وزارت دفاع آمريکا يا همان "پنتاگون" سالانه ميلياردها دلار از بودجه آمريکا به اين وزارتخانه اختصاص مي‌يابد که براساس اسناد تهيه شده، از جمله اهداف دولت آمريکا فروش تسليحات به کشورهاي درحال توسعه و افزايش جنگ در اين مناطق است.

به گزارش خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران؛ از زمانيکه آمريکا و متحدانش همچون رژيم صهيونيستي، به فناوري توليد سلاح دست يافتند، روز به روز به جنگ افروزي خود در نقاط مختلف دنيا افزودند و از همان ابتدا تاکنون کشورهاي در حال توسعه را مورد هدف قرار دادند تا با نابودي اين سرزمين‌ها به منابع و ذخاير ارزشمند آنها دست يابند. از ميان تمام کشورهاي توليدکننده و صادرکننده تسليحات نظامي که در زير به آنها اشاره مي‌شود، وزارت دفاع آمريکا "پنتاگون" در راس تجرات سلاح قرار دارد که در سال‌هاي اخير نيز فروش تسليحات خود را به شدت افزايش داده است.

در سال‌هاي اخير شاهد بوده‌ايم که با افزايش فروش تسليحات نظامي ايالات متحده، جنگ و درگيري نيز به مراتب در جهان افزايش يافته است.

"پنتاگون" يا "ستاره شيطان" ؟!

پنتاگون (Pentagon)، مرکز و مقر فرماندهي وزارت دفاع ايالات متحده آمريکا است. مقر پنتاگون در واشنگتن و نماد نيروهاي مسلح ايالات متحده آمريکا است. کلمه پنتاگون بيشتر به عنوان وزارت دفاع اين کشور استفاده مي‌شود. ساختمان پنتاگون در 15 ژانويه 1943 توسط پيمانکار فيلادلفيايي ساخته شد و تقریباً 23000 نفر نظامی و کارمند و حدود 3000 خدمه را در خود جاي مي‌دهد. پنتاگون در زبان يوناني معناي "پنج ضلعي" مي‌دهد و بسياري از تحليلگران معتقدند که ساختمان پنتاگون شکل پايه‌اي از "ستاره شيطان" است که خود مستلزم تحليلي جداگانه است. 

این وزراتخانه مسئول هماهنگی و نظارت بر همه نهادها و کنش‌های دولتی که در رابطه مستقیم با امنیت ملی و نیروی نظامی ايالات متحده است، می‌باشد.

تخصيص سهم ميلياردي بودجه آمريکا به وزارت دفاع 

سالانه ميلياردها دلار از بودجه کشور آمريکا به وزارت دفاع اين کشور اختصاص مي‌يابد، به طوريکه در سال 2011، بودجه اختصاص يافته بالغ بر 664.84 ميليارد دلار بود. اين درحالي است که وقتي لايحه بودجه در تاريخ 28 اکتبر سال 2009 به تصويب رسيد، بودجه اختصاص يافته به وزارت دفاع 680 ميليارد دلار بود، که حتي 16 ميليارد دلار بيشتر از تقاضاي "باراک اوباما" ارائه شد.

به‌علاوه به دليل افزايش هزينه‌ جنگ‌هاي عراق و افغانستان در سال 2010 ، 37 ميليارد دلار بودجه تکميلي براي اين وزراتخانه درنظر گرفته شد که خارج از بودجه‌ تصويب شده بود. بسياري از کارشناسان معتقدند که هزينه‌هاي جانبي و به اصطلاح غير مستقيم در جنگ (مانند نگهداري از 33 هزار زخمي) بيش از بودجه وزارت دفاع بود، که بر اساس گزارش رويترز، هزينه کل جنگ‌ها 3.7 تريليون دلار تخمين زده شد.

لازم به ذکر است که هزينه‌هاي نام برده در بودجه وزارت دفاع آمريکا، شامل بسياري از فعاليت‌هاي نظامي اين وزارتخانه (مانند تحقيق درمورد ساخت تسليحات هسته‌اي، حقوق پرداختي به خانواده بازماندگان جنگي و ...) نمي‌شود.

براساس جدول فوق، بودجه اختصاص يافته و هزينه‌هاي مربوط به وزارت دفاع آمريکا در سال 2012 حداقل 1.030 تريليون دلار بوده است.

و اما بد نيست اکنون نگاهي هم به بودجه نظامي ساير کشورها داشته باشيم تا با مقايسه آنها با بودجه ايالات متحده، متوجه هزينه‌هاي هنگفت اين وزارتخانه شويم که البته اين هزينه‌هاي هنگفت به گفته کارشناسان تنها بخاطر بلندپروازي‌ و سلطه طلبي‌هاي ايالات متحده است تا کشورهاي در حال توسعه را تحت سلطه خود قرار دهد و همچنين سود کلاني از فروش تسليحات نظامي خود ببرد.

براساس آمار منتشر شده از سايت (global security)، هزينه بودجه نظامي آمريکا در سال 2009 تقريبا برابر 40 درصد هزينه‌ بودجه نظامي جهان بود. برهمين اساس بودجه نظامي آمريکا در سال 2012 حدوداً هفت برابر  بودجه 106 ميليارد دلاري چين گزارش شد. همچنين سايت سازمان (CIA) اعلام کرد: 4.06 درصد از توليد ناخالص داخلي ايالات متحده در سال 2005 صرف هزينه‌هاي نظامي شد که اين ميزان بيشتر از توليد ناخالص داخلي 2.6 درصدي فرانسه و کمتر از توليد 10 درصدي عربستان صعودي گزارش شد.

در تاريخ 5 دسامبر سال 2012 وزارت دفاع آمريکا طي بيانيه‌اي طرح کاهش اتوماتيک هزينه‌ها را مطرح کرد که براساس آن 500 ميليارد دلار از بودجه اين وزارتخانه کاهش يابد، البته اين نکته را بايد درنظر گرفت که اين ماجرا زماني رخ داد که نيمي از هزاران کارشناس صنايع دفاعي اين کشور از سمت خود در کنگره کناره‌گيري کردند.

آغاز فروش تسليحات پنتاگون به ساير کشورها

**هند بزرگترين خريدار تسليحات نظامي جهان و کره جنوبي بزرگترين خريدار تسليحات نظامي آمريکا**

در تاريخ 26 مارس 1979، پیمان صلحی بین اسرائيل و مصر با پشتیبانی آمریکا منعقد شد، در اين ميان شوروی مشاهده نمود که موافقتنامه مذکور امتیاز بزرگی برای آمریکا محسوب می‌شود و اينکه این معاهده صرفاً نه یک موافقتنامه صلح بلکه یک پیمان نظامی است؛ به طوری که یکی از روزنامه‌های شوروی بیان کرد که اکنون مصر و اسرائیل "ژاندارم پنتاگون" هستند. در مجموع آمریکا در آن زمان بیش از 5000 موشک به عربستان سعودي فروخته و همچنین منبع پشتیبانی شورشیان سلطنت طلب یمن شمالی در جنگ داخلی آن کشور شد. بعلاوه در جنگ شوروي در افغانستان؛ ایالات متحده، انگليس و عربستان سعودی تقبل بیشتربن پشتیبانی‌های مالی را به عهده گرفته بودند، به طوريکه آمریکا ۶۰۰ میلیون دلار و دولت‌های حاشیه خلیج فارس با مقداری برابر با رقم مذکور پشتيباني مالي کردند.

براساس آمار منتشر شده از "موسسه تحقيقاتي استکهلم" (SIPRI) لهستان، ژاپن، رژيم صهيونيستي، عربستان، امارات، مصر، عراق، پاکستان، ترکيه و کره جنوبي ازجمله مهمترين کشورهاي خريدار تسليحات نظامي به‌خصوص از ايالات متحده هستند و آمريکا، روسيه، آلمان، فرانسه و انگليس نيز مهمترين کشورهاي صادرکننده تسليحات مي‌باشند. همچنين ميزان تجارت اسلحه آمريکا در سال 2011 به 79 درصد رسيد که بيشترين ميزان مبادلات را تاکنون داشته است. علاوه براين وزارت دفاع آمريکا به عنوان بزرگترين صادرکننده تسليحات در جهان، جداي از صادرات خود در سال‌هاي دور، اواخر سال 2012 نيز اعلام کرد که قصد دارد تسليحات نظامي خود را به 66 کشور جهان صادر کند.




در ميان کشورهاي خريدار تسليحات، هر چه به سال‌هاي اخير نزديک‌تر مي‌شويم، مي‌بينيم که دارندگان تسليحات نظامي کشورهاي درحال توسعه را هدف قرار داده‌اند و ميزان فروش به اين کشورها افزايش يافته است.

و اما براساس گزارش واشنگتن پست، هند به عنوان بزرگترين خريدار تسليحات نظامي معرفي شد. نويسنده اين گزارش در جواب به چرايي اين مسئله عنوان کرد: کشور هند در سال‌هاي 2007 تا 2011 ، حدود 12.7 ميليارد دلار تسليحات خريداري کرده که 80 درصد آن از کشور روسيه تهيه شده است.

دولت هند همواره در تلاش است تا ميزان تسليحات خود را بواسطه توليد داخل افزايش دهد اما تا کنون به اين نتيجه نرسيده و حدود 75 درصد تسليحات اين کشور را کشورهاي خارجي تهيه مي‌کنند؛ برخي از تحليلگران هندي ناکارآمدي دولت و عدم همکاري آن با بخش خصوصي را عامل مي‌دانند.

لازم به ذکر است که برگزاري نمايشگاه‌ تسليحات نظامي-دفاعي در هند روبه افزايش است و شرکت‌هاي زيادي از سراسر جهان ازجمله آمريکا و رژيم صهيونيستي در اين نمايشگاه‌ها شرکت مي‌کنند.

و اين درحالي است که خبرنگاران حاضر در اين نمايشگاه‌ها مي‌گويند که مقامات امنيتي هند توضيح زيادي درمورد قراردادهاي تسليحاتي خود با ديگر کشورها ارائه نمي‌دهند.


** گزارش از الهه بکليان

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار