به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگارانِ کرمان ، سلامتی مهمترین سرمایه در اختیار انسان است. به همین علت انسانها حاضرند برای بازگشت سلامتی تمامی سرمایه خود را هزینه کنند . در واقع ارزش سلامتی معادل تمام دارایی آنهاست.
نقشه بیماری های کشور گویای کنترل مناسب بیماریهای واگیردار است. اما همین نقشه ها می گویند که بیماریهای غیرواگیردار سالانه جمعیت زیادی از کشور را به کام مرگ می برند.
70در صد بیماری های غیرواگیر کشور ناشی از سبک زندگی و نوع تغذیه ایجاد می شوند.مطالعه هرم غذایی موجود کشور نشان از وجود ناهنجاری های زیادی دارد.
عزیزاله کمال زاده ، دکتری تغذیه و فیزیولوژی در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگارانِ کرمان گفت: هر ساله حدود 7.5 میلیون مرگ در جهان به واسطه پرفشاری خون رخ میدهد که این رقم 12.8 درصد کل مرگ و میرها در دنیا را تشکیل میدهد.
وی افزود: فشار خون با میزان خونی که توسط قلب پمپ می شود و مقدار مقاومت ایجاد شده در برابر جریان خون توسط شریان ها تعریف می شود.
کمال زاده تصریح کرد: هرچه میزان خون بیشتری توسط قلب پمپ شود و هرچه شریان ها باریک تر و تنگ تر باشند فشار خون بالاتر خواهد بود.
این فوق دکتری در زمینه متابولیسم انرژی و پروتئین خاطرنشان کرد: بر اساس تخمین های بین المللی، یک سوم افراد میانسال چه کسانی که به بیماری خود آگاه هستند و چه افراد غیرآگاه، به پرفشاری خون مبتلا هستند و 51 درصد وقوع سکتههای مغزی نیز مرتبط با فشار خون بالا است.
کمال زاده در ادامه بیان داشت: 45 تا 60 درصد از بیماریهای قلبی و عروقی که منجر به مرگ میشوند بر اثر بالا بودن فشار خون است.
وی افزود: در سال 90 تحقیقات گستردهای در کشور در این زمینه صورت گرفت که مشخص شد 17.5 درصد از جمعیت 15 تا 64 سال در ایران به فشار خون بالا دچار هستندکه این درصد شامل 11.5 میلیون نفر از جمعیت کشور است.
این دکتری تغذیه و فیزیولوژی خاطرنشان کرد: همچنین بر اساس تحقیقاتی که در تهران بر روی یک گروه 15 هزار نفری انجام شد، مشخص شد حدود 20 درصد افراد بزرگسال و متاسفانه 12.7 درصد کودکان به فشار خون بالا مبتلا هستند.
کمال زاده تصریح کرد: بهترین توصیه برای پیشگیری از ابتلا به فشار خون بالا، کنترل وزن و دومین توصیه نیز کنترل مصرف نمک است.
هشدار ! ذائقه کودکان امروز به سمت شوری میرود
آنچه که در این میان موجب نگرانی است، این است که ذائقه کودکان امروز به سمت شوری میرود و نسل شوردوست در حال پرورش و گرایش به مصرف تنقلاتی مانند چیپس و پفک و همچنین فست فودها در حال افزایش است.
نمک پاش را از سفره غذاها حذف کنیم
با حذف نمک پاش از سفرههای غذا و کاهش مصرف فست فود ها میتوان تا حد بسیاری از ابتلا به بیماریهای مرتبط با فشار خون بالا جلوگیری کرد.
تأثیر شیر و لبنیات در پیشگیری و درمان فشار خون بالا
حسین چمنی ، مشاور انجمن صنفی صنایع لبنی کشور در گفتگو با خبرنگار ما گفت: چاقی از جمله مهمترین عوامل پرفشاری خون است.
وی با بیان اینکه نقش شیر در کنترل چاقی اثبات شده است، اظهار داشت: مصرف منابع غذایی حاوی کلسیم ، پتاسیم و منیزیم در درمان پرفشاری خون بسیار مفید هستند که شیر و لبنیات منبع خوبی از کلسیم ، منیزیم و پتاسیم هستند.
چمنی افزود: تحقیقات انجام شده در دانشکده پزشکی جان هاپکینز و دیگر مراکز پزشکی نشان داده است که یک رژیم غذایی شامل میوه و سبزیجات (معادل دو بار در روز در یک رژیم غذایی متعادل) به علاوه ۳ واحد از محصولات لبنی کم چربی، می تواند تنها در مدت دو هفته فشارخون افراد را کاهش دهد.
برای تأکید بیشتر بر اهمیت سلامتی ، سخنی از امیر مومنان (ع) را می آوریم که می فرمایند:
" ارزش دو چیز را نشناسند ، مگر کسی که آن ها را از دست داده باشد ، یکی جوانی است و دیگری سلامتی " ، به امید آنکه در جوانی به سلامتی بیاندیشید تا در پیری آسوده زندگی کنید./ب