به گزارش
خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران؛ صنعت حفاري در ايران قدمتي به اندازه توليد نفت دارد؛ بيش از يک قرن، اما قدمت طولاني صنعت حفاري در ايران نتوانست موجب رشد وتوسعه اين صنعت، لااقل در نيم قرن ابتدايي اکتشاف نفت در کشور شود. پس از ملي شدن نفت ايران در سال 1332 نيز، گرچه مالکيت نفت به عنوان يک ثروت ملي، در اختيار ايرانيان درآمد اما صنايع وابسته به نفت، همچنان وابسته به بيگانگان ماند و صنعت حفاري نيز از اين قاعده مستثني نبود.
خريد يا اجاره دکلهاي حفاري به ويژه دکلهاي دريايي بخش اعظم سرمايههاي مورد نياز براي توسعه صنعت نفت و گاز را ميبلعد اما عليرغم تلاشهايي که براي بوميسازي صنايع و تجهيزات و بخشهاي مختلف وابسته به صنعت خفاري صورت گرفته، هنوز به دلايل متعددي، بوميسازي دکلهاي حفاري در کشور به طور گسترده و به گونهاي که پاسخگوي نيازهاي کشور باشد انجام نشده است.طي سالهاي اخير پيشرفتهاي فراواني در صنعت حفاري ايران ايجاد شده و بخشهاي مهمي از خدماتي که توسط شرکتهاي خارجي ارائه ميشد، اکنون توسط شرکتهاي داخلي ارائه ميشود.
حتي در داخل کشور، تکنولوژي ساخت دکل حفاري، بومي شده و نمونه بارزي همچون دستگاه حفاري نيمه شناور ايران البرز يا اميرکبير در درياي خزر در عميقترين آبهاي دنيا در حال حفاري است.
بوميسازي صنعت حفاري نيازمند سرمايهگذاري گستردهاي است که متاسفانه در سالهاي اخير، گاه مورد بيتوجهي واقع شده است در حالي که اگر مبالغ کلاني که صرف اجاره دکلهاي حفاري خارجي ميشد، براي ساخت دکلهاي حفاري در داخل کشور مورد استفاده قرار ميگرفت، شاهد رشد بيشتري در اين عرصه بوديم. هم اکنون کشور ما به ويژه در ميادين مشترک، نياز مبرمي به دستگاههاي حفاري ملکي خشکي و دريايي دارد تا توسعه صنعت نفت و گاز کشور با سرعت بيشتري امکانپذير شود. اما رفع اين نياز در گرو نگاه جديتر مسئولان به اين صنعت است. سرمايه گذاري بيشتر در صنعت حفاري و اعتماد به مديران و متخصصان اين صنعت ميتواند زمينه رشد صنعت حفاري بومي را در کشور فراهم کند.
اکنون که به همت متخصصان اين مرزوبوم، صنعت حفاري کشور در بسياري از بخشها بومي شده و امکان ساخت دکل حفاري هم در کشور فراهم شده، عزمي جدي از سوي مسئولان نياز است تا با حمايت مالي از صنعتگران اين عرصه و اعتماد هر چه بيشتر به آنان شاهد توسعه صنعت حفاري به عنوان يک پيش نياز توسعه صنعت نفت کشور باشيم./س
کيمياگري شماره 19