به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اردبیل/ رودخانه بالقلو که از بستر شهر اردبیل میگذرد همیشه جلوهگاه زیبایی از طراوت، سر زندگی و حیات شایسته بشری بوده به طوریکه به مردمان این دیار حیات همیشه ساری و جاری داده است.
این رودخانه که قدمت آن به دوران صفویه بر میگردد و در مقطعی از این رودخانه به عنوان محل حضور گسترده مردم و ساخت و سازهای شهری و حتی شکلگیری اردبیل از آن یاد میشود با فراز و نشیبهایی روبهرو بوده به طوریکه چهار پل این رودخانه زبان گویای تاریخ کهن این سرزمین است که اردبیل بر محور این رودخانه شکل گرفته و توسعه یافته است.
در گذر زمان این رودخانه که محل جاری شدن آبهای فراوان و بسیار پرطراوت بوده است تغییرات بسیاری را به خود دیده به طوریکه در مقطعی نیز این رودخانه به محل جمعآوری نخالهها، زبالهها و بازی حیوانات و گونههای موزی نظیر مار، موش، گربه و حتی گاو تبدیل شده بود که واقعاً به مرکز و هسته شهر اردبیل جلوه و سیمایی مکدر و نازیبا بخشیده بود.
در این اوضاع و احوال شورای شهر و شهرداری اردبیل در یک حرکت انقلابی تصمیم گرفتند از سال 88 ساماندهی رودخانه بالقلو را در فازهای مختلف در دستور کار قرار دهند به طوریکه مسیرهای مختلف این رودخانه با زحمت و تلاش فراوان ساماندهی شد به طوریکه پنج کیلومتر این رودخانه در طرح ساماندهی قرار گرفت و به اذعان مسئولان شهرداری تنها در این سه سال اخیر دو میلیارد تومان اعتبار برای اجرای این طرح در نظر گرفته شد.
اما به دلیل برخی نامهربانیها با این رودخانه و جاری نشدن آب به دلیل خشکسالیها شاهد مکدر شدن چهره این رودخانه هستیم به طوریکه در این رودخانه ناظر و شاهد رشد جلبکها و خزههایی هستیم که چهرهای واقعاً نامیمون به این رودخانه بخشیده است.
وجود جلبکها علاوه بر آلودگی آب و فضای نامطلوب و غیر بهداشتی و گاه آلودگیهایی ناشی از آب راکد و مانداب، سبب شده تا هموطنان و میهمانان از دیدن این رودخانه دلچرکین شوند و به جای نشستن در کنار این رودخانه و بهره بردن از زیباییهای آن دلشان از این بیتوجهیها بگیرد.
هر چند در ماههای اخیر مرگ ماهیان در این رودخانه بر مشکلات و دامنه نارساییها در این زمینه افزود و سبب شد جار و جنجالهایی به پا شود اما مهمتر از این موضوع وجود جلبکها و خزههاست که حیات رودخانه را به خطر انداخته است.
در پیگیری چرایی و چگونگی علل و عوامل این معضل زیستمحیطی نامناسب برخی از کارشناسان معتقدند که جاری نشدن آب و مانداب شدن برخی از پسابها زمینه رشد قارچگونه جلبکها و خزهها را فراهم کرده است.
هر چند مسئولان آب منطقهای و آب و فاضلاب شهری اردبیل علت این موضوع را مشکلات کم آبی و حتی معضل خشکسالی و معضلات در تأمین نشدن حتی آب شرب شهروندان میدانند اما به نظر میرسد ساری و جاری شدن 300 لیتر آب در ثانیه در این مجرای حیاتبخش میتواند روح تازهای به این رودخانه ببخشد و آن را از خشکسالی نجات دهد/س.