به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران ؛ به نقل از مجله مهر، سال 85 و یکسال بعد از روی کار آمدن محمود احمدی نژاد تغییرات عجیب و ناگهانی در سطح سفرای ایران به یکی از خبرهای مهم آن روزها تبدیل شد، نزدیک به 40 سفیر ایران در خارج از کشور تغییر کردند و ناگهانی بودن این تغییرات، کارشناسان حوزه دیپلماسی به تامل واداشته که چه اتفاقی در این حوزه در حال رخ دادن است. منوچهر متکی وزیر خارجه وقت این تغییرات را یک مساله عادی و طبیعی میان سفرا می دانست اما نحوه برکناری سفرا خیلی عادی و طبیعی به نظر نمی رسید، اتفاقی که امروز نیز در برخی سفارت خانه های کشور در حال رخ دادن است.
در آن سالها، صادق خرازي، شمسالدين خارقاني، محمدحسين عادلي و اميرحسين زمانينيا سفيران ايران در فرانسه، آلمان، انگليس و مالزي به بهانه رايزني در خصوص مسايل هستهاي به تهران فراخوانده شده بودند اما در پايتخت حكم بركناري آن ها خورد. روزنامه اعتماد در آن زمان با گلایه از این جابجایی ها به وضعیت امیرحسین زمانی نیا هم اشاره کرد که به تازگی بر صندلی سفارت مالزی تکیه کرده و هنوز مجال رایزنی های اقتصادی برای ایران را نیافته بود که دچار همین تغییر زودهنگام می شود و ظرف کمتر از پنج ماه که از دوره ماموریت سه ساله اش می گذشته به حکم متکی به تهران برمی گردد. زمانی نیا ظاهرا در آن مقطع در تیم مذاکره کننده هسته ای هم مشغول مذاکره با طرف های پرونده بوده است.
جابجاییهای ناگهانی در سطح سفیران که در زمان منوچهر متکی صورت گرفت تصویر ناخوشایندی از چارچوب تصمیم گیریها در سطح سیاست خارجی کشورمان نشان می دهد. تصویری که دیپلمات ایرانی را در حال رایزنی و ماموریت، برکنار شده متصور می شود. این اتفاق در سال 89 برای منوچهر متکی وزیر خارجه کشورمان رخ داد. او در حال مذاکره با همتای سنگالی خود در سنگال برکنار شد و خبر برکناریش را از مقامات این کشور شنید موضوعی که یکی از تلخترین اتفاقات کلان مدیریتی کشورمان بود. وزیر خارجه سنگال درباره این موضوع گفته بود که قاعده این بود که عزل متکی پس از پایان ماموریت خارجی وی صورت می گرفت و برکناری متکی از مسئولیت وزیر خارجه در هنگام ماموریت رسمی و پیچیده در سنگال، اقدام غیردوستانه ای (در برابر سنگال) است.
حسن روحانی در مراسم معارفه وزیر خارجه جدید عرصه سیاست خارجی را عرصه ای حساس توصیف کرده که باید مبرا از شعار و تصمیمات هیجانی باشد. جابجایی های ناگهانی که این روزها در سطح سفیران صورت می گیرد، شاید آخرین نمونه آن گونه سیاست باشد اما وزیر خارجه جدید با تسلطی که بر این حوزه دارد می تواند جلوی چنین تصمیم ناگهانی و برکناری سفیران در حین ماموریت را بگیرد.