به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران،کودک شیرینترین میوه زندگی و جزو عزیزترین نزدیکان انسان است بخصوص وقتی در سنین پایین قرار دارد. بسیاری از زوجها برای حفظ آسایش و آرامش فرزندان است که برخی مشکلات و مرارتهای زندگی را تحمل میکنند.
اما گاهی مشکلات و ناسازگاریها به جایی میرسد که ادامه زندگی مشترک ممکن نیست. در این صورت تکلیف کودک چه میشود؟ نگهداری و تربیت او به چه کسی واگذار میشود؟ در قالب بررسی یک پرونده حقوقی به بررسی این موضوع میپردازیم.
در پروندهای که قصد بررسی آن را داریم خواهان «زوجه» دادخواستی به خواسته «حضانت فرزند» به طرفیت خوانده «زوج» تقدیم دادگاه کرده است که پس از ارجاع به شعبه، ثبت و جریان پیدا کردن تشریفات، از سوی دادگاه مورد بررسی قرار گرفت.
دادگاه با توجه به محتویات پرونده در خصوص دادخواست تقدیمی زوجه خانم مهناز فرزند حمید به طرفیت زوج آقای محمد فرزند قاسم به خواسته صدور حکم واگذاری حضانت فرزند مشترک فیمابین به نام ریحانه هفت ساله به وی دادگاه به شرح زیر مبادرت به صدور رای کرد:
استدلال دادگاه: با توجه به اوراق و محتویات پرونده و نظر به اینکه مطابق مدلول ماده ۱۱۶۹ قانون اصلاحی آن مصوب 1382 حضانت فرزند بیش از هفت سال با پدر وی بود و بدون دلیل موجه قانونی نمیتوان حضانت را از کسی سلب کرد و خواهان دلیل موجه قانونی به دادگاه ارایه نکرده و خوانده نیز در دادگاه موافقت خود را اعلام نکرده است، خواسته به نظر دادگاه موجه نبوده است.
استناد دادگاه: بنابراین دادگاه با استناد به ماده مذکور و ماده 165 از قانون مدنی حکم به بطلان دعوای خواهان صادر و اعلام کرد: در نهایت در صورتی که طرفین در آینده توافق به واگذاری حضانت به خواهان داشته باشند، میتوانند از طریق دادخواست توافقی و اصلاحی اقدام کنند. رای صادره حضوری بود. 20 روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در محاکم تجدیدنظر استان است.
بررسی اصطلاحاتقبل از بررسی رای، برخی اصطلاحاتی که در این رای استفاده شده است، مورد بررسی قرار میگیرد. حضانت در لغت: به معناي تربيت طفل و حفظ و نگهداري وی است و در اصطلاح عبارت است از: ولايت و سلطنت بر تربیت طفل و متعلقات آن از قبيل نگهداري كودك، گذاشتن آن در بستر، پاكيزه نگه داشتن، شستن جامههاي او و مانند آن.
حضانت نگهداری و مراقبت جسمي، روحي، مادي و معنوي اطفال و تعليم و تربيت آنان محسوب میشود كه به موجب ماده 1168 قانون مدني ايران هم حق و هم تكليف والدين است. يعني اينكه والدين حق دارند حضانت و سرپرستي كودك خود را به عهده گيرند و قانون جز در موارد استثنايي نميتواند آنان را از اين حق محروم كند و از سوي ديگر آنان مكلف هستند تا زماني كه زنده هستند و توانايي دارند، نگهداري و تربيت فرزند خويش را به عهده گيرند.
در حضانت آنچه از همه مهمتر است مصلحت كودك است و به اين ترتيب قانون ابتدا مصالح او را در نظر ميگيرد و سپس حق پدر و مادر براي نگهداري كودكشان را. در اين صورت اگر مصلحت طفل ايجاب كند كه پيش هیچ یک از پدر و مادرش نباشد، دادگاه رأي میدهد كه كودك به شخص ثالثي سپرده شود.
حضانت طفل با پدر و مادر؟مقررات مربوط به حضانت به تازگی تغییر کرده است. اگر چه قانون مدني مصوب 1314 ماده 1169 بيان ميكرد حضانت فرزند پسر تا 2 سالگي و دختر تا 7 سالگي به مادر سپرده شده و پس از انقضاي اين مدت حضانت با پدر است؛ اما با اصلاحيه مصوب سال 82 كه به تصويب مجمع تشخيص مصلحت رسيد، براي حضانت و نگهداري طفل كه پدر و مادر او از يكديگر جدا شدهاند، مادر تا 7 سالگي (پسر يا دختر فرقي ندارد) اولويت دارد و پس از آن با پدر است البته اين تبصره هم به اصلاحيه افزوده شده است كه پس از 7 سالگي هم در صورتي كه ميان پدر و مادر درباره حضانت اختلاف باشد، حضانت طفل با رعايت مصلحت كودك و به تشخيص دادگاه است.
جایگاه مصلحت طفلماده 1169 قانون مدنی حضانت و نگهداری طفلی را که ابوین او جدا از هم زندگی میکنند تا هفت سالگی به مادر و پس از آن به پدر واگذار کرده است. اما توجه به این امر ضروری است که حسب تبصره ماده مذکور که در تاریخ 8 آذر 1382 به تصویب مجمع تشخیص مصلحت نظام رسیده است «بعد از هفت سالگی در صورت حدوث اختلاف حضانت طفل با رعایت مصلحت کودک به تشخیص دادگاه میباشد.
بر این اساس حضانت طفل پس از هفت سالگی به طور مطلق به پدر واگذار نمیشود بلکه هرگاه بین پدر و مادر طفل در مورد حضانت او اختلاف شود معیار تعیین حضانتکننده صرفا مصلحت طفل است. چهبسا علیرغم عدم وجود عیب و نقصی در پدر به تشخیص دادگاه مصلحت طفل اقتضاء میکند حضانت او بر عهده مادرش باشد.
در این صورت بدون اینکه نیاز به دلیل دیگری باشد حضانت از پدر سلب و به مادر داده خواهد شد. با وجود این قانون٬ دادگاه صادرکننده رای توجهی به این امر نکرده و در مورد مصلحت طفل و نقش آن در تعیین دارنده حق حضانت هیچ اظهارنظری نکرده است.»
موافقت پدر با واگذاری حضانتبه موجب ماده 1168 قانون مدنی «نگهداری اطفال هم حق و هم تکلیف ابوین است.» و چون حضانت تکلیف پدر یا مادری است که دارای حق حضانت است، در صورت ذیحق بودن نمیتواند از این تکلیف سرباز زند و آن را به دیگری واگذارد.
اگر حضانت طفل حق باشد ذیحق میتواند از آن صرف نظر کند یا به دیگری واگذارد؛ اما چون تکلیف ذیحق هم محسوب میشود نمیتواند از اجرای این تکلیف شانه خالی کند. بنابراین با وجود استدلال دادگاه موافقت کردن یا موافقت نکردن پدر در واگذاری حضانت به مادر نمیتواند علت صرف تغییر حضانتکننده باشد.
ضمن اینکه همانگونه که ذکر شد در تعیین شخص دارای حضانت اراده پدر و مادر دخالت ندارد بلکه معیار اصلی در این امر مصلحت طفل است. بنابراین هرگاه مصلحت طفل برخلاف توافق پدر و مادر باشد، این توافق نمیتواند عملی شود؛ اما هرگاه توافق بر واگذاری حضانت بین پدر و مادر صورت گیرد و این توافق به مصلحت طفل باشد دادگاه میتواند مطابق با این توافق عمل کند و حکم به تغییر حضانتکننده صادر کند.
اداره حقوقی قوه قضاییه در پاسخ به این پرسش که آیا پدر میتواند حضانت فرزندش را در قبال مادر اسقاط کند؟ اعلام کرده است: «به موجب ماده 1168 قانون مدنی حضانت و نگهداری اطفال برای ابوین هم حق است و هم تکلیف قابل مصالحه نیست؛ زیرا حقوقی را که مقنن و شارع برای طفل پیشبینی کرده است جنبه امری برای مکلف دارد و اداره فردی نمیتواند چنین حکمی را تغییر دهد. ماده 1172 قانون مدنی مقرر میدارد:«هیچ یک از ابوین حق ندارد در مدتی که حضانت طفل به عهده آنها است از نگهداری او امتناع کند... بنابراین اسقاط تکلیف جایز نیست.»
نحوه ملاقات طفلاما نکته دیگری که جای بررسی دارد این است که در صورتی که حضانت طفل به یکی از والدین سپرده شده باشد، دیگری که بعد از جدایی حق حضانت ندارد چگونه میتواند فرزند خود را ملاقات کند؟ در این خصوص ماده 1174 قانون مدني قابل ملاحظه است که میگوید: «هر كدام از والدين كه طفل تحت حضانت او نيست، حق ملاقات طفل خود را دارد.
تعيين زمان و مكان ملاقات و سير جزیيات مربوط به آن در صورت اختلاف بين والدين با محكمه است» با توجه به این ماده هر یک از والدين اين حق را دارند كه در فواصل معين با كودك خود ملاقات كنند و حتي فساد اخلاقی مادر يا پدر هم باعث نميشود از ملاقات وي با فرزندش جلوگيري شود.
در صورتي كه ميان پدر و مادر درباره مدت ملاقات و نحوه آن توافق شده باشد، طبق همان توافق عمل ميشود. بنابراین اگرچه در مورد انصراف از حضانت امکان توافق وجود ندارد؛ اما در خصوص چگونگی ملاقات میتوان توافق کرد.
اما در صورت توافق نکردن، دادگاه در حكم خود مدت ملاقات و نحوه آن را براي كسي كه حق حضانت ندارد، معين ميكند. به طور معمول دادگاهها يك يا دو روز از آخر هفته را به اين امر اختصاص ميدهند و گفته ميشود ملاقات بيش از اين با شخصي كه حضانت را به عهده ندارد، موجب اختلال در حضانت و دوگانگي در تربيت كودك ميشود.
باید توجه داشت که محروم کردن از ملاقات فرزند امکان ندارد چون سلب كلي حق ملاقات از پدر يا مادري كه حضانت به عهده او نيست، برخلاف صراحت ماده قانون مدني است و دادگاه نميتواند حكم به آن بدهد. با وجود اين اگر ملاقات با پدر يا مادري كه حضانت به عهده او نيست واقعاً براي مصالح كودك مضر باشد، دادگاه ميتواند مواعد ملاقات را طولانيتر كند و مثلا به جاي هفتهاي يكبار، ماهي يك بار يا هر شش ماه يكبار تعيين كند يا ملاقات با حضور اشخاص ثالث باشد.
در برخی موارد پیش آمده است که ملاقات یکی از والدین بر کودکان اثر زیانبار غیرقابل جبرانی داشته است یا حتی در این ملاقاتها بیم خوف جانی فرزند وجود داشته است؛ در این موارد برای جلوگيري از صدمه به فرزند، ميتوان با حكم دادگاه مانع از ديدار يكي از والدين كه دچار چنين مشكلي هستند، شد./حمایت
اگر بعد۷سال پدر میتونه تحویل نگیره.
اگر بعد۷سال پدر میتونه تحویل نگیره.
نذارید شوهرتون نقطه ضعفتونو بدونه چون موقه ی جدایی از نقطه ضعفتون استفاده میکنه
نقطه ضعف هر مادری موقه جدایی طبیعتا بچشه اگه شوهرتون با بچه تهدیدتون کرد گفت نمیدم بهت بچرو بدید بهش و مهرتونو بزارین اجرا.
من یه دخترم که تازه رفتم تو ۱۵ سال و یه برادر ۸ ساله دارم مادر پدرم چند سالی میشه از هم جدا شدن
قبلا یه مدت حضانتمون دست پدرم بودش و بعد رفتیم دادگاه و رفتیم پیش مادرم
اونا به دلیل خیانت پدرم به مادرم ار هم جدا شدن
ما میخوایم که پیش مادرم باشیم اما پدرم نمیزاره برادر کوچیکم بیاد و یه زن هم گرفته
نمیدونم باید چیکار کنم
داداشم هنوز خیلی کوچیکه و من هم شرایط روحی خوبی ندارم
ممنون میشم راهنمایی کنید با تشکر
برای طلاق توافقی بهش گفتم بچه هارو بهوونه کرد و جواب درستی به من نداد
الان برای بیستم تیر وقت مشاوره توی شورای حل اختلاف داریم
من میخوام جدا بشم و میخوام ببینم میتونم بعداز مشاوره دیگه خونه نرم و با بچه ها خونه مادرم بمونم؟
و اگر حصانت بچه هارو قانون تا هفت سالگی به من بده به بعدش چون پدر ومادرش بالای شصت و پنج سالن و تو روستا زندگی میکنن و مطمئنم اگر بچه ها پیش شوهرم باشن میخواد به اونا بسپاره من میتونم مخالفت کنم و بازهم حضانت بچههارو بگیرم؟که توی روستابزرگ نشن؟ ممنون میشم راهنمایی کنید
با تو جه به شرایطی که پدرم بیکار و ماردم شاغل و سرپرست خانواده هست.
یعنی راه منطقی نیست که قضات دادگاه تعیین مصلحت نکنند؟؟؟ یا آیا قضات دادگاه آن قدر منطقی هستند که بی طرف و بدون دخالت احساس تعیین مصلحت کنند؟؟؟
میشه شرایط حضانت پدر یا مادر رو برای بچه بگین؟
میشه شرایط حضانت پدر یا مادر رو برای بچه بگین؟
۳۱ سالمه.۴سال ازدواج کردم همسرم ۴ سال ازم بزرگتره.یه پسر ۲ساله دارم .زنم بی احساس بی ادب و مشکل رابطه داره.اون ازدواج دومشه .قصد دارم دادخواست طلاق بدم .حضانت بچه بخاطر سن زودتر ۷سالگی به من تعلق نمیگیره.
من یه مرد مجردم آخه چه وضعشه خدا وکیلی
من اینا رو می خونم اصلا از زندگی سیر میشم
با این زندگی ها به خدا سنگ رو سنگ بند نمیشه
حداقل سیستم ازدواج عوض کنید
یه سری ها هم بی پولی باعث طلاق میشه
خلاصه اینکه فرهنگ خرابه درآمدم نیست
ویه چیز دیگه درک کردن او بچه که پدر و مادرش طلاق گرفته خیلی خیلی سخته یک لحظه خودتون رو جای اون بچه بزارید
میشه شرایط حضانت پدر یا مادر رو برای بچه بگین؟!
به نظرم بعد از یک سن مشخص خود فرزند باید انتخاب کنه با کی باشه از هر کی بیشتر محبت و رسیدگی دیده لیاقت همون نفر برای نگهداری بیشتره من اگر ازدواج کردم سعی میکنم رابطه ام با دختر یا پسرم یک طوری باشه که فگر دوری از من هم نیفته البته روشنه که طرف مقابل هم حق داره بعضی روزها فرزندمان را ببینه چون او هم زحمت کشیده و حق و حقوقی داره
این موضوع با روشن میگه که فرزندان تا 7 سالگی مال مادر است ولی از 7 سال به بعد که نیاز مادی شون کمتر میشه به پدر داده بشه.پس حقوق زنان و مادرانی که بیشتر از پدر به فکر آینده فرزندان هستند کجاست؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
بنده به علت اعتیاد شوهرم میخواستم طلاق بگیرم و وکالت طلاق دارم .میخواستم بدونم آیا دادگاه حضانت فرزندم رو به من میده یا این موضوع باید اثبات بشه؟ و اگر اینطوره چطور باید اثبات کرد؟
بنده به علت اعتیاد شوهرم میخواستم طلاق بگیرم و وکالت طلاق دارم .میخواستم بدونم آیا دادگاه حضانت فرزندم رو به من میده یا این موضوع باید اثبات بشه؟ و اگر اینطوره چطور باید اثبات کرد؟
دختری 19 ساله هستم و برادری دارم که مرداد 18 سالش کامل میشود و به سن قانونی میرسد
پدرم حدود دو سال پیش دادخواست طلاق داده و همچنان دنبال کار های طلاق و دادگاه هست
اوایل مادرم میگفت من به خاطر بچه هایم نمیخوام طلاق بگیرم و سازش میکنم ولی طی این دوسال همش بحث و دعوا و تهمت و فحش و ... دیگه راضی به طلاق شده و شورای حل اختلاف عدم سازش اونا رو واسه دادگاه فرستاده
لطفا تو رو خدا جواب منو بدید ...
تا چند وقته دیگه که داداشم به سن قانونی میرسه. میتونیم تو دادگاه بگیم که نمیخوایم با هیچ کدومشون زندگی کنیم و ما رو بفرستن پرورشگاهی ... اسایشگاهی ... این جور جاها باشیم که دست هیچ کدومشون بهمون نرسه ؟
نمیدونم چی کار کنم ... همش دارم دعا میکنم که منو دادشم یه دانشگاه خوبی که دو تا مون تو یه شهر باشیم قبول بشیم و اینا ول کنیم و بریم . اونا هم هر کاری دلشون میخاد بکننو بکنن . لطفا شما هم واسمون دعا کنین . مرسی
سوالی داشتم من طلاق گرفتم و دارای یک پسر بچه می باشم که 3 سالشه و دادگاه به خاطر اینکه در خانه شوهر سابقم خواهر روانگی و مریض که هفته ای یک بار خودکشی می کنه دادگاه به مدت 7 سال به من حضانت داده حال بعد گذشت 7 سال تمام می خواهم حضانت کامل تا سن 13 ال 15 سال و بگیرم باید چه کار بکنم ؟