هم چنين "سيد محمد غرضي" طبق پيشنهادي عنوان کرد: با توجه به اين که وقتي
زيادي تا زمان انتخابات باقي مانده پيشنهاد ميدهم يک جلسه ديگر براي
مناظره کانديدا در نظر گرفته شود زيرا مطمئنا تا آن زمان اتفاقات مهمي خواهد
افتاد.
رضايي: مردم ايران از کشمکش سياسي خسته شدهاند / کشمکشهاي سياسي بس است
در ادامه مناظره "محسن رضايي" در بيان برنامههاي خود در مورد مسئله سياست داخلي و خارجي پشت تريبون برنامه رفت و ضمن تبريک و درود و سلام به مردم و همين طور روح پرفتوح امام، شهدا و ايثارگران، سپاه و بسيجيان که موجبات استقلال و آزادي کشور را فراهم کردهاند و هم چنين ضمن تبريک عيد مبعث، از مردم تقاضا کرد براي خوشنودي پيامبر اسلام(ص) درود و صلوات بفرستند.
وي در ادامه بيان کرد: امروز مردم ايران از کشمکش سياسي خسته شدهاند مديريت جناحي ديگر جوابگو نيست هر چند که جناحهاي سياسي سرمايههاي بزرگ و مهم ما هستند و بايد از آنها استفاده کنيم اما اين گونه مديريت ديگر جوابگو نيست، ما به دنبال اين هستيم که دولت به دنبال حق مردم است حق کارگران، دانشمندان، متفکران، نخبگان، اساتيد و طلاب که بدين طريق قصد داريم به سمت يک خيزش مردم خواهي روي بياوريم لذا از همگي تقاضا ميکنم در اين رابطه ما را ياري کنند.
رضايي ادامه داد: در همين راستا سياست داخلي و خارجي را براين اساس تنظيم ميکنيم که يک دولت فراگير و جامع به وجود بياوريم که به دنبال تحقق حقوق مردم و حق مردم باشد، براي ما مهم اين است که زندگي مردم را بهبود دهيم و سياست خارجي خود را به نحوي گسترش دهيم که به يک ديپلماسي موفق اقتصادي منجر شود و همين طور پيوندهايمان را با کشورهاي اسلامي و همين طور کشورهاي منطقه گسترش دهيم روابط خود را دنيا به نحوي سازماندهي کنيم که در صحنه بينالملل بتوانيم توسعه اقتصادي و فرهنگي را در کنار دستيابي به قدرتي که به فضل پروردگار امروز در دست داريم گسترش دهيم.
اين کانديداي يازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري در ادامه اظهار داشت: براي احقاق حق مردم به يک فداکاري بزرگ نياز است چه توسط خود مردم که حقشان از دولت و جامعه گرفته شود و حقشان توسط خودشان به دست گرفته شود و از طرف ديگر با دولتمرداني را سرکار بياوريم که دردولت ما قبل از اين که به فکر جناح و يا گروه خاصي باشند به فکر مردم باشند و حقوق آنها را احيا کنند.
دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام ادامه داد: من ميخواهم اعلام کنم که کشمکشهاي سياسي بس است ما دست به دست هم خواهيم داد و به ياري خداوند از همه افراد توانمند، در هر جناحي که هستند هر گروه قوم و استاني که هستند دولت فراگير را به وجود ميآوريم و توجه همه را به سمت حقوق مردم و توجه به اقتصاد و فرهنگ جامعه سمت و سو خواهيم داد.
وي در ادامه اظهار داشت: قول ميدهم در دولت من منازعات سياسي پايان يابد و مطمئنا ميزهاي گفتگو را شکل خواهم داد. آزاديهاي مشروع را در داخل کشور تثبيت خواهم کرد و از آنها حمايت خواهم کرد قوانين و مقررات را تنظيم ميکنم که همه بتوانند از حقوقشان دفاع کنند.
ولايتي: سیاست شما در رابطه با حل مساله هستهای چیست؟
در ادامه برنامه "علي اکبر ولایتی" در نقد سخنان رضايي از وي پرسيد؟ سیاست شما در رابطه با حل مساله هستهای چیست؟"حسن روحانی" نيز در نقد صحبتهاي رضايي گفت: اگر کشور را در مسیر جدید قرار دهیم باید به وحدت و اتحاد و انسجام در کل جامعه بپردازیم که هم برای سیاست داخلی و هم خارجی اساس است. مدیران دلسوز و کاردانی که منزوی شدند به تخصص خودشان برگردانیم و اصل جذب حداکثری و دفع حداقلی را اجرا کنیم. در سالهای اخیر نه تنها نتوانستیم غیرهمفکر را جذب کنیم بلکه حتی دوستان و همراهان و انقلابیون را کنار گذاشتیم. باید تیغ حذف را کنار بگذاریم. مدیریت باید دارای ثبات باشد. افرادی که مدیریت را به عهده میگیرند باید براساس ضابطه باشد و نه رابطه اگر چارچوب مديريت اصل کار ما باشد من فکر ميکنم در سياست داخلي و خارجي ميتوانيم قدمهاي خاصي را برداريم.
حدادعادل: آقای
رضایی در مورد سیاست خارجی روش خود را توضیح ندادند
"غلامعلي حداد عادل" هم چنين در نقد سخنان رضايي اظهار داشت: جناب آقای رضایی در مورد سیاست خارجی روش خود را توضیح ندادند بلکه نتایج را گفتند. اینکه دیپلماسی موفق اقتصادی داشته باشیم و پیوند خوبی داشته باشیم نتیجه روش دیپلماسی خارجی است ميخواهم بدانم با کدام روش میخواهند به این نتایج دست یابند؟ زيرا نتايج مطلوب است اما روش ايشان چيست؟
"سعيد جلیلی" گفت: سوال خاصي ندارم.
قاليباف: کارنامه گروههاي مختلف نشانگر رفتار سياسي جناحي در سياست خارجي است
"محمد باقر قاليباف" در واکنش به اظهارات رضایی تصريح کرد: آنچه آقای رضایی گفتند به سمت وحدت رفتن اساس کار است، ولی تجربه نشان داده در سیاست خارجی گروههای مختلف وقتی به کارنامههاشان نگاه میکنیم عملا خلاف این عمل کرده و رفتار جناحی و سیاسی اتفاق افتاده است. روش شما برای رخ ندادن این گونه اتفاقات چیست؟
واکنش عارف به اظهارات محسن رضايي
"محمدرضا عارف" در واکنش به اظهارات رضایی افزود: "محسن رضایی" که بحث امنیت را مطرح کردند و کنار گذاشتن کشمکشهاي سياسي. من دو مصداق میگویم و ایشان نظرشان را بگویند، سه، چهار روز قبل من به بازار رفته بودم، چند جوان شعار "درود بر عارف، سلام بر خاتمی" دادند که دستگیر شدند و با پيگيري مکرر و فراوان خود من اين جوانان آزاد شدند و همچنین در یکی از سفرهای استان آذربايجان غربي رفتم بعد از خروج من از استان میزبان من دستگیر شد که دو سه هفته است که از دستگيري ايشان ميگذرد و هنوز خانواده ايشان اطلاعي از وي ندارند این رفتارها در زمانیکه میخواهیم حماسه سیاسی بیافرینیم چه توجیهی دارد؟**
غرضي: سیاست داخلی مبنی بر جلب
رضایت عامه است
"سيد محمد غرضي" ادامه داد: اینطور که بنده تشخیص میدهم سیاست داخلی مبنی بر جلب رضایت عامه است. با فرمایشات شما مغایرتی ندارد، آیا جلب رضایت عامه از طریق کانالهای تعریف شده انجام میشود یا کانالهای جدیدی معرفی میکنید؟ آیا مشکلات داخلی کشور و عدم وجود یک تناسب بین استعدادهای داخلی به شما اجازه میدهد که در سیاست خارجی روشی را انتخاب کنید که بتوانید به حل مساله کمک کنید؟ مثلا در داخل کشور با مشکلات بیکاری، تورم، مواد مخدر، گرفتاری های وسیع سیستمی و بالاخص دولتی در رابطه با مردم روبرو هستید، شما وقتی با اینها روبه رو هستيد در مقابل با جریانات خارجی چه ابزاری دارید که آنها را قانع کنید که در داخل کشور صاحب قدرت هستید؟
*رضايي: دعوا بس است، کشمکش بس است،
مردم امروز مشکل دارند
وي ادامه داد: من به بحث آزاديخواهي به عنوان يک احساس تنها نگاه نميکنم، ما به دنبال اين هستيم که نهاد آزادي را در اين کشور مستقر کنيم، نهاد آزادي مجموعهاي از مقررات و آموزش و پرورش و تربيتي است که بايد از ابتدا شروع شود تا نهال آزادي در دل جامعه کاشته شود و گرنه همانند صد سال گذشته آزادي به صورت يک شعار باقي خواهد ماند.
رضايي در ادامه اظهار داشت: متاسفانه بعضي از صحبتها از دعوا حکايت دارند اما ما ميخواهيم و بايد اين مسائل حل شود، دعوا بس است کشمکش بس است مردم امروز مشکل دارند و ميخواهند تمام توانمنديها کشور بسيج شود تا مشکلات آنها حل و فصل شود.
وي در ادامه بيان کرد: کار مديريت جناحي به پايان رسيده است ما به مديريت فراجناحي احتياج داريم اما نه به اين معنا که جناحهايي که گنجينههاي فراملي ما هستند، کنار گذاشته شوند در همين رابطه انسانهاي درست و کارآمدي در جامعه وجود دارند اما درسياست خارجي من از سياست قيچي استفاده ميکنم يک لبه قيچي کارآمدي اقتصادي و مديريت قدرتمند سياسي است که ثابت کند به طرف نشسته در آن سوي ميز تحريمها آن گونه که شما فکر کردهايد نتيجهاي نداشته است.
رضايي ادامه داد: هم چنين قويترين ديپلماتهاي کشور را بسيج ميکنم تا به وسيله اين قيچي بتوانيم تحريمها را از سر راه برداريم. من معتقدم که بايد به پرونده هستهاي خاتمه دهيم زيرا طرف مقابل که غرب باشد زمان را از ما ميگيرد و ما نبايد اجازه دهيم گذشت زمان طولاني شود من جلوي گذشت زمان را ميگيرم و حداکثر سعيم را خواهم کرد که اين مسئله را برطرف کنند.سعيد جلیلی در نقد اظهارات قاليباف گفت: بنده دو نقطه را درباره فرمايشات آقاي قاليباف عرض ميکنم، نکاتي که جناب قاليباف در خصوص منطقه گرايي، ديپلماسي اقتصادي اظهار داشتند الان هم موجود است، بحث اين است که اينها را چگونه مي خواهيد انجام دهيد چراکه مهم اجراي اين مباحث است، نکته دوم که شما به درستي اشاره کرديد، سياست خارجي براساس منافع و ارزشها و منافع يک کشور است سوال من اين است که اگر کشوري آن اصول، اهداف و منافعش در تعارض با شما بود، چگونه ميخواهيد با آن برخورد کنيد.
وي ادامه داد: در اين گزارشي که شما به عنوان برنامه راهبردي نوشته ايد جمله اي تحت عنوان برنامه راهبردي ديپلماسي نوشتهايد که با نگاه شما نميخواند، که اگر ما به دنبال نظمي در جهان هستيم نبايد تصوير برخورد ما به گونهاي باشد که تصوير آن چالش قدرتهاي هژمون باشد، در صورتي که يکي از بحثهاي اساسي ما در سياست خارجي ما اين است ما اين قدرت هژمون در جهان را قبول نداريم و با آن چالش ميکنيم و خيلي از بحثهاي انقلاب اسلامي در اين بخش بود.
اين نامزد يازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري ادامه داد: ما در چالش با نظامي هستيم که امروز مي خواهد به زور از سوي چند قدرت خود را بر جهان حاکم کند، اما نکاتي که مطرح شد و بنده هم قبول دارم اين است که سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران يکي از رويکردهاي بسيار مثبت نظام ما است و دستگاهها بايد خود را با اين منطبق کنند و بنده نيز اين را قبول دارم آن قوت لازم را ندارند، وزارت خارجه ما به دليل برخي تدابير که از ابتداي انقلاب صورت گرفته ظرفيت اين بار بزرگ سياست خارجي با آن فاصله دارد و بايد خيلي قويتر از اين باشد.
جلیلی ادامه داد: نکتهاي که جناب روحاني مطرح کردند در اين بحث بايد همه اينها را بررسي کرد و اشاراتي نيز آقاي حداد عادل داشتند، گمان ميکنم نظر آقاي حداد عادل که زماني برخي دوستان شعار همراهي با نظم جهان را دادند و از تقابل هاي بيهوده بايد جلوگيري کنيم پاسخش چه بود؟ پاسخش در دوره هاشمي دو حکم جلب براي ايشان آمد و در دوره خاتمي اين بود که بعد از آن همه همکاري در قضيه افغانستان به ما محور شرارت گفتند، نه اينکه حرف آنها درست باشد بحث اين بود که اين شيوه غلط است اگر ما بخواهيم به اين شيوه وارد شويم نتيجه اش آن خواهد شد.
وي ادامه داد: منافع ملي کشور دقيقا بعد از آن دوران حفظ شد، عدهاي نگران بودند نکند حالا که به عراق و افغانستان حمله شده به ما حمله شود ولي ظرفيتي ايجاد شد که بعد از آن آمريکا هم در افغانستان و هم در عراق زمين گير شد.
جلیلی در پاسخ به اظهارات عارف مبني بر جلوگيري از برخورد سليقهاي گفت: اگر ما ميخواهيم از سلايق جلوگيري کنيم راهش اجراي قانون است، ما با قانون ميتوانيم جلوي سلايق بياستيم، اگر ما بياييم در اينجا به صراحت از کساني که بزرگترين بي قانوني را کردند با افتخار ياد کنيم، اين همان دامن زدن به سلايق است يعني اگر کسي خلاف قانون عمل کرد و ظلمي بزرگ به نظام کرد آن را مبنا قرار داديم و حتي با افتخار از آنها ياد کنيم اين خلاف قانون است.
عارف: سلام به خاتمي جرم است؟
عارف اظهار داشت:
به نظر شما سلام به خاتمي جرم است؟
جليلي: راه انداختن فتنه، همان سليقگي و خلاف قانون عمل کردن است
جلیلی در پاسخ به سوال عارف گفت: عرض من اين است که در انتخابات رياست جمهوري که براساس چارچوب قانوني عمل ميشود که بايد کانديداها آن را بپذيرند، اگر بعد از انتخابات کساني خلاف اين قانون شروع کرد راه انداختن فتنه در کشور و حمايت از آنها و افتخار کردن به آنها دقيقا اين موضوع همان سليقگي عمل کردن و خلاف قانون عمل کردن است.
عارف: عکس آقاي خاتمي
خلاف قانون است؟
عارف اظهار داشت:
سوال بنده از شما به عنوان دبير شوراي عالي امنيت ملي اين است که عکس آقاي خاتمي
خلاف قانون است؟
جليلي: اگر شوراي نگهبان انتخاباتي را صحيح دانست، حق ندارند عليه آن مردم را بشورانند
جلیلی ادامه داد: قانون اين است که اگر شوراي نگهبان انتخاباتي را صحيح دانست و آن انتخابات تاييد شد حق ندارند عليه آن مردم را بشورانند، اين قانون است، اگر خلاف اين شود ديگر از اين بي قانوني تر نداريم.
قاليباف: در حوزه ديپلماسي شهرداري کارهاي اساسي انجام داده
است/ کارنامه دولت سازندگي و دولت اصلاحات
در حوزه ديپلماسي اقتصادي چيست؟
قاليباف در ادامه اين مناظره در پاسخ به نقد ديگر کانديداها گفت: در پاسخ به اظهارات آقاي عارف ، از قضا بعد از دولت تنها مجموعهاي که ميتواند بخشي نگر نباشد و بزرگترين ظرفيتي باشد که همه ابعادها در آن باشد دولتهاي محلي (شهرداريها) هستند، بعد از دولت همه بخشها است، در حوزه حمل و نقل، در حوزه شهرسازي، در حوزه آي تي، در حوزه فرهنگي و اجتماعي، پس بخشي نگري نيست يک کار جمعي و همه جانبه است من جمله در حوزه سياست خارجي و در حوزه ديپلماسي عمومي.
وي ادامه داد: در دوره مديريت بنده در شهرداري تهران با همه شرايط سختي که در روابط بين الملل داشتيم توانستيم مجمع شهرداران آسيايي را با بيش از 100 شهر مهم آسيايي که دبيرخانه آن به طور دائم در تهران باشد راه بياندازيم، اين حاکي از يک ديپلماسي است، امروز شهردار تهران معاونت (يو سي جي ال) در بحث اتحاديه شهرداران جهان است، پس اين بخشي نگري نيست و در حوزه ديپلماسي هم شهرداري کارهاي اساسي انجام داده است.
قاليباف ادامه داد: در حوزه مربوط به حوزه منابع انساني آقاي ولايتي نکته مهمي را اشاره کردند، در صحبتهاي قبلي نيز عرض کردم نفت و گاز در کشور ما مهم است ولي منابع انساني از همه مهمتر است، لذا منابع انساني در همه جا الويت اول ماست، بازگشت نخبگان و تحصيل کردگان و اثرگذاران در متن تصميم گيريها اساس کار است و موضوعي است که بنده با آن موافقم.
شهردار تهران اظهار داشت: امروز افتخاراتي که در جمهوري اسلامي است اين است که 5 يا 6 کشور دنيا را مينشينند و با ما حرف ميزنند، معلوم است که انقلاب اسلامي راه و جايگاه خود را پيدا کرده است. امروز بيداري اسلامي بدون شک تحت تاثير انقلاب اسلامي است، و ما حتما از اين دفاع ميکنيم؛ اينکه ما هژمون آمريکا را به هم زديم و توانستيم به دنيا نشان دهيم که ما جلوي آمريکا ايستاده ايم، آمريکاييها ميگويند قدرت حق است ولي انقلاب اسلامي حرفش اين است که حق قدرت است و اين افتخار ماست، همينجاست که اسلام اجازه نميدهد ما عزتمان را بدهيم و بنده نيز با اينها کاملا موافقم، جناب روحاني من حرفم در حوزه ديپلماسي است، من دست همه عزيزاني که در سياست خارجي زحمت کشيدهاند ميبوسم.
وي ادامه داد: آن روزي که همه سياست ما اين بود که خودمان را به اتحاديه اروپا نزديک کنيم و ارتباطمان را قويتر کنيم و نگذاريم سيتره آمريکا در اروپا بيافتد، همه سفارتخانه اروپا در تهران تعطيل شد و همه وزراي خود را بيرون کردند که من اين را ضعف ديپلماسي ميدانم و يا در حوزه اقتصادي حوزه ژئوپوليتيکي ايران مهمترين موفقيت ماست، واقعا کارنامه دولت سازندگي و دولت اصلاحات در حوزه ديپلماسي اقتصادي چيست؟ و امنيت و منافع ملي ما را کجا تامين کرد؟
حداد عادل: در
سياست خارجي ما حل مسئله تحريم اولويت قرار دارد/ مشکل ما با آمريکاييها اصل انقلاب است
حداد عادل به قيد قرعه پشت تريبون رفت و ضمن تبريک به مناسبت مبعث پيامبر اکرم(ص) گفت: در داخل کشور ميدانيم که در سياست داخلي مشکل اقتصادي امروز مشکل مهمي است و براي همه کانديداها اولويت دارد.
وي در ادامه افزود: مسلم است که مشکل اقتصادي با تحريمها ارتباط دارد، البته ما اعتقاد داريم با مديريت بهتر ميشود اين تحريم را تخفيف داد و آثار آن را کم کرد. در سياست خارجي ما حل مسئله تحريم اولويت قرار دارد، مهم اين است که چگونه، بعضيها اينطور عنوان ميکنند که مشکل، مشکل مديريتي است و مشکل ظرفيتهاي ديپلماتيک است لذا اگر شخصي برود و شخصي بيايد اين مشکل حل ميشود، بعضي گمان ميکنند که با لبخندي به تحريم کنندگان و دم کدخدا را ديدند مشکل حل ميشود، بعضي مشکل را عمدتا به گردن دولت فعلي مي اندازند اما بنده اينطور فکر نميکنم.
حداد عادل ادامه داد: همه ميدانند که مسئله هستهاي بهانه است ما آن روزي هم که فعاليت هستهاي نداشتيم در تحريم بوديم و دشمنان ما هم بهتر از ما ميدانند فعاليت هستهاي ما نظامي نيست، بنده صريح عرض ميکنم که مشکل ما با آمريکاييها اصل انقلاب است، چون ما خواهان استقلال بوديم و به آن رسيدهايم و بر سر استقلال پافشاري ميکنيم با ما مخالفت ميکنند، چه استقلال فکري و فرهنگي و چه استقلال سياسي، از روز اول انقلاب نسبت به ما همين نظر را دارند، تحريم داماتو قبل از فعاليتهاي هستهاي بود، روز اول انقلاب که ما فعاليت هستهاي نداشتيم و حقوق بشر مطرح نبود و حمايت از تروريست را به ما نچسبانده بودند آنها چندين ميليارد پول ما را در هفتههاي اول پس از پيروزي انقلاب مسدود کردند و هنوز هم پس ندادهاند.
اين نامزد يازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري اظهار داشت: به نظر من پايه اصلي حل مشکل تحريم اين است که ما از موضع عزت و اقتدار عمل و مذاکره کنيم، ممکن است ملتي کاملا در فشار باشد اما اقتدار خود را حفظ ميکند و پيروز ميشود ( ماننده ويتنام در برابر آمريکا)، ما با وحدت، همت، مديريت و با روحيه عزت مدارانه ملت خود ميتوانيم از موضع قدرت در برابر تحريمها مقاومت مدبرانه کنيم، همان کاري که امام (ره) در زمان جنگ کرد.
وي ادامه داد: وقتي که صدام به ما حمله کرد امام(ره) عقب نشيني نکرد فرمود " جنگ، جنگ است و عزت و شرف ما در اين مبارزات است" امروز هم مقام معظم رهبري شبيه به آن را ميفرمايند که اين تحريم تحريم تحميلي است و عزت و شرف ما در گرو مقاومت اقتصادي است، آمريکاييها روزي با ما سر ميز مذاکره واقعي مينشينند که بدانند ما در برابر فشارهاي آنها دستهايمان را به علامت تسليم بلند نخواهيم کرد، ملت پشتيبان ماست و ما از عزت و استقلال خودمان دست نخواهيم کشيد ( مثال رفتاري که آمريکا با چين داشت 40 سال آمريکا تلاش کرد چين را ناديده گرفت اما ديد چين محکم سر جاي خود ايستاده لذا آمريکا آمد با چين تعامل کرد).
جلیلی درباره اظهارات حداد عادل گفت: نظری ندارم.
قاليباف: بحث مديريت در حوزه ديپلماسي کليدي است
قاليباف نیز گفت: جناب آقاي حداد ما بحثی با آرمانها و اهدافها حرکت
حق طلبانه نداریم. شما فرمودید با مدیریت این موضوع حل نمیشود از قضا من
معتقدم حوزه دیپلماسی ماست که نمیتواند سیاست خارجی ما را آن طور که شايد و
بايد با کمترين هزينه و بیشترین منافع پيش ببرد لذا بحث مديريت در اينجا
کليدي است.
عارف: شما فرمودید از موضع اقتدار و عزت مذاکره کنیم.
چگونه و در چه شرايطي میتوانیم به اين موضوع برسيم؟
عارف از حداد عادل پرسید: شما فرمودید از موضع اقتدار و عزت مذاکره کنیم. چگونه و در چه شرايطي میتوانیم به اين موضوع برسيم تا مذاکره متعادلي داشته باشیم؟
غرضي: آقاي دکتر عزت و اقتدار کشور مربوط به استعداد
داخلی کشور است یا مکتوب در کتاب است؟
غرضي خطاب به حداد عادل گفت: آقاي دکتر عزت و اقتدار کشور مربوط به استعداد داخلی کشور است یا مکتوب در کتاب است؟ شما زحمات زیادی در آموزش و پرورش کشیدید اما آموزش و پرورش ما و آموزش عالي ما جوانان را حتي در سن 27 سالگي به اشتغال نمیرساند، وقتي آموزش و پرورش شما توانايي شکوفايي استعدادهاي جوانان را ندارد چگونه ميخواهيد بگوييد که ما عزت و اقتدار داريم.
وي ادامه داد: ما در زمينه نفت، ارتش، سپاه و امنيت داخلي عزت و اقتدار داريم اما در بقيه زمينهها اگر اشاره به چيزي ميکنيد بايد بگويم اين کشور بعد از اين که توليدات خود را به دنيا تزريق کرد و بازارهاي دنيا را گرفت نيکسون مجبور شد پاي صحبت چين بنشيند لذا اقتدار در شعار و کاغذ نیست بلکه در عزت تولیدي است که هر کشور براي خود دارد.
رضايي: آقای حداد شعاری صحبت میکنند/ مگر میشود سرنوشت کشوری را با شعار پشت سرهم گذاشت؟
رضايي درباره اظهارات حداد اظهار داشت: من واقعا تعجب میکنم آقای حداد شعاری صحبت میکنند. مگر میشود سرنوشت کشوری را با شعار پشت سرهم گذاشت؟ ما حتي حق نداريم يک دقيقه وقت مردم را بگيريم، ما در کشور گرفتار دو گروه شدهايم. گروه اول که شعار مقاومت میدهد مانند گروهي که در زمان اجراي خرمشهر در دست دشمن در تهران نشسته و شعار ميدادند و گروه ديگر معتقدند که تحريم اقتصادي پدر ما را درآورده و بايد تسليم شويم.
وي درباره اظهارات حدادعادل که گفت زماني آمريکا کنار ميآيد که ما مقاومت کنيم، گفت: ما تا چه زمانی باید مقاومت کنیم؟ آيا باید مقاومت کنیم تا مردم گرسنه بمانند؟ يا اينکه مقاومت کنيم تا تحريمها بيشتر اثرش را نشان دهد تا الان 30 يا 40 درصد اثر تحريمها را ديدهايم و آمريکا به دنبال وقت کشي است تا تحريمها اثر خود را برما بگذارد.
رضايي افزود: آيا ما نميتوانستيم کاري کنيم که آمريکاييها چين و روسيه را با خود همراه کنند، آيا ما نميتوانستيم کاري کنيم که آمريکا در ديپلماسي شکست بخورد؟ مقاومت کردن باید منتج به نتیجه شود و آمریکا بفهمد تحریمها بی اثر بوده یعنی تولید را راه بیندازیم و گراني و بيکاري را حل کنيم. ما به چه زبانی بگوییم که اقتصاد هم نظام را حفظ میکند و هم زندگي مردم را بهبود ميبخشد.
وي گفت: مسئله اقتصاد امروز راه برون رفت ما از مذاکرات است و زماني
که بتوانيم به آمريکا ثابت کنيم که روي پاي خود ايستادهايم و تحريمها هيچ
اثري بر گراني و بيکاري ندارد آنها آماده مذاکره خواهند شد که اين مذاکره
نيز بايد قوي باشد يعني اول بايد کارآمدي اقتصادي و ظرفيتهاي کشور را
نشان دهيم اما اگر ببينند که امروز هزار تومان ما سيصد تومان شده ميفهمند
که ما داريم شعار ميدهيم اما وقتي ببينند با قدرت جلو ميرويم آماده
مذاکره منصفانه با ما خواهند شد اين که ما ميخواهيم مقاومت کنيم درست است
اما اين مقاومت بايد مشروط بر بهره برداري از آن خواهد بود.
ولايتي: طی سی و اندی سال گذشته، هيچ گاه
نبوده که با مشکلی در عرصه منطقهاي و بینالمللي مواجه نباشیم
در ادامه ولایتی گفت: عرضم این است طی سی و اندی سال گذشته، هيچ گاه نبوده که با مشکلی در عرصه منطقهاي و بینالمللي مواجه نباشیم، در طول جنگ 8 ساله بیش از 40 کشور از عراق حمایت میکردند و همسايه شرقي ما افغانستان تحت اشغال روسها بود و در غرب، عراق با حمايت 40 کشور به ما حمله کرده بود که در این شرایط دیپلماسی ما شکل گرفت و ما توانستيم ضمن کمک به افغانستان برای شکست شوروی، در عين حال دیپلماسی جنگ و مذاکره را راه انداختیم که سختتر از وضعیت امروز بود لذا مقاومت توام با تدبیرباشد یعنی در برابر زیاده خواهی آنها بایستیم و چاره جویی تدبیر کنیم.
روحانی گفت: بنده صحبتی ندارم.
حدادعادل: مشکلات با
مديريت حل نميشود/ مديريت در ديپلماسي به عزت و قدرت ملي پشت گرم است
حداد عادل در پاسخ به قاليباف گفت: منظورم اين است که فقط مشکلات با مديريت حل نميشود بلکه مديريت در ديپلماسي به عزت و قدرت ملي پشت گرم است.
وي در پاسخ به عارف اظهار داشت: آقاي عارف که سوال ميکنند چگونه به عزت ميرسيم باید بگویم رهبری راه را که همان جهاد اقتصادی، مقاومت اقتصادی و حمایت از تولید ملي و کار و سرمایه ایرانی است به ما نشان دادند بنده که ميگويم مقاومت کنيم شعار نميدهم ما بايد بنيانهاي اقتصاد کشور را تقويت کنيم و ملت ما با عزت سر ميز مذاکره بنشيند.
حدادعادل: در هر شرایطی تدبیر و مدیریت
میتواند کار را بهتر کند
حداد عادل درباره اظهارات ولايتي نيز گفت: اینکه آقای ولایتی میگویند در گذشته دیپلماسی سختتر بوده است باید بگویم امروز به دلیل قوت و اثر بالاي نظام جمهوری اسلامی ايران در جهان دشمنی دشمنان با ما شدیدتر شده است که بيداري اسلامي نمونهاي از آن است، البته در هر شرایطی تدبیر و مدیریت میتواند کار را بهتر کند.
وي در اين جا ادامه داد: بد نيست به يک نمونه ضعف در دولتهاي گذشته خطاب به آقاي خاتمي اشاره کنم يک کتابي است با عنوان مباني نظري و مستندات برنامه چهارم توسعه عبارتي در اين کتاب وجود دارد که ميگويد در حال حاضر به نظر ميرسد با بروز بحران در دو عرصه داخلي و خارجي کشور نميتوان ايران را يک قدرت در عرصه جهاني تعبير کرد در شرايط جديد حتي نميتوان کلمه قدرت ملي را درباره ايران به کار برد لذا بنده عرض ميکنم که اين مواضع را نميتوان به کار برد و ما روزي که ميتوانيم از طريق ديپلماسي مسئله را حل کنيم که اين جور مواضع را نگيريم.
حداد عادل گفت: قدرت ملي ما قدرت منطق، صداقت، عدالت طلبي، انسان دوستي، ظلم ستيزي و حمايت از مظلوم است و امام که انقلاب را به پيروزي رساند دست خالي در نجف بود و دشمنش شاه همه چيز داشت اما امام با همين اوصاف در کشور صاحب اقتدار شد و به پيروزي رسيد و در کشور اثر کرد.
وي ادامه داد: ما در عرصه بينالمللي نيز با منطق، مقاومت و جهاد اقتصادي ميتوانيم بر تحريمها غلبه پيدا کرده و آن را به فرصت تبديل کنيم.
عارف: سوال من از حداد اين است که وقتي رئيس مجلس بودند و قانون برنامه را
تصويب کردند چرا مجددا اصلاح نکردهاند؟
در ادامه عارف در تذکر به حداد عادل گفت: دفعه قبل هم حداد مسائلی
را راجع به کتاب مبانی نظری برنامه چهارم گفتند. يک نويسندهاي اين کتاب را
تهيه کرده اما بحث اين است که آیا این کتاب مبنای برنامه قرار گرفته یا
خیر؟ سوال من از حداد اين است که وقتي رئيس مجلس بودند و قانون برنامه را
تصويب کردند چرا مجددا اصلاح نکردهاند؟
حدادعادل: همان موقع برخی موادش را اصلاح کردیم
وی در ادامه اظهار داشت: می خواهم بگویم که بر این مبنا اما آن نکته درست است ما باید ارزیابی کنیم و نباید نگاه مطلق داشته باشیم.
"محسن رضايي" گفت: یعنی هیچ اشتباهی نشده.
جلیلی پاسخ داد چرا، اما این که ارزیابی داشته باشیم خیلی خوب است.
در ادامه حداد عادل بیان کرد: جناب رضایی طوری صحبت میکنند که انگار همه ما غیر مردمی هستیم و به مردم توجه نداریم و فقط جناب ایشان غصه مردم را میخورند و من فکر میکنم همه ماها به فکر مردم هستيم و برای مردم این حرفها را می زنیم و گرنه هدف همان تامین سعادت و رفاه مردم است.
غرضي: استعداد کشور برای مقابله با این همه مشکل به اندازه لازم و کافی تولید نشده است
غرضي بیان کرد: به هم ایراد گرفتن اشکال ندارد اما ماهیت قضیه را ندیدند خیلی اشتباه است لذا استعداد کشور برای مقابله با این همه مشکل به اندازه لازم و کافی تولید نشده است.
وی خطاب به روحانی گفت: ما کسری بودجه داریم با واردات زیاد و مشکلات فراوانی داریم و این دشمن می نشیند برای ما نقشه می کشد و هر کدام را به یک سمتی می برند و بین همه اختلاف می اندازد ناشی از یک عدم استعداد داخلی برای مقابله است.
وی افزود: بالاخره شما ارز 7 تومنی را به 3500 تومان رساندید، استعداد داخلیتان ضعیف شد و دشمن برایتان طمع کرده چرا ما باید بیاییم به این مسائل
بپردازیم، این مسائل باید در دفتر و وزارت خارجه و مذاکرات مطرح شود این جا
محلی است که هر کسی استعداد خود را نشان دهد که چگونه میتواند این
استعداد را بالاتر ببرد تا دورههای بعد نه دشمن عوض میشود و نه ملت و
اشکالات تغییر میکند ولی تا وقتی که این مجموعه استعدادها بالا نیاید شما در مقابل دولت های خارجی دچار کسری میشويد.
ولايتي: لاریجانی در مذاکرات با سولانا به جای خوبی رسید
مشاور عالي امور بين الملل مقام معظم رهبري در ادامه افزود: نمونه اين کارشکنيها را من اعلام ميکنم تا روشن شود دشمن زماني که تناقض در بين مسئولان ميبيند و ميبينيد يک کسي با زحمت مثل لاريجاني که زحمات بسياري را متحمل شد، رفتم و تا رسيدم به آنجا و بنده ميدانم و اطلاع دقيق دارم از اين موضوع که به توافق رسيدند و مسئله هستهاي را حل کرد، يکدفعه کسي در داخل حرف ديگري زد و مشابه اين مسئله براي ما هم اتفاق افتاد که بعدا عرض ميکنم.
جليلي: اطلاعاتي که شما گفتيد، صحيح نيست
جلیلی خطاب به ولايتي گفت: اين اطلاعاتي که شما گفتيد، صحيح نيست.
ولايتي: هرچه ما ميگوييم دکتر ميفرمايند اين که شما مي گوييد درست نيست و
آنچه من ميگويم درست است
ولایتی به جليلي پاسخ داد: هرچه ما ميگوييم دکتر ميفرمايند اين که شما مي گوييد درست نيست و آنچه من ميگويم درست است اما بنده اطلاع دقيق دارم که حرفي که عنوان کردم درست است و مشابه اين را هم براي من اتفاق افتاد.
جلیلی اظهار داشت: موضوعي را که شما ( ولايتي) گفتيد را هم اطلاع دقيق دارم که صحيح آن را هم بيان مي کنم.
ولايتي گفت: مردم هم نيز قضاوت خواهند کرد.
غرضي: عدم انسجام داخلي کشور را به اينجا رسانده است
غرضي عنوان کرد: عدم انسجام داخلي موجب سوءاستفاده، عدم انسجام داخلي، تکيه به گروههاي سياسي و سو استفاده از مقامهاي مختلف کشور را به اينجا رسانده که ملاحظه ميکنيد و با تکيه به ديدگاههاي خود و حمايتهاي اجتماعي به تمام منافع ملت ضربه ميزنند.
روحاني در پاسخ به انتقاد کانديداها بيان کرد: در مورد مسئله اي که آقاي حداد در مورد کدخدا عنوان کردند بايد بگويم که از من پرسيده بودند آيا مذاکره با آمريکا راحت تر است يا مذاکره با اروپا من گفتم مذاکره با آمريکا راحت تر از اروپاست چون اروپاييان يک کدخدا دارند که بايد از او اجازه بگيرند و ما بايد با کدخداي آنها مذاکره کنيم راحت تر است و اين عين جملات من است و نوار آن نيز وجود دارد.
وي در ادامه افزود: شما از برخي سايتهاي مقرض اين جملات را گرفتيد.
غرضي: نکتهاي که شما خوانديد مال سال 84 است
غرضي در پاسخ به انتقادات جليلي گفت: اشارهاي که به البرادعي کرديم و بحث سه کشوري که مطرح است، من گفتم بحث ممانعت از جنگ مال سال 82 است اما نکتهاي که شما خوانديد مال سال 84 است؛ يعني آخرين پيشنهاد اروپاييان که در آنجا البرادعي ميگويد متاسفم که سه کشور راه بازاري و چانه زني را انتخاب کردند و آنچه که ميخواستند يک منطقه ارائه ندادند و گفتند ميخواهيم در مراحل بعد ارائه دهيم به خاطر اينکه دولت تازه عوض شده بود.
روحاني: تند
ترين جواب را به البرادعي ما گفتيم و جواب داديم
روحانی گفت: تند ترين جواب را به البرادعي ما گفتيم و جواب داديم قبل از اينکه به اروپا برسد ما دستور را صادر کرده بوديم و دستور آن را به آژانس ارائه داده بوديم بايد توجه کنيم که اين تاريخ ها قاطي نشود و اين بحث سال 82 است و آنچه شما گفتيد بحث سال 84 است و من در کتابم مفصل توضيح دادم.
وي در ادامه گفت: از آقاي قاليباف خيلي تعجب ميکنم، درست است که ما بايد رقابت کنيم ولي نه اينجوري آقاي قاليباف من دلم نميخواست اين بحث ها را عنوان کنم اما شما من را ناچار کرديد و در آنجا بحث اين بود که شما ميگفتيد دانشجويان بيايند تا ما گاز انبري برنامه داريم تا تمام کنيم اما ما ميگفتيم راه اين نيست که مجوز بدهيم و بعد گاز انبري آنها را دستگير کنيم بلکه راه اين است که از ابتدا بياييم، به دانشجويان بگوييم؛ يا مجوز نيست يا اگر مجوز هست بيايند کار خود را انجام بدهند و تظاهرات خود را انجام دهند و مبدا و مقصد معلوم باشد.
وي در ادامه افزود: من راجع به چند کلانتري تهران گزارش دادم و گفتم وضع اينجوري است اما شما چه جوابي به من داديد؟ من نميخواهم در اينجا بازگو کنم اما شما به من گفتيد آدمهاي سالم من اين تعداد هستند و عدد آن کاملا در ذهن من است، شما به بحثهاي آن زمان برنگرديد حرف براي گفتن خيلي داريم، اين سينه پر است از مسائل فراوان اما اينجا جاي بازگو کردنش نيست و بگذاريد اين يک رقابت سالم درست ودقيق باشد.
روحانی گفت: قاليباف مي گويد راجع به اقوام اگر صحبت ميکنيم آن زمان که در قدرت بوديد هم همان کار را انجام ميداديد؟ راجع به اقوام چه اقدامي شوراي امينت ملي عليه اقوام کرده است جز اينکه همواره توصيه شورا براين بوده که حقوق حقه همه اقوام مورد مراعات قرار گيرد جز اين بوده که اگر يک مورد ديگري اتفاق ميافتاد که صحيح نبود و شوراي امنيت ملي با آن برخورد ميکرد.
وي در ادامه افزود: اين حرفي که ميزنيد يک اتهام بزرگ به شوراي عالي امنيت ملي وارد ميکنيد، که مي گوييد آن زمان که در شوراي عالي امنيت ملي بوديد اينجوري عمل ميکرديد و حال اينجوري عمل ميکنيد، نخير بنده فردي هستم که از ابتداي زندگي سياسي ام مسيرم روشن است و هيچ وقت پادگاني فکر نکردم هيچ وقت پادگاني عمل نکرد و من جز افرادي هستم که حقوق خواندم من سرهنگ نيستم من حقوقدان هستم.
روحانی تاکيد کرد: بايد حواسمان باشد که چگونه سخن و حرف ميزنيم و اگر لازم باشد هرچه اطلاعات در حافظه دارم که بگويم شماها اينگونه با يک مسئله برخورد نکنيد.
وي اظهار داشت: من ميگويم با همه اقوام و اقليتها طبق حقوق شهروندي مساوي برخورد کنيم و ميگويم آزادي بيان بايد بيان شود اما شما ميگوييد من دنبال آزادي بيان نبودم من که در زمان شاه مقابل شاه ايستادهام و بعد در تمام موارد هميشه روبروي افراطيون ايستادهام و هميشه طرفدار آزادي بيان و مخالف افراط و تفريط بودهام و من که خطم هميشه اعتدال بوده است چرا شما اين جوري بحث ميکنيد اين شيوه اش نيست اگر بنا به اين گونه شيوه باشد ما حرف زياد براي گفتم داريم.
قاليباف: رابطه آزادي دانشجويان و گروه ها و
اقوام يکنواخت باشد
قاليباف در پاسخ به روحاني گفت: در رابطه با اقوام گفتم در رابطه با آزادي دانشجويان و گروه ها و اقوام يکنواخت باشد من نگفتم جنابعالي ديدگاهتان نسبت به اقوام اين گونه است ولي واقعيت اين است که به هر حال اقوام و مسائل و مذاهب مختلف براساس قانون اساسي و در حوزه امنيت ملي حقوقشان آن طور که قانون براي آنان تعريف کرده تا اکنون تحقق پيدا نکرده است.
وي از روحاني پرسيد جنابعالي اين مسئله را قبول داريد؟
روحانی گفت: کاملا درست است.
قاليباف در ادامه گفت: شما دبير شوراي عالي امنيت ملي بوديد و مي توانستيد در راستاي مسائل سياسي -امنيتي ايفاي نقش کنيد و مردم نيز از شما توقع داشتند.
روحانی گفت: مگر ما اين کار را نکرديم.
وي اظهار داشت: شما مسئول بوديد اين کار را کرديد يا نه!
روحانی بيان کرد: کرديم و ما مصوبه دادهايم و آقاي جليلي ميداند که ما مصوبه گذراندهايم و براي احقاق حقوق اقليتهاي قومي و مذهبي.
قاليباف در ادامه گفت: من در آن بحثي نداشتم، بحث من با دانشجويان بود در جلسه قبل حتما آقاي عارف يادشان هست بهترين رابطه و ارتباط بين پليس و دانشجو در زمان مديريت بنده رخ داد يک نمونه شما بگوييد که پليس آن حرفي که شما ميگوييد گاز انبري زدند از اين حرکتها اصلا نبوده است.
وي تاکيد کرد:
خود دولت اصلاحات اين را تاکيد ميکند و از قضا بنده در مقابل لباس شخصيها که شما
مطلع هستيد ايستادم و گفتم خلاف قانون کسي رفتار نکند و هزينهاش را نيز دادم و
حرف من به جنابعالي اين بود که روحانی در يک جلسه روشن و مستند هست که آن
زمان من گفتم که به دفتر تحکيم وحدت اجازه دهيد طبق قانون احزاب و تشکلها اجازه
تجمع داشته باشد.
روحانی در بين صحبتهاي قاليباف گفت: شما اين را عنوان کرديد من چه گفتم.
قاليباف پاسخ داد: شما گفتيد آقاي قاليباف دنبال دردسري ولش کن، اينها دو روز ميآيند و ميروند.
روحانی گفت: اين بود سندش کجاست؟ من گفتم که اگر ميخواهيد اينها را بياوريد در خيابان و بعد گازانبري اينها را بازدداشت کنيد و پرونده درست کنيد، اين کار را نکنيد اگر ميخواهيد، آزاد بگذاريد که آزاد بگذاريد.
قاليباف در واکنش به اظهارات روحاني عنوان کرد: اگر شما نيت خواني بلديد ديگه هنر شماست.
روحانی گفت: نيت خواني بلد نيستم.
قاليباف گفت: شما گفتيد ميخواهيد اين کار را انجام دهيد.
وي در ادامه عنوان کرد: من نميخواهم اسم ببرم، من نميخواهم اسم ببرم، نماينده رسمي دفتر تحکيم وحدت بعد از آن جلسهاي که با اسرار من موافقت شد، به آنها عرض کردم که طبق قانون احزاب به شما اجازه ميدهم محل تجمع سخنران و موضوع را اعلام کرده و امنيت را من برقرار ميکنم.
قاليباف در ادامه خطاب به روحاني بيان کرد: من شما را به عنوان فرد معتدل ميشناسم و اينکه شما نگاه بازي داريد شکي ندارم اما ميگويم وقتي که جنابعالي شما نکاتي را بيان ميکنيد که فکر ميکنيد نگاه پادگاني دارم افتخارم اين است که مجاهد بودم و رزمنده بودم و ايستاده ام از عزت اين کشور دفاع کردم و از آن ناراحت نيستم اما ميگويم اين نگاه پادگاني را که بيان ميکنيد در عين حال که نگاه بازي داريد ميگوييد دنبال دردسر نگرديد چراکه درکوي دانشگاه آن اتفاق افتاد اما در خوابگاه آن اتفاق نيافتاد.
وي در ادامه ا فزود: به خاطر اينکه پليس آنجا وايستاد و از لباس شخصيها و از آنهايي که اين طرف بودند کتک خورد ولي پليس گاز انبري عمل نکرد و ايستاديم و هزينه پرداخت کرديم و هميشه دانشجويان به پليس لطف داشتند.
غرضي در واکنش به مناظره دو نفره قالیباف و روحانی گفت: این بحثها کمک میکند؟ این به چه درد مردم میخورد. اختلاف اين دو نفر را قاضی هم نمیتواند حل کند. دعوای بین اشخاص نباید باشد، امکان ندارد از اين بحثهاي دو طرفه کسي سودي ببرد، اين مسئله دعواي بين اشخاص و احزاب است، شما بايد نگاه کنيد به اين 70 ميليون نفر و اشخاص برنامههاي خود را براي هدايت کشور در آينده بدهند هیچ کس الان اینجا برنامه نمیدهد. هیچکس برنامه فیزیکی نمیدهد، همه برنامه عرفانی و ادبیاتی میدهند نه سیاست خارجی حل میشود نه داخلی هر شخصي بايد بگويند که ميخواهد چه کار کند به نظر من اين صحبتها به هيچ دردي نميخورد.
حیدری در پاسخ به انتقاد غرضی گفت: ما در مناظرههای قبلی هم دنبال همین بحثها بودیم، عملکرد مدیران ارشد در آینده بخشیاش به رویههای گذشته برمیگردد، مسائلي که اينجا مطرح شد اين روزها در خبرگزاريها و سايتهاي اينترنتي و همين طور مناظراتي بيرون از صدا و سيما مطرح ميشود که بهتر بود دوستان جواب ميدادند.
غرضي هم در پاسخ به حيدري گفت: آيا با اين صحبتها دعواي اين دو نفر حل ميشود؟
روحاني: من
شیوه تخریب را نمیپسندم و حاضر نیستم رقیبم را تخریب کنم
روحانی در جمع بندي سخنان خود گفت: من میخواهم به ملت بزرگوار بگویم من شیوه تخریب را نمیپسندم و حاضر نیستم رقیبم را تخریب کنم. من حاضر نیستم اسناد سری را اینجا افشا کنم و جملات را بالا - پایین کنم همانطور که آقاي قاليباف حرفهايي را مطرح کردند اما بحث من پليس نيست من دست تمامي پليسهاي خدمتگذار را ميبوسم بحث من شيوه آقاي قاليباف است.
وي ادامه داد: آقاي رضايي هم با يک لحني صحبت ميکنند که مثل اينکه ايشان يک نظرات بسيار دقيقي داشتهاند اما آنها اجرا نشده است آقاي رضايي شما همان کسي هستيد که در جمع گفتيد شوراي امنيت سازمان ملل به مراتب بهتر از سازمان حکام است و آقاي روحاني چرا جلوي اين کار را گرفته است و پرونده از شوراي حکام به شوراي امنيت نرود آن وقت در اين مکان به نصيحت ما ميپردازيد من قصد نداشتم اينها را بگويم اما چون شما آغازکننده هستيد اين مسائل را عنوان ميکنم من نظرات ديگر شما را هم دارم اولين جلسات هستهاي که ما برگزار کرديم و به کلي سري بود کدام سايت افشا کرد؟ چه کساني از سران بودند که همگي ناراحت شدند؟ آقاي دکتر ولايتي هم آن جا حضور داشت و ديدند که کدام سايت افشا کرد اين جا خيلي حرفها هست و نبايد گفته شود جاي اين بحثها نيست ما اگر ميخواهيم رقابت کنيم رقابت سالم کنيم يعني بگوييم در جايي اين برنامه را دارم و من هم بگويم اين برنامه اين گونه است.
وي ادامه داد: با اين لفظ که اين مسئله غلط بوده و آن مسئله اشتباه نظر
شما هم که در اين دوران اين بوده حال شما از چه چيزي ميخواهيد دفاع کنيد؟
تمام گرفتاريهاي ما اين است که همه تلاش براي اين که پرونده به شوراي
امنيت نرود انجام نشد من نميخواهم بگويم که چه کسي مقصر بود، ميخواهم
بگويم که همه تلاشمان را به کار ميبرديم که نبرديم. امروز هم همه بايد
تلاش کنيم تا اين پرونده برگردد زيرا ظالمانه رفته شوراي امنيت و بايد
برگردد به شوراي حکام.
رضايي: آقاي
روحاني اگر بخواهند با اين عصبانيت و داد و بيداد سکان کشور را به دست
بگيرند خدا به کشور رحم کند
رضايي در پاسخ به سخنان روحانی گفت: حرف اساسي من این بود که ما اینجا میخواهیم یک اطلاعاتی به مردم بدهیم که مردم براي سرنوشت خود تصمیم بگیرند چرا طوری صحبت میکنیم که گویی اشکالی نیست. آیا معنای حرف این است که اگر يکي از شما رئیسجمهور شدید، میخواهید با همان وضع قدیم کشور را اداره کنید؟ چرا به اشکالات اشاره نمیکنید؟ من به عنوان نمونه گفتم و شما گفتيد که آن مذاکرات منجر به اين مسئله شد که جنگ پيش نيايد و نظام هم بر آن مسئله کنترل داشت، آقاي جليلي و آقاي روحاني را نظام کنترل ميکرد اما بحث من اين بود که آيا نميشد شما با هزينه کمتري اين کار را انجام دهيد.
وي ادامه داد: شما ببينيد که من سوالم به چه ميزاني مودبانه است؟ آقاي روحاني اگر بخواهند با اين عصبانيت و داد و بيداد سکان کشور را به دست بگيرند خدا به کشور رحم کند ما بايد خونسرديمان را حفظ کنيم من که کسي را تخريب نکردم فقط يک سوال مودبانه پرسيدم و اين سوالم از هر دو طرف بود زيرا اطلاعات دقيقي دارم.
اين کانديداي يازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري در ادامه بيان کرد: زمانیکه واقعا در زمان تحریم نبودیم برخی فکر میکردند، تحریم میشویم، اشتباه کردند ما در وضعيت تحريم نبوديم درست است که احتمال جنگ بود اما جنگ را از طريق ديگري ميتوانستيم کنترل کنيم که اگر لازم شود خواهم گفت و در زمان دیگری که در حال تحریم بودیم آقایان گفتند تحریم کاغذ پارهای بیش نیست اتفاقا من اشکالات اساسي را در مسئله سياست خارجي بر تشخيص ميدانم، زماني جنگ نيست و شما فکر ميکنيد جنگ ميشود چه هزينه عظيمي بايد کشور بپردازد، يک تشخيص غلط چه مشکلاتي را به وجود ميآورد زماني هم که قرار است تحريم شويم و بگوييد خير تحريمي در پيش نيست اين هم خسارت وارد ميکند.
رضايي اظهار داشت: حرف من اين است، ما که قرار است خود را در معرض قضاوت مردم قرار بدهيم به گونهاي صحبت کنيم که اگر اشتباهي هم بوده عنوان شود تا مردم بتوانند تصميم بگيرند و برآن اساس عمل کنند.
روحانی در خاتمه اظهارات خود گفت: من بايد اين نکته را بگويم که من عصبانی و ناراحت نشدم اما باید با صدای رسا جواب میدادم چون اشکالات شما توهین آمیز بود و بايد با صداي رسا به مردم پاسخ ميدادم.
در ادامه محمدرضا عارف با تبريک بعثت پيامبر گرامي اسلام و اظهار سلام به مردم گفت: من در تذکري که در اول برنامه هم به آن اشاره کردم گفتم بهتر بود از دو مناظره جمع بندي صورت ميگرفت.
وي ادامه داد: در دو مناظره اول جمع بندي به اين صورت بود که ما با
مشکلاتي روبه رو هستيم و به گفته يکي از فرماندهان نظامي رئیس جمهوری باید
بیاید که کشور را از بحران نجات بدهد.
سوالم این است که چه کسانی مسئول وضع فعلی هستند؟ در صحبتهاي دو مناظره قبل به اين مسئله پرداخته نشد مردم حق دارند بدانند که چه کساني وضعيت موجود را به وجود آوردهاند به نظر من گفتن اين نکته ضروري است که جريان اصولگرایان به صورت یکپارچه در سه قوه حاکمیت داشت که من در ارتباط با قوه مجريه مطرح ميکنم که هر نيروي اصلاح طلب در هر بخشي که بودهاند حتي در بخشداري حذف کردند و نتيجه آن وضعيتي شد که ما با آن روبه رو هستيم.
عارف: دولت اصلاحات با شعار توسعه سیاسی آمد اما
در عمل توسعه فراگیر را به بار آورد
عارف در ادامه بيان کرد: کنار گذاشتن متخصصين و نيروهاي دلسوز و متعهد از دستاورد اين مسئله است که عملکرد هشت سال گذشته نشان داد نمیتوانیم برای پاسخگويي به نيازهاي کشور و تحقق آرمانهای انقلاب به یک جناح خاص خود را محدود کنیم لذا چارهای جز استفاده از نيروهاي متعهد،توانمند و شایسته سالاری نداریم.
وي در ادامه گفت: من ميخواهم مقايسهاي کنم عملکرد دولت اصلاحات را با عملکرد دولت در هشت سال گذشته، دولت اصلاحات با شعار توسعه سیاسی آمد اما در عمل توسعه فراگیر را به بار آورد. ما فعاليتهاي اقتصادي را با فروش نفت هشت يا نه دلار شروع کرديم کل درآمد حاصل از فروش نفت در هشت سال دولت اصلاحات 173 ميليارد دلار بود و در دوره جديد حداقل از محل فروش نفت خام حدود 630 ميليارد دلار درآمد داشتيم ما رشد اقتصادي 6 درصد را به دست آورديم اقتصاد متوسط 700 هزار فرصت شغلي در سال را داشتيم و گراني را کنترل کرديم تورم 17.3 درصد را به 10.3 درصد رسانديم ارز را تک نرخي کرديم که اين مسئله 5 سال باقي ماند.
اين کانديداي يازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري در ادامه اظهار داشت: سوال من اين است که با درآمد 603 ميليارد دلاري حاصل از فروش نفت و اين که دولت قرار بود پول نفت را بر سر سفرههاي مردم بياورد این دولت چرا نان را از سر سفره مردم برداشت؟ باید مسئولیت خود را بپذیریم و اینکه جریان موهوم انحرافی را مسئول وضعیت کشور را بدانیم خطاست و میخواهند بار را از دوش خود بردارند، رئيس دولت اين جريان انحرافي را نميپذيرد و کساني که در جريان انحرافي مطرح هستند رئيس دولت را از نزديکان خود تلقي ميکند، به نظر من اخلاقي آن است که جريان اصولگرا مسئوليت خود را بپذيرد و راهکار لازم براي اين که اين مسئله تکرار نشود را دنبال کنيم.
عارف ادامه داد: من بر اين باورم که بايد در دهه چهارم انقلاب ديگر روش آزمون و خطا را دنبال نکنيم بلکه براساس توانمنديها، شايستگي عملکرد خوب گذشته رئيسجمهور خود را انتخاب کنند تا با مشکلات اين چنيني روبه رو نشويم پيشنهاد ميکنم که در مقدمه اجرايي شدن همه اصول قانون اساسي را دنبال ميکنم که اولويت اول من فصل سوم قانون اساسي است يعني حقوق ملت.
وي با بيان اين که من ديروز در سه استان غرب کشور بودهام، گفت: مردم اين استانها خواستههاي به حقي داشتند همگي در ارتباط با مسئله گرد و غبار رنج ميبردند اما ما چه کار براي مقابله با اين پديده انجام داديم؟ من معاونت اقوام را تشکیل خواهم داد تا مطالبات حقوق اقوام را پیگیری کند. در ارتباط با زنان در قانون در اصل 21 قوانين را داريم و اميدواريم که در دولت آينده بتوانيم از تمامي ظرفيتهاي قانون اساسي براي پاسخگويي به تمام نيازهاي مردم و تعالي و پيشرفت کشور استفاده کنيم.
غرضي: قدرت سیاسی در
انحصار دو گروه است، يک روز که روی کار میآیند دیگری را حذف میکنند
غرضي در نقد صحبتهاي عارف گفت: از اول جلسه تا حالا بحث سر دو گروه اصلاح طلب و اصولگراست و سی سال کشور دست این بزرگان است. قدرت سیاسی در انحصار این دو گروه است يک روز که روی کار میآیند دیگری را حذف میکنند ملاحظه کنيد که اگر کشور دست دو گروه بود، دو نفر اینجا نشسته بودند. يعني يک اصلاح طلب و اصولگرا اما ملاحظه کنيد از اصولگراها 4، 5 نفر نشستهاند و از اصلاح طلبان چند نفر حضور دارند که اين مسئله نشانه شکست قطعي اصولگرايان و اصلاح طلبان است.
وي ادامه داد: اين دو گروه امروز بايد تکليف ما را مشخص کنند آيا اين آيه از سوره مبارکه مومنون نفي احزاب است يا خير؟ اگر نفي احزاب است آقايان بگوييند که ما نيستيم اگر هست بگويند چه گروهي هستند.
اين کانديداي يازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري اظهار داشت: من يک سوال مشخص از آقاي عارف دارم و اميدوارم پاسخ دهند گروهي آمدند و بر دو کشور حکومت کردند و رفتند و دبیر کل اين حزب در انتهای کار گفت قانون اساسی حزب اصلاح طلب منشور سازمان ملل است. آیا رویمان میشود در کشور هنوز بگوییم که اصلاح طلبیم. آيا واقعا ما توانمندي اين را داريم اگر رای و دولت دارید نوش جانتان، ما به اين مسايل کاري نداريم اما اینکه اصلاح طلب تحت این عناوین بخواهد به میدان بیاید با ایراد به بقيه، نیروی انتظامی و ... بخواهد حکومت کند، دوباره عدهای از رهبری حزب عبور میکنند.
وي ادامه داد: حرفهاي دکتر عارف ناشي از اين است که هم اصلاحطلب هستند و هم با اسامي که ميآورند نشان ميدهند از آن اسامي ميخواهند قرض بگيرند از مردم تا به ايشان راي دهند، البته اين حق ايشان است و من در اين زمينه حرفي ندارم اما بايستي گروههای اصلاحطلب و اصولگرا وضع خود را با متن مردم مشخص کنند. متن انقلاب سرجايش است، متن انقلاب بر مشروطه است متن انقلاب در ملي کردن صنعت نفت، 22 بهمن، جنگ و مبارزه با خارجيهاست اينها حاشيه هستند و باز ميگويند ما متن هستيم. باشد مسئلهاي نيست بياييد اما بدانيد که اتفاقاتي افتاده است که متن انقلاب زماني 98.2 درصد آرا را داشته است امروز بايست کلي هزينه کند تا مردم به پاي صندوقهاي راي بيايند تا آيا راي دهند يا راي ندهند. غير از اين دو گروه چه کسي متن انقلاب را از صحنه دور کرده است.ولایتی ادامه داد: انسجام داخلی و تعامل سازنده و فزاینده با جهان باید به طوری باشد که کشور را به سمت سازندگی بیشتر و به سمت برخورد اصلاحطلبانه با مسائل مبتلابه کشور اداره کرد.
وي افزود: براساس اصول عزت، حکمت و مصلحت باید رابطه خود را با دنیا تقویت کنیم. اگر من رئيسجمهور شوم تعامل سازنده و فزايندهاي با کشورهاي جهان برقرار خواهم کرد من همه مسئولیت سیاست خارجی را میپذیرم و در چارچوب نظام و خطوط کلی رهبری، سیاست نظام را در روابط بینالمللی اعمال خواهم کرد.
اين کانديداي يازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري اظهار داشت: رابطه با چند کشور محدود آفريقايي و آمریکای لاتین خوب است اما آوردهای برای نظام ندارد بلکه باید به خارج از کشور سفر کرد و رفت و رفت و آمد سران ساير کشورها را به داخل ايران تسهیل کرد.
وي ادامه داد: روابط باید طوری باشد که عزت مردم ایران
حفظ شود. گذرنامه مردم ايران نباید طوری باشد که وقتي در جايي بازرسی
میشوند مورد احترام قرار نگیرند. امروز متاسفانه برخورد کنسولی با مردم
کشورمان در خارج از کشور خوب نیست و بايد تصوير کشور خودمان را به انظار
ديگران بهبود ببخشيم.
حدادعادل: کسی را که خواب است میشود بیدار کرد ولی کسی
که خود را به خواب زده را نميتوان بيدار کرد
غلامعلي حداد عادل در ادامه اظهار داشت: بنده اختلاف نظری با آقای ولایتی دارم و آن اینکه من حل مسئله هستهای را سخت تر از قرارداد آتش بس جنگ میدانم چرا که مسئله هستهای اصلا وجود خارجی ندارد و ما از سوي دشمن متهم به ساخت بمب هستيم اما دشمن میداند چنين چيزي نيست.
وي افزود: کسی را که خواب است میشود بیدار کرد ولی کسی که خود را به خواب زده را نميتوان بيدار کرد. نباید مسئله امروز را مقایسه کرد با مساله 20 سال پیش مقایسه کرد. البته من منکر اين نيستم که هر چه که توانايي در حوزه ديپلماسي بيشتر باشد بهتر است.
حداد عادل خطاب به ولایتی گفت: شما که در متن بیداری اسلامی هستید، 20 سال پیش در اثر انقلاب خطری برای سلطه جهانی به نام بیداری اسلامی بوجود نیامده بود. امروز در اثر افزایش قدرت ما دشمنی با ما بیشتر شده و اين مسئله مشکلتر است.
وي در ادامه خطاب به عارف گفت: آقاي عارف اظهار داشت که اصولگرایان در 7 سال گذشته جلوی احمدینژاد نایستادند. من سعیم این بود اگر احمدینژاد کار درستی انجام داد، بگویم درست است و اگر قانون شکنی کرد جلویش ایستادم. کارنامهام در مجلس گواه این است، چرا که وقتي احمدينژاد قانون مصوب را اجرا نکرد بنده محکم ايستادم و از حق ملت دفاع کردم و تاوانش را هم دادم و یک لحظه هم پشیمان نیستم.
حداد عادل در ادامه از عارف پرسيد: از شما سوال میکنم آن کاندیدایی که آمد و در تبلیغات خود مرتبا دم از قانون میزد و دیگران را دروغگو میدانست و ميگفت نبايد وقتی که انتخابات انجام شد همان روز جمعه که هنوز در صندوقها باز نشده بود خبرنگاران خارجی را دعوت کرد و گفت من رئیسجمهور شدم آيا خلاف قانون بین بود یا خیر؟ آیا با اين کار طرفداران خودشان را تحريک نکردند و زمینه فتنه و آشوب را فراهم نکردند؟
وي افزود: آيا بعد از اين که تهمت تقلب به نظام را زدند رهبري در نماز جمعه فرمودند که نظام اهل تقلب در انتخابات نیست، سوالم اين است چرا جنابعالی سکوت کردید؟ مگر اگر از حق دفاع میکردید و میگفتید تقلب نشده است یا واقعا اگر تلقب شده است استدلال میکردید و به دوستتان که مورد حمايت خاتمي بود میگفتید که نباید قبل از باز شدن در صندوق بگویید رئیس جمهورم؟ چه عیبی داشت اگر سکوت نمیکردید و حقایق را میگفتید؟ بنده سکوت نکردم و همه حرفها را زدم و الان نيز ميزنم.
جليلي: اگر منافعمان با کساني تعارض داشته باشد باید از حقوقمان دفاع کنیم
"سعيد جلیلی" خطاب به ولايتي اظهار داشت: شما آنروز هم فرمودید من با دنیا آشتی خواهم کرد و قهر نباشیم. من اين نکته را متوجه نميشوم چرا که در بحث روابط بینالملل قهر و آشتی مثل مسائل فردی نیست. بلکه بحث منافع است اگر منافعمان با کساني تعارض داشته باشد باید از حقوقمان دفاع کنیم.
وي ادامه داد: آيا الان که از مردم بحرین دفاع میکنیم به معنای قهر با دولت بحرين است؟ در دوران 16 سال شما مسئولیت برخی کارها انجام شد که اگر مسئوليتش را بپذيريد خيلي خوب است. یکی از آنها گفتگوهای انتقادی شما طي چند سال با اروپاست. که 7 دور گفتگوهاي انتقادي بود که بعد از موضوع جنگ اول خلیج فارس مطرح شده بود.
جلیلی ادامه داد: آنها در بیانیه 1992 گفتند که گفتگوها باید انتقادی باشد، ما شروع کنيم با اين بحث که بيانگر نگرانيها درباره رفتار ايران باشد و خواستار بهبود وضعيت در بسياري از زمينهها از جمله حقوق بشر، حکم اعدام عليه سلمان رشدی و تروريسم باشد.
وي افزود: بعد از 7 دور گفتگوها در سال 1997 حکمي را عليه هاشمي صادر کردند و بيانيه دادند و گفتند ملاقاتهاي دو جانبه رسمي در سطح وزیران با ایران و يا از ايران تعلیق میشود و در شرايط کنوني هيچ مبنايي براي تداوم گفتگوها وجود ندارد.
اين کانديداي يازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري افزود: قضاياي 598 بعد از حمله صدام به کويت بود که هيچ کس در آن مقطع مدافع عراق نبود و آيا ما قبل از آن ما توانستيم حتي يک نفر را آزاد کنيم هر چند من منکر تلاشهاي دوستان نيستم اما اين که بياييم بگوييم من اين کارها را کردهام درست نيست بلکه حاصل تلاش هشت سال رزمندگان است.
وي افزود: ما از فرصتهاي پيش آمده در آن موقع مانند فروپاشي اتحاد جماهير شوروي و حمله صدام به کويت چه استفادههاي حداکثري کردهايم؟
قاليباف: بحث توان و قدرت ملی ما در حوزه
اقتصاد و سیاست و نظامی است
در ادامه "محمد باقر قاليباف" اظهار داشت: بحث توان و قدرت ملی ما در حوزه اقتصاد و سیاست و نظامی است. اقتصاد با نظامي رابطه مستقيم دارد. يعني اگر اقتصاد قوي داشته باشيم ميتوانيم قدرت نظامي بالايي هم داشته باشيم ولي رابطه بین رزمندگان و حرکتهای نظامی با سياست رابطه دوطرفه است.
وي خطاب به ولايتي گفت: بنده معتقدم در دوره مدیریت جنابعالی به مدت 16 سال همیشه یکطرفه از ظرفیت رزمندگان و ایثارگریها به نفع سیاست خارجی استفاده کردید ولی هیچوقت سياست خارجي به کمک رزمندگان نيامد.
قاليباف تصريح کرد: من شنيدهام شما گفتید درغیرمتعهدها کاري کردم که فلان کار در بغداد نيفتاد اما اين تلاش رزمندگان بود که جانشان را گذاشتند و ربطي به ديپلماسي ندارد، بلکه ايثارگري آنهاست.
وي افزود: شما گفتید اين قدر رابطه نزديک با ميتران داريد که مينشينيد با هم قهوه میخوردید، زمانی که شما با ميتران قهوه میخوردید ما در جبهه داشتیم موشکهاي ميراژه ميتران را ميخورديم اگر آن جا حوزه نفوذ بود جلويشان را ميگرفتيد تا ما را نزنند يا در رابطه با 598 چرا حتي نتوانستيد يک مذاکره با عراق بکنيد و به نظر من سياست خارجي آن دوران حتي در حوزه ديپلماسي اقتصادي فعال نبود بااين که شما ظرفيتهاي کشور را ميدانستيد ازاين ظرفيتها استفاده نکرديد.
"محمدرضا عارف" افزود: حرفی ندارم.
"سيد محمد غرضي" خطاب به ولايتي گفت: من و شما با هم وارد دولت شدیم و دوران سخت جنگ را گذرانديم و کشور هم اداره شد و دستاوردهاي عظيم نصيب کشور شد که البته رزمندگان و دولت و ملت سهم دارند. این دوره جنگ باعث شد منطقه با جنگ آشنا شود.
وي افزود: مردم سوريه و لبنان، عراق، افغانستان، پاکستان با جنگ آشنا شدند و ادامه اين کار باعث شد که باتوجه به رفتارهاي آمريکا کم کم منطقه باز شد لذا سوال من از شما اين است که موقعي که آمريکا بر همه اين مناطق مسلط بود الان ما هم بخش وسيعي از اين قدرت سياسي را همراه داريم آيا قدرت سياسي ما افزون است؟ يا قدرت سياسي آمريکا!
اين کانديداي يازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري خطاب به ولايتي اظهار داشت: طرفداران آمريکا و آنهايي که درايران هستند دارند اين بحث را مطرح ميکنند که اگر پاي صندوقهاي راي نرويد قدرت سياسي ايران کم ميشود شما به عنوان يک شخصيتي که ميتوانيد بيان کنيد که اگر قدرت سياسي ما افزونتر از آمريکاست به کساني که ميگويند اگر پاي صندوقهاي راي نميروند که قدرت سياسي کم نشود بايد توجه کنيد که ما در يک مجموعه وسيعي زندگي ميکنيم و پاي صندوق نرفتن اين4 تا آدم تاثيري در قدرت سياسي ما نخواهد داشت."سيد محمد غرضي" در ادامه این مناظره اظهار داشت: سیاست خارجی انعکاس استعداد داخلی است و یعنی این که اگر استعداد داخلی افرایش پیدا کند سیاست خارجی درست میشود.
وی در ادامه افزود: اگر شبکه برق، گاز، آب نداشته باشیم سیاست خارجی بر مباحث دیگری است، من تمام عمرم را صرف این کارها کردم یعنی دائما به دنبال این بودم که کاری انجام شود که الحمدالله خیلی خوب اثر کرد و اگر مردم نیز به من رای دهند، برنامه ام بر انسجام داخلی است.
وی افزود: بحثی مطرح میکنند در ارتباط با اقوام که من اعلام کردم که اگر شما به من رای بدهید هر استانی را می گویم مردم استاندارش را خودش انتخاب کند و این تحول بسیار بزرگی است و باید این قبول کنیم و از همکارانم خواهش می کنم به این مسئله رای بدهند و یک قدم کشور را به جلو ببریم.
وی ادامه داد: این که 33 استان ظرف این 30 سال تعیین شدند و هر سال 10 استاندارعوض شدند، درست نیست.
وی نسبت به تذکر مجری در ارتباط با اتمام وقت گفت: می خواستم در ارتباط با اماکن و قهوه خانه هم بگویم اما وقت تمام شد پس التماس دعا.
قاليباف:
قاليباف در جمع بندی صحبتهای خود در پایان بخش اول بیان کرد: در حوزه سیاست خارجی معتقدم انسجام داخلی اساس کار ما است و همچنین همبستگی ملی را در دستور کار قرار بدهیم و ما چه بخواهیم مقاومت یا مذاکره کنیم، نیازمند این هستیم که در حوزه دیپلماسی وقتی بین دو دولت، دو نگاه و دو تفکر با هم حرف میزنیم مبنا و جنس بحث قدرت است لذا هر چه توان ملی و قدرت ملی بالاتر رود به طور حتم در حوزه دیپلماسی قوی تر هستیم.
وی در ادامه افزود: البته یک دیپلماسی می تواند توان دیپلماسی ما را گسترش دهد به شرط آن که ما از آن به درستی استفاده کنیم.
قاليباف در ادامه تاکید کرد: ملت ما در تاریخ نشان داده هیچ وقت عزت خود را فدای اقتصاد و مسائل مادی نکرده است.
در ادامه این برنامه حداد عادل بیان کرد: بنده میخواهم تاکید کنم بر اینکه در انتخابات نه خودم باید سیاه نمایی کنم و نه هیچ کاندیدای دیگر باید این کار را بکند و این که دوران فعلی اسمش را بگذاریم زمستان و قول بدهیم که بهار میآید و در این زمبستان صحبت از ناامیدی بکنیم به نظر جفا به ملت و انقلاب است.
وی تاید کرد: ما مشکلات داریم اما دستاورد زیادی مثل غنی سازی اورانیوم، رتبه برتر علمی، پیشرفت های منطقهای داشتهایم. در پایان سخنانش این که آقای روحانی میگویند اگر سانتریفیوژ نچرخد، بهتر است یا کارخانهها من کی گویم مسالئه سانتریفوژ نیست بلکه مساله استقلال است.
همچنين روحانی در وقت اختصاص یافته بیان کرد: فکر میکنم باید به گونهاي کشور را اداره کنیم که همه چیز را ببنیم و استفلال زمانی که همه کارخانههای ما از کار افتاده بود آن زمان هم مطرح بود وقتی که مردم در زندگی روزمره خود دچار مشکل شده اند بحث عزت پیش میآید.
وی گفت: ما اگر میخواهیم مسائل کشور را حل کنیم، باید کشور را بشناسیم منافع ملی را ببنیم نمیشود، که یک ساختمان را نگاه کرد و گفت همه چیز همین ساختمان است و به اعتقاد من مسائل قابل جمع است.
روحانی اظهار داشت: من گفتم سانتریفیوژ خیلی خوب است که بچرخد اما به شرط آن که زندگی مردم، کارخانهها و صنعت نمیچرخد و معتقدم که این کار شدنی است و آن هاکه هر چه پیش بینی کردن عکس آن پیش آمدند گفتند شورای امنیت قطعنامه، تحریم، در کار نیست و هر روز جشن گرفتند که مسائل هستهای حل و نهایی شده است باید بدانند که نتوانستند مسائل بین الملی را درست تشخیص دهند و بشناسند که شرایط امروز ما شرایط حساسی است.
وی در ادامه گفت: کسانی که دنیا را می شناسند و می توانند از طریق مذاکره و منطظق با شناخت جهان مسائل را جلل کنند باید دیپلماسی هسته ای را در دست بگیرند و حل کنند ما اکنون در شرایطی نیستیم که بگوییم مسائل حل نمی شود.
روحانی تاکید کرد: حل مسائل بین المللی این است که قدرت ملی داخلی را تقویت کنیم وقتی این قدرت ملی تقویت می شود که دولت ما یک دولت فراجناحی باشد و بتوانیم از همه نیرویهای متخصص و کارشناس استفاده کنیم.
وی اظهار داشت: قدرت ملی زمانی به وقوع میپیوندد که آزادی بیان به همه مردم بدهیم و آزادی است که میتواند قدرت ملی برای ما بیافریند. قدرت ملی زمانی به وقوع میپیونند که مردم بتوانند در همه زمینهها بتوانند حضور فعال و مشارکت داشته باشند.
روحانی ادامه داد: باید قدرت ملی خود را بسازیم و با تدبیر با دنیا مذاکره کنیم و مسائل حل و فصل کنیم لذا مگر این کار قبلاً نشده مگر کشور از تحریم، جنگ نجات داده نشده ، مگر فرصت برای دانشمند ان ایجاد نشده تا فناوری هسته ای را کامل کنند و این مسائل یک بار تجربه شده و ما می توانیم عیناً آن را تکرار کنیم و فرصت لازم را ایجاد کنیم.
وی عنوان کرد: البته فرصت لازم با مذاکره واقعی ایجاد میشود، با اعلام مواضع کار پیش نمیرود این که ما مدام برویم مقاله بخوانیم کار پیش می نمی رود باید بدانیم مساله چیست و چه راه حلی دارد و راه حل اول و دوم چه چیزی است و از این طریق است که می توانیم مسائل را به حل و فصل نهایی برسانیم و این در صورتی است که مساله را شناخته باشیبم و راه حل آک را با استفاده از کارشناس و دیلمات لازم به کار بگیریم نه افرادی که تجربه لازم را ندارند.
وی خاطر نشان کردمک به اعتقاد من سیاست خارجی همشه برای ما مهم بوده و امروز به خاطر شرایط خاص و ویزه از همهیشه مهم ت راست.و باید افرادی در این کشور حکومت را درست بگیرند که بتواند هماهنگی لازم برای حل مسائل هسته ای و سایر مسائل سیاست خارجی به کار گیرند تا مشکل مردم حل شود.
رضايي: اکثر دوستان ما در
گذشته ماندهاند.
"محسن رضايي" در صحبتهای پایانی قسمت اول مناظره اظهار داشت: در این جلسه چند نتیجه میگیرم، سه نفر از دوستان که قبلاً با هم ائتلاف کردند، مشخص شد که اختلاف نظرهای جدی دارند و دوم این که اکثر دوستان ما در گذشته ماندهاند.
وی افزود: از گذشت درس گرفتن خوب است اما با توجه به این که شرایط کشور به کلی تغییر کرده و حتی نسبت به سال 88 نیز تغییراتی داشته است باید گفت ماندن در مسائل گذشته جز این که وقت مردم را بگیرد چیز دیگری نیست و ما به این نقطه برمی گردیم که باید مقطع جدیدی داشته باشیم و طراحی و پی ریزی کنیم وآن این است که سیاست خارجی و داخلی ما باید هدفمند باشد.
وی تصریح برنامه خود بیان کرد: دو هدف جدی را دنبال می کنم که بهبود زندگی مردم و گسترش نفود فرهنگی و سیاسی ایران در کنار این گسترس بهبود زندگی باید اجرا شود ما در سیاست مانند حزب الله لبنان موفق بوده ایم.
رضايي افزود : ارتباط ما با اروپا و روسیه کجاست؟ همچنین با کشورهای دیگر چه ارتباطی داریم البته روابطي درست شده اما قادر نیست ما را به عنوان یک بازیگر حتی منطقه در منطقه جا بیاندازد، یعنی اگر این 3 – 4 کشور که از آثار جنگ و دفاع مقدس مانده اند ارتباط نداشته باشیم، ارتباط دیگری نداریم بنابراین اگر بحث جهادی سیاست خارجی را از ایران جدا کنیم ارتباطی باقی نمیماند.
وی گفت: مساله دیگر این است که باید مساله هستهای از این حالت فرسایشی بیرون بیاوریم و این که ما مرتباً میرویم، مذاکره می کنيم و آقای ولایتی میگوید فلسفه و آقای جلیلی بیان میکند فکر و اندیشه، کاری به این ها نداریم ما نقد می کنيم و آن این است که باید مذاکره زودتر به نتجیه برسد.
وی با بیان این که مذاکره باید رزودتر به نتیجه برسد اظهار داشت ما نباید وقت نظام و ملت ایران را بگیریم آن ها دارند از ما زمان می گیرند تا اثر تحریم ها بر ایران بیشتر شود و ما اسم این را می گذاریم مقاومت.
رضايي تصریح کرد: معلوم است که طرفهای مذاکره و عاملات آمریکا میآیند و به انگلیس میگویند که چه کار کنند و این به خاطر این است که ماکره به تنهایی کافی نیست.
وي عنوان کرد: آقای جلیلی به درستی جواب نداد و اگر مذاکرات بخواهد به دور دوم و چندم مذاکرات بخواهد برود با توجه به این که آن ها به تحریم های اقتصادی داخلی کشور امیدوار شدند و این سوال را جواب نداند که در بغداد ما می توانستیم از لحاظ این که اوباما برای انتخابات آماده می شد حداقل امتیازی را بگیریم و فرصت بغداد فرصت خوبی بود و این نشانده وجود اشکالات تاکتیتی وحود دارد که باید صادقانه بنشیندم و حل و فصل کنیمو.
وی گفت: زحماتی کشیده در همه دولت ها، این اقدامات بوده و ما نباید سیاه نمایی کنیم و ما می خواهیم سیاه زدایی کنیم و می خواهیم بدانیم که اشکالاتمان کجا بوده تنها در دولت آینده آن ها را برطرف کنیم.
وی در پایان گفت":همان طور که رسول خدا گفت: صداقت ابزارکار ماست.
عارف: من
خود را نسبت به مطالبات به حق مردم متعهد میدانم
رضايي اظهار داشت: بيداري اسلامي از دستاوردهاي بزرگ انقلاب اسلامي ايران است ابتدا اثر صدور انقلاب ما به عراق، سوريه و لبنان رسيد و بعد از طريق ارتباطي که حماسيها درلبنان با حزب الله گرفتهاند به مصر و جاهاي ديگر متصل شد و بعد در اثر فعاليتهاي ديگر وپايداري کشورمان موج بزرگي ايجاد شد؛ مشکلي که در حال حاضر بيداري اسلامي دارد اين است که تمام سيستمهاي جاسوسي و تبليغاتي بسيج شدهاند که آن را از ارتباط با کشورمان بازبدارند.
اين کانديداي يازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري تصريح کرد:دقت عمل ما بسيار مهم است ما مسئله سوريه را جدي ميگيريم ؛سوريه يک نقطه ضعف شده که تلاش ميکنند از اين طريق ارتباط بيداري اسلامي را با ما کاهش بدهند. طرحي ما و دوستانمان از آن جايي که از جزييات اين مسائل از ابتداي انقلاب تاکنون آشنا هستيم و ميدانيم که بايد به چه صورتي اين فرمان را بچرخانيم؛ ان شالله هم بيداري اسلامي به ايران وصل باشد و هم ما از آن ناحيه تهديد نشويم دليلي ندارد که حمايتهاي ما از يک جريان به جاي اين که برايمان فرصت باشد تهديد بشود؛در حال حاضر اين مسئله افتخار ما است که در ساحل مديترانه بعد از 2هزار و چند سال هستيم. آقاي "حسنين هيکل"گفته بود که شما برويد خدا را شکر کنيد چون بعد از دو هزار و خردهاي سال پاي ايرانيان به سواحل مديترانه رسيده است و همين هم ميتواند تهديدات جدي براي ما باشد که ما از فرصت آن استفاده خواهيم کرد و اجازه نميدهيم تهديد اين ارتباط به سمت ما بيايد.
مجري خطاب به غرضي گفت: سوال مشخص اين است که قبل از هستهاي هم تحريمها بوده ،چرا ما فکرميکنيم که تحريمها به دليل هستهاي است؟
وي ادامه داد: تحريمها اثر نکرد قبلا تحريمها هم بوده
و من هم در تحريم زندگي کردهام ،ما 10سال فراري بوديم و در تحريم بوديم
؛انقلاب شد ما اسير شديم و مجددا تحريم شديم. جنگ بود ميزدند و ميکشتند و
آقاي دکتر ولايتي هم همه اينها را ميداند. بنده با تحريم زندگي کردهام
يعني زماني که به دنيا آمديم در تحريم بوديم و انصافا بنده خدمت شما عرض
ميکنم که بازي هاي سياسي بتواند بر موازين اسلامي ما و استعداد کشور اثر
کند و بخواهد کارها را متوقف کند ما عين سحره با آنان برخورد خواهيم کرد.
اين کانديداي يازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري ادامه داد: بنده عرض کردم که ما 4 ميليون نفر ايراني در خارج از کشور داريم که اگر ارتباط خوب و صميمانهاي با آنها داشته باشيم؛ ميتوانند سفراي فرهنگي ما باشد.معادلات فرهنگي به خصوص از طريق تسهيلات گردشگري سعي کنيم نخبگان کشورهاي مختلف را به ايران بياوريم حتي اگر در اين بخش يارانهها هم بدهيم تجربه نشان داده که هر خارجي که به ايران آمده هنگامي که به کشور خود بازگشته سفير فرهنگي ما بوده است و ما بايد از اين ظرفيت استفاده کنيم که متاسفانه کمتر استفاده کردهايم.
وي افزود: ما ميتوانيم از ديپلماسي فرهنگي، هنر، ورزش،
رسانه و غيره براي رساندن پيام صلحمان به دنيا کمک بگيريم که اگر اين
تلاشها را انجام دهيم ميتوانيم ايران هراسي را به ايران دوستي تبديل
کنيم؛ ما درداخل کشور اشخاص برجستهاي داريم که ميتوانند پيام آوران صلح و
دوستي ما به کشورهاي دنيا باشند آقاي "خاتمي" که مبتکر "گفتگوي تمدنها
"بود، نفوذ خوبي در دنيا دارد؛ جناب آقاي هاشمي نفوذ خوبي در کشورهاي
اسلامي دارد و بزرگان ديگري که ما ميتوانيم از آنان براي ارتقاي سطح
فرهنگيمان و برخلاف استکبار که ميخواهد ما را جنگجو تلقي کند استفاده
کنيم و بتوانيم با دنيا رابطه خوبي را برقرار کنيم.
وي افزود: با نقد نقادان يک نوع ارزيابي صورت ميگيرد که موجب ميشود مادر سيکل تصحيح امور قرار بگيريم؛ يعني کاري تصميم سازي شده و به مرحله اجرا رفته و ما آن را دقت و نقادي ميکنيم و بعد راه حل ميدهيم و اين يک نقد سازنده است.
وي ادامه داد:سياه نمايي معنايش اين است که اگر نقص کوچکي وجود دارد آن را چند برابر کنيم و واقعيت را به مردم معرفي نکنيم گاهي اوقات واقعيتهايي در جامعه است که واقعا تلخ هستند ؛گاهي اوقات واقعا هوا سرد است و حالا آقاي حدادعادل هم ميگويد، واقعا مردم در مسائل اقتصادي زندگي شان سرد است ،واقعا جوانان در آزاديها زندگيشان سرد است واقعا در زندگي خصوصي مردم دخالتهاي ناروا زندگيشان را سخت کرده است و اين سياه نمايي نيست؛ بلکه واقعيت است و ما بايد واقعيتها را به اندازه بگوييم و بيشتر نگوييم."سيد محمد غرضي" در پاسخ به سوالی مبنی بر این که با توجه به این ضرورت تامین آزادی فردی و اجتماعی مقرر در قانون اساسی به نظر شما حدود و مرزهای این آزادی چیست و چه تفاوتی از نظر جناب عالی میان آزادی در جامعه اسلامی و آزادی در جامعه غربی و سکولار وجود دارد؟ بیان کرد: در جامعه اسلامی آزادی متفاوت از جوامع دیگپر تعریف میشود، در جوامع دیگر وقتی آزادی تعریف میشود انبعاث پیدا میکند از نیازهای غریضی اما جامعه اسلامی، آزادی در نیازهای روحی و روانی انسان تعریف می شود تا این که بتواند زندگی بهتری را تامین کند.
وی در ادامه گفت: اگر آزادی باعث ضرر به خویش یا غیر شود خودبخود منتفی می شود. آزادی در اسلام وسیع است. وقتی در کشورهای غربی معنی آزادی را می بینید، مثلا آزادی صحبت و روزنامه هست، حد اینها به تعداد آدمی است که جذب می کند و به شدت مورد تعرض امروز جوامع است و آزادی اسلامی مورد تعرض نیست.
غرضي در پاسخ به این سوال که امروز جمهوری اسلامی تبدیل به قدرت
جهانی شده دولت شما چه برنامه ای برای استفاده از ظرفیتهای راهبردی نظام
از جمله ریاست بر جنبش عدم تعهد و قدرت در منطقه و نفوذ در آمریکای لاتین
دارد؟ گفت: در حوزه سیاست خارجی اینکه امروز فرصت و ظرفیتهای بزرگی هست شکی
نیست.
وي افزود: موقعیت جغرافیای ما این فرصت را فراهم کرده که از دیپلماسی اقتصادی استفاده کنیم. تقویت در داخل با همکاری در کشورهای همسایه و منطقه گرایی موضوع جدی ماست. در منطقه ظرفیت بزرگی داریم. خاورمیانه و شمال آفریقا از مناطق تاثیرگذار در معادلات جهانی است و هیچ منطقه ای حساس تر از خاورمیانه نیست. جنبش غیرمتعهدها که اتفاق خوبی در این دوره افتاد و دبیرخانه برایش درست شد، میتواند دولت بعدی از ظرفیت این بیش از 100 کشور استفاده کند. البته باید در حوزه های دور مثل آمریکای جنوبی ارتباط داشته باشیم ولی مزیت ما در منطقه گرایی است. فرصت ژئوپلتیک آمریکای جنوبی مثل منطقه ما نیست.
روحاني: ولایت فقیه جایگاه رفیعی دارد اما جایگاه
جمهوریت هم بالاست
"حسن روحانی" در پاسخ به این سوال که از نظر شما مهمترین میراث امام چیست و
چگونه از این ظرفیت عظیم برای تحقق برنامههای دولت خود استفاده میکنید؟
گفت: مهمترین میراث امام جمهوری اسلامی ایران و نظام هست. امام البته عزت و
استقلال و آزادی و سربلندی ایران و فقه حکومتی را هم به یادگار گذاشتند
اما مهمترین میراث جمهوری اسلامی است. خیلی مهم است که هم به جمهوریت تکیه
کنیم و هم به اسلامیت. امروز برخی فکر میکنند جمهوری اسلامی یعنی تنها
جمهوریت. یا تنها ولایت فقیه. ولایت فقیه جایگاه رفیعی دارد اما جایگاه
جمهوریت هم بالاست. در نظام اسلامی ایران تمام امور طبق اصل 6 قانون اساسی
بر مبنای آرای مردم است و اداره کشور طبق رای مردم است. امام میخواست هم
جمهوریت حفظ شود و هم اسلامیت. انتخابات 24 خرداد شوراها و ریاست جمهوری
مظهر جمهوریت و مردمسالاری دینی است. امام بر مساله وحدت هم بسیار و بسیار
تکیه میکردند. وحدت داخلی که اساس قدرت ما را تشکیل میدهد.
امروز علما و مراجع و دانشگاه ها میتوانند با تلاش مضاعف کاری کنند وحدت کلمه مدنظر امام بهتر تحقق پیدا کند.
ولايتي: اختیارات رئیس جمهور در قانون بسیار وسیع است
"علي اکبر ولایتی" در پاسخ به این سوال که آیا اختیارات ریاست جمهوری در قانون اساسی
با شعارهای انتخاباتی و وعدههایی که دادید تناسب دارد؟ گفت: چند بار توسط
برخی از روسای قبلی این بحث مطرح شده که این اختیارات کافی نیست که این حرف
درست نیست و اختیارات ریاست جمهوری مطرح در قانون اساسی کافی است و در
چارچوب این اختیارات میتوان قوه مجریه را اداره و مدیریت کرد.
وی
افزود: اگر کسی ادعا میکند که این اختیارات کافی نیست به دلیل این است که
به دنبال بهانه و مستمسکی است برای عدم فعالیت و یا بدکار کردنشان.
ولایتی گفت: اختیارات رئیس جمهور در قانون بسیار وسیع است و با توجه به قانون
اساسی قبلی و اصلاحیه قانون جدید این اختیارات ترکیبی از رئیسجمهوری و
نخست وزیری سابق است.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری اظهار
داشت: بیش از 90 درصد اختیارات کشور و فعالیتهایی که باید در آن صورت گیرد
در اختیار دولت است و پول و امکانات برای اجرا نیز در اختیار دارند و حتی
در زمان احساس کمبود نیز میتوانند طی لایحهای در مجلس درخواست تصویب
قانون کنند.
وی ادامه داد: اگر بنای ما برای تعامل بین قوا باشد
ما باید از همین ابتدا و در انتخاب وزرا نیز با مجلس به طور کامل هماهنگ
باشیم و تمام وعدههایی که دادم منطبق با اختیارات ریاست جمهوری در قانون
اساسی است.
حدادعادل: استقلال اولین کلمه، اولین شعار ایران در انقلاب اسلامی ایران بوده
است
"غلامعلي حداد عادل" در پاسخ به این سوال که استقلال جمهوری
اسلامی به معنای واقعی کلمه و جلوگیری از هرگونه دخالت خارجی در اداره کشور
از جمله دستاوردهای ارزشمند انقلاب اسلامی است، در صورت تداوم فشارهای
نظام سلطه و یا ایجاد محدودیتهای جدید برای مدیریت اجرایی کشور تا چه
اندازه حاضرید حافظ مرزهای این استقلال باشید؟ اظهار داشت: کشور ایران
کشوری کهن است و ما 7هزار سال است که در این قطعه از جهان خوش نشسته و خوش
درخشیدهایم.
وی افزود: ایران کشوری است که هر کس تاریخ تمدن
جهان باستان را به هر زبانی که بخواهد بخواند فصلهای اولیه آنرا باید با
تمدن ایران آغاز کند و این نشان میدهد مردم این کشور در دفاع از سرزمین و
استقلال خود غیرتمند بودند و در طول تاریخ نیز نشان دادند؛مانند نهضت
مشروطه، نهضت ملی شدن صنعت نفت و انقلاب اسلامی.
حداد عادل اظهار
داشت: استقلال اولین کلمه، اولین شعار ایران در انقلاب اسلامی ایران بوده
است و مردم شعار استقلال،آزادی،جمهوری اسلامی را سر دادند و این نشان
میدهد که ملت ایران نسبت به استقلال خود حساس هستند، هم در بیرون راندن
مزدوران بیگانه از کشور استقلال را نشان دادند و هم در کوتاه کردن دست
مزدوران و هم در جنگ تحمیلی.
وی ادامه داد:همه ملت ایران نشان
دادند که بر سر استقلال ایران با هیچ قدرتی معامله نمیکنند، فشار بیشتر هم
بشود مردم ایران عزتمندانه تلاش خواهند کرد و ما با کشاورزی،صنعت، تولید،
مدیریت، دین و ایمان دست به دست هم خواهیم داد و در دولت آینده از استقلال
کشور مثل چند هزار سال گذشته دفاع خواهیم کرد.
عارف: استقامت دولت موسوی، سازندگی دولت هاشمی، اصلاحطلبی دولت
خاتمی و پشتکار و فعالیت دولت احمدینژاد را مبنای کارم قرار خواهم داد
"محمدرضا عارف" در پاسخ به
این سوال که راهکار شما برای بکارگیری تجربیات و استفاده از دستاوردهای
دولتهای قبلی چیست؟ تصریح کرد: ما اگر پایبند به استفاده از همه ظرفیتها و
تواناییهای کشور و همینطور شایستهسالاری باشیم در دولت خود از نیروهای
دولتهای قبلی نیز استفاده خواهیم کرد.
وی ادامه داد: من به طور
کلی پایداری و استقامت دولت موسوی، سازندگی دولت هاشمی، اصلاحطلبی دولت
خاتمی و پشتکار و فعالیت دولت احمدینژاد را مبنای کارم قرار خواهم داد و
از نیروهای برجسته همه این دولتها استفاده خواهیم کرد.
معاون
اول دولت اصلاحات افزود:استفاده از تجربیات نیروهای دولتهای قبل به معنای
استفاده آنها در کابینه نیست بلکه باید دولت مقتدری داشته باشیم. ما باید
شورای قوی مشاوران را تشکیل دهیم که من در دولت اصلاحات این شورا را تشکیل
داده و من از همه وزرا دعوت کردم.
عارف گفت: برای من افتخاری است
که از 7 کاندیدا و حتی از کاندیداهای احراز صلاحیت نشده و از برنامهها و
تجربیاتشان در دولت استفاده کنم چرا که نگاه هماهنگی و همدلی را برای
اداره کشور در نظر دارم و اینکه عضو کابینه بشوم یا نشوم بستگی به خودشان و
تعامل این عزیزان دارد.
جليلي: 22 خرداد 88 به لحاظ مانور جمهوریت نظام یک اوج در کشور بود
"سعيد جلیلی" در پاسخ به این سوال که شما حماسه 9 دی را چگونه تحلیل میکنید، گفت:این سوال خوبی است و جایش خالی بود.
وی
افزود: 22 خرداد 88 به لحاظ مانور جمهوریت نظام یک اوج در کشور بود چرا که
این اوج توانست قدرت این جمهوریت را به رخ جهان بکشد چرا که مشارکت
گستردهای در سازوکار عالی شکل گرفت.
این کاندیدای انتخابات ریاست
جمهوری اظهار داشت: عدهای در آن دوران خواستند اوج موفقیت ایران را تخریب
کنند و اقداماتی نیز انجام دادند و با کارهای خود دشمنان را امیدوار کردند
چرا که دشمنان فهمیده بودند نظام دارد به اوج میرسد.
جلیلی بیان
داشت: متاسفانه عدهای فتنه بزرگ را به پا کرده و ظلم بزرگی به نظام کردند
که این ظلم به طرفداران آنها نیز میشد چرا که آمده بودند تا در
سازوکارهای سیاسی دیدگاههای خود را دنبال کنند.
وی ادامه داد:
یکی از ویژگیهای نظام ما که متمایز از دیگران است این است که اگر امنیتی
در کشور وجود دارد براساس پشتوانه مردمی است نه ساز و کار پلیسی، چرا که
این ایمان و عدالت است که برای کشور ما امنیت به بار آورده است.
این
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشت:9 دی اوج حضور مردم برای
مقابله با ظلمی بود که به نظام شد و مردم با حضور حماسی خود این فتنه را
خاموش کردند و این یکی از امتیازات نظام سیاسی اسلام است.
رضايي: مردمسالاری دینی را جادهای دوطرفه میبینم
"محسن رضايي" در پاسخ به این سوال که آیا سفرهای استانی را در دولتتان ادامه خواهید داد
یا خیر؟ گفت: قطعا این کار را خواهم کرد اما با شیوه جدید چرا که
مردمسالاری دینی را جادهای دوطرفه میبینم و مردم زینتالمجالس سفرهای
دولتها نیستند که فقط برویم دستی تکان داده و برگردیم.
دبیر مجمع
تشخیص مصلحت نظام افزود: مردم همانطور که در مشارکت،تظاهرات و
راهپیماییها شرکت دارند، حق دارند که مسئولان را مورد سوال قرار دهند و ما
دولتمان را دولت پاسخگویی خواهیم کرد.
وی ادامه داد: من به همه
اقوام ایرانی احترام میگذارم و تبعیضها را رفع خواهم کرد و با برطرف کردن
پارتی، رقابت بین اقوام ایرانی در فرهنگ و اقتصاد را با اختیاری که بین
ایالتها و استانها شکل میدهم ایجاد خواهم کرد؛ از مازنیها، گیلکیها،
آذریها، ترکها، بلوچها، سیستانیها، خراسانیها و ... مثل دوران دفاع
مقدس استفاده میکنم.
رضايي اضافه کرد: ابتدا با کارشناسان، سپس
با کارآفرینان و دانشگاهیان جلسه گذاشته و وقتی به نتیجه قطعی رسیدم به
میدان آمده و در وسط مردم حاضر میشوم چرا که دوستان من میدانند که من تا
اطلاعاتم را کامل نمیکردم هیچ فرمانده لشکری را در جنگ به جلو نمیفرستادم
و در آن دوران سه بار نزدیک بود که اسیر شوم.
این کاندیدای
انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشت: من در عین حال که راهبردی هستم و تشخیص
میدهم که در هر جایی چه کاری باید انجام دهم اما در صحنه عملیات پا به پای
مردم حرکت میکنم و یارانه سبز و 14 طرح اقتصادی من براساس تولید و
سرمایهگذاری است که اینها را دنبال کرده و جوانان را به صحنه میآورم و
آخرین تجربههایم را از ساختن باکریها، خرازیها، قالیباف و جلیلیها به
ملت ایران تقدیم میکنم تا آینده کشور تضمین شود.
غرضي: در جامعه اسلامی، آزادی در نیازهای روحی و
روانی انسان تعریف میشود
"سيد محمد غرضي" در پاسخ به سوالی مبنی بر این که با توجه به این ضرورت تامین آزادی فردی و اجتماعی مقرر در قانون اساسی به نظر شما حدود و مرزهای این آزادی چیست و چه تفاوتی از نظر جناب عالی میان آزادی در جامعه اسلامی و آزادی در جامعه غربی و سکولارم وجود دارد؟ بیان کرد: در جامعه اسلامی آزادی متفاوت از جوامع دیگپر تعریف میشود در جوامع دیگر وقتی آزادی تعریف میشود انبعاث پیدا میکند از نیازهای غریضی اما جامعه اسلامی، آزادی در نیازهای روحی و روانی انسان تعریف می شود تا این که بتواند زندگی بهتری را تامین کند.
غرضي در ادامه گفت: اگر آزادی باعث ضرر به خویش یا غیر شود خودبخود منتفی می شود. آزادی در اسلام وسیع است. وقتی در کشورهای غربی معنی آزادی را می بینید، مثلا آزادی صحبت و روزنامه هست، حد اینها به تعداد آدمی است که جذب می کند و به شدت مورد تعرض امروز جوامع است و آزادی اسلامی مورد تعرض نیست.
قاليباف: باید در حوزههای دور مثل آمریکای جنوبی ارتباط داشته باشیم
قالیباف در پاسخ به این سوال که امروز جمهوری اسلامی تبدیل به قدرت جهانی شده دولت شما چه برنامهای برای استفاده از ظرفیتهای راهبردی نظام از جمله ریاست بر جنبش عدم تعهد و قدرت در منطقه و نفوذ در آمریکای لاتین دارد، گفت: در حوزه سیاست خارجی اینکه امروز فرصت و ظرفیتهای بزرگی هست شکی نیست. موقعیت جغرافیای ما این فرصت را فراهم کرده که از دیپلماسی اقتصادی استفاده کنیم. تقویت در داخل با همکاری در کشورهای همسایه و منطقه گرایی موضوع جدی ماست. در منطقه ظرفیت بزرگی داریم. خاورمیانه و شمال آفریقا از مناطق تاثیرگذار در معادلات جهانی است و هیچ منطقهای حساس تر از خاورمیانه نیست. جنبش غیرمتعهدها که اتفاق خوبی در این دوره افتاد و دبیرخانه برایش درست شد، میتواند دولت بعدی از ظرفیت این بیش از 100 کشور استفاده کند. البته باید در حوزههای دور مثل آمریکای جنوبی ارتباط داشته باشیم ولی مزیت ما در منطقه گرایی است. فرصت ژئوپلتیک آمریکای جنوبی مثل منطقه ما نیست.
روحاني: مهمترین میراث امام(ره) جمهوری اسلامی ایران و نظام هست
"حسن روحانی" در پاسخ به این سوال که از نظر شما مهمترین میراث امام(ره) چیست و
چگونه از این ظرفیت عظیم برای تحقق برنامههای دولت خود استفاده میکنید؟
گفت: مهمترین میراث امام(ره) جمهوری اسلامی ایران و نظام هست. امام البته عزت و
استقلال و آزادی و سربلندی ایران و فقه حکومتی را هم به یادگار گذاشتند
اما مهمترین میراث جمهوری اسلامی است. خیلی مهم است که هم به جمهوریت تکیه
کنیم و هم به اسلامیت.
وي افزود: امروز برخی فکر میکنند جمهوری اسلامی یعنی تنها جمهوریت. یا تنها ولایت فقیه. ولایت فقیه جایگاه رفیعی دارد اما جایگاه جمهوریت هم بالاست. در نظام اسلامی ایران تمام امور طبق اصل 6 قانون اساسی بر مبنای آرای مردم است و اداره کشور طبق رای مردم است. امام میخواست هم جمهوریت حفظ شود و هم اسلامیت. انتخابات 24 خرداد شوراها و ریاست جمهوری مظهر جمهوریت و مردمسالاری دینی است. امام بر مساله وحدت هم بسیار و بسیار تکیه میکردند. وحدت داخلی که اساس قدرت ما را تشکیل میدهد. امروز علما و مراجع و دانشگاه ها میتوانند با تلاش مضاعف کاری کنند وحدت کلمه مدنظر امام بهتر تحقق پیدا کند.
در پایان به کاندیداها فرصت دو دقیقه ای برای بیان آخرین اظهارات خود با مردم داده شد.
"غلامعلي حداد عادل: من در این آخرین فرصت به ملت عزیز ایران عرض میکنم برای انتخابات
رئیس جمهور کشور، ما چند نفر یک قوها و وعدههایی نسبت به آینده دادیم.
آینده را آینده معین میکند ولی یک راه بهتر برای تصمیم گیری این است که به
جای آینده نیامده به گذشته تجربه شده مردم مراجعه کنیم. چرا که گذشته
هرکدام از ما پیش روی شماست و شما با تحقیق در عملکردگذشته ما بهتر
میتوانید تصمیم بگیرید.
وی افزود: نکته دیگر این است که ما بنا به
فرمایشات مقام معظم رهبری نباید قولی دهیم که سال آینده اگر از ما سوال شد
شرمنده مردم باشیم. من سعی کردم هیچ قولی که خارج از اختیارات من باشد
ندهم. من تلاش خواهم کرد با انتخاب همکاران باتقوا، باتدبیر ومتخصص و
باتجربه و با احترام به کرامت آزادی و حقوق همه قشرها که استقلال ایران را
در طول تاریخ حفظ کردند، آرامش را در کشور برقرار کنم و با تعامل با سایر
قوا پرهیز از جنجال و با کار و کار و کار همه توان را صرف استعدادهای کشور
کنم. برای ایرانی آزاد و آباد و اسلامی و مستقل.
"سعيد جلیلی" تصریح کرد: باور
من این است که پشتوانه قدرت، عزت، مقبولیت و کارآمدی ما دو عنصر مهم است.
یکی اسلام ناب و یکی باور داشتن مردم که در جمهوری اسلامی شکل گرفت. این دو
هرچه با سازوکار به هم نزدیک شوند تولید بیشتری از ظرفیتهای عرصههای
قدرت و کارآمدی خواهد کرد.
وی افزود: اگر این باور را داشته باشیم، این
اندیشه و مدل بی بدیل است و نقطه قوت ماست و ما را می تواند وارد مرحله
تمدن سازی اسلامی کند عمیقا باور دارم این اندیشه هم در امنیت و هم در
آزادی کاربرد دارد اینها باید در درون دولت ظهور یابد. انشاءالله دولتی می
تواند در این اندیشه مقتدر باشد که هم مردم را باور داشته، هم اندیشه اسلام
ناب را دولت مقتدر دولتی نیست که سازوکار پلیسی بیشتر داشته باشد. دولت
مقتدر باید مردم را باور داشته باشد و بر مبنای اسلام ناب که ما آن را در
ولایت فقیه میدانیم آن را انجام دهد.
"محمد باقر قاليباف" اظهار داشت: خدا را شاکرم که فرصت یافتم ارتباط بیشتری با مردم از منظر یک نامزد داشته باشم. در این ارتباطات نگرانی های جدی رادر مردم دیدم اما در عین حال شاهد امیدواری های زیادی بودم. به من بیش از گذشته آموخت که از سیاست بازی و اختلاف دوری کنید.
وی در ادامه افزود: اگر در دولت آینده دغدغهای داریم نباید جز
دغدغه مردم چیزی وجود داشته باشد. این روزها ناگزیر بودیم زیاد حرف بزنیم
ولی امیدوارم در دولت آینده مثل کارنامه گذشتهام بیشتر اقدام و کار کنم و
کمتر حرف بزنم.
محمد باقر قاليباف تصریح کرد: به خاطر اعتماد و مشارکت مردم تاکید
بر حقوق ملت را در اولویت کارم میگذارم چرا که از فرهنگ نهج البلاغه را
آموختیم که تا اول حقوق مردم را ندهیم نباید به دنبال حقوق دولت برویم، در
سیاست خارجی ماجراجویی را از حوزه دیپلماسی دور میکنم، نیازمند مدیریت جدی
در این عرصه هستم آن هم نه آنکه در امتداد وضع موجود و نه برگشت به
گذشته باشد. بازگشت به نخبگان به مردم و توجه به تشکل هایی که ریشه مذهبی
دارند جزو برنامههایم است.
"محمدرضا عارف" در سخنان پایانی خود اظهار داشت:
در موقع استراحت به من گفتند دکتر معین و ظریفیان صحبتهای آقای جلیلی را
تکذیب کردند، برخی از مردم انگیزه کافی برای حضور پای صندوق ها ندارند، اما
باید به پای صندوقهای رأی بیایند قهر کردن چرا که رأی دادن به معنای
اعتراض نیست بلکه عقب نشینی است باید مشارکت حداکثری داشت از همه اقشار و
اقوام می خواهم در 24 خرداد به پای صندوق های رای بیایند و به کسی رأی دهند
و در تعیین سرنوشتشان شریک باشید بنابراین از شما می خواهم به کسی رای
دهید که نشان داده می تواند کشور را به خوبی اداره کرده و پاسخگوی مشکلات
باشد و از ظرفیت قانون اساسی برای پیشرفت استفاده کند و از همه نخبگان و
شایستگان استفاده کند و با ایجاد دولتی فراگیر و پاسخگو تعالی و پیشرف کشور
را پیگیری کند.
وی افزود: به کسی رأی دهید که برای پیشرفت و تعالی کشور
تلاش کند و بتواند با رشد و تعالی بتواند یک دولت فراگیر بتواند پیشرفت
کشور را پیگیری کند.
"سيد محمد غرضي" نیز در اظهارات پایانی خود گفت: دولتی که
پایگاه اجتماعی قوی داشته باشد دولتی مقتدر است 55 میلیون صاحب رأی است اگر
همه رأی بدهید 2 اتفاق مهم می افتد. اول عقب نشینی آمریکا و دوم اینکه شما
به کسی که می خواهید رای می دهید.
وی افزود: دولتی که توان اجتماعی پایین
داشته باشد نمیتواند با رشوه و رانت خواری مقابله کند. شعار من توسعه
جمهوریت و اسلامیت است در اسلامیت بیان کردم که اگر دولت دستش را از جیب
فقرا کوتاه کند توسعه جمهوریت شکل می گیرد، بنده قیمت دلار را تثبیت توسعه
جمهوریت تثبیت میکنم، انتخاب استانداران را به رأی مردم می گذارم. در ورزش
و هنر و سینما و رسانه ها که خیلی حقوق پایمال شده است. اگر رای بیاورم
همه اینها را قانونمند کرده و دست رانتخوار را از اینکه عده ای مثلا در
سینما با دولت بسازند و ... را قطع میکنم.
اماکن را انشاءالله سازماندهی
میکنم.
"محسن رضايي" در پایان اظهارات خود تصریح کرد: از شهدا، جانبازان و
ایثارگران و خانوادههای آنها و از ارتش و نیروی انتظامی و بسیج و بخصوص
نیروی انتظامی که متاسفانه در این مناظره تضعیف شد اقشار مختلف مردم تجلیل
میکنم شما خود را برای پیروزی های بزرگ در آینده آماده کنید. (وی در این
قسمت از اظهاراتش نمودار رشد بیکاری و گرانی را نشان داد). آیا با این
وضعیت حق داریم اختلاف و منازعه کنیم؟ ما به این منازعات پایان میدهیم ما
یک خیزش مردم خواهی را راه می اندازیم با محوریت رهبری که همه دور آن جمع
شوند امروز ما باید فداکاری کنیم حتی اگر به ما انتقادی میشود چرا که باید
برای خدا و مردم بگذریم چرا که در غیر این صورت بجایی نخواهیم رسید
بنابراین دفاع از مردم و حقوقی که باید به آن برسد را اصل می گذاریم.
"علي اکبر ولایتی" در
پایان این مناظره گفت: برای اینکه موضوع فعالیتهای سیاسی در جنگ تحمیلی
نادیده گرفته نشود و دوستان ما که در این زمینه زحمت کشیدند، اجرشان ضایع
نشود نکاتی را عرض میکنم.
وی افزود: اولا بنده وزیر امور خارجه
در دوران دفاع مقدس بودم و هر زمان که کابینه به مجلس معرفی میشد (آقای
روحانی شاهد هستند) حضرت امام (ره) از طریق مرحوم حاج سید احمد خمینی پیغام
میدادند فلانی باید وزیر خارجه بماند، نکته سوم اینکه بنده تنها کار
سیاسی نکردم، بنده زمینه خرید تسلیحات را از کشورهای دیگر با فعالیتهای
سیاسی فراهم میکردم که نمونه آن چین است.
کاندیدای انتخابات
ریاست جمهوری ادامه داد: بنده سال 61 به چین رفتم و با وزیر خارجه این کشور
صحبت کردم گفتم شما همه نوع سلاح به عراق میدهید و باید به ما هم
بفروشید.
وی گفت: ما تسلیحات نمیفروشیم اما یک شرکتی در هنگکنگ
است که ما شما را به این شرکت حواله میدهیم و آنجا کمک میکنیم که کار
شما انجام شود و با چین تا آنجا پیش رفتیم که در این اواخر حتی آلفا جت و
موشک کرم ابریشم خریدیم و حتی قرارداد هستهای امضا کردیم (چون چینی ها
خودشان در رسانه اعلام کردند بنده قضیه تسلیحات را عرض میکنم).
"علي اکبر ولایتی" اظهار داشت: برای اینکه در رابطه با جنگ تحمیلی بیشتر بدانید به دوستان
توصیه میکنم کتاب تاریخ سیاسی جنگ تحمیلی را که تالیف بنده است و کتاب
مرجع دانشگاهها است و بارها تجدید چاپ شده را بخوانند تا بدانند در آنجا
چه فعالیتهایی شده است.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه
داد: نکته دیگر درباره قطعنامه 598 است اما در این قطعنامه صحبت از پرداخت
غرامت نشده بلکه بند 6 قطعنامه، تعیین متجاوز است و به کشورهای دیگر توصیه
شده که میتوانند داوطلبانه برای سازندگی کشورها به دو طرف کمک کنند.
وی
افزود: این موضوع اختلاف نظر بین بنده و آقای حداد است چرا که ایشان ورودی
به کارهای دیپلماسی ندارند و لذا سختی این کار را متوجه نمیشوند.
حداد عادل در پاسخ به اظهارات ولایتی گفت: سختی نیست.
ولایتی ادامه داد: چون شما نمیدانید عرض میکنم.
حداد عادل گفت: چندان هم بیاطلاع نیستم.
"حسن روحانی" به عنوان آخرین کاندیدایی که در این مناظره به بیان اظهارات و دیدگاههای
خود پرداخت قبل از هر چیز از اقشار مردم تشکر و گفت: این نکته را میخواهم
بگویم که من نیامدهام تا در مقابل عزیزان دیگر خودنمایی کنم، فقط از مردم
عزیز میخواهم نه به جملات که به تدابیر محکم، نه به ادعاها بلکه به
عملکردها، نه به فیلمها تبلیغاتی بلکه به واقعیتهای عینی، نه به ستادهای
پرزرقو برق و پوسترهای رنگی بلکه به استقامت در نظر و آیندهنگری آینده
رای دهم.
وی در ادامه افزود: 40 سال است با سخنرانی و مصاحبه و
پای میز خطابه با شما سخن گفتم اما هیچگاه شما را فریب ندادم و برخلاف
عقیدهام هیچگاه سخنی نگفتم، در معاملات کثیف سیاسی و اقتصادی هرگز وارد
نشدم، هیچگاه نخواستم که سیاستمداری مشهور باشم بلکه همواره سربلندی نظام و
رفاه مردم را بر محبوبیت و عوامفریبی ترجیح دادم؛ نمیگویم بهترین انتخاب
برای مردم ایران هستم بلکه امیدوارم همه توان خود را در طبق اخلاق بگذارم
تا جرعه آبی در کام تشنه شما مردم بریزم.
"حسن روحانی" ادامه داد:
امیدوارم دولت شما یعنی دولت تدبیر وامید چنان برنامهریزی کند که بیشتر
نگران تعالی بیشتر، روابط بهتر با دیگران باشیم تا پرداخت اقساط وامهای و
زمان بیشتری با خانواده و دوستان خود بگذرانیم، غذای مناسب و سالم میل کنید
و مسکن راحتتری داشته باشید و از امکانات بهداشتی و درمانی بهتری
برخوردار باشید و دیگر دائما نگویید هر سال دریغ از پارسال.