به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگارانِ کرمان:
شهرستان جیرفت
شهرستان جیرفت یکی از شهرستانهای استان کرمان است ، مرکز این شهرستان شهر جیرفت است.
این شهرستان از شمال به شهرستان کرمان، از جنوب به شهرستان عنبرآباد، از شرق به قسمتی از شهرستان بم و از غرب به شهرستان بافت و رابر محدود شدهاست.
شهرستان جیرفت ، هند ایران
شهرستان جیرفت ۱۳ هزار و ۷۹۹ کیلومترمربع وسعت دارد و در قسمت مرکزی استان واقع شدهاست که به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی و طبیعی به هند ایران معروف است.
سطح زیر کشت محصولات زراعی باغی ۵2 هزار هکتار با میزان تولید 739هزارتن میباشد. تولیدات آبزیان و دامی این شهرستان با روندی رو به رشد به ۳۰هزارو۴۰۴ تن رسیدهاست. شهرستان جیرفت دارای سه اقلیم متفاوت جغرافیای سرد کوهستانی ساردوئیه معتدل کوهستانی دلفارد و جبال بارز و گرم مرطوب نواحی دشت جیرفت است.
بخش مرکزی جیرفت
بخش مرکزی جیرفت شامل:دهستانهای اسفندقه ، اسلام آباد ، خاتون آباد ، ريا، دولت آباد، هلیل ، بخش ساردوئیه، دلفارد، سربیژن ، ساردوئیه ، بخش جبالبارز، رضوان سغد ، مسکون است.
اسفندقه
امروزه به آن تخت سلیمان می گویند.
ناحیه خوش آب و هوای اسفندقه در ۷۲ کیلومتری جیرفت و بافت قرار گرفتهاست و لذا بوتههای اسفند آن نیز معروف است.
اسفندقه یک بنای با ارزش تاریخی به نام مقبره میرحیدر یا گور خانه دارد که از دوره صفوی به یادگار ماندهاست.
آب معدنی آن به آب باد(آب گرم) گیشکی معروف است و برای امراض پوستی و مفصلی مورد استفاده قرار میگیرد.
محصولات آنشامل غلات ،پسته ،انجیر ،انار ،گردو،ودارای معدن زغالسنگ وکرومیت است.
منطقه اسفندقه در فاصله ۷۲ کیلومتری از شهر جیرفت واقع شدهاست ویکی از مناطق ییلاقی و خوش آب و هوای شهرستان جیرفت است.
دولت آباد در مرکزیت این دهستان بزرگ واقع شدهاست.
شغل اکثر مردم کشاورزی و دامداری میباشد که این منطقه یکی از مناطق دارای پتا نسیل کشاورزی خوبی در زمینه کشت ذرت دانهای و همچنین درختان بادام میباشد.
در کوههای اطراف اسفندقه گیاهان دارویی زیادی همچون زیره ، آویشن و غیره میروید.
و همچنین اسفندقه شامل دهها ده و روستا می باشد که مهمترین آنها عبارتند از فردوس، فتح آباد، تاج آباد، چمک، قنات نو، حسین آباد، آبشور و محمدآباد که همگی این روستاها به مرکزیت دولت آباد می باشند.
جمعیت دهستان اسفندقه برابر سرشماری سال ۹۰ تعداد ۱۳ هزار و ۷۰۰ نفر می باشد وجمعیت دولت آباد مرکز آن ۳ هزار و ۷۰۰نفر می باشد.
بخش ساردوئیه
بخش ساردوئیه یکی از بخشهای شهرستان جیرفت در استان کرمان ایران است.
این شهر در کنار شهر جیرفت واقع شده و از نظر آب وهوایی دارای آب وهوای معتدلی می باشد که در فصل تابستان به دلیل چشمه زارها وکوههای دیدنی همچون کوههای بهرآسمان و وجود آستان مقدس امام زاده سلطان سیداحمد توجه گردشگران زیادی را به خود جلب نموده است.
به گفته بعضی از ساکنان قدیمی ساردوییه به خاطر همین آب و هوا و درختان میوه سردسیری وساکنان زحمتکش به درب بهشت تغییر نام پیداکرده که امروزه بنام درب بهشت هم معروف است.
محصولات این منطقه عبارتند ازکلیه محصولات سردسیری ازجمله گردو وگیلاس وسیب درختی است.
درب بهشت:
درب بهشت از شهرهای استان کرمان در جنوب شرقی ایران است.
این شهر یکی از خوش آب و هوا ترین شهرهای کرمان محسوب میشودکه در فاصله ۸۵ کیلومتری جیرفت و ۱۶۰ کیلومتری کلان شهر کرمان واقع شده است.
درب بهشت همان گونه که از نامش پیداست در تابستان هوای دلانگیز و بهاری دارد که در مقایسه با جیرفت بسیار مطبوع میباشد.
در این مکان امامزاده سلطان سید احمد نیز که یکی از نوادگان موسی بن جعفر میباشد واقعا شده است.
آب و هوا :
آب و هوای این شهر سرد و کوهستانی است. این منطقه به دلیل ارتفاع زیاد از سطح دریا از مناطق برفگیر کشور محسوب میشود.
گردنههای سربیژن و امیرالمومنین همچنین مناطق زیبا و پوشیده از جنگل و چمنزار دلفارد، آب برده و سربیژن در محور ساردوئیه قرار گرفتهاند.
پوشش گیاهی در بخش ساردوئیه در هر منطقه باتوجه به میزان بارندگی، جنس خاک، وضعیت دما متفاوت است.
به گونهای در منطقه باغ علیشیر و شمال بندر سراجی به دلیل بالا بودن دما وپایین بودن ارتفاع از درختچههای گز و کنار و کهکم بصورت پراکنده است؛ کمی آنطرفتر جنگلهای منحصر به فرد و متراکم گلپرک (انار شیطان) از زمین سربر ا فراشتها ند.
با گذر از گلپرکی و رسیدن به منطقه مدیترا نهای دلفارد پوشش گیاهی متفاوتی از درختان متراکم بنه، بادام کوهی و باغهای انگور، ا نار، مرکبات، زیتون و درختان سردسیری مشاهده میشوند که درهم ادغام شدهاند و هرچه به سمت شمال دلفارد پیش برویم متراکم تر میشوند.
در فصل بهار فاصله بین درختها پوشیده از بوتههای علف وگلهای وحشی میشود، که طی سالهای اخیر متأسفانه بر اثر کاهش بارندگی و تجدید خشکسالی در شرف نابودی تدریجی قرار گرفتهاند.
جنگلها پراکنده و بیشتر بصورت بوتههای متراکم درمنه میباشد،که زیستگاه حیواناتی نظیر، خرس سیاه آسیایی، گراز، گرگ، روباه، خرگوش، لاک پشت، مار، گربه وحشی، شغال، کل وپرندگانی نظیر:کبک، عقاب قهوهای، کلاغ، جغد، سار، فنچ، بلدرچین، شاهین، سینه سرخ، زرده مرغ، گنجشک، کراجیک و... است که نسل گونهای از آنها در حال انقراض یا منقرض شده است./س