آغاز هفته همبستگی بین دانشجویان و استادان دانشگاه ها (1357 ش)
در ادامه مبارزات ملت مسلمان ایران بر ضد رژیم فاسد و استبدادی پهلوی و در راستای حرکت انقلاب اسلامی ایران، هفته همبستگی بین دانشجویان و استادان دانشگاه‌ها در ایران آغاز شد. مقامات رژیم شاه نیز همزمان با آغاز این هفته و برای پیشگیری از اقدامات انقلابی دانشجویان و استادان دانشگاه‌ها، دانشگاه‌های تهران و شهید بهشتی (ملی سابق) را تعطیل کردند. همچنین در این روز به علت حضور گسترده معلمان و دانش‌آموزان در تظاهرات بر ضد رژیم شاه، مدارس سراسر کشور به حال نیمه تعطیل در آمد. در حالی که تظاهرات گسترده مردم در شهرهای مختلف ایران ادامه داشت، زندانیان سیاسی و عادی شهر همدان، در اعتراض به جنایات رژیم شاه و شکنجه‌های مأموران زندان، اعتصاب غذا کردند.

واکنش امام خمینی(ره) نسبت به طرح "فهد" درباره صلح فلسطین و اسرائیل(1360ش)
پس از امضای قرار داد کمپ دیوید بین دولت مصر و رژیم غاصب اسرائیل فهد بن عبدالعزیز، ولیعهد وقت عربستان سعودی، در 18 مرداد 1360 طرحی را پیشنهاد نمود که چند نکته را در برمی گرفت. اول: عقب نشینی اسرائیل از تمامی سرزمین‌های اشغالی و از جمله بیت المقدس؛ دوم: تضمین حقوق فلسطینیانی که مایل به بازگشت نیستند از طریق جبران خسارت‌های وارده به آنها؛ و سوم: تضمین حق همه کشورهای منطقه دائر بر زندگی صلح‌آمیز با یکدیگر. بند سوم این طرح به طرز زیرکانه‌ای رسمیت شناختن اسرائیل را در پی داشت و باعث ایجاد مخالفت‌هایی در جهان اسلام گردید.
 حضرت امام خمینی(ره) در واکنش به این طرح در ششم آبان 1360طی سخنانی عنوان فرمودند:"بر ما و هر مسلمانی واجب است طرح‌هایی از قبیل طرح سادات و فهد را رد کند. بر ما واجب است که این‌گونه طرح‌ها را که به نفع مستضعفین نیست محکوم نماییم. امروز از خطرناک‌ترین امور، طرح کمپ دیوید و طرح فهد است که اسرائیل و جنایات او را تحکیم می‌کند. این طرح‌ها موجب اختلاف شد و راه را برای اسرائیل باز کرد." مخالفت صریح امام و حمایت سراسری مسلمانان جهان از موضع حضرت امام باعث شد تا طرح فهد از سوی بسیاری از دولت‌ها نیز رد گردد.

مراسم شب هفت حاج سید مصطفی خمینی از سوی حوزه علمیه قم در مسجد اعظم برپا شد(1356ش)
در این مراسم به ترتیب حجج اسلام ربانی املشی، خزعلی و صادق خلخالی سخنرانی کردند.

شهادت "میثم تمار" از یاران مُخلص امام علی(ع) در کوفه(60 ق)
میثم تمار ابتدا غلام بود و توسط حضرت علی(ع) خریداری و آزاد شد. امام او را بسیار دوست داشت و احترام زیادی برایش قائل بود و میثم نیز متقابلاً علاقهٔ شدیدی به حضرت داشت. میثم را به خاطر آن که خرما فروش بود، تمّار گویند. امام علی(ع) سال‌ها قبل از شهادت میثم، او را از چگونگی شهادتش آگاه کرده بود. او قبل از شهادت به همگان گفته بود که مولایش امام علی(ع) طرز شهادت او را به وی گفته است. حکام جور قصد داشتند به نحوی غیر از آن چه که امام فرموده بود، میثم را به شهادت برسانند ولی سرانجام طبق پیش‌بینی امام(ع) زبان گویای او را بریدند و این دوستدار آل علی(ع) به جرم حمایت آشکار از اهل بیت رسول اکرم(ص) و دوستی با آن‌ها، توسط عبیداللَّه ابن زیاد، حاکم کوفه به طرزی فجیع به شهادت رسید.

درگذشت عارف نامدار "خواجه عبداللَّه انصاری" معروف به "پیر هرات"(481 ق)
ابواسماعیل، خواجه عبداللَّه بن محمد بن‌علی هروی معروف به پیر هرات و شیخ الاسلام، محدث، عارف، فقیه، شاعر و از اعقاب ابوایوب انصاری از صحابهٔ پیامبر(ص)، در هرات به دنیا آمد. از کودکی هوش و استعداد وی مورد تعجب بود و در نوجوانی شعر می‌سرود. در تصوف، از شیخ ابوالحسن خرقانی تعلیم گرفت و جانشین وی شد. خواجه در فقه، روش احمد بن حنبل را داشت و در حدیث، توانا و صاحب اطلاعات بسیار بود و در هرات تعلیم و ارشاد می‌کرد. از آثارش طبقات صوفیه، از آثار بسیار معتبر فارسی و تقریباً مشهورترین کتاب اوست. مناجات نامه، کنزالسالکین، زادالعارفین، قَلَندَرْنامه و تفسیر قرآن نیز از اوست.

آغاز دومین دورهٔ جنگ های ایران و روسیه(1241 ق)
از آنجایی که در عهدنامهٔ گلستان که پس از جنگ اول ایران و روس، به امضا رسید، مرز بین ایران و روسیه، به درستی معین نشده بود، باعث ایجاد مشکلاتی گردید. در مناطقی، هر دو دولت ادعای مالکیت داشتند، همچنین مردم مسلمان قفقاز و طالش، که از تصرف اراضی ایران به دست روس‌ها سخت ناراضی بودند و نیز علمای دین که کفّار را مسلّط بر مسلمانان می‌دیدند، همواره فتحعلی شاه را به باز پس‌گیری آن اراضی، تشویق و تشجیع می‌کردند.

این موارد و نیز عدم همکاری دولت روسیه با ایران، موجبات شروع دورهٔ دوم جنگ‌های ایران و روسیه را پدید آورد که سرانجام به شکست ایران و انعقاد پیمان ترکمانچای انجامید.

وفات آیت‌اللَّه "حاج شیخ مجتبی قزوینی" فیلسوف بزرگ (1386 ق)
آیت‌اللَّه شیخ مجتبی قزوینی در جوانی به نجف اشرف، مشرف شده و در آن جا از محضر میرزا محمدتقی شیرازی، سیدمحمد کاظم یزدی و میرزای نایینی بهره برد. وی در درس محقق نایینی، با آیت‌اللَّه العظمی خویی هم بحث بود. ایشان سپس به قزوین آمد و به محضر سیدموسی زرآبادی رسید و پس از تشرف به مشهد مقدس از آقابزرگ حکیم و میرزای اصفهانی بهره‌ها برد. آیت‌اللَّه قزوینی چهل سال از عمرش را به تدریس و تربیت طلاب و افاضل گذراند و با نقد علمی مبانی فلسفه و عرفان و تحریر خالص حقایق قرآن، ارکان "مکتب تفکیک" را استوار ساخت. در علوم غریبه و اسرار، استادی مسلم بود و در قدرت روحی کم‌نظیر و نایل به مرحلهٔ تشرف بود. در تکالیف اجتماعی، مقدم بر دیگران و از نظر اخلاقی، متواضع و دایم التعقل و الذکر بود و به جوع عادت داشت. کتاب‌های "روشنگر" و "بیان الفِرَق در 5 جلد" از آثار این عالم ربانی می‌باشند.

درگذشت "جان لاک" فیلسوف و نظریه پرداز معروف انگلیسی (1704م)
جان لاک، بنیان‌گذار فلسفه حکومت دموکراسی در 29 اوت 1632م در رینگتُنِ انگلستان به دنیا آمد. کلید فلسفه لاک شاملِ دو کلمه "توافق قراردادی" است. وی اعلام داشت که تمام حکومت‌ها، سراسر، روابط انسانی و همه زندگی را باید به مثابه داد و ستد تلقی کرد. لاک بر این عقیده است که اشخاص مختلف، دنیا را به صور مختلف می‌بینند، زیرا اگرچه حواسْ به ظاهرْ یکی است، اما دنیا را متفاوت دریافت می‌کنند. وی حکومتِ خوب را حاصل قرارداد میان انسان با انسان می‌دانست و وظیفه حکومت‌ها را خدمت به مردم عنوان می‌کرد.
لاک درباره حکومت عادلانه می‌گفت که باید مبتنی بر رضایت اکثریت مردم باشد. به مردمْ، آزادی بیان، آزادی فکر، آزادی انتخاب و آزادی دین بدهد و برای آن که کار به خودکامگی نکشد، لازم است که سه قوه مقنّنه، مجریه و قضائیه وجود داشته باشند. فلسفه لاک را می‌توان چنین خلاصه کرد: استقلال افراد در یک جامعه دموکراسی، اتکای اقوام در کشورها به یک‌دیگر در دنیایی آزاد؛ استقرار اخلاقیات بر مبنای تعاون در میان همه افراد بشر. از آثار عمده‌ای که لاک در آن‌ها به تشریح عقاید فلسفی خویش پرداخته است، می‌توان از کتب رساله درباره فهم بشر، اندیشه‌هایی در باب تعلیم و تربیت و معقولیّت دین مسیح(ع) نام برد. جان لاک سرانجام در 28 اکتبر 1704م در 72 سالگی درگذشت.

اعدام دکتر حسین فاطمی (1333 ش)
ششم آبان 1333 محکمه تجدید نظر نظامی تهران حکم اعدام دکتر حسین فاطمی وزیر امورخارجه دولت دکتر مصدق را تایید کرد و این حکم به اجرا در آمد. دکتر فاطمی بارها صریحا و بابکار بردن واژه هایی تند از شاه و بستگان او انتقاد کرده بود و به همین جهت، شاه توصیه مشاهیر و روحانیون اصفهان برای دادن تخفیف مجازات به او را نپذیرفته بود. انتقاد های دکتر فاطمی از شاه و نظام سلطنتی عمدتا در مقالات روزنامه باختر امروز منعکس می شد که ناشر آن دکتر فاطمی بود.
دکتر فاطمی که می دانست شاه کینه وی را به دل دارد از همان لحظه کودتا خود را پنهان کرده بود. دکتر فاطمی روز 28 مرداد 1332 در خانه دکتر مصدق بود و پس از آن که خانه را در آستانه محاصره شدن کامل دید، در زیر گلوله از آنجا خارج شده و خودرا مخفی کرده بود. وی ماهها بعد در مخفیگاه خود که خانه ای در شمیران برحسب اتفاق دستگیر شده بود.

تصرف دومینیکین در امریکای مرکزی توسط استعمار اسپانیا (1802م) (ر.ک: 27 فوریه)
دومینیکن ۳۱ سال (۱۹۳۰-۱۹۶۱) تحت حکومت دیکتاتوری رافائل تروخیو (Rafael Trujillo) بود. این دوران در ادبیات جهان نیز بازتاب یافته است. اقیانوس اطلس از شمال, هائیتی از مغرب, دریای کارائیب از جنوب، گذرگاه مونا از مشرق، این کشور را احاطه کرده اند. دومینیکن بخش خاوری جزیره هیسپانیولا می‌باشد و بخش باختری آن کشور هائیتی است.

آغاز تهاجم ارتش ایتالیا به یونان در جریان جنگ جهانی دوم (1940م)
 در 28 اکتبر 1940م ارتش ایتالیا تلاش نمود از پایگاه‌های خود در آلبانی، که در آوریل 1939م آن را اشغال کرده بود، کشور یونان را به تصرف درآورد. اما از یک طرفْ، بدی شرایط جوّی و از سوی دیگر مقاومت ارتش یونان باعث شد تا نیروهای مهاجم ایتالیا در پشت مرزهای یونان متوقف شوند. چندی پس از آن پیش‌روی نیروهای ایتالیایی ادامه یافت اما یونانی‌ها با توجه به کمک‌های نظامی انگلستان توانستند به ارتش فاشیست ایتالیا ضربه محکمی وارد نمایند. یونانی‌ها هم‌چنین موفق شدند علاوه بر به اسارت در آوردن چند هزار ایتالیایی، به غنائم نظامی قابل توجهی دست یابند.
درنهایتْ ارتش آلمان به کمک ایتالیا شتافت و در 6 آوریل 1941م یورش به طرف یونان و یوگسلاوی آغاز گردید. از آن طرفْ انگلستان نیز 60 هزار نفر از نیروهای خود را به یونان اعزام نمود اما این نیروها به سرعت در برابر موج حمله آلمان شکست خورده و این کشور را تخلیه کردند. در اواخر آوریل 1941م یونان و یوگسلاوی تسلیم شدند و در ماه مه همین سال چتربازان آلمانی در آنجا فرود آمدند. اشغال یونان تا سال 1944م ادامه داشت و پس از شکست‌های آلمان در جبهه‌های مختلف، یونان نیز با کمک انگلستان و دیگر متفقین از آلمان و ایتالیا تخلیه شد.

کشتار فلسطینیان در روستای "الدّوایْمِه" توسط صهیونیست ها (1948م)
شکل‌گیری و اعلام موجودیت رژیم صهیونیستی بر پایه تلاش‌هایی بود که گروه‌های تروریستی و حامیان این رژیم نامشروع انجام می‌دادند. سابقه جنایات واحدهای سازمان یافته تروریستی، به اوائل قرن بیستم و سال‌های قبل از اعلام تشکیل این رژیم باز می‌گردد. قتل عام دیر یاسین، الدّوایمه و صبرا و شتیلا نمونه‌ای از این اقدامات می‌باشد. در هنگامه جنگ اول اعراب و اسرائیل، سربازان رژیم صهیونیستی در 28 اکتبر 1948م با اشغال روستای الدّوایْمِه در سرزمین‌های اشغالی فلسطین در ابتدا هفتاد و پنج مسلمان فلسطینی را در حال نمازگزاردن به شهادت رساندند. سپس اعضای سی و پنج خانواده را که برای حفظ جان خود به غاری در خارج از دهکده پناه برده بودند، قتل عام کردند. سربازان ارتش رژیم صهیونیستی، پس از آن، این روستا را با خاک یکسان کردند. پس از مدتی، هنگامی که مسئولان سازمان ملل متحد از نماینده رژیم نژادپرست صهیونیستی در این سازمان، درباره حوادث روستای الدوایمه سؤال کردند، وی برای پنهان کردن جنایات انجام شده، حتی وجود این روستا را مُنکر شد.

پرده برداری از مجسمه آزادی در ورودی بندر نیویورک (1886م)
مجسمه آزادی که امروزه سمبل ایالات متحده امریکا محسوب می‌شوددر سال 1886م با کمک مردم فرانسه توسط آگوست بارْتولْدی، مجسمه ساز معروف فرانسوی ساخته شد. فرانسویان با ساختن این مجسمه قصد داشتند اعتراض خود را به فشار و سرکوبی که در فرانسه آن زمان تحت سلطه رژیم ناپلئون سوم وجود داشت، نشان دهند. بنیان‌گذاران این ایده از یک‌صد هزار فرانسوی در 180 شهر این کشور، مبلغ 600 میلیون فرانک برای تحقق کار جمع‌آوری کردند، با این حال به دلیل عدم همکاری مردم امریکا در نصب پایه مجسمه، مجسمه آزادی با تاخیر، در روز 28 اکتبر 1886م پرده‌برداری شد.
 
مجسمه آزادی که تجسم یک موجود اساطیری است، سمبل‌های فراماسونری شامل تاج ستاره‌ای شکلِ هفت شاخه و کتاب و مشعل راهنما را به نمایش می‌گذارد و به شکل زنی است که مشعلی در دست راست خود گرفته و آن را به سوی آسمان بلند کرده است. بلندی مجسمه آزادی 46 متر و با احتساب پایه آن، در حدود 94 متر می‌باشد و در مدخل بندر نیویورک در امریکا واقع شده است. با این حال، تندیسی که طراحش بارْتولْدیْ آرزو داشت مظهر نظم و سازندگی باشد، امروزه نشانگر قدرت‌های مخرب و رژیمی زورگو و سلطه‌مدار است که به نام آزادی و دموکراسی حاضر است تمام حقوق انسانی را در پای منافع خود قربانی نماید.

برخی از رویدادهای امروز
1636:   دانشگاه هاروارد در کامبریج ماساچوست تحت نام کالج «جان هاروارد» تاسیس شد که نخستین موسسه آموزش عالی امریکا است و دومین آن دانشگاه «کالج ویلیام اند مری» در ویرجینیا است. جان هاروارد یکی از موسسان کالج هاروارد بود.
1793:   «الی ویتنی» در کارولینای شمالی ماشین پنبه پاک کنی (جین) را که ساخته بود به ثبت رسانید.
1904:   انگشت نگاری برای تشخیص هویت رسمیت یافت که از دهه آخر قرن بیستم آزمایش DNA وسیله دیگری برای تشخیص هویت شده و بعدا خواندن اعضای ظاهری بدن توسط رایانه بر آن دو اضافه گردیده است.
1922:   موسولینی زمام امور ایتالیا را به دست گرفت.
1929:   برای نخستین بار یک نوزاد در هواپیمای در حال پرواز (برفراز فلوریدای امریکا) به دنیا آمد و از آن پس سوار شدن بانوان حامله در هواپیما دارای ضابطه شد.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار