افتخاری با بیان اینکه همه از مشکلات فرهنگی ناله می کنند اما در عمل فرهنگ را در مراتب بعدی قرار می‌دهند، گفت: بسیاری از مشکلات اقتصادی ما نیز با اصلاح فرهنگ حل خواهد شد.

به گزارش خبرنگار سياسي باشگاه خبرنگاران، برنامه مناظره "رادیو گفتگو" با حضور کارشناسان مطهري،‌ حق‌شناس و افتخاري موضوع اولویت‌های آینده فرهنگی در کشور و نگاه دولت به مقوله فرهنگ را مورد بررسی قرار داد.

"علی مطهری" عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در این برنامه با ذکر اینکه باید نگاه کلانی به مسائل کشور داشت، اظهار داشت: مسئله سبک زندگی بهترین نماد و نشان‌دهنده اولویت‌های فرهنگی کشور ما بوده و اگر این مسئله را محور قرار دهیم، بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.

وی افزود: ما در برخی بخش‌های فرهنگ عمومی نقایصی داریم و حل آنها نیازمند عزم ملی است، نوع رفتارهای اجتماعی ما ممکن است کاستی‌هایی داشته باشد، دولت، روحانیت، صدا وسیما از جمله مربیان جامعه هستند و باید بعضی ازنقاط منفی جامعه را گوشزد کرده و آن‌ها را رفع کنند.

مطهری با بيان اينکه شايد تاکنون مانعی برای این گونه اصلاحات اجتماعی نبوده تصريح کرد: عزمی برای اصلاح این امور نبوده و شاید اهمیت این موضوع را به درستی درک نکرده باشیم.

وی با ذکر اینکه بعد از انقلاب اصلاحات فرهنگی قابل توجهی انجام شده است، گفت:در گذشته خودباختگی فرهنگی نسبت به فرهنگ غرب وجود داشته و امروز این مسئله به شکل گذشته نیست، اگرچه گاهی گرایش‌های غربی دیده می‌شود اما در مجموع اکنون جامعه‌ای با هویت اسلامی داریم.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس عنوان کرد: باید تلاش کنیم به مدینه فاضله دست پیدا کنیم، این الگو را باید در نظر داشته و با برنامه‌های فرهنگی به سمت آن الگو نزدیک شویم.

وی با اشاره به اینکه اکنون جامعه ما در مسیر بیراهه حرکت نمی‌کند، افزود: جامعه ما در مسیر اسلام قرار دارد و اینکه آیا خود به اهداف خود دست پیدا کرده‌ایم، مسئله دیگری است، در نوع معاشرت‌های خود با یکدیگر تا چه مقدار اخلاق و منش اسلامی را رعایت می‌کنیم یا نوع پوشش ما تا چه میزان متاثر از فرهنگ‌های بیگانه است، این نوع سوالات باید بررسی شود.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در بخش دیگر این مناظره پیرامون مسئله آزادی بیان در دوران اصلاحات گفت: در این حوزه پرداختن به حقوق شهروندی و ابراز حساسیت نسبت به تضییع حقوق برخی منتقدان در دوران اصلاحات اقدامات خوبی انجام شد که قبلا صورت نمی‌گرفت.

مطهری در مورد نقاط ضعف دولت اصلاحات در حوزه فرهنگ گفت: در این دوران گاه پایه‌های اعتقادی مردم تضعیف می‌شد، در مطبوعات گاهی تحلیل‌هایی انجام می‌شد که با مبانی اسلامی ناسازگار بود، البته امروز نیز در دولت اصولگرا اعلام می‌شود که برخی مسائل به عهده روحانیت و صدا و سیما است و خود سرباز می‌زند.

وی در مورد برخی مشکلات در حوزه فرهنگ افزود: در حوزه مطبوعات آزادی بیان باید نهادینه شود، در برخی زمینه‌ها اظهارنظر خیلی راحت نیست، نباید در حوزه فرهنگ نگاه امنیتی داشته باشیم، برخی سختگیری‌ها را مضر می‌دانم، در بحث ممیزی کتاب گاهی سختگیری می‌شود در حاليکه تنها باید مسائل اخلاقی را ممیزی کرد، در حوزه سینما احتیاج به اصلاحات است و نيز نقطه ضعف اصلی در بررسی فیلم‌ها این است که خلاصه‌ای از فیلم نامه بررسی شده سپس فیلم ساخته شده و مشاهده می‌شود که فیلم مسیر دیگری را طی کرده است.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه نقش مساجد در تربیت جامعه موثر است، گفت: روحانیت شیعه همیشه مستقل از دولت‌ها بوده و اکنون نیز روحانیت دولتی نیست و نقش مهمی در تربیت افراد دارد.

وی در مورد عملکرد مجلس عنوان کرد: نمایندگان فعال زیادی در مجلس وجود دارند، اما برخی نمود رسانه‌ای بیشتری دارند، اینکه

حق شناس در ادامه گفت: مجلس آیا توانسته در برابر برخی اقدامات دولت کاری کند، باید بگویم مجلس هفتم وهشتم نقایص و ملاحظات نابه‌جا داشته و از بسیاری وظایف نظارتی خود چشم پوشی کرده است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا ورود دولت به حوزه فرهنگ درست است، اظهار داشت: باید بررسی کرد که نگاه اسلام چیست، در بحث امر به معروف و نهی از منکر همه اجماع دارند که آن مرحله از امر به معروف که مستلزم اعمال زور و قانون است، بر عهده دولت اسلامی قرار دارد. دولت‌ها معمولا از این وظیفه سرباز می‌زنند، در دولت اصلاحات و دولت کنونی این مسئله وجود داشته و دارد، در سخنان رئیس جمهور این مسئله را وظیفه روحانیت و صدا و سیما می‌داند.

مطهری بيان داشت: دولت باید در مسئله پوشش اسلامی، اماکن عمومی و مسائل اینچنيني ورود پیدا کند؛ متاسفانه مسائل سیاسی این مسائل مهم را تحت الشعاع قرار می‌دهد، به طور مثال دولتی که در فکر انتخابات بعدی است، اعلام می‌کند وارد این حوزه‌ها نمی‌شود و هدفش نیز حفظ آرای خود است، نتیجه این می‌شود که در آستانه هر انتخاباتی همه به مخالفت با گشت ارشاد می‌پردازند.

وی با بيان اينکه فرهنگ متولیان متعددی دارد، گفت: در حالی که تمامي نهادهای فرهنگی مثل صدا و سیما، روحانیت، مساجد، شهرداری‌ها در زمینه فرهنگی نقش دارند، اما در مواجهه با برخی ناهنجاری‌های فرهنگی مسئولیت نظارت بر این ناهنجاری‌ها به عهده دولت اسلامی است، ضابطان قضایی زیرمجموعه وزارت کشور هستند، وظیفه مردم عادی نیست که برخورد کنند،اگر فردی مشروب فروشی باز کرد، دولت باید با استفاده از قوه قهریه خود با او برخورد کند، البته برخی دولت‌ها چنین وظیفه‌ای را انکار می‌کنند.

مطهری در پاسخ به سوال آقای حق شناس مبنی بر اینکه برای حوزه باطن جامعه چه کرده‌ایم، گفت: ما مامور به تجسس در امور خصوصی افراد نیستیم، بحث ما در مورد ظاهر جامعه است، برخی افراد وقتی ناهنجاری در جامعه می‌بینند می‌گویند ابتدا باید باطن افراد را درست کنیم، اما هر چیزی در جای خود باید انجام شود، باطن جامعه را باید با تلاش مربیان جامعه از جمله روحانیت باید اصلاح شود، باطن جامعه هرگونه که باشد ما مامور بر نظارت به ظاهر جامعه هستیم و دولت اسلامی باید بدون توجه به باطن، ظاهر جامعه را کنترل و نظارت کند.

مطهری در مورد راهکارهای بهبود وضعیت فرهنگی گفت: باید برنامه‌های فرهنگی کوتاه مدت و دراز مدت داشته باشیم، در سند چشم انداز، برنامه‌های توسعه، مهندسی فرهنگی سبک زندگی اسلامی را می توان مبنا قرار داد و تحول فرهنگ ایجاد کرد.

وی تصريح کرد: باید بررسی شود که در این سال‌ها نوع رفتارهایی که ناهنجار بوده است تا چه حد بهبود یافته است، ما روایت داریم که مردم را با عمل خود به خوب‌ها دعوت کنید، اگر مردم ببینند که مسئولان ارشد نظام قانون را رعایت نمی‌کنند، آنها نیز عبور از چراغ قرمز را بلا اشکال می‌پندارند.

"لاله افتخاری" رئیس فراکسیون قرآن، نماز و عترت مجلس در مورد مسائل فرهنگی کشور گفت: نبود برنامه جامع و نبود عزم و دغدغه یکی از مهمترین مشکلات حوزه فرهنگ است، همه از مشکلات فرهنگی ناله می‌کنند اما در عمل فرهنگ را در مراتب بعدی قرار می‌دهند، بسیاری از مشکلات اقتصادی ما نیز با اصلاح فرهنگ حل خواهد شد.

وی افزود: باید برنامه جامعی داشته باشیم، نیروهای متخصص فرهنگی را شناسایی و بکارگیری کرد، همچنین برنامه‌ریزی زمان‌بندی شده با چشم انداز مناسب داشته باشیم، ما سند چشم انداز داریم اما در بخش فرهنگ به آن توجه نمی‌شود.

افتخاری در پاسخ به این پرسش که چرا در کمیسیون فرهنگی این مسائل پیگیری نمی‌شود، گفت: پیشنهاد دادم اولین فردی که به کمیسیون دعوت شود، دبیر شواری عالی انقلاب فرهنگی باشد البته اولین نشست با ایشان برگزار شد و برخی خلاها شناسایی شد لذا باید برنامه‌های این شورا را کمیسیون فرهنگی رصد کند، همچنین دعوت از دستگاه‌های اصلی فرهنگی کشور برای بررسی وضعیت فرهنگی کشور از پیشنهادات این‌جانب بود.

رئیس فراکسیون قرآن، نماز و عترت مجلس افزود: یکی از مشکلات فرهنگی این است که اگر انسان از ابتدا تربیت نشود، به وظایف خود عمل نخواهد کرد.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس تصريح کرد: برنامه چهارم در مجلس ششم تصویب شد، اما بخش فرهنگی آن فرهنگی نبود، شبانه روز در مجلس هفتم تلاش شد تا به صورت قانونی بازنگری انجام دهیم تا ذره‌ای فرهنگ دینی به آن بدهیم.

وی افزود: از زمانی که اصولگرایان مجلس را به دست گرفتند، مصوبات خوبی برای فرهنگ ایثار و شهادت انجام شد، همچنین شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز مصوبات فرهنگی خوبی داشته است و اصولا کمتر کشوری ساختاری همچون این شورا دارد.

وی با بیان اینکه اگر در حوزه فرهنگی برنامه جامع نداشته باشیم، دشمن ما را منفعل خواهد کرد، گفت: یکی از اقدامات مثبت این است که معاونت قرآن بعد از 34 سال در وزارت ارشاد تاسیس شد واین اقدام نیز جای تشکر دارد، اما دولت در لایحه بودجه، بودجه این معاونت را صفر می‌کند، امروز هجمه نسبت به دفاع مقدس گسترده‌تر شده اما برخی از مسئولان به این نکته باوری ندارند.

رئیس فراکسیون قرآن، نماز و عترت مجلس در مورد اولویت‌های فرهنگی رئیس جمهور آینده افزود: باید رئیس جمهور آینده نیروهای توانمند را بکار گیرد، نگاه فرهنگی درستی داشته و اگر نگاه همزمان به فرهنگ وارداتی و دینی داشته باشیم به جایی نخواهیم رسید.

افتخاری گفت: قبل از انقلاب حافظ قرآن کریم بسیار کم بودند اما امروز برای حفظ قرآن چند میلیون دانش آموز ثبت نام می‌کنند، بودجه برای فعالیت‌های قرآنی می‌تواند برنامه ریزی‌ها را هدفمند کند.

"حق شناس" از فعالان اصلاح طلب گفت: کشور در حوزه‌های مختلف با مشکلات جدی اقتصادی روبرو است، با یک بحران در حوزه مدیریت و کارامدی و مباحث اساسی در عرصه فرهنگ روبرو هستیم.

وی اظهار داشت: مهم‌ترین اولویت باید بازگشت و احیای حقوق اساسی ملت باشد، دولت اصلاحات تلاش کرد بخش‌های اصلی حقوق ملت را که فراموش شده یا در سایه برخی مسائل به آنها توجه نشده است را دوباه به متن جامعه آورد.

حق شناس افزود: این دولت سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور را که نتیجه تحقیق و تجربه صدها کارشناس بود، منحل کرد، اما مجلس اعتراضی به این موضوع نداشت.

وی همچنین در مورد دیدگاه مطهری در مورد وظیفه دولت در حوزه فرهنگ گفت: وقتی دولت را مخاطب قرار می‌دهیم سوال باید متناسب با اختیار باشد، چگونه از دولت که در حوزه‌هایی فاقد اختیار است باید سوال کرد؟ بحث فرهنگ تنها در حوزه دولت تعریف نمی‌شود، سازمان صدا و سیما مهم‌ترین کارکردش با دارا بودن دهها شبکه تلویزیونی و رادیویی "فرهنگ" است.

وی افزود: ستادهای نماز جمعه وظیفه اشاعه فرهنگ اسلامی را بر عهده دارند، صد هزار روحانی در حوزه علمیه مشغول تحصیل هستند که ارتباطی با دولت ندارند، 85 درصد سینماها در اختیار سازمان تبلیغات اسلامی است که این سازمان حاضر نیست طبق قاعده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عمل کند، لذا دولت در حوزه فرهنگ باید متناسب با اختیار مسئولیت‌پذیر باشد.

این استاد دانشگاه همچنین در مورد مسئله باطن افراد گفت: دولت نمی‌تواند به یک فرد بگوید که او تنها باید از شبکه‌های جمهوری اسلامی استفاده کند، این فرد ممکن است از شبکه‌های بیگانه نیز استفاده کند، باید به باطن جامعه نیز توجه داشت، جامعه اسلامی جامعه‌ای است که فاصله ظاهر و باطن آن بسیار کم باشد، تا افراد نخواهند که تقیه یا دوریی کنند.

انتهاي پيام/


برچسب ها: مجلس ، نماینده ، مطهری
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار