دکتر نيستاني متخصصي تغذيه در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران درباره ي علل و عوامل خستگي در افراد به اين موضوع اشاره کرد: بيشتر اوقات افراد با کار کردن زياد دچار خستگي مي شوند که اين امر طبيعي است و دليل آن تحليل ذخاير انرژي ماهيچه اي است که در اين هنگام با تجمع لاکتوز و متابوليسم در بدن روبرو مي شويم. که براي جبران آن بايد از يک تغذيه ي مناسب استفاده کنيم.
وي با بيان اينکه توان و انرژي براي انجام کار روزانه از غذاي مصرفي بدست مي آيد نقش تغذيه را در افزايش هوش و حواس و تمرکز در انجام فعاليتها مهم ارزيابي کرد.
اين متخصص تغذيه عوامل ديگري مثل کمبود ريز مغزي ها از جمله ويتامين B12 و آهن و زينگ و نقش درشت مغزي ها از جمله چربي ها، کربوهيدرات ها و پروتئين را در بدن از شايع ترين دلايل خستگي دانست.
وي دو فرق اساسي براي ويتامين B12 با ديگر زير گروه ويتامين B را در اين دانست که ويتامين B12 منبع گياهي ندارد و بيشتر جانوري است و همين مي تواند براي افرادي که گياه خوار هستند به عنوان کمبود حس شود و ديگر فرق مهم با ديگر ويتامين هاي گروه B را در ذخيره شدن به مدت طولاني مدت در بدن دانست و مقدار ذخيره اش را در کبد به شرط تغذيه خوب در افراد بين 4 تا 6 سال براي بدن کافي دانست.
وي کمبود ويتامين B12 را در سالمندان بدليل تغييرات در شيوه ي گوارش تغييرات در اندازه ي پرزهاي غذايي شايع عنوان کرد: که اين مشکلات گوارشي باعث مي شود راندمان جذب پايين بيايد و فرد دچار کمبود ويتامين B12 شود. از عوارض کمبود ويتامين B12 را در احساس خستگي و کاهش توان معرفي کرد که بايد به گفته اين متخصص اين ويتامين زير نظر پزشک معالج تجويز شود.
وي در ادامه به زينگ که حاوي عنصر روي است؛ ديگر ريز مغذي که بيشتر در نان و غلات وجود دارد اشاره کرد که به دليل استفاده از جوش شيرين در پخت نان کمتر جذب بدن مي شود.
به گفته ي اين متخصص در گذشته از خمير مايه در نان استفاده مي شد که باعث مي شد خاصيت نان حفظ شود اما الان با کمبود زينگ در نان و غلات روبرو هستيم.
وي اظهار داشت: کمبود زينگ دربين سالمندان رايج تر هست که به کاهش توان بدني شان ربط دارد.از ديگر ريز مغزي ها که دکتر نيستاني به کمبود آن تاکيد فراواني داشتند به آهن اشاره کرد.
به گفته ي وي کمبود اين ريز مغزي در بين خانم ها بيشتر ديده مي شود تا در آقايان که در صورت تشخيص فقر آهن مي توان قرص آهن را به عنوان مکمل استفاده کرد.
وي در پايان خاطرنشان کرد: در نحوه ي مصرف قرص آهن بايد دقت کرد که مبادا خودسرانه مصرف شود چون درطولاني مدت عوارض حاد دارد./ع2