به گزارش باشگاه خبرنگاران خوزستان، با وجود اینکه مدتها از نقش سد گتوند علیا بر کاهش کیفیت آب شرب سخن گفته میشود اما امروز به چشم دیده میشود که مشکل بسیار جدیتر از این حرفها است. به گونهای که سختی آب در پایین دست و در سمت اهواز به حدود 7000 واحد میرسد.
مجری سد و نیروگاه گتوند علیا اظهارکرد: براساس قراری که از نیمه دوم اسفند ماه 91 با مقامات استان داشتیم باید ای.سی (سختی آب) رها شده از گتوند کمتر از 1500 واحد باشد و بر همین اساس آب را با ای.سی حدود 1300 تا 1400 واحد رها میکردیم اما سختی آب در سمت آبادان براساس گفته مسوولین آن مناطق به 7000 تا 9000 واحد نیز رسیده است.
کریم شیبانی یکتا افزود: پس از رهاسازی از سد گتوند آلایندههای زیادی در مسیر وارد کارون میشود؛ برای مثال در روز بیست و نهم خرداد ماه براساس ارزیابی ایی.سی آب ورودی به شاخه گرگر 1225 واحد و ایی.سی آب خروجی از این شاخه هنگامی که به کارون باز میگشت3250 واحد بود یعنی 2000 واحد بیشتر. در شاخه گرگر مراکز پرورش ماهی وجود دارند.
وی تصریحکرد: از سوی دیگر با وجود این که ای.سی آب رودخانه دز که از رودخانههای با کیفیت است در دزفول حدود 400 تا 500 واحد است در بند قیر (محل اتصال به کارون و شکل گیری کارون بزرگ) 3400 واحد است.
مجری سد و نیروگاه گتوند علیا همچنین گفت: ای.سی آب در اهواز حدود 2800 تا 3000 است و زمانی که آب به مناطق پایینتر و آبادان می رسد سختی آب به حدود5000 تا 7000 میرسد.
شیبانی ادامهداد: بالابودن سختی آب در پایین دست نه به خاطر سد گتوند علیا بلکه به دلیل ورود آلاینده های فاضلابهای شهری، کشاورزی، پرورش ماهی و صنایع است.
وی گفت: گاهی نیز به دلیل بالا آمدن آب خلیج فارس، آب در حوزه آبادان برمیگردد به رودخانه که باعث افزایش بسیار ایی.سی می شود.
مجری سد و نیروگاه گتوند علیا اظهارکرد: براساس قراری که با مسوولین گذاشتیم مقرر شد تا حل مشکل آب در پایین دست و برگشت تخلیه آب به حد معمول، آب از سد گتوند علیا با ایی.سی 1200 واحد رها شود و درحال حاضر آب با سختی 1100 تا 1200 واحد رها میشود.
شیبانی تصریحکرد: ما تا جایی که بتوانیم کمک میکنیم اما باید توجه داشت که کاهش 200 تا 300 واحد سخت آب در رهاسازی از گتوند مشکل بالا بودن چند هزار واحدی سختی آب را در پایین دست حل نمیکند.
وی تاکیدکرد: استاندار خوزستان نیز به بخش نیشکر، کشاورزی، پرورش ماهی و برای برداشتهایی بسیاری که از کارون صورت میگیرد هشدار داده است.
مجری سد و نیروگاه گتوند علیا با تاکید بر اینکه امسال برداشتهای بسیار زیادی از رودخانه کارون صورت می گیرد گفت: کشاورزی در منطقه حدود دو برابر شده و با توجه به بهتر شدن منافع کشاورزی و صادرات محصولات برداشت آب نیز افزایش یافته است. بنابراین زهآب کشاورزی بیشتری به رودخانه کارون می ریزد.
شیبانی با تاکید بر رونق پرورش ماهی و صادرات ماهی به کشورهای همسایه نیز گفت: افزایش کشاورزی و پرورش ماهی برای کشور خوب است اما نتیجه آن برای کارون برداشتهای بیشتر و ورود زهآب بیشتر به رودخانه است.
وی با طرح این پرسش که نقش گتوند در شرایط نامناسب فعلی چقدر است؟ گفت: از سد گتوند علیا تا خلیج فارس چند هزار واحد ایی.سی بالا می رود. به گونهای که براساس آمار در بالادست سد گتوند هر 10 کیلومتر 16 واحد به سختی آب افزوده میشود اما از سد گتوند تا اهواز هر 10 کیلومتر افزایش ایی.سی به 66 واحد می رسد.
مجری سد و نیروگاه گتوند علیا تصریح کرد: از اهواز تا انتهای کارون نیز هر 10 کیلومتر، 220 واحد سختی آب بالا میرود و مشاهده میشود که تاثیر آلایندهها بر کیفیت آب کارون دهها برابر نسبت به سختی آب رها شده از گتوند است.
شیبانی با بیان اینکه هر چقدر هم مقدار ایی.سی در مقطع گتوند کم و زیاد کنیم مشکل چند هزار واحدی سختی آب در پایین دست حل نمیشود گفت: از اهواز تا خلیج فارس ایی.سی آب 2200 واحد افزایش مییابد؛ در واقع هر بخش از مسیر که اتفاقی در آن رخ میدهد و آلایندهها وارد کارون میشوند، همان بخش مسوولیت اتفاقات رخ داده را دارد.
گتوند نقشی در خرابی و یا اصلاح کارون نمی تواند داشته باشد
وی افزود: گتوند نقشی در خرابی و یا اصلاح کارون نمی تواند داشته باشد.در حال حاضر برنجکاری در منطقه به شدت توسعه یافته و کشاورزی و پرورش ماهی بیشتر شده که باعث خوشحالی است اما اگر کنترل نشود رودخانه کارون به شدت آسیب میبیند.
مجری سد و نیروگاه گتوند علیا با تاکید بر اینکه رفع مشکل کنونی کارون حداقل 10سال زمان برای ساماندهی کشاورزی و صنایع منطقه دارد، گفت: کارون نیاز به کار بزرگ ملی برای احیای مجدد می طلبد. در حاشیه کارون در حدود 40 سال گذشته این همه آلاینده وجود نداشت که به آن وارد شود و آورد کارون خوب بود اما در سالهای اخیر از یک سو با مسئله خشکسالی و کاهش آورد کارون مواجهیم و از سوی دیگر میزان آلایندهها بسیار زیاد شده است.
شیبانی در پایان خاطرنشانکرد: کشاورزی و صنایع حاشیه دز و کارون باید ساماندهی شوند.
پس از آغاز احداث سد گتوند علیا، این پروژه بارها هدف سرزنش مسوولان و متهم شدن به بالا بردن سختی آب در منطقه شده است اما جدا از بحث گتوند، مشکلات و مسائل خوزستان بسیار پررنگتر شده به گونهای که بحث زهآب و فاضلابهایی که به کارون ریخته میشوند، تپههای نمکی را به حاشیه میرانند./س