به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از خبرگزاری رویترز ، این پیشنهاد درحالی مطرح شد که تنها چند روز از تصمیم ناگهانی کره شمالی به لغو مذاکرات رسمی برنامه ریزی شده با کره جنوبی می گذرد . این نخستین مذاکرات برنامه ریزی شده بین دو کره طی دو سال گذشته بود . کره شمالی کره جنوبی را عامل به شکست کشیده شدن این گفتگوها برای تقویت روابط بین دو کره نامید.
کمیسیون دفاع ملی کره شمالی در بیانیه ای که خبرگزاری رسمی این کشور روز یکشنبه منتشر کرده است اعلام کرد واشنگتن می تواند تاریخ و محل این مذاکرات را تعیین کند و دو طرف می توانند درباره مسائل مختلف گفتگو کنند اما نباید پیش شرطی برای این مذاکرات تعیین شود.
سخنگوی کمیسیون دفاع ملی کره شمالی در این بیانیه اعلام کرد : « ما به منظور کاهش تنش ها در شبه جزیره کره و دستیابی به صلح و امنیت منطقه ای ، مذاکرات سطح بالا بین پیونگ یانگ و واشنگتن را پیشنهاد می کنیم. اگر آمریکا واقعا خواستار برقراری صلح و امنیت و کاهش تنش ها در منطقه است نباید هیچ پیش شرطی را برای این مذاکرات تعیین کند.»
یک مقام بلندپایه دولت آمریکا گفت آمریکا روز سه شنبه و چهارشنبه درباره این پیشنهاد جدید کره شمالی با ژاپن و کره جنوبی در واشنگتن گفتگو خواهد کرد .
واشنگتن درمورد هرگونه تلاش پیونگ یانگ برای گفتگو تردید دارد زیرا کره شمالی بارها از عمل کردن به قراردادها خودداری کرده است . جدیدترین مورد آن توافق سال 2012 درمورد توقف موقت آزمایش های موشکی و هسته ای کره شمالی بود اما چند هفته بعد کره شمالی یک موشک آزمایش کرد .
کیتلین هایدن سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفت :« ما همیشه از گفتگو حمایت کرده ایم و در حقیقت خطوط ارتباطی با کره شمالی را باز نگه داشته ایم . ما خواستار برگزاری مذاکراتی معتبر با کره شمالی ها هستیم اما این مذاکرات باید شامل عمل کردن پیونگ یانگ به تعهدات خود درقبال جهان ازجمله اجرای قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد باشد که می تواند در نهایت منجر به عاری سازی هسته ای شبه جزیره کره شود.»
وی افزود :« ما درمورد کره شمالی براساس اقدامات این کشور قضاوت خواهیم کرد . تنها حرف کافی نیست . ما مشتاقانه در انتظار گام هایی جدی ازسوی کره شمالی هستیم که نشان دهنده تصمیم این کشور به عمل کردن به تعهدات و وظایف خود باشد .»
کره شمالی اوایل امسال کره جنوبی و آمریکا را تهدید به حملات هسته ای و موشکی کرد . این تهدید کره شمالی پس از افزایش تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه این کشور در واکنش به سومین آزمایش هسته ای پیونگ یانگ در ماه فوریه مطرح شد .
تماس های رسمی بین کره شمالی و کره جنوبی ماه مارس سال 2010 یعنی پس از آنکه سئول پیونگ یانگ را متهم کرد به طرف یکی از کشتی های جنگی کره جنوبی اژدر شلیک کرده است ، اساسا با بن بست روبرو شد .
ماه آوریل و مه امسال تنش ها بین دو کره به شدت افزایش یافت و به سطحی نگران کننده رسید بطوریکه کره شمالی از رزمایش های نظامی کره جنوبی و آمریکا به شدت خشمگین شد و تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه کره شمالی نیز پس از سومین آزمایش هسته ای این کشور افزایش یافت .
کیم سئونگ هوان از تحلیلگران مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی گفت هدف از پیشنهاد کره شمالی درمورد گفتگو با آمریکا چیزی جز دریافت کمک اقتصادی از این کشور نیست زیرا افزایش تحریم ها علیه کره شمالی باعث شده است تا این کشور با فشار شدیدی روبرو شود .
وی افزود نشست اخیر باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا با شی جینپینگ همتای چینی وی ممکن است در تغییر رویکرد کره شمالی تاثیرگذار باشد زیرا در این نشست دو طرف نشان دادند درمورد توسعه برنامه هسته ای کره شمالی از دیدگاه مشترک برخوردارند.
چین که مهم ترین متحد کره شمالی به شمار می رود از این کشور درخواست کرده است برنامه تسلیحات هسته ای خود را کنار بگذارد و به مذاکرات بازگردد.
کره شمالی نیز در بیانیه ای بار دیگر تاکید کرد این کشور آماده گفتگو درباره خلع سلاح است اما جهان نیز ازجمله کره جنوبی باید عاری سازی هسته ای شود .
آمریکا روز جمعه نیز با درخواست از کره شمالی درخصوص برداشتن گام هایی جدی به منظور کاهش نگرانی ها اعلام کرد اقدامات اخیر این کشور کمونیست به مانعی جدی برسر راه ازسرگیری گفتگوها تبدیل شده است.
کره شمالی پس از سومین آزمایش هسته ای این کشور ، شدیدترین لفاظی های خود را طی چند سال اخیر مطرح کرد اما تلاش های اخیر باهدف کمک به ازسرگیری مذاکرات بین کره شمالی و کره جنوبی ، تنش ها بین دو کشور را کاهش داد . بااین حال این تلاش ها هنوز نتوانسته است موفقیتی درپی داشته باشد.
گلن دیویس فرستاده ویژه آمریکا در امور کره شمالی گفت اقدام پیونگ یانگ در بی توجهی به تلاش های دولت اوباما برای نزدیک شدن به کره شمالی در سال 2009 و سپس در سال 2012 باعث عصبانیت واشنگتن شده است .
وی افزود :« آمریکا کره شمالی را به عنوان یک کشور دارای تسلیحات هسته ای نخواهد پذیرفت . ما به کره شمالی به خاطر رفتار بد این کشور پاداش نخواهیم داد ».
دیویس تصریح کرد :« ما همچنین اقدامات کره شمالی را در تحریک همسایگان خود نخواهیم پذیرفت . این مواضع آمریکا تغییر نخواهد کرد ».
وی بار دیگر درخواست های آمریکا را از کره شمالی درخصوص برداشتن گام هایی جدی به منظور پایان دادن به برنامه تسلیحات هسته ای خود مطرح کرد.
دیویس افزود :« ما مدتهاست اعلام کرده ایم آماده بهبود روابط با کره شمالی هستیم اما در صورتی که این کشور گام هایی جدی را درزمینه عمل کردن به وظایف و تعهدات بین المللی خود بردارد ».